ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 17 Φλεβάρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
100 χρόνια ΚΚΕ: Συνεχίζουμε πιο ορμητικά!

Ολοκληρώθηκε ο πενταετής προγραμματισμός 2013 - 2018 για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ.

Με τις κορυφαίες εκδηλώσεις (έγκριση και δημοσίευση του Δοκιμίου Ιστορίας 1918 - 1949, Συνέδριο για τη Λογοτεχνία και τη μεγάλη πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση στο ΣΕΦ, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ) το 2018 έκλεισε η αυλαία των 100 χρόνων, εγκαινιάσαμε τη νέα εκατονταετία στην Ιστορία του ΚΚΕ, με μεγάλες προσδοκίες, στέρεη αισιοδοξία και κομμουνιστική αυτοπεποίθηση.

Προχωράμε μπροστά, έχοντας ως παρακαταθήκη την πλούσια και πολύμορφη ιδεολογική, πολιτική, πολιτιστική, μορφωτική και οργανωτική δράση που αναπτύξαμε στην πενταετία, καθώς και τα πολύτιμα συμπεράσματα που φέραμε στην επιφάνεια.

Τιμήσαμε το μεγάλο αυτό γεγονός, μαχόμενοι σε όλα τα μέτωπα. Συσπειρώσαμε νέες δυνάμεις με τις ιδέες και την πολιτική του ΚΚΕ, αναδείξαμε νέες και ανεξάντλητες εφεδρείες στον αγώνα. Γίναμε ακόμα πιο περήφανοι για το Κόμμα μας, συγκινηθήκαμε και συγκινήσαμε, ευαισθητοποιηθήκαμε και ευαισθητοποιήσαμε, αναβαθμιστήκαμε στις ιδέες και τις αξίες μας και δείξαμε σε φίλους και εχθρούς ότι οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες δεν είναι σιδερένιοι, αλλά δυνατοί σαν το σίδερο, ακλόνητοι στις πεποιθήσεις τους, ταυτόχρονα ευαίσθητοι για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα του λαού μας, της εργατικής και λαϊκής οικογένειας, όλων των αδικημένων και καταπιεσμένων και αποφασισμένοι να αναμετρηθούν ως το τέλος με τους δυνάστες και τους ορκισμένους εχθρούς του λαού, ιδιαίτερα με όλους όσοι εμφανίζονται με την προβιά των φίλων του λαού.

Προχωράμε μπροστά, πιο αποφασιστικά, εμπλουτίζοντας τη δράση μας, με τα συμπεράσματα από όλη αυτήν την περίοδο.


Συνεχίζουμε με τον απολογισμό της πενταετίας, με την ίδια ευθύνη και απαιτητικότητα που ανταποκριθήκαμε στον προγραμματισμό. Ενα πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση μπορεί και πρέπει να είναι οι Συνδιασκέψεις που είναι σε εξέλιξη.

Κρατάμε σταθερά το νήμα των στόχων που θέσαμε στο ξεκίνημα του γιορτασμού, όπως είχαν τοποθετηθεί στην Απόφαση της ΚΕ τον Νοέμβρη του 2013: «Προετοιμασία για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος». Ανάμεσα στα άλλα η ΚΕ υπογράμμιζε:

«Στόχος της πενταετίας να διακηρυχθεί η διάδοση του Προγράμματος του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό, η αποκάλυψη της σήψης και της σύγχρονης βαρβαρότητας του καπιταλισμού. Ιδιαίτερος στόχος το ιδεολογικό - πολιτικό και οργανωτικό ατσάλωμα του ΚΚΕ, και της νεολαίας του, της ΚΝΕ, ως κόμμα ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ, κόμμα της επαναστατικής ανατροπής...

  • Κόμμα θεμελιωμένο στις παραγωγικές ηλικίες, πρώτα απ' όλα των εργατών και εργατριών των βιομηχανιών, των χώρων συγκέντρωσης μισθωτών εργαζομένων, των νέων - εργαζόμενων και μη - από τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες, χωρίς φυλετική ή άλλη διάκριση...
  • Κόμμα ικανό ν' ανταποκριθεί στο καθήκον αναγέννησης του εργατικού κινήματος και ενίσχυσης της Λαϊκής Συμμαχίας ώστε να σηκώσει επάξια το μεγάλος βάρος ευθύνης που έχει απέναντι στην εργατική τάξη, το λαό: Και στο καθήκον υπεράσπισης και διεκδίκησης εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων και στο καθήκον της πάλης για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας, για το σοσιαλισμό. Κόμμα ικανό να πρωτοστατεί στην ανάπτυξη αγώνων διεκδίκησης χωρίς ν' αποσπά αυτήν τη δράση από τη ζύμωση και πάλη για την ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης, την κατάργηση των εκμεταλλευτικών κοινωνικών σχέσεων, την οικοδόμηση των σοσιαλιστικών - κομμουνιστικών, τη σύνδεση κάθε οικονομικού και πολιτικού αγώνα και με οποιοδήποτε συσχετισμό και φάση της ταξικής πάλης, με το κύριο πολιτικό καθήκον της επανάστασης της εργατικής εξουσίας».

Με βάση αυτούς τους στόχους, τιμήσαμε τη μεγάλη αυτή επέτειο με πολύ πλούσιο πρόγραμμα παρεμβάσεων και δραστηριοτήτων κεντρικά, απ' όλες τις Οργανώσεις και την ΚΝΕ. Με βάση αυτούς τους στόχους πρέπει να γίνει και ο απολογισμός - συλλογικός και ατομικός. Καθένας μας πρέπει να ελέγξει τον εαυτό του, τι έκανε για τα 100 χρόνια, πώς συμμετείχε.

Οι στόχοι, όμως, αυτοί δεν είχαν περιορισμένο χρονικό ορίζοντα. Αφορούν το σήμερα και το αύριο. Είναι στόχοι και καθήκοντα με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Επομένως, βασικό κριτήριο του απολογισμού είναι η εξακρίβωση του βαθμού προώθησης και κατάκτησης αυτών των στόχων και κυρίως της ετοιμότητάς μας να συνεχίσουμε την πορεία μας με ακόμα καλύτερους όρους.

Με αυτή την έννοια συνεχίζουμε στη νέα εκατονταετία, καλύτερα εξοπλισμένοι με νέα εφόδια, με πιο ανεβασμένη θέληση και αποφασιστικότητα για μεγαλύτερα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς.

Με πλάτη τα 100 χρόνια, το σύγχρονο Πρόγραμμά μας, την επαναστατική στρατηγική και τις όποιες κατακτήσεις έχουμε μέχρι τώρα, μπορούμε να δημιουργήσουμε πολύ καλύτερες προϋποθέσεις σε αυτή την προοπτική. Επομένως, όλες οι δραστηριότητες, εσωκομματικές και μαζικές, πρέπει να αφήνουν έντονα τα σημάδια τους σε αποτελέσματα σε όλο το Κόμμα, την ΚΝΕ, για κάθε Οργάνωση, για κάθε στέλεχος και μέλος.

Οι μάχες που έχουμε μπροστά μας είναι η καλύτερη ευκαιρία. Γνωρίζουμε από την Ιστορία του Κόμματός μας και τη δική μας πρόσφατη πείρα ότι τα μεγάλα γεγονότα δεν έρχονται πάντα εύκολα και άμεσα. Ωριμάζουν και προετοιμάζονται, συχνά κόντρα στο ρεύμα, με την πρωτοπόρα, ακούραστη και ανυποχώρητη, καθημερινή πάλη, με συγκρούσεις μικρές και μεγαλύτερες, με ιδεολογικές και πολιτικές αναμετρήσεις, με δουλειά υποδομής, με ορίζοντα όμως τις μεγάλες αλλαγές και ανατροπές. Η σπορά που πέφτει θα καρπίσει στην ώρα της. Οι συνθήκες αλλάζουν και θα αλλάξουν.

Ορισμένα ζητήματα έχουν άμεσο ενδιαφέρον και πρέπει να δοθεί συνέχεια, υπολογίζοντας τις εξελίξεις που έχουμε μπροστά μας.

Μέσα από τις διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες διαπιστώθηκε ότι το ΚΚΕ έχει μεγάλο κύρος, δύναμη και επιρροή στην ελληνική κοινωνία και διεθνώς. Αναδείχθηκαν και τιμήθηκαν μεγάλες ιστορικές στιγμές από την εκατοντάχρονη πορεία, δράση και προσφορά του ΚΚΕ. Καταγράφηκαν σπουδαία συμπεράσματα, χρήσιμα για το σήμερα και για το αύριο.

Το ΚΚΕ έχει βαθιούς και στέρεους δεσμούς, πρωτίστως με πλατιά εργατικά και λαϊκά στρώματα. Καμιά δύναμη δεν μπόρεσε να κλονίσει αυτούς τους δεσμούς. Δεσμοί και κύρος που αποκτήθηκαν και διατηρούνται ζωντανοί σε όλη την ιστορική του διαδρομή, μέσα από σκληρούς αγώνες, με τη δύναμη των ιδεών και την πρωτοπόρα, γεμάτη αυτοθυσία, δράση χιλιάδων μελών και οπαδών του.

Δεσμοί και κύρος που διατηρούνται και διευρύνονται συνεχώς μέσα από τις σύγχρονες επεξεργασίες και την πολύπλευρη δράση του Κόμματος σε συνθήκες που δεν είναι καθόλου εύκολες.

Το ΚΚΕ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα είχε και έχει να αντιμετωπίσει σε κάθε βήμα έναν πανίσχυρο αντίπαλο, που με όλα τα μέσα που είχε και έχει στη διάθεσή του μαχόταν τις ιδέες, τις θέσεις, τη δράση του ΚΚΕ αδίστακτα.

Κύρια προσπάθειά του ήταν να δυσκολέψει τους δεσμούς του, να αποκόψει το Κόμμα από τις πλατιές εργατικές και λαϊκές μάζες.

Αλλά ποτέ το Κόμμα δεν υποτάχθηκε σε αρνητικούς συσχετισμούς, σε κάθε είδους δυσκολίες. Δεν λύγισε, δεν τα δίπλωσε και έβγαινε πάντα πιο δυνατό από κάθε δοκιμασία και μάχη.

Στις σημερινές συνθήκες, το ΚΚΕ, πιο ώριμο, διδαγμένο από την Ιστορία του, με σύγχρονη, επιστημονικά επεξεργασμένη στρατηγική, έχει δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις να περάσει σε φάση αντεπίθεσης.

Μπροστά μας έχουμε μεγάλες μάχες και εξελίξεις και πιστεύουμε ότι θα αποδειχθούν αυτές οι δυνατότητες. Θα κριθούμε όλοι και όλες μας για την ικανότητά μας να στρατεύσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση νέες δυνάμεις, να ισχυροποιήσουμε την επιρροή και τη δύναμη του ΚΚΕ στον αγώνα για την ανατροπή των αρνητικών συσχετισμών δύναμης.

Το Δοκίμιο της Ιστορίας, μαζί και δίπλα με πολλές εκδόσεις, είναι πολύ ισχυρά όπλα για το σήμερα και για το αύριο. Η μελέτη τους, η πολύπλευρη αξιοποίησή τους, η αφομοίωση των συμπερασμάτων τους, είναι ένας από τους βασικούς όρους των επιτυχιών και της σταθερής πορείας έως την τελική νίκη. Συνολικά η ιδεολογική, πολιτική και πολιτιστική παρέμβαση βοήθησε στο ατσάλωμα δυνάμεων, στην αφύπνιση και συσπείρωση νέων δυνάμεων, ανέδειξε και πρόβαλε την ανωτερότητα των ιδεών του ΚΚΕ, την επικαιρότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Τη μεγάλη σημασία που έχει η εύστοχη ιδεολογική και διαφωτιστική παρέμβαση στην καθημερινή δράση, ως αναπόσπαστο στοιχείο που οξύνει τη διαπάλη και φέρνει στην επιφάνεια τις αντιθέσεις και τα συμφέροντα που συγκρούονται σε κάθε σύγχρονο κοινωνικό ζήτημα.

Μας εξοπλίζουν ιδιαίτερα με σπουδαία συμπεράσματα:

  • Η ακλόνητη αφοσίωση του ΚΚΕ, των μελών και στελεχών του, των οπαδών του στην ιστορική του αποστολή, στη δύναμη των μαζών και στο οργανωμένο ταξικό κίνημα, ήταν και είναι η πηγή της δύναμής του. Η σωστή στρατηγική προσδίδει δυναμισμό και αποφασιστικότητα, κίνητρα για μεγάλα έργα, μεγάλες πρωτοβουλίες και απίστευτο ηρωισμό.
  • Πίστη και αφοσίωση που θεμελιώνεται στη γνώση και τη θεωρητική κατάρτιση και εκδηλώνεται με την ακούραστη, ανυποχώρητη κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, πρωτοπόρα πάλη για τα δίκια του λαού, για την αφύπνιση και την οργάνωση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, για σκληρό, μέχρι τέλους, ταξικό αγώνα.
  • Η ικανότητα του ΚΚΕ να διδάσκεται από την Ιστορία του, να διορθώνει αδυναμίες και λάθη, όπως προκύπτει από το Δοκίμιο της Ιστορίας, αποδεικνύει όχι μόνο την υπευθυνότητα του ΚΚΕ, αλλά και την ικανότητά του να ηγηθεί χωρίς ταλαντεύσεις, στηριγμένο στην επιστήμη του επιστημονικού σοσιαλισμού, στην ανασύνταξη του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος για νικηφόρες μάχες μέχρι τέλους. Είναι μια κατάκτηση του Κόμματός μας και εγγύηση των επιτυχιών του, όπλο ισχυρό που επιτρέπει στο Κόμμα να μάχεται αποτελεσματικά, συνδυάζοντας αρμονικά τον καθημερινό, επίμονο αγώνα για όλες τις ανάγκες των εργαζομένων με την προοπτική.

Αναπτύχθηκε μια πλούσια πολιτιστική και μορφωτική δραστηριότητα, όχι ως συμπλήρωμα της ιδεολογικής και πολιτικής δουλειάς, αλλά ως μια αξεχώριστη πλευρά, που ανέδειξε τη μεγάλη προσφορά του Κόμματος σε αυτόν τον τομέα και την τεράστια προσπάθειά του για την εξύψωση του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου της εργατικής τάξης, της νεολαίας, των λαϊκών στρωμάτων.

Η πολιτιστική δημιουργία που εμπνέεται από τα βάσανα του λαού και εξυψώνει τον αγώνα για τη λύτρωσή του είναι ένα ισχυρό μαζικό όπλο στην εξύψωση του μορφωτικού, πολιτιστικού επιπέδου και στον ταξικό προσανατολισμό των εργατικών και λαϊκών μαζών. Η προοδευτική τέχνη σε όλες τις μορφές της συγκινεί, ευαισθητοποιεί, εμπνέει, παραδειγματίζει.

Το Κόμμα σε αυτή του την προσπάθεια πλαισιώθηκε από άξιους δημιουργούς, αναδείχθηκαν νέα ταλέντα, συσπειρώθηκαν νέες δυνάμεις. Ανοιξαν σπουδαίες προοπτικές και σε αυτόν τον τομέα και επιβάλλεται να αξιοποιηθούν.

Ο γιορτασμός των 100 χρόνων έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη νέα γενιά των κομμουνιστών, σε χιλιάδες νέους και νέες που προβληματίζονται και αναζητούν απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα που τους απασχολούν.

Στην Ιστορία του ΚΚΕ, στην ιδεολογία του, στο Πρόγραμμά του βρήκαν απαντήσεις, αλλά και τα κίνητρα για μια αγωνιστική στάση και πορεία με υψηλές αξίες, ιδανικά και σκοπούς.

Δημιουργήθηκαν δυνατότητες για πιο πλατιά και πιο βαθιά δουλειά στις γραμμές της νέας γενιάς. Είναι στο χέρι μας η αξιοποίησή τους.

Τα 100 χρόνια του ΚΚΕ δεν έμειναν στα όρια της Ελλάδας. Εγιναν διεθνές θέμα και ένα ακόμα βήμα στις συντονισμένες προσπάθειες για την ανασύνταξη του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος.

Χαίρονται οι σύντροφοί μας σε όλες τις χώρες του κόσμου για το ρόλο και τη συμβολή του ΚΚΕ στον κοινό αγώνα, όπως και εμείς αντίστοιχα για κάθε βήμα προόδου που σημειώνεται σε κάθε χώρα.

Ενα είναι βέβαιο, ότι τα 100 χρόνια μάς έφεραν μπροστά σε νέες ευθύνες ως Κόμμα, την ΚΝΕ, κάθε Οργάνωση, κάθε μέλος του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Εχουν γεννηθεί πολλές προσδοκίες, μας παρακολουθούν πολλοί φίλοι μας, σύντροφοί μας σε όλες τις χώρες. Πρέπει να ανταποκριθούμε.

Βεβαίως και οι αντίπαλοί μας δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια, μας παρακολουθούν με ταξική συνέπεια. Συνεχίζουν τον πόλεμο με όπλα τους τη συκοφαντία, το ψέμα, τις ανιστόρητες θεωρίες τους. Υπερασπίζονται σε κάθε περίπτωση ένα σύστημα σάπιο, ξεπερασμένο ιστορικά, ένα σύστημα που πεθαίνει.

Το καινούριο το έφερε το ΚΚΕ. Είναι ανίκητο.


Του
Δημήτρη ΓΟΝΤΙΚΑ*
* Ο Δ. Γόντικας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ