ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Διακεκομμένος» αποκλεισμός και ευθύνες στους Παλαιστινίους

Το προαύλιο δημοτικού σχολείου στη Χεβρώνα στόχος εμπρηστικής χειροβομβίδας του ισραηλινού στρατού

«Δε χρειάζονται προστασία οι Παλαιστίνιοι, αν πάψουν να πυροβολούν» απαντά η ισραηλινή ηγεσία

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΚΑΛΚΙΛΙΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Τους μαθητές ενός δημοτικού σχολείου, μέσα στο προαύλιο του κτιρίου, στόχευσε ο ισραηλινός στρατός με εμπρηστική χειροβομβίδα εκτιμώντας, προφανώς, ότι «αποτελούν κίνδυνο». Ενταση επικράτησε, χτες, και στην Καλκιλία, όπου καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας σημειώνονταν συγκρούσεις. Παρ' όλα αυτά, η ισραηλινή ηγεσία δήλωνε, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι «δεν υφίσταται λόγος προστασίας του παλαιστινιακού λαού», επιμένοντας στην απόρριψη του παλαιστινιακού αιτήματος για ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στην περιοχή.

Στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου, που βρίσκεται κοντά στον εποικισμό Αβραάμ Αβινού, έσκασε, την ώρα που τα παιδιά σχολούσαν, εμπρηστική χειροβομβίδα, που προκαλεί φωτιά και εκκωφαντικό κρότο, και συνήθως χρησιμοποιείται για την καταστολή συγκρούσεων. Από την έκρηξη, τραυματίστηκαν 7 μικρά παιδιά, εκ των οποίων τα 3 φέρουν εγκαύματα στο κεφάλι, στα χέρια και στην πλάτη ενώ το σύνολο, σχεδόν, των μικρών μαθητών μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σοκ.

«Αν δεν είναι απροκάλυπτη πρόκληση και δε δείχνει πρόθεση στυγνής δολοφονίας, πώς να εξηγήσω αυτή την ενέργεια;» δήλωνε οργισμένος ο δάσκαλος Μοχάμαντ Χαουάισμαχ, μεταφέροντας με τη συνδρομή συναδέλφων του, το ένα μετά το άλλο τα παιδιά στα ασθενοφόρα. «Αποτελούν απειλή οι μικροί μαθητές; `Η μήπως τους πυροβολούν κιόλας;» κατέληξε. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα «διερευνήσει το περιστατικό», καθώς είχε πληροφορίες ότι κοντά στο σχολείο βρίσκονται σε εξέλιξη μικροεπεισόδια.

Την ίδια περίπου ώρα, χιλιάδες συμμετείχαν στην κηδεία 17χρονου Παλαιστινίου, που βρέθηκε νεκρός, τα ξημερώματα, λίγο έξω από την Καλκιλία, στο σημείο όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ισραηλινός στρατός έκανε χρήση δακρυγόνων, λαστιχένιων σφαιρών, και προφανώς αληθινών πυρών, για να διαλύσει Παλαιστινίους που πετούσαν πέτρες εναντίον του φυλακίου του. Μετά την κηδεία, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς το ισραηλινό φυλάκιο, όπου σημειώθηκαν μικροσυγκρούσεις.

Χαλάρωση, «ανά περίπτωση και κατά βούληση»

Την απόφαση να χαλαρώσει ο αποκλεισμός «μερικώς» και «εφόσον οι, κατά τόπους, στρατιωτικοί διοικητές το κρίνουν απαραίτητο και σώφρον ανάλογα με τη μείωση ή όχι της βίας στη συγκεκριμένη περιοχή» έλαβε το 13μελές υπουργικό συμβούλιο Ασφαλείας της κυβέρνησης Σαρόν, το οποίο συνεδρίασε, για πρώτη φορά, την Τετάρτη το βράδυ. Σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε και από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, όπου ευθύνες για τον αποκλεισμό επιρρίπτονται στην Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία «έχει οργανώσει και δρομολογήσει μεγάλο μέρος των βιαιοτήτων και των επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων».

Τους ισχυρισμούς αυτούς επανέλαβε με δηλώσεις του και ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Σαούλ Μοφάζ, τονίζοντας ότι «όταν οι Παλαιστίνιοι επιλέξουν να μην επιτίθενται σε Ισραηλινούς, τότε δε θα υπάρχει ανάγκη και για αποκλεισμό». Τις δηλώσεις αυτές συμπλήρωσε ως «επιβεβαίωση» η ανακοίνωση της σύλληψης 3 μελών της Φατάχ, που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, στην περιοχή της Δυτικής Οχθης, με την κατηγορία ότι προετοίμαζαν μεγάλη βομβιστική επίθεση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο ισραηλινός στρατός επέτρεψε, χτες, τουλάχιστον στη Γάζα και σε ορισμένες πόλεις της Δυτικής Οχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ραμάλλα, να εισέλθουν ορισμένα φορτηγά με τρόφιμα, οικοδομικά υλικά, βασικά εμπορεύματα και στοιχειώδες φαρμακευτικό υλικό, ενώ έδωσε άδεια αλιείας στους ψαράδες της Λωρίδας της Γάζας. Παρ' όλα αυτά, η απαγόρευση μετακινήσεων ισχύει για όλους, και οι πόλεις της Δυτικής Οχθης παραμένουν περικυκλωμένες από τις τάφρους που άνοιξε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο ισραηλινός στρατός.

Στην πόλη της Γάζας, χτες, γιατροί, συνοδευόμενοι από τα λιγοστά ασθενοφόρα της περιοχής, πραγματοποίησαν πορεία και παρέδωσαν στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, ψήφισμα καταδίκης του αποκλεισμού, και ιδιαίτερα των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις ασθενών, ασθενοφόρων, μεταφοράς φαρμακευτικού υλικού, ενώ στηλιτεύουν τους τραυματισμούς, αλλά και τις δολοφονίες τραυματιοφορέων και γιατρών από Ισραηλινούς στρατιώτες, κατά τα επεισόδια, παρά τα εμφανή διακριτικά της ιδιότητάς τους. Για τον αποκλεισμό διαμαρτύρονταν, χτες, με 24ωρη απεργία και οι Παλαιστίνιοι καταστηματάρχες και έμποροι της ανατολικής αραβικής Ιερουσαλήμ, οι οποίοι, επίσης, έχουν πληγεί από τις τελευταίες εξελίξεις και την κατάρρευση της παλαιστινιακής οικονομίας.

Εμπόδιο, κυρίως, οι ΗΠΑ

Τις πρώτες πρωινές ώρες, σήμερα, επρόκειτο να αρχίσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας η συζήτηση για την αποστολή ή όχι διεθνούς δύναμης στα αυτόνομα εδάφη. Το θέμα επανέθεσε, στηριζόμενος από όλες τις αραβικές χώρες, ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ, Νάσερ αλ Κίντουα, υπογραμμίζοντας ότι «η κατάσταση είναι πλέον ιδιαιτέρως επικίνδυνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι υποχρεωμένο να λάβει αποφάσεις και να δράσει για την προστασία του παλαιστινιακού λαού».

Αναφερόμενος στο θέμα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες επαναδιατύπωσε την κάθετη αντίρρηση του Ισραήλ σε μια τέτοια προοπτική, εκτιμώντας ότι «θα οξύνει την κατάσταση», αφού «δε χρειάζονται καμία προστατευτική δύναμη οι Παλαιστίνιοι. Αν πάψουν να πυροβολούν, θα είναι απολύτως ασφαλείς». Διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι η προοπτική ανάπτυξης διεθνούς δύναμης βρίσκει, σχετικά, σύμφωνες πολλές χώρες, εκτός του αραβικού κόσμου, ακόμη και εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας, πλην των ΗΠΑ (και ακολούθως της Βρετανίας), που αναμένεται και πάλι να σταματήσουν το θέμα υποβαθμίζοντάς το.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις

Από τις διαδηλώσεις στο Κίεβο

Associated Press

Από τις διαδηλώσεις στο Κίεβο
ΚΙΕΒΟ.-

Αναβρασμός επικρατεί στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο. Μερικές χιλιάδες εκπρόσωποι των αριστερών δυνάμεων ξεκίνησαν την Πέμπτη, 15 του Μάρτη και θα συνεχίσουν τις επόμενες μέρες διαδηλώσεις και πικετοφορίες μπροστά στο Κοινοβούλιο της Ουκρανίας με κύριο σύνθημα: «Η Ουκρανία χωρίς τον Κούτσμα, χωρίς το προεδρικό αξίωμα, χωρίς την εξουσία του κεφαλαίου!», μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Στις κινητοποιήσεις παίρνουν μέρος μέλη και οπαδοί του ΚΚ Ουκρανίας, του Αγροτικού Κόμματος, της Πανουκρανικής Ενωσης Εργατών, της Πανουκρανικής Ενωσης Σοβιετικών Αξιωματικών, της Ρωσικής Κοινότητας του Κιέβου, της Ενωσης Γυναικών «Για το μέλλον των παιδιών της Ουκρανίας». Κρίνοντας από τα πλακάτ που κρατούν οι διαδηλωτές, στην κινητοποίηση συμμετέχουν εκπρόσωποι από τις περισσότερες περιοχές της χώρας, όπως οι περιοχές Κιέβου, Οδησσού, Χαρκόβου, Πολτάβας, Βίνιτσα, Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ντνεπροπετρόβσκ, Ζαπορόζιε κ.ά. Οι πικετοφορείς τραγουδούσαν τη «Διεθνή», επαναστατικά τραγούδια και φώναζαν τα συνθήματα: «Κάτω το καθεστώς του Κούτσμα και του Γιουστσένκο!», «Κάτω οι ολιγάρχες!», «Να καταργηθεί ο προεδρικός θεσμός!», «Η σοβιετική εξουσία είναι ο πρόεδρός μας!», «Η γη σ' αυτούς που ζούνε και εργάζονται σ' αυτή!», «Για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας χωρίς ΝΑΤΟ, ΔΝΤ και παρέα!», «Για τα ερείπια και την κόλαση στην Ουκρανία - να λογοδοτήσει ο Κούτσμα!», «Στους εργαζομένους - σοβιετική εξουσία!», «Είμαστε υπέρ της Ενωσης με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία!» κ.ά.

Στις 14 του Μάρτη το ΚΚ Ουκρανίας είχε ανακοινώσει την αρχή των μαζικών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας. «Αν πετύχουμε να κατέβουν στους δρόμους εκατομμύρια - η εξουσία θα είναι δική μας», δήλωσε ο πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας Πιότρ Σιμονένκο. Συνάμα επισήμανε ότι το ΚΚΟυ. δε συμμετέχει στη διαδήλωση «Η Ουκρανία κατά του Κούτσμα» για λόγους αρχής. «Σκοπός του ΚΚΟυ. δεν είναι η απομάκρυνση του Προέδρου, αλλά η αλλαγή του κοινωνικού συστήματος», εξήγησε ο Σιμονένκο. Στο μεταξύ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚ Ουκρανίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας εγκατέλειψε την Πέμπτη την αίθουσα συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου, επειδή το τελευταίο δεν υποστήριξε το αίτημά της να επιτραπεί σε εκπροσώπους των διαδηλωτών να διατυπώσουν από το βήμα του Κοινοβουλίου τα αίτηματά τους.

.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Αιματηρή έκρηξη

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-

Δυο πολύ ισχυρές εκρήξεις σε πλωτή εξέδρα άντλησης πετρελαίου της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας «Petrobas» της Βραζιλίας, προκάλεσαν το θάνατο ενός ανθρώπου, ενώ ένας ακόμη εργαζόμενος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και δέκα αγνοούνται, όπως δήλωσε ο Φιλίπε Ράιχστουλ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι εξαιτίας των εκρήξεων προκλήθηκε πυρκαγιά, που σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» έκαιγε μέχρι το βράδυ, τοπική ώρα.

Σύμφωνα με τον Ράιχστουλ, νεκρός είναι ένας πυροσβέστης, που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της προσπάθειας κατάσβεσης των εστιών της φωτιάς, ενώ οι περισσότεροι από τους συνολικά 175 ανθρώπους που βρίσκονταν στην πλατφόρμα P-36 -η οποία θεωρείται η πιο πλουτοπαραγωγική του πλανήτη, μέρος του Κάμπος Μπασίν, που βρίσκεται περίπου 120 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή του Μακάε, κοντά στο Ρίο ντε Τζανέιρο- μεταφέρθηκαν σε άλλη εξέδρα. Τέλος, ο Ράιχστουλ διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει πετρελαιοκηλίδα» και επομένως δεν υφίσταται κάποια οικολογική καταστροφή.

Από την άλλη πλευρά, ο Φερνάντο Καρβάλιο, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων στην πετρελαϊκή βιομηχανία, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του δυστυχήματος, επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι «τα ατυχήματα στις πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου στο Κάμπος Μπασίν έχουν γίνει πια ρουτίνα», ενώ για το ίδιο ζήτημα μελέτη της Συνομοσπονδίας, που μπορεί να βρεθεί στην ιστοσελίδα του βραζιλιάνικου πρακτορείου ειδήσεων «Εστάδος», αναφέρει ότι 32 εργαζόμενοι στην «Petrobas» έχουν χάσει τη ζωή τους σε 99 ανάλογα δυστυχήματα που έχουν λάβει χώρα την τελευταία τριετία!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ