ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Οξύνονται οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις

Αμοιβαία συμπάθεια των ηγετών ΗΠΑ - Ισραήλ

Copyright 2017 The Associated

Αμοιβαία συμπάθεια των ηγετών ΗΠΑ - Ισραήλ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μεγαλώνει στις ΗΠΑ ο κουρνιαχτός από την κλιμακούμενη κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και μέρος του αστικού Τύπου, με αφορμή τη φερόμενη «στενή συνεργασία» μέρους του επιτελείου του Προέδρου στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας «με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες», όπως υποστήριζε χτεσινό ρεπορτάζ των «Τάιμς της Ν. Υόρκης».

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εφημερίδα, αρχεία τηλεφωνικών υποκλοπών (!) που έχουν στη διάθεσή τους οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δείχνουν ότι στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και συνεργάτες του, είχαν συστηματικές επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, κατά τη χρονιά πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά και οι υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας, φέρονται να υπέκλεψαν τα τηλεφωνήματα αυτά, περίπου την ίδια περίοδο που γινόταν ο εντοπισμός στοιχείων για τη «ρωσική εμπλοκή» στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία, το 2016, ύστερα από την επίθεση χάκερς σε λογαριασμούς αλληλογραφίας των Δημοκρατικών.

Οι κόντρες αυτές καταγράφηκαν στην πολύ χαρακτηριστική χτεσινή ανάρτηση του Προέδρου Τραμπ στο Τουίτερ: «Οι πληροφορίες δίνονται παράνομα στους κακούς NYTimes και την WashingtonPost από την κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών (NSA και FBI);». Σε επόμενη ανάρτηση ο Τραμπ χαρακτήρισε «ανοησίες» τις πληροφορίες των «Τάιμς της Ν. Υόρκης», υποστηρίζοντας: «Τα ψεύτικα ΜΜΕ τρελαίνονται με τις δικές τους θεωρίες συνωμοσίας και το τυφλό μίσος... Είναι απλώς προσπάθειες συγκάλυψης των πολλών λαθών που έγιναν στην ηττηθείσα εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον».

Αποστάσεις... από τη Μόσχα;

Το κουβάρι αντιπαράθεσης του Προέδρου Τραμπ με μέρος του κρατικού μηχανισμού μπλέκεται περισσότερο, αναγκάζοντάς τον χτες να πάρει κάποιες «αποστάσεις» από τη Ρωσία. Απαίτησε, π.χ., από τη Ρωσία να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία, πράγμα βεβαίως που απέκρουσε το Κρεμλίνο άμεσα, υπογραμμίζοντας ότι «δεν επιστρέφουμε τα δικά μας εδάφη».

Το Κρεμλίνο, επίσης, ανακοίνωσε ότι «δεν βασίζονται σε γεγονότα» οι πληροφορίες των «Τάιμς της Ν. Υόρκης», με τον εκπρόσωπό του, Ντμίτρι Πεσκόφ, να τις χαρακτηρίζει εμμέσως πλην σαφώς «τοξικές και ψευδείς ειδήσεις», που βασίζονται σε «ανώνυμες πληροφορίες... που δεν βασίζονται σε κανένα γεγονός».

Αλλο θέμα - «αγκάθι» στα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για πιθανή αποκλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία ήταν οι αιτιάσεις Αμερικανών αξιωματούχων πως η Μόσχα έθεσε, προς το τέλος του 2016, σε επιχειρησιακή ετοιμότητα πυραύλους Κρουζ «παραβιάζοντας» ρωσο-αμερικανική πυρηνική και πυραυλική συμφωνία του 1987 (Intermedate-Range Nuclear Forces, ΙΝF). Η Μόσχα, όμως, αρνείται πως παραβίασε τη συμφωνία INF.

Το κλίμα στις σημερινές ρωσο-αμερικανικές σχέσεις θα αποτυπωθεί στη συνάντηση που προγραμμάτισαν σήμερα στη Βόννη της Γερμανίας, με αφορμή σύνοδο του G-20, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Στο επίκεντρο θα τεθούν μεταξύ άλλων οι προοπτικές των διμερών σχέσεων και διεθνή ζητήματα όπως ο πόλεμος στη Συρία και η κατάσταση στην Ουκρανία.

Η συνάντηση Νετανιάχου - Τραμπ

Μέσα σε όλα αυτά, συναντήθηκε χτες το απόγευμα στο Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος Τραμπ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξάροντας τις ικανότητες και τις υπηρεσίες που προσέφερε όσο καιρό ήταν στη θέση του.

Παίνεψε «τους ακλόνητους δεσμούς» των δύο χωρών, διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει τον αντισημιτισμό, συνέστησε στον Ισραηλινό ηγέτη «να κάνει λίγο κράτει» με τους εβραϊκούς εποικισμούς στη Δυτική Οχθη, να δείξει «ευελιξία», υποστήριξε τις άμεσες ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις και δεν απέρριψε κανένα μοντέλο διαπραγμάτευσης. Ούτε αυτό του ενός κράτους και της (ουσιαστικά) προσάρτησης της Δυτικής Οχθης από το Ισραήλ, ούτε αυτό της λύσης των δύο ανεξάρτητων κρατών που ήταν επί δεκαετίες η πολιτική της Ουάσιγκτον για το Παλαιστινιακό. Σε άλλο σημείο κάλεσε τους Παλαιστίνιους να αποβάλουν το «τρομερό μίσος» για το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου έθεσε δύο προϋποθέσεις για διαπραγμάτευση με τους Παλαιστίνιους: α) την επίσημη αναγνώριση του Ισραήλ και β) να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του Ισραήλ «για ασφάλεια δυτικά του Ιορδάνη ποταμού». Υπεραμύνθηκε, εμμέσως, των εβραϊκών εποικισμών, λέγοντας πως οι Ισραηλινοί δεν είναι αποικιοκράτες... αλλά «επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη». «Οι Εβραίοι λέγονται έτσι γιατί προέρχονται από την αρχαία Ιουδαία», είπε. Πρόσθεσε ότι «η επίμονη άρνηση των Παλαιστινίων να αναγνωρίσουν το Ισραήλ, είναι ο λόγος που δεν έχουμε ειρήνη», τονίζοντας: «Γελιούνται όσοι νομίζουν πως θα πάμε στα τυφλά σε λύση που θα δημιουργήσει ένα τρομοκρατικό παλαιστινιακό κράτος»...

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι προχτές μετέβη στη Ραμάλα ο διευθυντής της CIA, Μ. Πομπέο, και συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μ. Αμπάς, βολιδοσκοπώντας τις προθέσεις του για ενδεχόμενες ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συγκρούσεις και φαγωμάρα πρώην «εταίρων»

Σταματημό δεν έχουν οι επιθέσεις της κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και εθνικιστικά τάγματα) στην Ανατολική Ουκρανία και τους θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές, στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Πάνω από 550 παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015 σημειώθηκαν μόνο το τελευταίο 24ωρο. Στην πόλη του Ντονέτσκ χτυπήθηκε χημικό εργοστάσιο και προκλήθηκε μεγάλη πυρκαγιά ενώ ένας εργαζόμενος σκοτώθηκε και παρακείμενα σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές, όπως και ένα νοσοκομείο.

Την ίδια ώρα εικάζεται ότι το λεγόμενο σχήμα της Νορμανδίας (οι ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Ουκρανίας) θα συναντηθεί στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, τις επόμενες μέρες, και υποτίθεται θα επιδιώξει την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ. Βεβαίως, ο προσωρινός αυτός συμβιβασμός με τα 13 σημεία ερμηνεύεται από την κάθε πλευρά και ιδιαίτερα από την κυβέρνηση του Κιέβου διαφορετικά, βρίσκοντας δικαιολογίες να κωλυσιεργεί, ειδικά σε ό,τι αφορά την πολιτική διευθέτηση. Επίσης, η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ενέργεια γιατί έχει μπλοκαριστεί η σιδηροδρομική γραμμή που μεταφέρει κυρίως λιγνίτη από τα ορυχεία στις ανατολικές περιοχές που δεν ελέγχει. Ταυτόχρονα, στο εσωτερικό του αστικού πολιτικού συστήματος της Ουκρανίας εκδηλώνεται έντονη φαγωμάρα για το ποιος είναι λιγότερο ή περισσότερο διεφθαρμένος. Χαρακτηριστικές είναι οι έντονες αντεγκλήσεις μεταξύ της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο, σήμερα επικεφαλής του κόμματος «Μπατκίβτσινα» (η γνωστή και «βασίλισσα του αερίου» γιατί πρωτοστάτησε στην καταλήστευση της ενεργειακής εταιρείας μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ουκρανία) και του νυν πρωθυπουργού, Βλαντιμίρ Γκρόιτσμαν, από το κόμμα «Μπλοκ Ποροσένκο». Η πρώτη ζητεί την παραίτησή του, της κυβέρνησης και του Προέδρου Π. Ποροσένκο για ανικανότητα και ο δεύτερος αποκάλεσε την Τιμοσένκο «μητέρα της σημερινής οικονομικής αδυναμίας της Ουκρανίας». Ετσι, είναι πολύ πιθανό οι λεγόμενοι γιορτασμοί της τρίτης επετείου της Πλατείας (Μεϊντάν) στις 21 - 22 Φλεβάρη, από το 2014, όταν ανατράπηκε η προηγούμενη αστική κυβέρνηση του Β. Γιανουκόβιτς (που παζάρευε και με την ΕΕ και με τη Ρωσία ενεργειακές και εμπορικές συμφωνίες) θα αποτελέσουν ευκαιρία για πιο σφοδρή ενδοαστική αντιπαράθεση.

ΓΑΛΛΙΑ
Αναταράξεις στους Ρεπουμπλικάνους

ΠΑΡΙΣΙ.--

Εύθραυστες ισορροπίες στους Ρεπουμπλικάνους, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία, μαρτυρά η επιστολή που χτες είχαν ετοιμάσει δεκάδες βουλευτές του (40 σύμφωνα με πηγή της «Φιγκαρό») ζητώντας ουσιαστικά την αντικατάσταση του Φρανσουά Φιγιόν από τη θέση του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του Απρίλη.

Στη σχετική επιστολή, ο Φιγιόν δεχόταν επικρίσεις επειδή δεν έχει δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται μέλη της οικογένειάς του και γινόταν έκκληση για άμεση σύγκληση του πολιτικού γραφείου για να ληφθούν αποφάσεις, εκφράζοντας ανησυχία ότι οι Ρεπουμπλικάνοι «δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σ' αυτήν την προεδρική εκλογή με ηρεμία και αξιοπρέπεια».

Πάντως, αργότερα η επιστολή αποσύρθηκε. Χτες, ο βουλευτής Ζορζ Φενέκ, που φέρεται να πρωτοστάτησε στη συλλογή των αντίστοιχων υπογραφών δήλωνε ότι «κανείς» «δε θέλει να του (σ.σ. στον Φιγιόν) πει την αλήθεια», επιμένοντας ότι «πάμε καταπάνω στον τοίχο» και ότι θα υπάρξει μεγάλο κόστος για τη συμμετοχή του κόμματος στις εκλογές. Να σημειωθεί ότι ο Φενέκ ανήκε στο μέρος των στελεχών που είχαν στηρίξει το Ν. Σαρκοζί στις εσωκομματικές εκλογές.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο ΥΠΕΞ, Ζαν Μαρκ Ερό, είπε χτες ότι η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα εναντίον οποιασδήποτε χώρας παρέμβει στις προεδρικές εκλογές. Είχε προηγηθεί διαμαρτυρία του «Εμπρός!» ότι η προεκλογική εκστρατεία του Μακρόν βάλλεται από επιθέσεις «ψευδών ειδήσεων» που εξαπολύουν ρωσικά ΜΜΕ, αλλά και διαδικτυακές επιθέσεις εναντίον βάσεων δεδομένων του κόμματος.

  • Σε συνομιλίες για πιθανή εξαγορά των εταιρειών «Opel» και «Vauxhall» βρίσκονται ο γαλλικός όμιλος της «Πεζό» (PSA) και ο αμερικανικός κολοσσός «Τζένεραλ Μότορς». Αναλυτές εκτιμούν ότι μια τέτοια συμφωνία θα διασφαλίσει στην PSA πάνω από το 16% στην ευρωπαϊκή αγορά επιβατικών οχημάτων και θα τη φέρει στη δεύτερη θέση της κατάταξης στη γηραιά ήπειρο.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ