ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Οξυμένη σερβική αντίδραση στα σχέδια του ΝΑΤΟ

Διατεθειμένο να συζητήσει και να διαπραγματευτεί όλα τα ζητήματα πλην της (οιασδήποτε μορφής) ΝΑΤΟικής δράσης στο Κοσσυφοπέδιο, είναι το Βελιγράδι, ενώ την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις ΗΠΑ και Δυτικοευρωπαίων για υλοποίηση των σχεδίων τους...

ΡΑΜΠΟΥΓΕ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Η αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο, που προωθείται με κάθε τρόπο από τις ΗΠΑ και τις δυτικοευρωπαϊκές δυνάμεις, προκαλεί την έντονη αντίδραση των Σέρβων, που δηλώνουν πως διατίθενται να κάνουν αρκετούς συμβιβασμούς στις συνομιλίες του Ραμπουγέ, πλην της αποδοχής στρατιωτών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο έδαφός τους.

"Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε μ' αυτό το σχέδιο", τόνισε κατηγορηματικά ο Σέρβος Πρόεδρος, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς,σε χτεσινή του συνέντευξη προς το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", εξηγώντας ότι εάν πραγματοποιηθούν οι απειλές για ΝΑΤΟικές αεροπορικές επιδρομές, είτε εφαρμοστεί το σχέδιο για αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο, θα "κορυφωθεί η επιθετικότητα και τα εγκλήματα πολέμου"! Οταν ρωτήθηκε εάν όλα τα άλλα ζητήματα είναι διαπραγματεύσιμα πλην της ΝΑΤΟικής αποστολής στρατευμάτων, ο Σέρβος Πρόεδρος απάντησε καταφατικά, συμπληρώνοντας πως δε χρειάζεται να σταλούν ξένα στρατεύματα στο Κόσσοβο σε περίπτωση που "επιτευχθεί μία καλή συμφωνία, που θα τύχει της αποδοχής της πλειοψηφίας των ανθρώπων που κατοικούν στο Κοσσυφοπέδιο".

Πάντως, οι πιέσεις θα ενταθούν και οι διαπραγματεύσεις στο Ραμπουγέ θα γίνουν ολοένα και σκληρότερες μετά την αναμενόμενη απόφαση της "Ομάδας Επαφής" για το Γιουγκοσλαβικό, την περασμένη Κυριακή στο Παρίσι, ότι δηλαδή οι συνομιλίες στο Ραμπουγέ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί - και να καταλήξουν σε κάποια ειρηνευτική συμφωνία - το αργότερο μέχρι το ερχόμενο Σάββατο...

"Πυροσβεστικό" αλλά και μεσολαβητικό ρόλο, στο μεγαλύτερο ζήτημα (εκείνο της αποστολής ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο) που προκαλεί τριβή ανάμεσα στις μεγάλες ξένες δυνάμεις και τη Σερβία, επιχειρεί να παίξει και πάλι η Ρωσία. Χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ,μετέβη στο χώρο των συνομιλιών μεταξύ ξένων μεσολαβητών και των αντιπροσωπειών που απαρτίζουν εκπρόσωποι των Σέρβων και των Κοσσοβάρων Αλβανών. Κύριος σκοπός της παρουσίας Ιβάνοφ στο Ραμπουγέ είναι η επίτευξη μίας πολιτικής ειρηνευτικής συμφωνίας, δίχως, την πραγματοποίηση των ΝΑΤΟικών σχεδίων (όπως αεροπορικές επιδρομές ή αποστολή πολυεθνικών στρατευμάτων). Ομως, ο συσχετισμός δυνάμεων δεν επιτρέπει στο Ρώσο υπουργό Εξωτερικών αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα των επαφών του στο Ραμπουγέ... Και αυτό, γιατί, είτε επιτευχθεί, είτε όχι, συμφωνία στο Ραμπουγέ, διαφαίνεται σχεδόν βέβαιο πως το ΝΑΤΟ θα δράσει στο Κόσσοβο: είτε με αεροπορικές επιδρομές (σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες στη Γαλλία), είτε με αποστολή στρατευμάτων (σε περίπτωση που επιτευχθεί "ειρηνευτική" συμφωνία)...

Μάλιστα, ο Σέρβος πρόεδρος, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, δήλωσε χτες πως το Βελιγράδι δε θα αιφνιδιαζόταν σε περίπτωση που οι Ρώσοι ενδώσουν τελικώς στις δυτικές πιέσεις και αποδεχτούν ακόμη και την αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο! Οπως σημείωσε ο Μιλουτίνοβιτς: "Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια τέτοια πιθανότητα... Οπότε θα μείνουμε μόνοι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας"!

Αλλωστε, οι Αμερικανοί που προωθούν ιδιαίτερα επίμονα το σχέδιο της ισχυρής παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, έχουν καταφέρει να "πείσουν" και να "δεσμεύσουν" τους ετέρους συνομιλητές στο τραπέζι του διαλόδου στο Ραμπουγέ, τους Κοσσοβάρους Αλβανούς. Οι τελευταίοι, μάλιστα, όχι μόνο δέχονται την αποστολή πολυάριθμων ξένων στρατευμάτων (περίπου 30.000, εκ των οποίων 4.000 θα είναι Αμερικανοί στρατιώτες) στο Κόσσοβο, αλλά και θεωρούν ως "εγγύηση" το ΝΑΤΟ στην περιοχή!

  • Δυσμενώς σχολιάστηκε και χτες από τη φιλοκυβερνητική σερβική εφημερίδα"Πολίτικα" το σχέδιο των ΗΠΑ για την αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο. Σε εκτεταμένο άρθρο της η "Πολίτικα" επιτέθηκε κατά της αμερικανικής πολιτικής στα Βαλκάνια υποστηρίζοντας "οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ανοιχτά την τρομοκρατία, είναι υπεύθυνες για γενοκτονία σε βάρος του σερβικού λαού και επιθυμούν να στείλουν τα στρατεύματά τους σε νέες περιοχές, μετά τον "Ψυχρό Πόλεμο", υλοποιώντας, έτσι, επιθετικές ενέργειες όχι μόνο σε βάρος της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, αλλά και της Ευρώπης".
Ορμητήριο του ΝΑΤΟ η Θεσσαλονίκη

Σε μόνιμο πολεμικό ορμητήριο των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, για την επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων στα Βαλκάνια, μετατρέπεται η Θεσσαλονίκη.Οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία ανακοίνωσαν ότι μέσω της Θεσσαλονίκης θα προωθήσουν στην ΠΓΔΜ στρατεύματα και υλικό με προορισμό το Κοσσυφοπέδιο, είδηση που επιβεβαίωσε χτες και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας.Ηδη, το λιμάνι και το αεροδρόμιο της πόλης χρησιμοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα επί πολλές μέρες για τη χερσαία προώθηση στην ΠΓΔΜ πάνοπλης στρατιωτικής δύναμης 2.000 ανδρών και βαρέως οπλισμού, με προσχήματα την κάλυψη των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, στην ουσία, όμως, αποτελούν την εμπροσθοφυλακή της ΝΑΤΟικής δύναμης που σχεδιάζεται να επέμβει στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο υπουργός Τύπου, που ρωτήθηκε σχετικά, ισχυρίστηκε ότι ήδη έχει δοθεί το"πράσινο φως" για μια τέτοια επιχείρηση από τον ΟΑΣΕ, "με απόφαση που έχει λάβει". Από εκεί και πέρα, είπε, "στο πλαίσιο των κινήσεων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα προσφέρει αυτή τη διευκόλυνση, χωρίς να συμμετέχουμε εμείς με δικά μας στρατεύματα". Ωστόσο, συμπλήρωσε: "Εχουμε δηλώσει ότι θα λάβουμε μέρος στις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν στόχο τον απεγκλωβισμό, από τη συγκεκριμένη περιοχή, πολιτών που θέλουν να την εγκαταλείψουν. Και βεβαίως, θα είμαστε παρόντες εκεί, εφόσον όλες οι πλευρές επιθυμούν την παρουσία μας. Από κει και πέρα, οι διπλωματικές συζητήσεις, οι οποίες γίνονται στη Γαλλία, ελπίζουμε να ολοκληρωθούν, γιατί δεν μπορεί να μακρύνει αυτός ο διάλογος επί πολύ, δοθέντος ότι υπάρχει κρίση".

"Ναι" από τον Κ. Στεφανόπουλο

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος δήλωσε χτες ότι η Ελλάδα θα παράσχει διευκολύνσεις στο ΝΑΤΟ, στην περίπτωση που αποφασιστεί η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων της Συμμαχίας για τη διευθέτηση του ζητήματος του Κόσσοβου.

Ο Κ. Στεφανόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε χτες το μεσημέρι στη Βιέννη με τον Αυστριακό ομόλογό του Τόμας Κλέστιλ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι η χώρα μας "ακόμη και αν δε μετάσχει - δε γνωρίζω, διευκρίνισε, την τελική απόφαση της κυβέρνησης - οπωσδήποτε θα παράσχει διευκολύνσεις". Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε επίσης ότι "είχαμε αμφιβολίες για το αν μια στρατιωτική επέμβαση θα ήταν χρήσιμη και η εντύπωσή μας ήταν πως δεν είναι".

Στηρίζουμε, είπε, την πρωτοβουλία των χωρών - μελών της ομάδας επαφής, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία και έτσι "θα επιβληθεί καθεστώς ελευθερίας στην περιοχή και μια μορφή αρμονικής διακυβέρνησης".

Μέλη της Σερβικής αντιπροσωπείας στο Ραμπουγιέ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μαζική απεργία στο μετρό

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Μαζικά συμμετείχαν οι εργαζόμενοι του λονδρέζικου μετρό, του "Αντεργκράουντ", στην 48ωρη απεργία που κήρυξαν τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους και τα λιμάνια, στα οποία ανήκουν και περίπου 15.000 εργαζόμενοι του "Αντεργκράουντ". Η συμμετοχή στην απεργία ήταν τέτοια που είχε σαν συνέπεια να σταματήσει η λειτουργία του μισού σχεδόν συστήματος του υπόγειου σιδηροδρόμου και εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της βρετανικής πρωτεύουσας να ψάχνουν αγωνιωδώς για εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς προς τις εργασίες τους. Συνολικά σταμάτησαν να λειτουργούν 25 σταθμοί του μετρό και στους υπόλοιπους οι επιβάτες των σιδηροδρόμων υποχρεώθηκαν να περιμένουν αρκετή ώρα για να εξυπηρετηθούν.

Η απεργία αυτή είναι η τελευταία μιας σειράς απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει οι εργαζόμενοι του μετρό διεκδικώντας και απαιτώντας από την κυβέρνηση να εγγυηθεί τις θέσεις εργασίας τους, καθώς υπάρχουν όχι μόνο φόβοι, αλλά και σοβαρές ενδείξεις ότι η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση θα επιφέρει αθρόες απολύσεις. Η 48ωρη απεργία, που ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής, θα διαρκέσει μέχρι σήμερα το απόγευμα, ενώ, όπως δηλώνουν οι συνδικαλιστές, ο αγώνας τους δε θα σταματήσει εδώ.

ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Καταδίκη πρώην πρωθυπουργού

ΜΠΑΚΟΥ.-

Το Ανώτατο Δικαστήριο στο Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, καταδίκασε χτες σε ισόβια τον πρώην πρωθυπουργό Σουρέτ Γκουσέινοφ, με την κατηγορία της συνωμοσίας για ανατροπή και δολοφονία του Προέδρου Γκεϊντάρ Αλίεφ. Στον 40χρονο δικηγόρο Γκουσέινοφ, ο οποίος αρνήθηκε σχεδόν όλες τις κατηγορίες, επιβλήθηκε η μεγαλύτερη ποινή που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας. Ο Γκουσέινοφ διατέλεσε πρωθυπουργός του Αζερμπαϊτζάν από τον Ιούνη του 1993 μέχρι τον Οκτώβρη του 1994, όταν τον κατηγόρησε ο Αλίεφ για συνωμοσία. Δραπέτευσε και κατέφυγε στη Ρωσία, όπου κρυβόταν μέχρι το 1996, οπότε συνελήφθη από τη ρωσική αστυνομία και εκδόθηκε στο Αζερμπαϊτζάν. Κατηγορήθηκε επίσης για λαθρεμπόριο όπλων, για προδοσία της χώρας του και ότι πρωτοστάτησε σε ένοπλη εξέγερση. Η μόνη κατηγορία την οποία αποδέχτηκε ήταν η παράνομη κατοχή ενός όπλου.

Στις αρχές της δεκαετίας του '90, ο Γκουσέινοφ ήταν ένας από τους πιο πετυχημένους διοικητές των χερσαίων δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια του πολέμου με την Αρμενία (1988 - 1994) για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, οργάνωσε εθελοντές για να πολεμήσουν. Τον Ιούνη του 1993, οδήγησε τις στρατιωτικές δυνάμεις του στο Μπακού και ανάγκασε τον τότε Πρόεδρο Αμπουλφάζ Ελτσιμπέι να φύγει από την πρωτεύουσα. Επιβράβευσή του ήταν η ανάληψη της πρωθυπουργίας.

Στη δίκη του, που άρχισε τον περασμένο Ιούνη, είχαν κληθεί να καταθέσουν περισσότεροι από 200 μάρτυρες. Ο Γκουσέινοφ δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση. Από τη μεριά του, ο συνήγορός του υποστήριξε ότι η δίκη του πελάτη του είχε πολιτικά κίνητρα και θα προσφύγει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΡΩΣΙΑ
Προωθείται η διαδικασία αποπομπής του Γιέλτσιν

Η Επιτροπή της Κρατικής Δούμας ολοκλήρωσε τις εργασίες της

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Την Παρασκευή, 12 Φλεβάρη, η Επιτροπή της Κρατικής Δούμας για την αποπομπή του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν ολοκλήρωσε τις εργασίες της, με την ψήφιση του τελευταίου σημείου των κατηγοριών κατά του Προέδρου με την εξής διατύπωση: Η γενοκτονία του ρωσικού λαού. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν ήταν ομόφωνο. Ειδικότερα, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής βουλευτής του κόμματος "Γιάμπλοκο" Ελένα Μιζούλινα αιτιολόγησε την άρνησή της, διότι θεωρεί πως "η κατηγορία για γενοκτονία έχει καθαρά πολιτικό χαρακτήρα και όχι νομικό". Η πλειοψηφία όμως των μελών της Επιτροπής έκρινε τον Γιέλτσιν ένοχο και σε σχέση με την εν λόγω κατηγορία. Θυμίζουμε, με την ευκαιρία, όλες τις πέντε κατηγορίες για την αποπομπή: Οι Συμφωνίες του Μπελοβέζσκ που οδήγησαν στη διάλυση της ΕΣΣΔ, τα γεγονότα του Οκτώβρη 1993 με το βομβαρδισμό του Ανωτάτου Σοβιέτ και το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, ο πόλεμος στην Τσετσενία, η προμελετημένη διάλυση του ρωσικού στρατού και η γενοκτονία του ρωσικού λαού. Το πόρισμα της Επιτροπής θα κατατεθεί στο Συμβούλιο της Δούμας, το οποίο θα καθορίσει τις προθεσμίες εξέτασης του θέματος της αποπομπής. Οι βουλευτές θα πρέπει να ψηφίσουν χωριστά για κάθε σημείο του κατηγορητηρίου. Η ψηφοφορία είναι μυστική. Οπως θεωρούν τα μέλη της Επιτροπής, το ζήτημα της αποπομπής του Γιέλτσιν θα συζητηθεί στην Κρατική Δούμα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ