ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση του συστήματος Υγείας

Κάλεσμα πάλης στο λαό για την προστασία της υγείας και της ζωής του

Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας στη Δυτική Ελλάδα, υπογραμμίζει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για την εκρηκτική εξάπλωση της πανδημίας, ενώ καλεί το λαό να παλέψει και να διεκδικήσει την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει στην ανακοίνωσή της:

«Πέρασε ένας χρόνος σχεδόν από την έναρξη της πανδημίας και ο ιός "καλπάζει" στην περιοχή μας, με το νομό Αχαΐας να βρίσκεται στη δεύτερη θέση πανελλαδικά σε αριθμό κρουσμάτων. Την ίδια στιγμή και η Ζάκυνθος είναι στο "κόκκινο", ενώ οι όμοροι νομοί Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και η Κεφαλονιά καταγράφουν σημαντική αύξηση». Σε σχέση δε με τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις τραγικές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας, σημειώνει:

«Τα νοσοκομεία της Αχαΐας γεμίζουν καθημερινά με περιστατικά Covid-19, που για να αντιμετωπιστούν μετατρέπουν κλινικές άλλων νοσημάτων σε κλινικές Covid, κλείνουν τα χειρουργεία και τα εξωτερικά ιατρεία, μετακινούν προσωπικό για να καλύψουν χρόνιες ελλείψεις. Την ίδια ώρα η κατάσταση με τις λιγοστές ΜΕΘ είναι οριακή, ενώ ΜΕΘ Παίδων Covid υπάρχει μόνο μία, στο Νοσοκομείο του Ρίου. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας, που ήταν ούτως ή άλλως υποβαθμισμένα όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση, μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε μίας νόσου και ταυτόχρονα σε εμβολιαστικά κέντρα, κάνει την κατάσταση ακόμη πιο επικίνδυνη, καθώς θα υπάρχουν μεγάλες επιπτώσεις στην αντιμετώπιση άλλων παθήσεων, με αποτέλεσμα την αύξηση της θνητότητας από αυτές».

Απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνεται, η ΕΠ Δυτ. Ελλάδας καλεί το λαό να αντιτάξει την πάλη και την οργάνωση του αγώνα για την προστασία της υγείας και της ίδιας του της ζωής, «να δυναμώσουν η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση προκειμένου έστω και τώρα, πριν φτάσουμε στο απροχώρητο και πριν θρηνήσουμε και άλλα πολλά θύματα», να υπάρξουν αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και άμεση προμήθεια όλων των διαθέσιμων, ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων.

Επίσης: Να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» στην Πάτρα, να στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό και ΜΕΘ, ώστε να λειτουργήσει ως νοσοκομείο αναφοράς για περιστατικά Covid, για να αποσυμφορηθούν τα υπόλοιπα νοσοκομεία. Nα στελεχωθεί άμεσα το «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Παίδων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, σύγχρονα μηχανήματα και ΜΕΘ, έτσι ώστε να λειτουργήσει ως ένα σύγχρονο νοσοκομείο παίδων για όλη τη Δυτική Ελλάδα. Να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας Υγείας, μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ και να υπάρξει κρατικός έλεγχος σε ευαίσθητους χώρους όπως γηροκομεία, ιδρύματα, μεγάλοι εργασιακοί χώροι κ.λπ. Κανένας εργαζόμενος, επαγγελματίας, αγρότης χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Εκτακτο επίδομα σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΤΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας δεν έχει πάρει η κυβέρνηση

Ανακοίνωση με αφορμή τη διατήρηση των περιορισμών στην περιοχή

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη διατήρηση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην περιοχή της Εορδαίας η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ τονίζει, μεταξύ άλλων, πως η εξέλιξη αυτή συνιστά αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής στη διαχείριση της πανδημίας, η οποία έχει φέρει στα όριά τους τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής.

Η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου σημειώνει πως η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για την προστασία της υγείας του λαού, αφήνοντας αθωράκιστα τα νοσοκομεία, όπως αναδεικνύουν και οι πρόσφατες καταγγελίες των υγειονομικών στο Μποδοσάκειο ΓΝ Πτολεμαΐδας.

Τονίζει πως με ευθύνη εργοδοσίας και κυβέρνησης, οι μεγάλοι χώροι δουλειάς στη ΔΕΗ ΑΕ και στο εργοτάξιο κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5 μετατράπηκαν σε εστίες υπερμετάδοσης, καθώς δεν λήφθηκαν τα απαιτούμενα μέτρα.

«Τα μόνα ουσιαστικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση», προσθέτει η ανακοίνωση, «είναι για να ενισχύσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και να τους διευκολύνει να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους». Αναφέρει επίσης πως η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί το καταστροφικό για το λαό της Δυτικής Μακεδονίας σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση, που φέρνει ενεργειακή φτώχεια, ανεργία, χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων. Παραδίδει στα μονοπώλια της Ενέργειας «γην και ύδωρ» για τις χρυσοφόρες επενδύσεις τους που έχουν ως στόχο να βγάζουν τεράστια κέρδη σε βάρος του λαού.

Η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου καλεί το λαό και τους εργαζόμενους να αντιτάξουν την οργάνωση και την πάλη για την προστασία της υγείας και της ίδιας τους της ζωής απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνεται, και να δυναμώσουν την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση προκειμένου να αναγκάσουν την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εφησυχασμός για τους εμβολιασμούς και «αγωνία» για τα μονοπώλια του Τουρισμού

Εφησυχασμό καλλιεργεί η κυβέρνηση σε σχέση με το σχεδιασμό για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, εκφράζοντας παράλληλα ανυπομονησία για τη θέσπιση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ώστε να διευκολυνθούν το άνοιγμα του Τουρισμού και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου.

Χαρακτηριστικά είναι τα «εγκώμια» του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην ανακοίνωση για τους 500.000 εμβολιασμούς που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, την ίδια στιγμή που καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση έχει πέσει έξω σε κάθε αράδα του εμβολιαστικού σχεδιασμού που είχε ανακοινώσει πριν από μερικούς μήνες. Κατά την επίσκεψή του μάλιστα το Σάββατο στο «Mega Εμβολιαστικό Κέντρο» στο Μαρούσι, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είμαστε απολύτως συνεπείς στη δέσμευση την οποία έχουμε αναλάβει, να εμβολιάζουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια τους συμπολίτες μας», την ώρα που οι εξαγγελίες του προηγούμενου διαστήματος έκαναν λόγο μέχρι και για ...2 εκατ. εμβολιασμούς τη μέρα.

Στο ίδιο φόντο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης ενημέρωσε ότι στα τμήματα των δύο mega εμβολιαστικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα μπορούν «άμεσα» να γίνονται «2.400 και 1.000 ημερήσιοι εμβολιασμοί». Ερωτηθείς βέβαια πότε θα έχει προχωρήσει τόσο ο εμβολιασμός ώστε να επιτευχθεί ένα στοιχειώδες τείχος ανοσίας στον πληθυσμό, δεν μπόρεσε να δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες, ενώ παραπέμποντας εμμέσως στις καθυστερήσεις παράδοσης των εμβολίων, όπως έχουν συμφωνηθεί κεντρικά σε επίπεδο ΕΕ, χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» να τηρούνται οι προγραμματισμένες δόσεις, την ώρα που οι φαρμακοβιομηχανίες σε πλαίσιο ΕΕ κάνουν ό,τι θέλουν.

Σε άλλο σημείο της χτεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Χρ.Ταραντίλης αναφέρθηκε στο λεγόμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού που προτείνει η κυβέρνηση στην ΕΕ, για να διευκολύνει τη διαδικασία του Τουρισμού, τον οποίο θέλουν να ανοίξουν, ακόμα και πριν από το Πάσχα, ήδη από τον Απρίλη, αρχής γενομένης με τουρίστες από Βρετανία και Ισραήλ.

Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί χρονική επέκταση του lockdown σε Αττική και αλλού εφόσον για 14 μέρες τηρηθούν τα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση, χρεώνοντας δηλαδή πάλι στο λαό την ευθύνη για το άνοιγμα ή την παράταση του κλεισίματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι με αφορμή τη διαπίστωση της αυξημένης νοσηρότητας στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 20 και 60 ετών, μίλησε για «συμπολίτες με τη μεγαλύτερη κινητικότητα». Και επικαλέστηκε «ελέγχους» στις μετακινήσεις και στους χώρους δουλειάς, όπου άλλωστε υπάρχει η πολύμορφη ασυλία της εργοδοσίας από την κυβερνητική πολιτική για να εφαρμόζει τα «πρωτόκολλα» υπερμετάδοσης του ιού. Ως προς αυτό, προανήγγειλε τη λειτουργία της πλατφόρμας ergasia.testing.gov.gr, στην οποία οι επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων θα μπορούν να δηλώνουν τους εργαζομένους τους για να κάνουν - εφόσον το επιθυμούν - δωρεάν rapid test μέχρι και δυο φορές το μήνα, κάτι που η κυβέρνηση προκλητικά ονομάζει «εντατικοποίηση ελέγχων».

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Bloomberg» ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε την προσδοκία ότι «τον Απρίλιο η κατάσταση θα βελτιωθεί σε ό,τι αφορά στη μεταδοτικότητα του ιού». Προς ...απόδειξη του ισχυρισμού αυτού, επικαλέστηκε το πρόγραμμα εμβολιασμού «που επικεντρώνεται στους ηλικιωμένους άνω των 60 και σε όλους όσοι ταλαιπωρούνται από υψηλού κινδύνου υποκείμενα νοσήματα». Για να στηρίξει την ίδια προσδοκία, παρέπεμψε στις «καιρικές συνθήκες, που θα έχουν βελτιωθεί τον Απρίλιο», σαν να μην υπάρχει η πείρα του περσινού καλοκαιριού, που με το άναρχο άνοιγμα του Τουρισμού έφερε τη νέα έξαρση των κρουσμάτων.

Επειδή όμως το άγχος της κυβέρνησης εξαντλείται στην προστασία της κερδοφορίας ομίλων όπως του κλάδου του Τουρισμού, ο πρωθυπουργός επέμεινε για το «ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού», λέγοντας πως «ο λόγος είναι ότι οι πολίτες αυτών των χωρών θέλουν να ταξιδέψουν και θέλουν να κάνουμε αυτές τις μετακινήσεις όσο το δυνατόν πιο εύκολες, ειδικά κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών».

Σε κάθε περίπτωση, δεν έχασε ευκαιρία να τονίσει ότι οι «έκτακτες συνθήκες» της πανδημίας αποτέλεσαν ευκαιρία να επισπευστούν καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, όπως η λεγόμενη ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας. «Πολλοί επενδυτές επιδεικνύουν το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα εν μέσω πανδημίας», πρόσθεσε σε αυτήν τη βάση, παρουσιάζοντας ουσιαστικά ως επιπλέον διασφάλισή τους και το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και συγκεκριμένα 3,3 δισ. ευρώ, από τα 5,1 δισ. συνολικά.

Σημειωτέον, την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε από τον Ν. Χαρδαλιά καθεστώς σκληρού lockdown, που τέθηκε σε ισχύ από το Σάββατο για τις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας - πλην της Σκύρου. Παράλληλα, στο επίπεδο «πολύ αυξημένου κινδύνου» παραμένουν ο δήμος Αγίου Νικολάου, ο δήμος Θήρας και ο δήμος Μυκόνου. Στο επίπεδο «αυξημένου κινδύνου» μπήκαν ακόμα ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο δήμος Καλυμνίων και ο δήμος Καρπάθου. Πιο αναλυτικά, στο επίπεδο «αυξημένου κινδύνου» βρίσκονται από το Σάββατο 13 Φλεβάρη έως τη Δευτέρα 22 Φλεβάρη οι εξής περιοχές: Ο δήμος Εορδαίας, ο δήμος Θηβαίων, ο δήμος Τανάγρας, ο δήμος Σπάρτης, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, ο δήμος Πύδνας - Κολινδρού, ο δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης, ο δήμος Τεμπών, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο δήμος Καλυμνίων και ο δήμος Καρπάθου.

Δεν παρατάθηκαν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ενώ παρατάθηκαν κατά μία εβδομάδα για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Κάλεσμα για υπογραφές για την άμεση λήψη μέτρων

Σε υπογραφή ανοιχτής επιστολής με την οποία απαιτούνται να ληφθούν άμεσα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας καλεί τα σωματεία εργαζομένων, τους συλλόγους αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, τους συλλόγους της νεολαίας και όλους τους μαζικούς φορείς της πόλης, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας (ΕΚΠ). Η επιστολή απευθύνεται στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Υγείας, στον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα το ΕΚΠ τονίζει την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα «για μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς. Για μέτρα προστασίας της υγείας με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και υποδομών στα νοσοκομεία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ