ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

Οι εξελίξεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις που θα έχει με την ελληνική κυβέρνηση ο ΓΓ του ΝΑΤΟ λόρδος Ρόμπερτσον, ο οποίος από χτες πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ έφτασε χτες στην Αθήνα και δείπνησε με τον υπουργό Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο. Σήμερα, τις 9 το πρωί ξεκινούν οι επίσημες επαφές του λόρδου Ρόμπερτσον με τη συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Στη συνέχεια ο ΓΓ του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί με τον υπουργό Αμυνας. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ θα γευματίσει με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα... βρει χρόνο για συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και με τον αρχηγό της ΝΔ.

Τεχνητές αναπνοές στην ελληνοτουρκική προσέγγιση

Με μια επίσκεψή του στη Θράκη, το προσεχές Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, προσπαθεί να αναθερμάνει τη διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο Γ. Παπανδρέου έχει προγραμματίσει να επισκεφτεί και την Αγκυρα στις 6 του Απρίλη, όπου θα συναντηθεί με τον Ι. Τζεμ.

Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που έχουν συμφωνήσει να έχουν κάθε έξι μήνες οι δύο υπουργοί, με στόχο να διατηρούν μια κινητικότητα στην εξέλιξη της διαδικασίας προσέγγισης.

Βέβαια, το τελευταίο διάστημα αυτή η διαδικασία έχει, όπως σημειώνουν παράγοντες του ΥΠΕΞ, «απονευρωθεί». Κυριότερος λόγος για την επιβράδυνση της διαδικασίας θεωρείται το πρόβλημα που έχει ανακύψει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ευρωπαϊκή Ταυτότητα Αμυνας και Ασφάλειας και τη συγκρότηση του ευρωστρατού. Σε αυτή τη διαδικασία, η Αγκυρα, με τη συμπαράσταση της Ουάσιγκτον, ζητά συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, έστω κι αν δεν είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η τουρκική πλευρά, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους για το θέμα αυτό, έχει απειλήσει δημόσια, ότι αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της για ισότιμη συμμετοχή στο μηχανισμό λήψης των αποφάσεων θα υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό.

Πίσω από αυτές τις ανησυχητικές διαδικασίες, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να συντηρήσει στη ζωή την ιδέα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, θα παραστεί, το προσεχές Σαββατοκύριακο, σε εκδηλώσεις που οργανώνει ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Ανατολικής και Δυτικής Θράκης. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων, τις οποίες θα παρακολουθήσει και ο υπουργός Προεδρίας της τουρκικής κυβέρνησης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο βουλευτών, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στους τρεις νομούς της Θράκης.

ΧΑΝΙΑ
Διαδηλώνουν για την Ειρήνη

Στους κεντρικούς δρόμους της πόλης των Χανίων, θα διαδηλώσουν αύριο στις 12 το μεσημέρι νέοι και νέες την αντίθεσή τους στον πόλεμο. Με τα μηχανάκια και τα ποδήλατά τους μέλη και φίλοι της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη», θα συγκεντρωθούν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και από εκεί θα ξεκινήσουν μια φιλειρηνική πορεία, η οποία θα καταλήξει στο γήπεδο των Αγίων Αποστόλων. Εκεί στη 1.00 μ.μ, οι νέοι άνθρωποι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους μέσα στον αγωνιστικό χώρο, παίζοντας ποδόσφαιρο... Θα αποδείξουν, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, πως δίπλα στα σπίτια τους θέλουν χώρους πολιτισμού και άθλησης και όχι πυρηνικές αποθήκες και ορμητήρια πολέμου.

Η Ηλέκτρα Πατσουράκη 21χρόνων, αύριο θα πάρει μέρος στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις. Επικοινωνήσαμε μαζί της και μας είπε: «Η Ειρήνη, νομίζω είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, ειδικά εμάς τους νέους ανθρώπους. Ελπίζω, αύριο όπως και κάθε φορά, άλλωστε, που διοργανώνουμε κάποια φιλειρηνική εκδήλωση να έχουμε μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο».

Παράλληλα, η ίδια, συμπλήρωσε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο νομό και συγκεκριμένα στη Σούδα, λειτουργεί μια ΝΑΤΟική βάση, η οποία είναι μόνιμη πηγή κινδύνων για την περιοχή και ολόκληρα τα Βαλκάνια και αποτελεί αίτημα των κατοίκων να απομακρυνθεί. Η ειρήνη κινδυνεύει και οφείλουμε να την υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο»...

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Προγραμματίζονται αντιπολεμικά συλλαλητήρια

Σήμερα εκδήλωση της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» στη Λάρισα, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου

Αντιπολεμικά συλλαλητήρια την Παρασκευή 23 Μάρτη κι άλλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις πρωτεύουσες των νομών της Θεσσαλίας με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη του βρώμικου πολέμου του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Στη Λάρισα το αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που διοργανώνει η Επιτροπή Φορέων Κατά του Πολέμου, θα ξεκινήσει από την πλατεία Ταχυδρομείου και από κει οι φιλειρηνιστές θα πραγματοποιήσουν λαμπαδηδρομία στους δρόμους της πόλης, καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου θα γίνει καθιστική διαμαρτυρία.

Αντιπολεμική εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη του βρώμικου πολέμου διοργανώνει σήμερα στη Λάρισα και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που θα γίνει στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Ταχυδρομείου, περιλαμβάνει παράσταση από τη θεατρική ομάδα του ΤΕΙ Λάρισας και συναυλία από ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

Στο Βόλο το αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που διοργανώνει η Επιτροπή Φορέων Μαγνησίας, θα γίνει την Παρασκευή 23 Μάρτηστις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας και το ραντεβού των φιλειρηνιστών της Καρδίτσας έχει οριστεί την ίδια μέρα, στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Ανάλογες αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν και στα Τρίκαλα στη σύσκεψη της Επιτροπής Φορέων κατά του Πολέμου που θα γίνει την Κυριακή το απόγευμα.

Στρατεύτηκε υγιής, «απολύθηκε» με προβλήματα... .

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στον υπουργό Εθνικής Αμυνας

Ερώτηση για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας του Γ. Π. Κοσκινά και των συνεπειών τους, που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας.

Οπως τονίζεται στο κείμενο της Ερώτησης, «ο στρατιώτης Γ. Π. Κοσκινάς (ΑΣΜ 100/4852/99) παρουσιάστηκε στο 11ο Σύνταγμα Πεζικού στην Τρίπολη στις 22/3/99, κρίθηκε ικανός και στις 5/5/1999 πήρε την ειδικότητα πυροβολητή ΤΟΜΑ-ΒΜΡ-1. Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες και το Μάη του 2000 μετατέθηκε στο Τάγμα ΓΕΣ, όπου τοποθετήθηκε στο 7ο/2 Επιτελικό Γραφείο σαν γραφίστας.

Οπως προκύπτει από τα επισυναπτόμενα κείμενα (ιστορικό της υπόθεσης και επιστολή της μητέρας του Ε. Κοσκινά), ο Γ. Π. Κοσκινάς στις 20 Αυγούστου 2000 εισήχθη στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Μετά από τις σχετικές ιατρικές εξετάσεις, υπήρξε η διάγνωση "ενδοπαρεγχυματική αιμορραγία (ΔΕΝ) παρεγκεφαλιδικού ημισφαιρίου", καθώς και πιθανότητα ύπαρξης σηραγγώδους αιμαγγειώματος. Χωρίς να έχει αποκατασταθεί η υγεία του, απολύθηκε από το στρατό στις 3/10/2000. Στο εξιτήριο αναφέρεται η διάγνωση "παρεγχυματική αιμορραγία δεξιού παρεγκεφαλιδικού ημισφαιρίου σε έδαφος σηραγγώδους αιμαγγειώματος" και συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση, ενώ στις στρατιωτικές μεταβολές αναφέρει ότι με βάση την υπ' αριθμόν 16944/2000 γνωμάτευση της Επιτροπής Απαλλαγών κρίνεται ικανός τέταρτης κατηγορίας».

Ερωτάται ο υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε:

α) Να εξασφαλιστεί η αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που εμφανίστηκαν στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του Γ. Π. Κοσκινά (κάλυψη των αναγκαίων εξόδων κλπ.).

β) Να αντιμετωπιστούν οι όποιες αρνητικές συνέπειες σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας πλήρους ή μερικής αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας του Γ. Π. Κοσκινά (συνταξιοδότησή του κλπ.).

Να κλείσουν τα σύνορα στο ΝΑΤΟ!

Ο ευγενής λόρδος, ο γγ του ΝΑΤΟ κύριος Ρόμπερτσον, έχει από χτες επαφές με τα κυβερνητικά επιτελεία, στην Αθήνα. Ηδη όμως από χτες η ελληνική κυβέρνηση έδωσε το στίγμα της: Διεύρυνση του ρόλου της KFOR στην περιοχή, ακόμα πιο ισχυρή παρουσία των δυνάμεων του ευρωατλαντισμού στα Βαλκάνια, ήταν η θέση του κ. Ρέππα. Ανεπισήμως, οι κυβερνητικές πηγές προχωρούσαν ακόμα παραπέρα: Θα ζητήσουμε - έλεγαν - την ενεργητικότερη συμμετοχή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή, ακόμα και περαιτέρω ενίσχυση σε έμψυχο και υλικό δυναμικό της KFOR αν χρειαστεί!

Αυτό θα είναι το «αίτημα» της ελληνικής κυβέρνησης προς τον λόρδο! Η μεγαλύτερη, δηλαδή, εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη φωτιά που το ίδιο έχει προκαλέσει!

***

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση κινείται στην πεπατημένη: Τα Βαλκάνια για να ηρεμήσουν πρέπει να υπάρχει παρουσία «προστατών» στην περιοχή. Αν το ΝΑΤΟ φύγει, τότε όλοι θα αρχίσουν να σκοτώνουν όλους, είναι το προπαγανδιστικό «επιχείρημα» της κυβέρνησης...

Στην ουσία η κυβέρνηση περιγράφει εκείνο που ήδη γίνεται, και γίνεται με την παρουσία - και λόγω ακριβώς της παρουσίας - του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια: Αλβανοί σκοτώνουν Σέρβους και πολίτες της ΠΓΔΜ, Σέρβοι καταδιώκουν Αλβανούς, Βούλγαροι θέλουν να κυνηγήσουν Αλβανούς και οι Σκοπιανοί δεν ξέρουν από ποιον να πρωτοφυλαχτούν. Με άλλα λόγια, η παρουσία του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια «εγγυάται» όλα αυτά που υποτίθεται ότι θα απέτρεπε. Και τώρα ζητούν την ακόμα δραστικότερη παρουσία του ΝΑΤΟ, που το μόνο που εγγυάται είναι, τελικά, η ακόμα μεγαλύτερη σφαγή!

***

Είναι πασίδηλο ότι όπως εξελίσσεται η κατάσταση στην περιοχή, η διατήρηση των υφιστάμενων συνόρων αποτελεί κομβικό ζήτημα. Ποιος όμως επιβουλεύεται τα σύνορα; Τα «νέα» σύνορα στα Βαλκάνια (Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο) έχουν τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Συνεπώς:

Πρώτο βήμα για τη σταθερότητα είναι η αποβολή του ευρωατλαντισμού από την περιοχή.

Δεύτερο, τα βαλκανικά κράτη έχουν υποχρέωση να προστατέψουν το καθένα τα δικά του σύνορα. Και η προστασία των συνόρων δε γίνεται «από τα έξω», με την αποστολή, για παράδειγμα, των Ελλήνων φαντάρων στο Κοσσυφοπέδιο. Η παρουσία ξένων στρατευμάτων εκτός των συνόρων τους εκείνο που προσθέτει είναι νέες εστίες ιμπεριαλιστικής δράσης και ακόμα πιο ορατά αίτια για την ενίσχυση του εθνικισμού στην περιοχή.

Τρίτον, οι Ελληνες οφείλουν να διαφυλάξουν τα δικά τους σύνορα, οι Σέρβοι τα δικά τους, οι Αλβανοί ομοίως κ.ο.κ. Μια τέτοια πολιτική στάση δεν αφήνει κανένα περιθώριο στους λεγόμενους «εξτρεμιστές» να παίζουν τα παιχνίδια των αφεντικών τους.

***

Φυσικά όλα αυτά προϋποθέτουν κάτι βασικό: Οτι η πολιτική των βαλκανικών κρατών δε θα καθορίζεται από τις κυβερνήσεις- «μαριονέτες» του ευρωατλαντισμού. Προϋποθέτει ότι θα πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους οι λαοί των Βαλκανίων. Οσοι λένε ότι η παραπάνω θέση είναι «ουτοπία», μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον τόπο του μακελειού...


Ν. Μπ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ