ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Κήρυξαν σε διωγμό τα εισοδήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων

Ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου

Eurokinissi

Ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου
ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ (του απεσταλμένου μας Δάνη ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ).-

Στην «προκρούστεια κλίνη» της «ανταγωνιστικότητας» έβαλαν για άλλη μια φορά οι δεκαπέντε ηγέτες της ΕΕ τα εισοδήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Στη Σύνοδο της Βαρκελώνης, η οποία τελειώνει σήμερα το μεσημέρι, επιβεβαιώθηκε η προσήλωση των «δεκαπέντε» στις αποφάσεις της Συνόδου της Λισαβόνας (Μάρτης 2000), βάσει των οποίων οργανώθηκε η μεγάλη επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων του κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι και στη Σύνοδο της Βαρκελώνης, όπως στη Νίκαια και στο Γκέτεμποργκ, οι μεγάλες διαδηλώσεις κατά της πολιτικής της ΕΕ και της «παγκοσμιοποίησης» έβαλαν τη σφραγίδα τους. Χτες, μετά τη μεγαλειώδη διαδήλωση της Τετάρτης, όπου πήραν μέρος πάνω από 100.000 διαδηλωτές (κυρίως εργαζόμενοι), πραγματοποιήθηκαν νέες διαδηλώσεις και πολύμορφες εκδηλώσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αστυνομία προσπάθησε να απωθήσει τους διαδηλωτές και σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν συλλήψεις, ενώ σημειώθηκε και τραυματισμός διαδηλωτή. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σήμερα, αργά το απόγευμα, οπότε είναι προγραμματισμένη μεγάλη διαδήλωση κατά της «παγκοσμιοποίησης».

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι οι χιλιάδες διαδηλωτές έδωσαν μια ηχηρή απάντηση στα μέτρα της ισπανικής κυβέρνησης, που κινητοποίησε αστυνομία, στρατό, ναυτικό και αεροπορία (!) για να δημιουργήσει ένα κλίμα τρόμου στη Βαρκελώνη. Εδωσαν, όμως, απάντηση και στον κλιμακούμενο αυταρχισμό της ΕΕ που με τον «ευρωτρομονόμο» επιχειρεί να επιβάλει «σιγή νεκροταφείου» για να πετύχει την ανεμπόδιστη εφαρμογή της πολιτικής της.

Δηλώσεις Σημίτη

Συνηθισμένη έχει γίνει τις τελευταίες μέρες η εικόνα των ισπανικών μαχητικών που υπερίπτανται πάνω από τη Βαρκελώνη για... λόγους ασφαλείας

Associated Press

Συνηθισμένη έχει γίνει τις τελευταίες μέρες η εικόνα των ισπανικών μαχητικών που υπερίπτανται πάνω από τη Βαρκελώνη για... λόγους ασφαλείας
Χτες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στη συνέντευξή του τόνισε ότι στη Σύνοδο επαναβεβαιώθηκαν από τους ηγέτες της ΕΕ οι αποφάσεις της Συνόδου της Λισαβόνας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στις έως τώρα συζητήσεις για την εφαρμογή των αποφάσεων της Λισαβόνας έλειπαν τα «σαφή επίκεντρα» και αυτό είχε ως συνέπεια τη μικρή αποτελεσματικότητα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις επιμέρους ενότητες αυτών των αποφάσεων όπως η ανταγωνιστικότητα, η κοινωνική πολιτική, η «κοινωνία της πληροφορίας», η ενοποίηση των δικτύων κλπ.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι «δεκαπέντε», πέραν της επαναβεβαίωσης των αποφάσεων της Λισαβόνας, άφησαν ανοιχτά πολλά θέματα που αφορούν στην ένταση και στην ταχύτητα εφαρμογής των συγκεκριμένων πολιτικών.

Οι πιέσεις απ' τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα κράτη-μέλη αλλά και οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί, όπως και ο υπολογισμός του πολιτικού κόστους ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε Γαλλία και Γερμανία, εξουδετέρωσαν ουσιαστικά το σχέδιο της ισπανικής προεδρίας (που υποστηρίχτηκε από τον Τ. Μπλερ και το Σ. Μπερλουσκόνι) και προέβλεπε μια νέα σαρωτική επίθεση τόσο στον τομέα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όσο και στον τομέα της πλήρους απελευθέρωσης των αγορών.

Ετσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου θα καταγράφεται η επαναβεβαίωση των αποφάσεων της Λισαβόνας που παραμένει η πυξίδα στην επίθεση κατά των εργαζομένων.

Δηλώσεις Χριστοδουλάκη

Την προσήλωση των «δεκαπέντε» στο σχέδιο της αντεργατικής επίθεσης που εκπονήθηκε στη Σύνοδο της Λισαβόνας, το Μάρτη του 2000, επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χτες το πρωί.

«Υπήρξε μια πολύ μεγάλη συναίνεση, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, από τα διάφορα κράτη- μέλη, ότι αυτός είναι πλέον ο στόχος με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της απασχόλησης και τη διατήρηση και ενίσχυση του ευρωπαϊκού κοινωνικού προτύπου».

Οσον αφορά στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο Ν. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης και για τις βιομηχανίες και για τους οικιακούς καταναλωτές, αλλά ότι αυτή θα πρέπει να προχωρήσει σταδιακά.

Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ακόμη ότι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ αποφασίστηκε η δημιουργία ενός χρηματοδοτικού οργανισμού με στόχο δήθεν την ενίσχυση των εκτός ΕΕ μεσογειακών χωρών με αρχικά κονδύλια ύψους 2 δισ. ευρώ. Με το κονδύλι αυτό θα χρηματοδοτηθούν κυρίως ιδιωτικές επενδύσεις.

Συνάντηση Παπανδρέου - Τζεμ

Στο περιθώριο της Συνόδου συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου και της Τουρκίας Ισ. Τζεμ. Στην ολιγόλεπτη συζήτησή τους αναφέρθηκαν στην πορεία των διμερών επαφών σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων στην υπόθεση της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα ενέργειας και κυρίως για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ιράν, μέσω Τουρκίας, στην Ελλάδα. Εθιξαν επίσης το θέμα της από κοινού διοργάνωσης του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος το 2008 και την πορεία του Κυπριακού.

Οπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, στο θέμα των διμερών επαφών έγινε μια ανασκόπηση, ενώ για το Κυπριακό οι δύο υπουργοί επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις των κυβερνήσεών τους. Σε σχέση με τον αγωγό φυσικού αερίου ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι για την υπόθεση αυτή θα μεταβούν στην Τουρκία για συζητήσεις οι υπουργοί Ανάπτυξης και Οικονομίας, Ακης Τσοχατζόπουλος και Ν. Χριστοδουλάκης. Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «στρατηγικής σημασίας» το σχέδιο κατασκευής του εν λόγω αγωγού.

Εθιμοτυπικού χαρακτήρα συνάντηση είχαν στο περιθώριο της Συνόδου και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον Τούρκο ομόλογό του Μπ. Ετσεβίτ.

Αρχισαν τα ... όργανα

Επίδειξη ισχύος των δυνάμεων καταστολής χτες στη Βαρκελώνη

Αστυνομικοί με πολιτικά συλλαμβάνουν διαδηλωτή κατά τη διάρκεια των χτεσινών διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας

Associated Press

Αστυνομικοί με πολιτικά συλλαμβάνουν διαδηλωτή κατά τη διάρκεια των χτεσινών διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας
ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.--

Η ειρηνική διαδήλωση της Πέμπτης με πάνω από 100.000 συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις πιθανώς δεν «άρεσε» στις αρχές που, χτες, άρχισαν τα γνωστά τρικ της καταστολής: σταμάτησαν διαδηλωτές για ελέγχους στοιχείων, τους ζήτησαν να αλλάξουν πορεία, τους προπηλάκισαν και ...τα επεισόδια άρχισαν.

Με ρόπαλα, γκλομπς και ασπίδες, πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα εκατοντάδες αστυνομικοί απώθησαν τους διαδηλωτές στη διάσημη αγορά λουλουδιών της Βαρκελώνης, και προέβησαν σε συλλήψεις πολλών από αυτούς για «διατάραξη της δημόσιας τάξης». Η αστυνομία, σημείωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, δεν έδωσε τον αριθμό των συλληφθέντων. Δεν αναφέρθηκαν επίσης αριθμοί τραυματισμών.

Οι πάνω από 100.000 διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι της Καταλωνίας από την Ισπανία κι από ολόκληρη την Ευρώπη από μια πανσπερμία οργανώσεων, συνδικάτων και κινημάτων, για να διαδηλώσουν κατά της «παγκοσμιοποίησης» των αγορών, την «απελευθέρωση» των αγορών ενέργειας και χρήματος, καθώς και άλλα μέτρα που συνεξετάζουν οι ηγέτες 28 χωρών, δεν πτοήθηκαν από την καταστολή.

«Το ότι η απελευθέρωση των αγορών θα δώσει στους καταναλωτές - πολίτες μεγαλύτερη ελευθερία επιλογής είναι ψευδαίσθηση», έλεγε χθες ο 18χρονος φοιτητής Ζυλιέν Πεν. «Απλώς θα δώσει σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις μεγαλύτερη ισχύ».

Η προειλημμένη απόφαση να εμφανίσουν το κίνημα ως «βίαιους διαδηλωτές» ήταν σαφής στα μεγάλα ΜΜΕ, τα οποία στις ανταποκρίσεις τους τόνιζαν ότι «οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την Αστυνομία». Ο διαδηλωτής Ρούμπεν Μπαγιόνα έχει πολύ διαφορετική άποψη. «Η αστυνομία άρχισε τα επεισόδια», είπε. «Χρειαζόταν μόνο μια αφορμή».

Τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη είναι σχεδόν πολεμικά, τόσο για να «αποφευχθούν» τα επεισόδια όσο και για να «αποτραπεί» ένα «τρομοκρατικό πλήγμα από μουσουλμάνους εξτρεμιστές». Πάνω από 8.500 αστυνομικοί, μαχητικά αεροσκάφη, ένα ιπτάμενο ραντάρ AWACS και διάφορα άλλα μέσα έχουν επιστρατευτεί εκτάκτως, όπως και η «προσωρινή αναστολή» της... συνθήκης Σένγκεν!

Ο αρχηγός της αστυνομίας Χουάν Κοτίνο δήλωσε ότι μέσα στη βδομάδα 100 άνθρωποι συνελήφθησαν στα σύνορα με τη Γαλλία διότι έφεραν μαζί τους «όπλα». Διαδηλωτές εξήγησαν ότι αυτά που κατέσχεσε η αστυνομία ήταν κοντάρια που είχαν μαζί τους για να φτιάξουν πανό...

Τουλάχιστον 20 διαδηλώσεις και εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες μέσα στο Σαββατοκύριακο -- περιλαμβανομένου ενός μνημόσυνου για τον Κάρλο Τζουλιάνι, το νεαρό που εκτέλεσε ένας καραμπινέρος στη Γένοβα στα 23 του χρόνια...

Σήμερα, Σάββατο, πάνω από 100.000 ανθρώπων αναμένεται να συγκεντρωθούν στην κεντρική διαδήλωση στη Βαρκελώνη.

Το «Γκουαντανάμο» της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Τη συγκρότηση ενός «οργανισμού», μιας «Τράπεζας Πληροφοριών», για το φακέλωμα των διαδηλωτών που κινητοποιούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, πρότεινε ο Αθνάρ στους υπόλοιπους «14» εταίρους του στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στην Ισπανία. Το σκεπτικό του είναι το εξής: «Αυτός ο οργανισμός θα είναι πολύ χρήσιμος - όπως αναφέρει - για την αντιμετώπιση του νεανικού ριζοσπαστισμού των πόλεων με βίαια χαρακτηριστικά, ο οποίος κάθε φορά και περισσότερο χρησιμοποιείται ως όργανο από τις τρομοκρατικές οργανώσεις για την επίτευξη των εγκληματικών τους στόχων»!

Το κείμενο είναι πράγματι ανατριχιαστικό! Τι λέει στην ουσία η ΕΕ διά του προεδρεύοντα κατά το τρέχον εξάμηνο; Πολύ απλά: Οτι οι διαδηλώσεις και οι λαϊκές κινητοποιήσεις κατά της λεγόμενης «παγκοσμιοποίησης» και κατά του ιμπεριαλιστικού κέντρου των Βρυξελλών, ειδικότερα, συνιστούν «όργανο τρομοκρατικής δράσης» (!) και επομένως οι συμμετέχοντες σε αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εν δυνάμει «τρομοκράτες»!

Πιο χαρακτηριστική απόδειξη για το μοντέλο «δημοκρατίας» που πρεσβεύει η ΕΕ - η ΕΕ των «ευρωτρομονόμων» και του κατασταλτικού παροξυσμού τύπου Γένοβας - δεν μπορεί να υπάρξει.

***

Η όλη εξέλιξη θυμίζει τα όσα περιγράφονταν πριν δυο χρόνια στη γνωστή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ηταν εκεί που για πρώτη φορά οι λαϊκές διαδηλώσεις διασυνδέθηκαν ευθέως με την τρομοκρατία. Ηταν εκεί που οι Αμερικανοί, μιλώντας για την τρομοκρατία στην Ελλάδα, έφερναν σαν «απόδειξη»... τρομοκρατίας (!) τις αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις κατά της ΝΑΤΟικής επιδρομής στη Γιουγκοσλαβία, έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Υπ' αυτές τις συνθήκες, στην Ελλάδα υπάρχουν μερικές δεκάδες χιλιάδες «μέλη» κι άλλοι τόσοι «αρχηγοί» της... «17Ν»!

***

Στην ίδια γραμμή πλεύσης κινείται, ανοιχτά πλέον, και η ΕΕ. Και είναι πραγματικά να απορεί κανείς με το θράσος όλων εκείνων που πασχίζουν να εμφανίζουν τις Βρυξέλλες σαν το «αντίπαλο δέος» (!) έναντι των ΗΠΑ. Στην ουσία, μία διαφορά έχουν, κι αυτή είναι απλώς... χωροταξική: Ο «πολιτισμός» των ΗΠΑ μεγαλουργεί αυτή την περίοδο στη βάση Γκουαντανάμο. Προφανώς η ΕΕ θα αναζητήσει το δικό της «Γκουαντανάμο» επί ευρωπαϊκού εδάφους. Σημειώστε ότι τα «λευκά κελιά» της Τουρκίας, μετά την τελωνειακή σύνδεση της τελευταίας με την ΕΕ, μπορεί να θεωρηθούν κι αυτά ευρωπαϊκό έδαφος...


Ν. Μπ.

ΜΠ. ΕΤΖΕΒΙΤ
«Δεν είναι απαραίτητη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ»

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.-

«Βαθιά ανησυχία» για μια ενδεχόμενη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ εξέφρασε χτες Παρασκευή ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ από τη Βαρκελώνη, κρίνοντας ότι «δεν είναι απαραίτητη», καθώς το Ιράκ δεν αποτελεί πλέον απειλή για τους γείτονές του.

«Η προοπτική μιας αμερικανικής στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία... Πιστεύουμε ότι το Ιράκ δε θα πρέπει να αποτελέσει το στόχο στρατιωτικών επιθέσεων επειδή αυτό θα αναστάτωνε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Ετζεβίτ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Βαρκελώνη.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «μετά τον Πόλεμο του Κόλπου, το Ιράκ τελεί υπό αυστηρό έλεγχο και δε βρίσκεται πλέον σε θέση να επιτεθεί στους γείτονές του».

«Δεν είναι απαραίτητο να γίνει μια στρατιωτική επιχείρηση» κατά του Ιράκ, η οποία θα «προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην οικονομία» της περιοχής, κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ