ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Θα ματανταμώσουμε"!
  • Φεύγοντας χτες από τα μπλόκα της Εθνικής οδού - μετά από οκτώ συνεχή μερόνυχτα - οι Θεσσαλοί αγρότες έδωσαν "ραντεβού" στο Κιλελέρ και στους επόμενους αγώνες που έρχονται
  • Η κυβερνητική αδιαλλαξία και η υπονόμευση της πάλης από τη ΝΔ κι άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης θα "ξεπληρωθούν" από τους αγρότες στις ευρωεκλογές

"Εμείς εδώ θα είμαστε. Κοντά την έχουμε την Εθνική οδό κι έτοιμα, ανά πάσα στιγμή, είναι τα τρακτέρ. Η κυβέρνηση, που στάθηκε ξανά αδιάλλακτη στο δίκιο μας, η ΝΔ που υπονόμευσε την αποτελεσματικότητα της πάλης μας, πού θα πάνε να κρυφτούν; Ερχονται οι ευρωεκλογές και τότε θα δουν "πόσα απίδια πιάνει ο σάκος". Φεύγουμε περήφανοι. Κι όταν ξανάρθουμε - γιατί θα ξανάρθουμε - θα είμαστε πιο πολλοί, πιο δυνατοί, καλύτερα οργανωμένοι και πιο "πονηρεμένοι". Θα ματανταμώσουμε, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Κοντά είναι το Κιλελέρ".

Στα λόγια αυτά ενός αγρότη από την Καρδίτσα προς τους δημοσιογράφους που"κάλυπταν" τη χτεσινή αποχώρηση των τρακτέρ από την Εθνική οδό, "καθρεφτίζονται" τα συναισθήματα, οι σκέψεις και οι αποφάσεις των αγωνιστών της Θεσσαλικής αγροτιάς. Λόγια που φανερώνουν ανυπέρβλητη δύναμη ψυχής, περηφάνια για την επιτέλεση του χρέους, επιμονή στον πολύμορφο και μακρόχρονο αγώνα, ταξική αυτογνωσία και πολιτική συνειδητοποίηση, πεποίθηση και πίστη για την τελική νίκη.

Κι αν δε φτάνουν τα λόγια του Καρδιτσιώτη ξωμάχου να δείξουν τον πραγματικό νικητή της οκταήμερης παραμονής στα μπλόκα της Εθνικής οδού, ήταν το αποφασιστικό "κορνάρισμα" του τρακτέρ, το σήμα της νίκης και το σπινθηροβόλο βλέμμα του, που "έλεγαν": "Μια μάχη τέλειωσε. Τη δώσαμε, ξοδεύοντας από το περίσσευμα της ψυχής μας και την κερδίσαμε. Εχουμε πάρα πολλές δυνάμεις να συνεχίσουμε για να κερδίσουμε και τον πόλεμο".

Οι Θεσσαλοί αγρότες έδωσαν, με επιτυχία, τη μάχη, ξεπερνώντας, καθημερινά, πολλά εμπόδια και μεγάλες δυσκολίες. Είχαν ν' αντιμετωπίσουν:

  • Την κυβέρνηση,που εμφανίστηκε, για μια ακόμα φορά, αδιάλλακτη, αρνούμενη να συζητήσει, επί της ουσίας, τα αγροτικά προβλήματα και να ικανοποιήσει τα άμεσα, ζωτικής σημασίας και δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου. Με την ανακοίνωση της ρύθμισης - απάτης για τα χρέη, προσπάθησε να φέρει συγχύσεις και να εμπαίξει τους αγρότες, αλλά και ν' αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Δεν τα κατάφερε. Αλλά, δεν κατάφερε ούτε να τρομοκρατήσει τους αγωνιζόμενους αγρότες, στέλνοντας εκατοντάδες αστυνομικούς των ΜΑΤ στη Θεσσαλία, απειλώντας με τους εισαγγελείς, για να δημιουργήσει κλίμα αστυνομοκρατίας και ποινικοποίησης του αγώνα.
  • Τη ΝΔ και τον ΣΥΝ,που, πριν ακόμα ξεκινήσει η κινητοποίηση, συμβούλευαν τους αγρότες να επιδείξουν "αυτοσυγκράτηση" και τους "ξόρκιζαν" να μην "υπερβούν τα εσκαμμένα", χρησιμοποιώντας προχωρημένες μορφές πάλης. Στόχος τους, να "σπείρουν" κλίμα μη συμμετοχής και ηττοπάθειας. Κι όταν, παρά τις συμβουλές τους, οι αγρότες βγήκαν στην Εθνική οδό, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους, για να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα του αγώνα, να τους στείλουν, μια ώρα αρχύτερα στα σπίτια τους. Ετσι υπερασπίστηκαν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, με την οποία συμφωνούν και έδωσαν"αντιπολιτευτική" "χείρα βοηθείας" στην κυβέρνηση.

Παρ' όλα τα πολιτικά εμπόδια στο δρόμο τους, οι αγρότες της Θεσσαλίας προχώρησαν με αποφασιστικότητα, παρέμειναν ακλόνητοι επί οκτώ μερόνυχτα στα μπλόκα, στηριζόμενοι στο δίκιο τους, στην ενότητά τους, έχοντας την πολιτική κάλυψη του αγώνα τους από το ΚΚΕ και την ενεργή αλληλεγγύη των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού.

Χτες, έκλεισε ένας ακόμα κύκλος στην πορεία του αγροτικού ξεσηκωμού, που συνεχίζεται, επί έξι χρόνια, στη Θεσσαλία. Κι από αύριο ανοίγει ένας άλλος κύκλος - το πρώτο νέο αγωνιστικό "ραντεβού" είναι στη γιορτή του Κιλελέρ - αγροτικής δράσης. Στόχος παραμένει ο ίδιος: Ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσης και παραμονής στο επάγγελμα και ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που οδηγεί στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς της Ελλάδας. "Οψόμεθα ες (νέους) Φιλίππους", λοιπόν...

Εφευγαν με το σήμα της νίκης

Β. Μπούτας: Γυρίζουμε νικητές, συνεχίζουμε τον αγώνα

Φεύγοντας χτες από τα μπλόκα της εθνικής οδού, οι αγρότες της Θεσσαλίας έδωσαν ραντεβού για νέους αγώνες. Χτες το μεσημέρι στις γενικές συνελεύσεις των αγροτών που έγιναν στα μπλόκα, αποφασίστηκε να κλείσει αυτός ο κύκλος των κινητοποιήσεων και ο αγώνας τους να συνεχιστεί με νέες μορφές.

Στη "Βιοκαρπέτ" οι αγρότες της Καρδίτσας συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι, κάτω από τη γέφυρα. Το λόγο πήρε ο Βαγγέλης Μπούτας,που τόνισε:"Κάτω από τις συνθήκες που έγινε αυτός ο αγώνας και με τη συγκεκριμένη συμμετοχή, αποδείχτηκε ότι ήταν ένας πετυχημένος αγώνας, παίρνοντας υπόψη όλες τις δυσκολίες, όλη την προπαγάνδα που έγινε αυτό το διάστημα, την τρομοκρατία που ασκήθηκε και σε αυτούς που είμαστε εδώ, αλλά και σε αυτούς που δεν ήρθαν. Η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Εδειξε την αδιαλλαξία της, τον αυταρχισμό, την επιμονή της να συνεχίσει αυτή την αντιαγροτική πολιτική".

"Ολο αυτό το διάστημα - συνέχισε ο Β. Μπούτας - λειτουργήσαμε συλλογικά, με τις συνελεύσεις που πραγματοποιήσαμε και χτες και προχτές, προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε τις όποιες οργανωτικές δυσκολίες και τα όποια εμπόδια. Η θέληση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, όπως εκφράστηκε και χτες βράδυ, αλλά και στις συζητήσεις σήμερα, είναι να κλείσουμε αυτόν τον κύκλο εδώ, με το κεφάλι ψηλά, σα νικητές και να συνεχίσουμε τον αγώνα με άλλες μορφές στο άμεσο διάστημα. Βεβαίως όλοι γνωρίζουμε ότι όσο θα υπάρχουν τα προβλήματα και όλοι το πιστεύουμε αυτό, θα υπάρχουν οι αγώνες και θα ξαναγίνουν κινητοποιήσεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες. Εμείς από τη γέφυρα της "Βιοκαρπέτ", θέλουμε να στείλουμε μήνυμα σε όλους και ιδιαίτερα προς την κυβέρνηση, ότι κανένας δεν ξεμπέρδεψε με τους αγρότες. Δεν ξεμπέρδεψε γιατί τα προβλήματα παραμένουν και μέρα με τη μέρα οξύνονται. Οσο δε λύνονται τα προβλήματα θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους. Από όποιον κι αν εφαρμόζεται αυτή η πολιτική".

"Πρέπει να στιγματίσουμε και να καταγγείλουμε - τόνισε ακόμα - όλους όσοι υπονόμευσαν τον αγώνα. Είτε είναι κόμματα, είτε στελέχη τους, ή είναι στελέχη του κρατικού μηχανισμού. Πάντως εμείς έχουμε βαθιά πεποίθηση και πίστη ότι αυτός ο αγώνας είχε και έχει καθαρά ταξικά χαρακτηριστικά. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σε αυτόν πήραν και παίρνουν μέρος αγρότες που ψηφίζουν διαφορετικά κόμματα, με απώτερο στόχο και σκοπό τη λύση των προβλημάτων, αψηφώντας και περιφρονώντας και πολλές φορές ερχόμενοι κόντρα με αποφάσεις και με προτροπές των κομμάτων τους. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι ο ταξικός χαρακτήρας του αγώνα δυναμώνει και ότι θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο".

"Γι' αυτό όλοι μαζί - πρόσθεσε ο Β. Μπούτας - σα νικητές να γυρίσουμε και να συνεχίσουμε τον αγώνα, με τις γνωστές μορφές που ξέρουμε μέχρι σήμερα. Αλλωστε και εμείς εδώ, αλλά και αυτοί που ήθελαν να είναι μαζί μας και δεν μπόρεσαν από την τρομοκρατία, τις πιέσεις και όλα αυτά που γνωρίσαμε, έχουμε πολλούς τρόπους να καταδικάσουμε αυτή την πολιτική και να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Και εκλογές θα έχουμε, έρχονται οι ευρωεκλογές, αλλά πολλές σκέψεις υπάρχουν για συνέχιση του αγώνα και με συλλαλητήρια τοπικά και στην Αθήνα πανελλαδικά, έχουμε μπροστά μας και το Κιλελέρ. Εχουμε μια ζωή, μια προοπτική, η οποία σύμφωνα με τις συζητήσεις και τις δηλώσεις που γίνονται και με τις αποφάσεις που θα παρθούν στα πλαίσια της "Ατζέντα 2000", θα μας την κάνουν πιο δύσκολη. Αρα, λοιπόν, ο αγώνας είναι μονόδρομος. Και ο αγώνας- κατέληξε ο Β. Μπούτας μέσα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα - συνεχίζεται και θα συνεχιστεί πιο δυνατά, πιο αποφασιστικά, πιο ενωτικά και πιο αποτελεσματικά".

"Θα τα ξαναπούμε"

Λίγο μετά τη γενική συνέλευση, τα τρακτέρ άρχισαν να βάζουν μπρος και συντεταγμένα όπως ακριβώς ήρθαν στη "Βιοκαρπέτ", χάραξαν πορεία για Καρδίτσα. Οι κόρνες άρχισαν να ηχούν όπως ακριβώς πριν οχτώ μέρες όταν έφταναν εκεί και οι αγρότες κάνοντας το σήμα της νίκης με τα χέρια τους και με την ίδια πάντα αποφασιστικότητα ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, έδειχναν καθαρά ότι ο αγώνας δε σταμάτησε, αλλά θα συνεχίζεται όσο δε λύνονται τα οξυμένα προβλήματά τους. Ο Γιώργος Μπουτζιωρής από το Μακρυχώρι ξεκίνησε να οδηγά το τρακτέρ κάνοντας το σήμα της νίκης. Σταμάτησε μπροστά μας για λίγο και είπε: "Φεύγω σα νικητής. Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να βρούμε το δίκιο μας". Λίγα λεπτά αργότερα ο Λάμπρος Νταβέλης από το Ν. Ικόνιο παίρνοντας μαζί με τους συγχωριανούς του το δρόμο της επιστροφής, μας χαιρέτησε σχηματίζοντας το σήμα της νίκης και φωνάζοντας μέσα από την καμπίνα του τρακτέρ του: "Θα τα ξαναπούμε στα μπλόκα".

Αυτοί οι πάμπλουτοι αγρότες...

Ε λοιπόν, αυτοί οι Θεσσαλοί αγρότες, (και ιδιαίτερα οι Καρδιτσιώτες), είναι τρελοί για δέσιμο. Εκατομμυριούχοι άνθρωποι, πάμπλουτοι επιχειρηματίες με όλα τα καλά και τ' αγαθά τους, παράτησαν τις βίλες και τα ζεστά σαλόνια τους, άφησαν τις λίρες να σκουριάζουν στις γεμάτες κασέλες τους και τα δεκαχίλιαρα, μάτσα στα χατίλια, να τα τρώνε και να κάνουν φωλιές τα ποντίκια κι αυτοί τρέχουν σαν παλαβοί στους δρόμους με τα τρακτέρια τους, στα Τέμπη, στον Αλμυρό, στη "Βιοκαρπέτ", να τους δέρνει μερόνυχτα ο χιονιάς και το δρολάπι και να τους τρυπάει τα κόκαλα το αγιάζι της εθνικής οδού.

Και εκείνος ο αθεόφοβος ο Μπούτας, ο αρχιεκατομμυριούχος, αντί να μπει στο κότερό του και να πάει μια κρουαζιέρα στις ακρογιαλιές της Χονολουλού ή στις Μπαχάμες, που έχει και ωραία "μανούλια", άφησε το καλό του φράκο να το τρώει ο σκόρος, κρεμασμένο στην ντουλάπα κι αυτός έριξε στον ώμο έναν σκουτίσιο παλιόσακο και αλωνίζει τα χωριά της Θεσσαλίας και ξεσηκώνει τους φιλήσυχους αγρότες, προσπαθώντας με κείνους τους άλλους άμυαλους της ΠΑΣΕ, να σηκώσουν λέει, όλοι μαζί μια επανάσταση και να ανατρέψουν την ωραία μας κυβέρνηση και την ακόμα πιο ωραία μας Ευρωπαϊκή Ενωση, που μας κουβαλάει εδώ όλα τα αγαθά της γης και μας ταϊζει ακόμα και του πουλιού το γάλα.

Και να πεις, ότι τους αρνήθηκε και τίποτα η φιλοαγροτική μας κυβέρνηση...; Αυτή η καημένη, σαν καλή και στοργική μάνα, ό,τι ζητήσουν, αμέσως τους το δίνει. Μόλις γεμίσει η καρτέλα τους απ' τα χρέη στην Αγροτική Τράπεζα, τους φτιάχνει αμέσως άλλη, καινούρια και μάλιστα σε χαρτί πρώτης ποιότητας! Και τι "πλαφόν" και τι πρόστιμα συνυπευθυνότητας, τι ΦΠΑ 18%, τι φιλικούς"διακανονισμούς" χρεών τους κάνει, άλλο πράμα... Κι όμως αυτοί δεν ικανοποιούνται και δε μένουν ευχαριστημένοι με τίποτα. Τι να πει κανείς... Η αχαριστία περίσσεψε σ' αυτόν τον τόπο!

Αλλά, ας σοβαρευτούμε. Ας σοβαρευτεί λιγάκι αυτή η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνησή "μας", που έχει χάσει πια κάθε μέτρο και κάθε αίσθηση του τι είναι σοβαρό και τι γελοίο. Που έχει αμολήσει ασύδοτο εκείνον τον υπουργό της, ν' ανοίγει διάπλατα τα απύθμενα σαγόνια του και να μουγκανίζει μανιωδώς, απειλώντας να καταπιεί αμάθητους όλους τους αγρότες και όχι μόνο της Θεσσαλίας. Μαζί με όλα τα άλλα πρωτοκλασάτα "ξεφτέρια" του "εκσυγχρονισμού", διαβάλλοντας, βρίζοντας και απειλώντας, προσπαθούν να τρομάξουν τους αγρότες για να σταματήσουν τον αγώνα που δίνουν για να κρατηθούν στη γη των πατέρων τους.

Ομως, οι βρυχηθμοί και τα "βέλη" του κυρίου Πάγκαλου, δεν απευθύνονται και δε στοχεύουν στους αγρότες της Θεσσαλίας. Ο στόχος είναι το ΚΚΕ, που "υποκινεί τους αγρότες και τις άλλες τάξεις των εργαζομένων σε απείθεια και κινεί τα νήματα της ανταρσίας". Μεταφρασμένο στην ανθρώπινη γλώσσα το μουγκανητό του σημαίνει: "Ελάτε όλοι μαζί, οι εθνικόφρονες, να επιπέσουμε στο αντεθνικό Κουκουέ, να το απομονώσουμε και - πιο καλά - με ένα ωραίο "ψήφισμα, περί εκτάκτων μέτρων προστασίας του πολιτεύματός μας", να το θέσουμε εκτός νόμου και να επιστρέψουμε στην ωραία εποχή της διακυβέρνησης της χώρας μας από τον αείμνηστο παππού μου".

Ας το πάρουν πάντως απόφαση οι υποτακτικές "Φιλιππινέζες"... του κατεστημένου. Τα μουγκρητά και οι στριγκιές φωνές της χορωδίας των φασουλήδων, δεν τρομάζουν πια κανέναν. Το καράβι του Κουκουέ, πέρασε κι αν πέρασε φουρτούνες και καταιγίδες..! Δε θα φοβηθεί κραυγές τύπου Πάγκαλου, που πέρασαν κάποτε από το θαλασσοδαρμένο σκαρί του, προσπαθώντας να σώσουν το τομάρι τους και παριστάνουν τώρα τους λέοντες και τους "Ηρακλείς" του συστήματος. Η ιστορία θα αποβάλει από το σώμα της αυτά τα παράσιτα. Ο αγώνας θα συνεχιστεί. Τη νομοτελειακή πορεία της ανθρωπότητας προς τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό, καμιά δύναμη δε θα μπορέσει να την εμποδίσει.Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ
"Θα μας βρουν μπροστά τους"

Ο Βαγγέλης Μπούτας,βουλευτής του ΚΚΕ, δήλωσε:

"Οι αγώνες της αγροτιάς ούτε επετειακοί είναι, ούτε ευκαιριακοί. Είναι αγώνες διαρκείς, ασταμάτητοι και πολύμορφοι. Είναι μακριά νυχτωμένοι όσοι νομίζουν ότι μπορούν να ξεγελάσουν την αγροτιά. Εχει αποκτήσει αρκετή γνώση και πολιτική πείρα. Ο επόμενος σταθμός του αγώνα είναι πολύ κοντά κι αυτή τη φορά θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικός.

Στον αγώνα μας δεν είχαμε απέναντι μόνο την κυβέρνηση και τους τρομοκρατικούς μηχανισμούς που έβαλε σε ενέργεια. Είχαμε και την ηγεσία της ΝΔ. Οι πολιτικές δυνάμεις που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να υπονομεύσουν το δίκαιο αγώνα μας θα μας βρουν μπροστά τους.

Οι αγρότες ξέρουν το δίκιο τους, μαθαίνουν κάθε μέρα και καλύτερα και τους υπεύθυνους. Στις ευρωεκλογές θα δώσουν την απάντησή τους και με την ψήφο τους. Θα καταδικάσουν όχι μόνο την πολιτική της ΕΕ, απέναντι στην αγροτιά, αλλά και τα κόμματα εκείνα που στηρίζουν και καλύπτουν αυτή την πολιτική".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ