ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 17 Φλεβάρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λίγο ακόμα παλιό ΠΑΣΟΚ και στο νέο κυβερνητικό σχήμα

Eurokinissi

Μια ακόμα «γεύση» για το τι βαφτίζει ο ΣΥΡΙΖΑ «συγκρότηση προοδευτικού πόλου» έδωσε ο μικρής έκτασης ανασχηματισμός στον οποίο προχώρησε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας στο κυβερνητικό σχήμα, όπου ήδη μετέχουν πρωτοκλασάτα στελέχη προερχόμενα απ' το ΠΑΣΟΚ, όπως οι Χρ. Σπίρτζης, Μυρσίνη Ζορμπά, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μ. Μπόλαρης, και τους διατελέσαντες σε πόστα των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου Αγγ. Τόλκα και Θ. Μωραΐτη.

Οι υπόλοιπες αλλαγές αφορούν στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου υπουργός τοποθετήθηκε ο Γ. Κατρούγκαλος, στη θέση του πρωθυπουργού που διατηρούσε το χαρτοφυλάκιο μετά την παραίτηση του Ν. Κοτζιά. Αναπληρώτριά του, με αρμοδιότητα την ευρωπαϊκή πολιτική, ορίστηκε η Σία Αναγνωστοπούλου.

Επίσης, στη θέση του Ν. Ηλιόπουλου που είναι υποψήφιος για το δήμο της Αθήνας και της Κατερίνας Νοτοπούλου που είναι υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τοποθετήθηκαν αντίστοιχα ο Κ. Μπάρκας ως υφυπουργός στο υπουργείο Εργασίας και η Ελευθερία Χατζηγεωργίου στο υπουργείο Εσωτερικών ως υφυπουργός με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υφυπουργός ορίστηκε ο Θ. Μωραΐτης και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υφυπουργός ο Α. Τόλκας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο πέρα απ' το ότι έχουν διατελέσει υπουργοί στις κυβερνήσεις Γιώργου Παπανδρέου και Παπαδήμου, αποχώρησαν από το ΚΙΝΑΛ πολύ πρόσφατα, το Δεκέμβρη και τον Οκτώβρη αντίστοιχα.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Συνεχίζεται η ενσωμάτωση Οδηγιών της ΕΕ για την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών

Με αστραπιαίους ρυθμούς «τρέχει» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών σε βάρος του λαού, ενσωματώνοντας στο εθνικό Δίκαιο, τη μία μετά την άλλη, όλες τις αντιδραστικές ρυθμίσεις, Οδηγίες και Κανονισμούς της ΕΕ.

Τις επόμενες μέρες ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο κυρώνεται το «Πρωτόκολλο υπ' αριθμόν 16 στη Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών», ενσωματώνεται η Οδηγία 2016/343 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ, της 9ης Μάρτη 2016, τροποποιείται ο νόμος 3251/2004 ώστε να ενσωματωθούν πλευρές του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης και ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η «εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας»!

Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου εμφάνισε αυτό το αντιδραστικό νομοσχέδιο ως «μέρος της αποκατάστασης του πολίτη προς τη Δικαιοσύνη», οι δε εισηγητές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισαν ότι από θέση αρχής υπερψηφίζουν ό,τι έρχεται από την ΕΕ και εξέφρασαν κάποιες επιφυλάξεις για ορισμένες διατυπώσεις στα άρθρα, καταθέτοντας τις δικές τους «εποικοδομητικές» προτάσεις. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε, όχι γιατί διαφωνεί με το νομοσχέδιο αλλά - σύμφωνα με τον ειδικό της αγορητή - «για να μη νομιμοποιήσει την παρούσα τεχνητή πλειοψηφία της κυβερνώσας παράταξης». Επιφύλαξη δήλωσε η Ενωση Κεντρώων.

Συνεχίζουν να βάζουν στο «γύψο» λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, καταψήφισε και κατήγγειλε το νομοσχέδιο, ενώ απαίτησε την απόσυρση του κεφαλαίου 4, δηλαδή τα άρθρα από 16 έως 21, για την αποδοχή από την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με τον διορισμό σε αυτήν και Ελληνα εισαγγελέα.

Οπως ανέφερε, «πρόκειται για διατάξεις που αφορούν την εφαρμογή του αντιδραστικού και επικίνδυνου για τις λαϊκές ελευθερίες θεσμού της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, στον οποίο έχουμε ήδη έντονα αντιταχθεί και καταγγείλει», σημειώνοντας ότι «ιδιαίτερα αρνητικό και επικίνδυνο είναι το άρθρο 19 του νομοσχεδίου, που δίνει στους Ευρωπαίους εντεταλμένους εισαγγελείς τις ίδιες εξουσίες με τους εθνικούς εισαγγελείς όσον αφορά την έρευνα, τη δίωξη και την παραπομπή υποθέσεων ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Συνολικά επισήμανε ότι ευρωενωσιακές Οδηγίες και κατευθύνσεις που ρυθμίζουν θέματα ατομικών δικαιωμάτων αφορούν το «να διευκολυνθεί η ανάπτυξη του αντιδραστικού ''Ενιαίου Χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης'' της ΕΕ».

Στη διαμόρφωση αυτού του ενιαίου κατασταλτικού χώρου της ΕΕ εντάσσεται και το Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης, διατάξεις του οποίου συμπεριλαμβάνονται στο 3ο κεφάλαιο του νομοσχεδίου.

Ο βουλευτής του Κόμματος υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε αντιταχθεί έντονα στο Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης, καθώς εκτός των άλλων «μεταφέρεται αρμοδιότητα που ανήκει στον στενό πυρήνα του κράτους, και μάλιστα σε σχέση με ατομικά δικαιώματα, από το ελληνικό κράτος σε ευρωπαϊκά όργανα και άλλες χώρες».

«Μπορεί» συνέχισε «να υποχρεωθεί η χώρα να παραδώσει Ελληνα πολίτη ή άλλο πρόσωπο σε τρίτη χώρα για ένα αδίκημα» που ίσως να μην υπάρχει, στην προκειμένη περίπτωση, στο Δίκαιο της Ελλάδας. «Βέβαια, έχει φροντίσει η ΕΕ να ενιαιοποιήσει και να ομογενοποιήσει και σε επίπεδο νομοθεσίας των κρατών - μελών όλα τα βασικά εγκλήματα, για τα οποία ενδιαφέρεται να υπάρχει εκτέλεση Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης», πρόσθεσε. «Τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα έχουν μπει ή επιχειρείται να μπουν στο σύνολό τους στο γύψο, με διάφορους τρομονόμους και άλλα μέτρα», κατέληξε ο Μ. Συντυχάκης.

Συνάντηση του Γ. Ντουνιαδάκη με εκπροσώπους της ΕΣΠΕΕ Κω

Συνάντηση με εκπροσώπους της Ενωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κω και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Κική Μακρή, Γραμματέα της ΤΕ Συγκροτήματος Δωδεκανήσου και υποψήφια δήμαρχο Κω με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Συμμετείχαν επίσης ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ΠΝ ε.α. και υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και στελέχη του Κόμματος.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημερώθηκε για τα προβλήματα που απασχολούν τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της περιοχής αλλά και γενικότερα, όπως ζητήματα συνυπηρέτησης, μεταθέσεων, στέγασης, ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, ιεραρχικής εξέλιξης κ.λπ.

Το ΚΚΕ δήλωσε τη συμπαράσταση και υποστήριξή του στο δικαίωμα της συλλογικής έκφρασης των στρατιωτικών και δεσμεύτηκε ότι θα παρέχει κάθε δυνατή συνδρομή στην ανάδειξη και ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου, όπως κάνει μέχρι σήμερα. Τέλος, κατέθεσε την αντίθεσή του σε κάθε διασπαστική προσπάθεια που υπονομεύει την ενότητα του συλλογικού αγώνα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, απ' όπου κι αν αυτή εκπορεύεται.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Την Κυριακή 17/2:

-- Στις 11 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων (17ης Νοέμβρη, 2ος όροφος), το Παράρτημα Μελισσίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οργανώνει εκδήλωση - αφιέρωμα στα 76 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Παραρτήματος.

-- Στις 12 μ., στα Μεσκλά Κυδωνίας, το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποιεί εκδήλωση στην πλατεία του χωριού, όπου βρίσκεται η τιμητική πλακέτα, για την απόδοση τιμής στους τακτικούς και εφεδρικούς αντάρτες του ΕΛΑΣ και στους άλλους κατοίκους του χωριού, για την εξόντωση του χιτλεροφασιστικού τάγματος του Γερμανού λοχία Σούμπερτ και των ντόπιων συνεργατών του. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ, Γιώργος Μαργαρίτης.

Συλλυπητήρια

Η Τομεακή Επιτροπή Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Ικαρίας της ΚΝΕ εκφράζουν τη βαθύτατη οδύνη τους και συλλυπούνται τον Γιάννη Λαρδά και την οικογένειά του για τον αδόκητο χαμό της 12χρονης κόρης τους. Οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ συμπαραστέκονται στους συγγενείς της οικογένειας, σύντροφο Νίκο Λαρδά, μέλος του Γραφείου της ΤΕ, και στην συντρόφισσα Γεωργία Λαρδά, Γραμματέα του ΤΣ.

Εκδηλώσεις της ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ

Η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ καλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει για την επανατοποθέτηση της τιμητικής πλάκας για τον ΔΣΕ στη θέση Αϊ - Λευτέρης στον Αίνο, την Κυριακή 17 Φλεβάρη, στις 11 π.μ. (προσυγκέντρωση στις 10 π.μ., στο Αργοστόλι, πλατεία Καμπάνας). Επίσης, καλεί στην προβολή του Ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, με τίτλο «Ο Δρόμος μας», τη Δευτέρα 18 Φλεβάρη, στις 8 μ.μ., στον Δημοτικό Κινηματογράφο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι προοδευτικοί άνθρωποι να γυρίσουν την πλάτη στη νεκρανάσταση του μνημονιακού ΠΑΣΟΚ

Σε σχόλιό του για τον ανασχηματισμό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το μόνο ενδιαφέρον του μίνι ανασχηματισμού είναι η ενσωμάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ κι άλλων στελεχών των μνημονιακών κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου. Οσο πιο πολύ αποκαλύπτεται η ψευτοπροοδευτική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πιο γρήγορα πρέπει να του γυρίσουν την πλάτη οι πραγματικά προοδευτικοί άνθρωποι, που βλέπουν τη νεκρανάσταση του μνημονιακού ΠΑΣΟΚ».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Υπόσχεται να κάνει περισσότερα για το κεφάλαιο

Στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη του Μονάχου (κομμάτι της Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου), μίλησε, την Πέμπτη, ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Επιτέθηκε στη «λαϊκίστικη κυβέρνηση» του ΣΥΡΙΖΑ επειδή «παρόλο που είναι υπαρκτή μια ξεκάθαρη προοπτική ισχυρής ανάκαμψης (...) η οικονομία υποαποδίδει, η ανάπτυξη είναι αναιμική, οι επενδύσεις παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, οι τράπεζες έχουν ακόμη πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η πλήρης πρόσβαση στις αγορές, ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος, δεν έχει αποκατασταθεί».

Σε αυτό το έδαφος, στην «πλειοδοσία» με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα της αστικής τάξης, είπε πως «αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ανάπτυξη βασισμένη στις επενδύσεις. Κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο αν παραμείνει προσηλωμένη στους δημοσιονομικούς στόχους της, ενώ ταυτόχρονα καταφέρει να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, αλλά επίσης για να ξεκλειδώσει τις δυνατότητες για εγχώριες επενδύσεις», δηλώνοντας «απόλυτα αφοσιωμένος στο στόχο να οδηγήσω την Ελλάδα σε αυτόν το δρόμο και να προχωρήσω ένα επιθετικό πακέτο μεταρρυθμίσεων, που θα κάνει ξανά την Ελλάδα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ