ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες με αιτήματα για την επιβίωσή τους

Στο επίκεντρο η λήψη μέτρων για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Με πολύμορφες δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν σε Αρτα, Λαμία και Πάτρα, καθώς και άλλες που ακολουθούν, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δίνουν συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, διεκδικώντας την κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος όσων έχουν πληγεί από την πανδημία, να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% για τις καταστροφές στην παραγωγή, κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, μείωση του κόστους παραγωγής, προστασία της υγείας τους.

Μηχανοκίνητη πορεία στην Αρτα

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η μηχανοκίνητη διαμαρτυρία στην Αρτα, από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από τη Γέφυρα της Αρτας και κατέληξε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, όπου τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους υποδέχτηκαν αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, του Εμπορικού Συλλόγου και του Σωματείου Εστιατόρων Καφέ - Μπαρ της πόλης.

Αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Αρτας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βαγγέλης Μπέτσας, αναφέρθηκε στα προβλήματα της εσπεριδοκαλλιέργειας, όπου πάνω από το 80% της παραγωγής έχει καταστραφεί και οι τιμές πώλησης έχουν κατρακυλήσει κάτω του κόστους. Χαρακτηριστικά, σούπερ μάρκετ στην Αρτα πουλάει πορτοκάλια 2,09 ευρώ το κιλό, ενώ δίπλα στο χωράφι ο παραγωγός τα δίνει 10 με 12 λεπτά το κιλό! «Από το χωράφι έως το ράφι κάποιοι κερδοσκοπούν σε βάρος των παραγωγών και των εργαζομένων», τόνισαν οι εσπεριδοκαλλιεργητές. Την ίδια ώρα, ο ΕΛΓΑ αρνείται να αποζημιώσει ουσιαστικά τους παραγωγούς για τις καταστροφές από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις του τελευταίου διμήνου και τον παγετό. Η Ομοσπονδία διεκδικεί ενίσχυση για όλους τους μανταρινοπαραγωγούς 500 ευρώ ανά στρέμμα, όσα είναι δηλωμένα ως καρποφόρα, βάσει των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Αντίστοιχα κατήγγειλαν πως σε ασφυξία είναι οι ελαιοκαλλιεργητές από τις πολύ χαμηλές τιμές στο λάδι, ενώ ο καταρροϊκός πυρετός έχει αποδεκατίσει τα κοπάδια.

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

ΑΡΤΑ
ΑΡΤΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία πραγματοποίησαν την Παρασκευή οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μακρακώμης, Πελασγίας και Στυλίδας, καθώς και ο Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών Μακρακώμης.

Στο πλευρό τους βρέθηκε και ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κώστας Μπασδέκης.

Σε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας, ανέδειξαν τα αιτήματά τους. Συγκεκριμένα τέθηκε η ανάγκη δωρεάν εμβολιασμού από την Περιφέρεια όλων των κοπαδιών αιγοπροβάτων για τον περιορισμό του καταρροϊκού πυρετού. Παράλληλα, ζητήθηκε η ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών της περιοχής οι οποίοι έχουν αποκλειστεί από τις αποζημιώσεις, καθώς και των παραγωγών κελυφωτού φιστικιού. Επίσης, τέθηκε το ζήτημα των αποζημιώσεων από τις πλημμύρες του «Ιανού», στο 100% της ζημιάς, καθώς και η υλοποίηση έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών που πλημμυρίζουν ανά τακτά διαστήματα, όπως η κοιλάδα του Σπερχειού και η περιοχή της Ξυνιάδος Δομοκού. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη ενίσχυσης του Νοσοκομείου Λαμίας και των Κέντρων Υγείας της Φθιώτιδας.

Κινητοποίηση παραγωγών λαϊκών αγορών στην Πάτρα

Με επίκεντρο τη διεκδίκηση αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματός τους, παραγωγοί λαϊκών αγορών προχώρησαν το Σάββατο σε κινητοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πετώντας συμβολικά φρούτα και λαχανικά στην είσοδο του κτιρίου. Μεταξύ άλλων ανέδειξαν την ανάγκη να λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, να στελεχωθούν με προσωπικό οι υγειονομικές μονάδες της πόλης.

Σε συνάντηση με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, αναφέρθηκαν στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών της Πάτρας για τρία Σάββατα, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, τονίζοντας ότι πρόκειται για άλλο ένα μέτρο «στη λογική του "άνοιξε - κλείσε" που εφαρμόζει η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που τα Σάββατα αφορούν μια από τις πιο σημαντικές μέρες για τη δουλειά και το εισόδημά μας». Ταυτόχρονα, επεσήμαναν πως την ίδια μέρα παραμένουν ανοιχτές «οι μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, μεγαλέμποροι που μας πίνουν το αίμα». Επίσης, ανέδειξαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις λαϊκές και το υπαίθριο εμπόριο.

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Μεσσήνη

Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο προχωρά σήμερα Τρίτη, στις 11 π.μ., ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης.

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του, «τις τελευταίες μέρες δικηγορικά γραφεία καλούν συνάδελφους αγρότες, ουσιαστικά βάζοντάς τους το μαχαίρι στο λαιμό, για τα χρέη που έχουν οι αγρότες της περιοχής από παλιά δάνεια που είχαν πάρει απ΄ την πρώην Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ). Πρόκειται κατά το πλείστον για καλλιεργητικά δάνεια, που είχαν περιέλθει στο "κόκκινο" πριν από το κλείσιμο της ΑΤΕ και το πέρασμα της "καλής ΑΤΕ" στην Τράπεζα Πειραιώς το 2012. Για τα συγκεκριμένα δάνεια η πλειοψηφία των αγροτών έχει πληρώσει μια και δυο φορές το κεφάλαιο που δανείστηκαν, αλλά το χρέος, λόγω των υψηλών επιτοκίων και των πανωτοκίων, αντί να μειωθεί, πολλαπλασιάστηκε όλα αυτά τα χρόνια».

Ο Σύλλογος, μεταξύ άλλων, απαιτεί: Καμία κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ. Παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Ελιγμός με «ψίχουλα» αντί για πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος

Τις προϋποθέσεις για την απόδοση προκαταβολής σύνταξης, με ψίχουλα που κυμαίνονται από 360 έως 384 ευρώ, αντί έστω της προσωρινής σύνταξης, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που αναμενόταν να κατατεθεί χτες στη Βουλή. Οσο και αν η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως πρόκειται για μέτρο ανακούφισης, η αλήθεια είναι πως με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί ακόμα έναν ελιγμό, μπροστά στην κατακραυγή των συνταξιούχων που περιμένουν 3 και 4 χρόνια να λάβουν τις συντάξεις τους που εκκρεμούν!

Υπενθυμίζεται ότι οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ανέρχονται σε περίπου 150.000, ενώ 100.000 συνταξιούχοι δεν λαμβάνουν ούτε την προσωρινή σύνταξη. Αντί ωστόσο η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει στη ρίζα του το πρόβλημα, για το οποίο ευθύνονται η ίδια και οι προκάτοχοί της, αντί να ενισχύσει τον ΕΦΚΑ με μόνιμο προσωπικό και τεχνική υποδομή, αξιοποιεί το πρόβλημα ως πρόσχημα για να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του στις ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες με το αζημίωτο θα εμπλακούν στην έκδοση των συντάξεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η τροπολογία προβλέπει τη χορήγηση προκαταβολής σύνταξης σε όσους υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου και αυτή θα δίνεται είτε βάσει των στοιχείων που τηρούνται στον e-ΕΦΚΑ, είτε με υπεύθυνη δήλωση. Η ρύθμιση θα εφαρμοστεί στις αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα υποβληθούν μετά την έναρξη ισχύος της τροπολογίας, αλλά και στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινή απόφαση συνταξιοδότησης. Στην περίπτωση των εκκρεμών αιτήσεων, τα ποσά θα καταβληθούν αναδρομικά, μετά από ηλεκτρονικό αίτημα του δικαιούχου στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου gov.gr.

Το ποσό της προκαταβολής υπολογίζεται από τον επόμενο μήνα της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης έως την έκδοση προσωρινής σύνταξης ή, για τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει αυτή, έως την έκδοση της οριστικής.

Οσον αφορά τις αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, το ποσό που χορηγείται ως προκαταβολή θα ανέρχεται στα 384 ευρώ για κατ' ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 μέρες εργασίας) και ηλικία 67 ετών και άνω και για κατ' ελάχιστον 20 έτη ασφάλισης (ή 6.000 μέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών. Σε 360 ευρώ για κατ' ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης και ηλικία 62 έως 67 ετών ή αν ο αιτών έχει δικαίωμα συνταξιοδότησης και είναι κάτω των 62 ετών. Στην περίπτωση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας χορηγείται ως προκαταβολή το ποσό των 384 ευρώ, ενώ το ίδιο προβλέπεται και για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου του ασφαλισμένου. Η προκαταβολή σύνταξης είναι ακατάσχετη και συμψηφίζεται με τα ποσά σύνταξης που θα χορηγηθούν με την προσωρινή και οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

Σε περίπτωση έκδοσης απορριπτικής απόφασης συνταξιοδότησης, τα ποσά από προκαταβολές που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως στους ασφαλισμένους αναζητούνται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στάση εργασίας αύριο στο Μετρό

Στάση εργασίας (από τις 12 μ. μέχρι τη λήξη βάρδιας) και συγκέντρωση στο εργοτάξιο του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού στις 12.30 μ. θα πραγματοποιήσουν αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι του Μετρό Θεσσαλονίκης, απαιτώντας άμεση καταβολή των δεδουλευμένων του Γενάρη και πληρωμή έως τις 7 κάθε μήνα, υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις μισθών, μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Θεσσαλονίκης στηρίζει την κινητοποίηση και τονίζει σχετικά με τις εξελίξεις: «Η νέα αλλαγή των εργοδοτών δεν μπορεί να δημιουργεί αυταπάτες, να εμπνέει αισιοδοξία για κανέναν από τους εργαζόμενους (...) καθώς και στις προηγούμενες αλλαγές δεν υπήρξε καμία θετική διαφορά».

Θυμίζει ότι τα μεροκάματα κατέβηκαν στο μισό και παραπάνω από το 2016, υπήρξαν οριζόντιες μειώσεις στους μισθωτούς 4% - 15%, απολύσεις δεκάδων μισθωτών τεχνικών - επιστημόνων και οικοδόμων.

Οσο δε για τα πρώτα δείγματα μετά την είσοδο των Ολλανδών της «Reggeborgh», που είναι πλέον επισήμως ο μεγαλομέτοχος της «Ελλάκτωρ», είναι εξίσου ανησυχητικά, αφού με το «καλημέρα» ξεκίνησαν καθυστερήσεις στις πληρωμές.

«Οι εξελίξεις ένα πράγμα κάνουν ξεκάθαρο», τονίζει το Συνδικάτο: «Η λογική κόστους - οφέλους δεν χωράει εμάς και τις οικογένειές μας στο ζύγι (...) Σ' αυτές τις συνθήκες, σ' αυτό το έργο της επίθεσης στα δικαιώματά μας και τη ζωή μας από τις κυβερνήσεις και τα αφεντικά τους, η λύση είναι ξεκάθαρη για όλους: Συσπείρωση, αλληλεγγύη, αγώνας για μας και τα παιδιά μας».

Με ανακοίνωσή της η «Ταξική Ενότητα» στο Σωματείο Εργαζομένων στην κατασκευή του Μετρό θυμίζει την κατάσταση που επικρατεί με το ωράριο λάστιχο (από 8ωρο έως 12ωρο και 16ωρο, ανάλογα με τις ανάγκες και τα χρονοδιαγράμματα), με τα μέτρα υγείας και ασφάλειας να είναι τέσσερις μάσκες και «ολίγη» από αντισηπτικό, ενώ γάντια, φόρμες, μπουφάν και παπούτσια δίνονται με το σταγονόμετρο ή και καθόλου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ