ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Οι ΗΠΑ ενισχύουν διαρκώς τη στρατιωτική τους παρουσία

Νέα συστοιχία πυραύλων «Πάτριοτ» και κοινές υποβρυχιακές ασκήσεις με Νότια Κορέα, εκτός από τα σχέδια ανάπτυξης του συστήματος THAAD

ΣΕΟΥΛ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Δυναμώνει η στρατιωτική «κινητικότητα» στη Βορειοανατολική Ασία, όπου οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί αναζωπυρώνονται, ειδικά μετά από τις ανακοινώσεις της ΛΔ Κορέας για δοκιμή βόμβας υδρογόνου (αρχές Γενάρη) και νέα χρήση βαλλιστικής τεχνολογίας.

Χτες, ΗΠΑ και Νότια Κορέα ξεκίνησαν τριήμερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Θάλασσα ή Θάλασσα της Ιαπωνίας, που βρίσκεται μεταξύ Κορεατικής χερσονήσου, Ρωσίας και Ιαπωνίας, με τη συμμετοχή του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου «North Carolina». Από τη νοτιοκορεατική πλευρά συμμετείχε το υποβρύχιο «Kim Jwa-jin».

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό Πολεμικό Ναυτικό, η άσκηση συνδέεται με την ανάπτυξη της ικανότητας «πιο αποτελεσματικής αποτροπής των πιθανών υποθαλάσσιων προκλήσεων της Βόρειας Κορέας» και με την «πραγματική εκπαίδευση μάχης που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ικανότητα των συμμάχων να εντοπίζουν, να ιχνηλατούν και να επιτίθενται στα βορειοκορεάτικα υποβρύχια».

Επιπλέον, την περασμένη Παρασκευή, η διοίκηση των δυνάμεων του αμερικανικού στρατού που σταθμεύουν μόνιμα στη Νότια Κορέα (United States Forces Korea) ανακοίνωσαν επίσημα την ανάπτυξη μιας ακόμα συστοιχίας πυραύλων «Πάτριοτ» στη Χερσόνησο, «ως μέρος της επίδειξης της δέσμευσης των ΗΠΑ για ετοιμότητα προς υπεράσπιση της Κορεατικής Χερσονήσου». Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται χαρακτηριστικά πως «η γρήγορη ανάπτυξη των μονάδων της επιχείρησης πιστοποιεί την ενσωμάτωση των δυνατοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών στη χερσόνησο. Η ανάπτυξη (σ.σ. των "Πάτριοτ") σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το προσωπικό και ο εξοπλισμός μιας συστοιχίας "Πάτριοτ" με έδρα στις ΗΠΑ (σ.σ. η μονάδα μεταφέρθηκε από το Τέξας) ενσωματώθηκε για να αυξηθούν οι σημερινές δυνάμεις που αφορούν πυραυλική βαλλιστική τεχνολογία (BMD) στην Κορεατική Χερσόνησο».

Τα παραπάνω σημειώνονται, ενώ άμεσα ΗΠΑ και Νότια Κορέα ξεκινούν τη συζήτηση και για τον «ερχομό» στη χερσόνησο του υπερσύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος THAAD, κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση τόσο της Κίνας όσο και της Ρωσίας.

ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Συνάντηση ΥΠΕΞ και «αμοιβαία στήριξη»

ΜΟΝΑΧΟ.--

Σε συνθήκες που μια σειρά ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί (Συρία, Ουκρανία, βορειοανατολική Ασία) αναθερμαίνονται ιδιαίτερα γρήγορα, οι υπουργοί Εξωτερικών Κίνας και Ρωσίας Γουάνγκ Γι και Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκαν στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια. Στη σχετική του ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας τόνισε πως η συνάντηση ανέδειξε «τη σημασία που πάντα η Κίνα αποδίδει στην πολιτική διευθέτηση του Συριακού αλλά και την επιθυμία Κίνας και Ρωσίας να δυναμώσουν τη συνεργασία στις διεθνείς σχέσεις». Επέλεξε ακόμα να προσθέσει πως φέτος συμπληρώνεται η 15η χρονιά από την υπογραφή της διμερούς Συνθήκης Καλής Γειτονίας και Φιλικής Συνεργασίας που έχει υπογραφεί «και οι δύο πλευρές θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να στερεώσουν την παραδοσιακή φιλία (τους), να δυναμώσουν τη στρατηγική αμοιβαία εμπιστοσύνη αλλά και την αμοιβαία υποστήριξη». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Λαβρόφ από την πλευρά του τόνισε πως «η τρέχουσα διεθνής κατάσταση είναι σύνθετη και αλλάζει διαρκώς, και η Ρωσία και η Κίνα θα πρέπει ενεργά να συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση των διεθνών ζητημάτων και να ενισχύσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία σε διεθνή και περιφερειακά καυτά θέματα».

Εκτός από τη Συρία, οι δύο πλευρές συζήτησαν και για τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο, αλλά και «περαιτέρω αντίστοιχα συντονισμένες απόψεις».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Πιέσεις και αντιθέσεις εντός ΕΕ για τα βρετανικά παζάρια...

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΜΒΟΥΡΓΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Αναμοχλεύοντας «ψυχροπολεμικά» ιδεολογήματα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, επιχειρηματολόγησε υπέρ της διαπραγμάτευσης των σχέσεων της χώρας του στην ΕΕ, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του, αργά το βράδυ της Παρασκευής, στο Αμβούργο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός στην προσπάθειά του αυτή δεν δίστασε να προβάλει ως φόβητρα χώρες όπως η Ρωσία και η ΛΔ Κορέας και να τις εξισώσει, εμμέσως πλην σαφώς, με τους... τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», λέγοντας, μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της ομιλίας του ότι «σε έναν κόσμο όπου η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία και ένα κράτος παρίας, όπως η ΛΔ Κορέας, δοκιμάζει πυρηνικά όπλα, πρέπει να σταθούμε ενωμένοι απέναντι σε αυτή την επίθεση (...) και να ασκήσουμε την οικονομική μας ισχύ σε αυτούς που ξεσκίζουν το βιβλίο με τους κανόνες και απειλούν την ασφάλεια των λαών μας»...

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε αισιοδοξία για θετική κατάληξη της επαναδιαπραγμάτευσης των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ στην προγραμματισμένη για τις 18 και 19 του μήνα Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αλλά και για ένα «θετικό αποτέλεσμα» στο επικείμενο δημοψήφισμα για την αποχώρηση ή την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, που σύμφωνα με μερίδα του βρετανικού Τύπου αναμένεται να διεξαχθεί κοντά στις 23 Ιούνη.

Η Μέρκελ, από την πλευρά της, δικαιολόγησε τις θέσεις του Κάμερον λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι έχει δίκαιο να επιδιώκει την προστασία του βρετανικού κράτους κοινωνικής πρόνοιας από «καταχρήσεις» και εξέφρασε την πεποίθηση για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις ΕΕ - Βρετανίας, μολονότι παρατήρησε ότι «χρειάζονται περαιτέρω συμβιβασμοί».

Ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» υπογράμμιζε πάντως πως δεν υπάρχει ομοφωνία εντός της ΕΕ πάνω στο πακέτο προτάσεων που υπέβαλε προ ημερών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για τις νέες σχέσεις Βρετανίας - ΕΕ και πως πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής θα έχει συναντήσεις με ηγέτες χωρών που εκφράζουν επιφυλάξεις απέναντι σε αυτές τις προτάσεις, αναφέροντας ως τέτοιους τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλ. Τσίπρα, τον Ρουμάνο Πρόεδρο, Κλάους Γιοχάνις, και τον Τσέχο πρωθυπουργό, Μπόχουσλαβ Σόμποτκα.

Πάντως, σφυγμομέτρηση της εταιρείας «ComRes», που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των εφημερίδων «Independent» και «Mirror», υποστηρίζει πως το 58% των Βρετανών πολιτών αναμένει πως ο Κάμερον δεν θα εξασφαλίσει μια καλή συμφωνία για τη Βρετανία. Την αντίθετη άποψη έχει το 21% των ερωτηθέντων. Παράλληλα, το 39% των Βρετανών θεωρεί πως η Βρετανία «θα είναι καλύτερα εκτός ΕΕ».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Η Ρωσία θα προχωρήσει στην παράδοση του αντιπυραυλικού συστήματος «S-300» στο Ιράν, «το συντομότερο δυνατό», μετέδωσε χτες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Στο μεταξύ, χτες, η ιρανική δημόσια τηλεόραση μετέδωσε την είδηση της πρώτης εμπορικής αμαξοστοιχίας από την Κίνα που έφθασε, μετά από ταξίδι 14 ημερών, στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Τεχεράνης, αναβιώνοντας τις αρχαίες εμπορικές οδούς του «Δρόμου του Μεταξιού».

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Το 2015 ήταν η πιο αιματηρή χρονιά για τους αμάχους στο Αφγανιστάν από το 2009, σύμφωνα με ετήσια έκθεση του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, η περασμένη χρονιά άφησε πίσω της συνολικά 11.002 νεκρούς και τραυματισμένους αμάχους. Μάλιστα, ένα στα τέσσερα θύματα των συγκρούσεων ήταν παιδί. Επίσης, αυξήθηκαν κατά 37% τα θύματα που ήταν γυναίκες, σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ο 70χρονος Ισραηλινός πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ μπήκε χτες στη φυλακή Ράμλεχ για να εκτίσει ποινή 19 μηνών για διαφθορά. Είναι ο πρώτος πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ που φυλακίζεται.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δεν θα σπεύσει να ορίσει τον υποψήφιό του για το Ανώτατο Δικαστήριο, μετά το θάνατο του συντηρητικού δικαστή Αντονιν Σκάλια (το περασμένο Σάββατο από φυσικά αίτια) αλλά θα περιμένει μέχρι να ξαναρχίσουν οι συνεδριάσεις της Γερουσίας, ανακοίνωσε χτες ο Λευκός Οίκος.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Την αίτηση για ένταξη στην ΕΕ υπέβαλε χτες ο Πρόεδρος της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Ντράγκαν Κόβιτς, στον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας (που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο στην ΕΕ), Μπερτ Κόντερς, στις Βρυξέλλες.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η τράπεζα HSBC αποφάσισε ότι η έδρα της θα παραμείνει στη Μεγάλη Βρετανία, μετά από αναθεώρηση της πιθανότητας μεταφοράς του ομίλου στο Χονγκ Κονγκ.

ΚΚ ΙΝΔΙΑΣ (ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ)
Καταγγέλλει επίθεση στα γραφεία του

Την επίθεση που δέχτηκε στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής, στο Νέο Δελχί, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό).

Οπως αναφέρει, γύρω στις 3.30 π.μ. το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, ακροδεξιά στοιχεία επιτέθηκαν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος και μετά από δυναμική παρέμβαση μελών του κόμματος πιάστηκε ένας από τους δράστες. Η επίθεση εκδηλώθηκε σε μια περίοδο που το κόμμα αντιδρά στην καταστολή αγωνιστικών κινητοποιήσεων (π.χ. πρόσφατα συνελήφθη ο πρόεδρος της φοιτητικής ένωσης του Πανεπιστημίου «Τζαβαχάρ-λαλ Νεχρού»).

Το ΚΚΙ (Μ) ζητά η αστυνομία να διερευνήσει το περιστατικό και να αναλάβει δράση «ενάντια στους ενόχους και τους μέντορές τους». Κάνει λόγο για «επίθεση με πολιτικά κίνητρα» και σημειώνει ότι «θα αντιμετωπίσουμε την πρόκληση πολιτικά και θα υπερασπιστούμε τις δυνάμεις μας από τέτοιες επιθέσεις».

ΚΙΝΑ - ΓΕΝΑΡΗΣ 2016
Μεγάλη πτώση εισαγωγών και εξαγωγών

ΠΕΚΙΝΟ.--

Πτώση «ταχύτερη από ό,τι αναμενόταν εξαιτίας της αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης» σημείωσαν οι κινεζικές εισαγωγές και εξαγωγές τον περασμένο Γενάρη, όπως μετέδωσε και το πρακτορείο «Σινχουά». Οι εξαγωγές σε σχέση με το Γενάρη του 2016 μειώθηκαν κατά 6,6% (έναντι αύξησης 2,3% τον περασμένο μήνα, δηλαδή το Δεκέμβρη του 2015) και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 14,4% (έναντι πτώσης 4% τον Δεκέμβρη του 2015), σύμφωνα με τη γενική διοίκηση των Τελωνειακών αρχών της χώρας.

«Ο όγκος εισαγωγών άνθρακα και χάλυβα, δυο τομείς που έχουν τα πιο σημαντικά προβλήματα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας έπεσαν κατά 9,2% και 19,6%, αντίστοιχα» μετέδωσε ακόμα το πρακτορείο. Το «Σινχουά» συνδέει την πτώση των εμπορικών συναλλαγών με την αδύναμη επενδυτική ζήτηση, εξαιτίας της περιόδου των γιορτών (στην Κίνα η έναρξη του νέου έτους γιορτάζεται αυτήν την περίοδο), ωστόσο σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι «η επιβραδυνόμενη ζήτηση ίσως προήλθε από τις πιο αδύναμες επενδύσεις σε ακίνητα και τα μέτρα για τη μείωση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας».

Μεταξύ άλλων, το «Σινχουά» επισημαίνει και την πτώση των εμπορικών συναλλαγών με τους τρεις μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Κίνας, δηλαδή την ΕΕ, τις ΗΠΑ και την ASEAN, γύρω στο 10%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ