ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Προσκλητήριο μάχης προς όλους τους αγωνιστές της ειρήνης

Την Παρασκευή στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία

Κάλεσμα προς όλους τους αγωνιστές της ειρήνης, τους εργαζόμενους και τη νεολαία του Λεκανοπεδίου, να πάρουν μαζικά μέρος στο αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο, την Παρασκευή 18 Μάρτη στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην πορεία που θα ακολουθήσει στην αμερικανική πρεσβεία, απευθύνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

Με την κινητοποίηση της Αθήνας κορυφώνεται ο κύκλος των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από την ιμπεριαλιστική εισβολή και κατοχή στο Ιράκ και 6 χρόνων από την επίθεση στη Γιουγκοσλαβία. Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται και στην υπόλοιπη Ελλάδα και αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το τέλος του μήνα.

Πριν την έναρξη του συλλαλητηρίου, σε συνεργασία με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, θα υπάρξει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Μαρία Δημητριάδη, Βασίλη Λέκκα, Μανώλη Ανδρουλιδάκη και Λουίζ Καρέρα. Στη συγκέντρωση θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ευάγγελος Μαχαίρας και θα μιλήσει ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Κεντρικό σύνθημα θα είναι: «Εμπρός με τους αγωνιζόμενους λαούς ενάντια στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ».

Στόχοι της κινητοποίησης, όπως περιγράφονται στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ είναι:

  • Να βάλουμε φραγμό στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Να ανατρέψουμε τη Νέα Τάξη Πραγμάτων.
  • Να απαιτήσουμε τον άμεσο τερματισμό της κατοχής με την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από Ιράκ και Αφγανιστάν.
  • Να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στον ιρακινό, αφγανικό, παλαιστινιακό λαό και σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους από τον ιμπεριαλιστικό ζυγό.
  • Να μη συμμετέχει η Ελλάδα στους τυχοδιωκτισμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.
  • Να μη σταλούν Ελληνες στρατιώτες για την κατοχή στο Ιράκ.
  • Να φύγουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από την πατρίδα μας.
  • Να προστατέψουμε τα δημοκρατικά δικαιώματά μας από τους ΝΑΤΟικούς «προστάτες» που έχουν αιματοκυλήσει τους λαούς.
Η πρώτη απάντηση

«Ο κύκλος αυτών των κινητοποιήσεων της ΕΕΔΥΕ», τονίζει σε δήλωσή της στο «Ρ» η αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Βέρα Νικολαΐδου, «συνδέεται από τη μια με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τα όσα λέγονται περί αλλαγής συνόρων και από την άλλη με την ανάγκη ανάδειξης του ρόλου του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος, την ανάγκη απεγκλωβισμού όλου αυτού του κόσμου που αγωνιά για την ειρήνη, από τα γενικά και αόριστα λόγια περί ειρήνης και να πλαισιώσουν τις γραμμές του αντιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος.

Το συλλαλητήριο της Παρασκευής είναι μια πρώτη απάντηση. Δε σταματάμε εκεί. Συνεχίζουμε καθώς τη χρονιά αυτή εκτός των άλλων συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ, 50 χρόνια αγώνα για τη ζωή, την ειρήνη, τη δημοκρατία. Στα πλαίσια αυτά γίνεται μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευρύτερης συσπείρωσης του λαού.

Το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα θα βρίσκεται διαρκώς στο προσκήνιο, σε ετοιμότητα να παρέμβει γιατί όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά. Γι' αυτό, ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. Πιο έντονος, πιο μαζικός. Εξάλλου οι πρόσφατες σύνοδοι κορυφής του ΝΑΤΟ και ΗΠΑ - ΕΕ που έγιναν στις Βρυξέλλες δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι, δείχνουν ότι όλοι οι ιμπεριαλιστές μαζί, παραμερίζοντας τις διαφορές τους, θα κλιμακώσουν τη δράση τους».

Η ΠΕΔΥΕ

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και οι Επιτροπές Ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, εντείνουν τις δραστηριότητές τους στα πλαίσια των αντιπολεμικών εκδηλώσεων της ΕΕΔΥΕ 15-31 Μάρτη και της προετοιμασίας για το μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο της 18ης Μάρτη στα Προπύλαια και των δραστηριοτήτων για την ενημέρωση του λαού και της νεολαίας της Αθήνας.

Στις επόμενες μέρες:

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης πραγματοποιεί εκδήλωση σε συνεργασία με το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηλιούπολης σήμερα Τετάρτη 16 Μάρτη 2005, στις 7 μ.μ. στη συμβολή των οδών Γράμμου και Ευρυδίκης, όπου θα χαιρετίσει εκπρόσωπος των Παλαιστινίων.

- Οι Επιτροπές Ειρήνης Αγ. Αναργύρων, Ζεφυρίου, Ιλίου, Καματερού και Πετρούπολης συνενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια μαζική πικετοφορία κινητοποίησης εργαζομένων - νεολαίας της περιοχής που πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη 17 Μάρτη 2005, στις 7 μ.μ. Σημείο εκκίνησης, η συμβολή της Λεωφ. Φυλής με την οδό Πίπιζα και κίνηση προς την πλατεία των Αγ. Αναργύρων.

ΧΑΝΙΑ
Τριήμερο εκδηλώσεων

Την Κυριακή 20 Μάρτη στις 11 π.μ. παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση της Σούδας

Η Επιτροπή Ειρήνης Νομού Χανίων διοργανώνει τριήμερο εκδηλώσεων στις 18-20 Μάρτη με αφορμή τις μαύρες επετείους των τελευταίων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων (έξι χρόνια από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και δύο χρόνια από τον πόλεμο και την κατοχή στο Ιράκ).

- Το τριήμερο των εκδηλώσεων αρχίζει την Παρασκευή 18 Μάρτη στις 8 μ.μ. με την πολιτική εκδήλωση: 50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΕΔΥΕ και ομιλητή τον Γαλή Νάσο, γιατρό και πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων.

- Το Σάββατο 19 Μάρτη στις 8 μ.μ. «Κρητική βραδιά» με τη βράβευση των νικητών του παγκρήτιου διαγωνισμού μαντινάδας και ριζίτικου τραγουδιού. Την κριτική επιτροπή αποτελούν οι: Λέκκας Γιώργης, Μυλογιαννάκη Αντωνία, Ψαρρός Νίκος, Χαρχαλάκης Αντώνης. Συνοδεύει το συγκρότημα του Βακάκη Δημήτρη και χορεύει το συγκρότημα των Παλ. Ρουμάτων.

- Την Κυριακή 20 Μάρτη στις 11 π.μ. συνδιοργανώνει με τις άλλες Επιτροπές Ειρήνης παγκρήτια κινητοποίηση στην αμερικανική βάση της Σούδας. Και τις τρεις ημέρες των εκδηλώσεων θα λειτουργεί εικαστική έκθεση για ενίσχυση της Επιτροπής Ειρήνης.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Παλιό Τελωνείο.

Κινητοποιήσεις σ' όλη την Ελλάδα

Motion Team

Στο μεταξύ, και ενώ εντείνονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στην Αθήνα και την πορεία που θα ακολουθήσει στην αμερικάνικη πρεσβεία, σειρά αντιπολεμικών - αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

Σήμερα Τετάρτη

- ΚΟΜΟΤΗΝΗ, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Παρασκευή 18 Μάρτη

- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

- ΚΑΒΑΛΑ, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, στις 7 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο.

- ΚΑΛΑΜΑΤΑ, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

- ΠΑΤΡΑ, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου.

- ΠΥΡΓΟΣ, στις 7 μ.μ., στην πλατεία ΟΤΕ.

- ΚΟΡΙΝΘΟΣ, στις 6.30 μ.μ., στα Περιβολάκια.

- ΤΡΙΠΟΛΗ, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

- ΝΑΥΠΛΙΟ, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.

- ΣΠΑΡΤΗ, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

- ΖΑΚΥΝΘΟΣ, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

- ΠΡΕΒΕΖΑ, στις 7 μ.μ., στο Θεοφάνειο.

- ΚΑΡΔΙΤΣΑ, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

- ΛΙΒΑΔΕΙΑ, στις 7 μ.μ., στον πεζόδρομο Μπουφίδου.

- ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, στις 7 μ.μ., στην πλατεία των Λιονταριών.

- ΑΙΓΙΟ, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αγ. Λαύρας.

- ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ, στις 6.30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου.

- ΞΑΝΘΗ, στις 7 μ.μ. λαμπαδηδρομία, στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης και στη συνέχεια εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.

- ΕΔΕΣΣΑ, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.

- ΦΛΩΡΙΝΑ, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

- ΚΟΖΑΝΗ, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

- ΧΙΟΣ, στις 6.30μ.μ. στην είσοδο της Απλωταριάς.

Σάββατο, 19 Μάρτη

- ΚΙΛΚΙΣ, 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ.

Κυριακή, 20 Μάρτη

- ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ κινητοποίηση στη Βάση της Σούδας.

Τρίτη 22 Μάρτη

- ΚΑΤΕΡΙΝΗ, στις 7 μ.μ., στο Πλατάνι.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συναυλία ειρήνης

H ΕΔΥΕΘ διοργανώνει αύριο Πέμπτη 17 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., συναυλία ΕΙΡΗΝΗΣ στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Συμμετέχουν οι αδερφοί Πρατσινάκη, η Ανθή Τατσιούλη, οι Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, ο Δημήτρης Νικολούδης, ο Γιώργος Λίζος, ο Απόστολος Σωτηρούδης, ο Σωτήρης Μπαλλάς και οι Μουσικοί της Θεσσαλονίκης. Εισιτήρια διατίθενται στα γραφεία της ΕΔΥΕΘ (2310.220.571) και στις Τοπικές Επιτροπές Ειρήνης.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Εκδηλώσεις σ' όλους τους νομούς

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία των αντιπολεμικών - αντιιμπεριαλιστικών συλλαλητηρίων που διοργανώνονται στη Θεσσαλία, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ και έξι χρόνων από το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας. Ταυτόχρονα, στους νομούς της περιοχής οι Επιτροπές Ειρήνης και άλλοι φορείς διοργανώνουν πολύμορφες εκδηλώσεις.

-- Σήμερα, στις 7 μ.μ., στη Λάρισα, η Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Διεθνείς Εξελίξεις», στο «Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο». Εισηγητές θα είναι ο Δ. Αλευρομάγειρος, στρατηγός εν αποστρατεία, ο οποίος θα μιλήσει για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τις επιπτώσεις σε Ελλάδα και Κύπρο και ο Β. Φίλιας, καθηγητής Κοινωνιολογίας, πρώην πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου, που θα μιλήσει για τα δύο χρόνια μετά την επέμβαση των Αμερικανών ιμπεριαλιστών στο Ιράκ.

-- Επίσης, η Επιτροπή Φορέων κατά του Πολέμου Λάρισας διοργανώνει αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο για τις 23 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.

-- Στο νομό Μαγνησίας, η Επιτροπή Ειρήνης την Παρασκευή, διοργανώνει πικετοφορία η οποία θα ξεκινήσει στις 7.30 μ.μ. από την πλατεία Ελευθερίας, ενώ στα τέλη του μήνα - η ακριβής ημερομηνία θα αποφασιστεί τις προσεχείς ημέρες - θα γίνει αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο.

-- Αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο θα γίνει και στην Καρδίτσα στις 18 Μάρτη, στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στο νομό Τρικάλων θα γίνει συλλαλητήριο στις 19 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Συμμετέχουν και οι Αντιστασιακοί

Να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της ΕΕΔΥΕ στις 18 Μάρτη καλεί τους Αντιστασιακούς και τους Απογόνους Φίλους της Αντίστασης η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ). Συγκεκριμένα, η ΠΟΑΟ δηλώνει τη συμμετοχή της στο πλευρό της ΕΕΥΔΕ, στη φιλειρηνική παλλαϊκή κινητοποίηση την Παρασκευή 18 Μάρτη και καλεί τις Ενώσεις μέλη της αλλά και γενικότερα τους αντιστασιακούς, τους Αναπήρους της Κατοχής και του Εμφυλίου, τους Επαναπατρισμένους Πολιτικούς Πρόσφυγες και τους Απογόνους και Φίλους της Αντίστασης να βρεθούν στις 7 μμ μπροστά στα Προπύλαια.

Σχετική ανακοίνωση συμμετοχής εξέδωσε και η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισμένων Πολιτικών Προσφύγων.

Επίσης το παράρτημα ΠΕΑΕΑ Πάτρας για συμμετοχή στην πλ. Γεωργίου της Πάτρας στο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο την Παρασκευή.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org