ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Θα κριθεί από τον αγώνα

Περιοδεία των στελεχών του ΠΑΜΕ, Γ. Μαυρίκου και Α. Τσώλη, στα ορυχεία της ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη

Στιγμιότυπο από την περιοδεία στη Μεγαλόπολη
Στιγμιότυπο από την περιοδεία στη Μεγαλόπολη
(Του απεσταλμένου μας Νίκου ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ).-

Να απορρίψουν συνολικά τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης. Να μην επιτρέψουν να φτάσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Να απορρίψουν κάθε «κοινωνικό διάλογο» και παζάρι για τ' ασφαλιστικά τους δικαιώματα και μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα να βάλουν τη σφραγίδα τους στην αναμέτρηση που έρχεται. Γύρω από αυτούς τους στόχους κάλεσαν τους εργαζόμενους της ΔΕΗ ν' αγωνιστούν, κατά τη διάρκεια περιοδείας τους χτες, στις εγκαταστάσεις και στα ορυχεία της Μεγαλόπολης ο Γ.Μαυρίκος και ο Α. Τσώλης, στελέχη του ΠΑΜΕ και μέλη της Διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Στις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ με τους εργαζόμενους, έγιναν αποδέκτες της έντονης ανησυχίας τους, για την τύχη της κοινωνικής ασφάλισης, την πορεία της ΔΕΗ ενόψει και της ιδιωτικοποίησής της. Στην «4η μονάδα», στη «λαμαρίνα», στο τμήμα ελέγχου ηλεκτρικής ενέργειας, στο ορυχείο της Μαραθούσας, στην κουβέντα με το διοικητικό προσωπικό, τα ερωτήματα έπεφταν βροχή..! «Τι θα γίνει με τις συντάξεις και τα όρια συνταξιοδότησης. Τι θα γίνει με τα βαρέα και ανθυγιεινά;». Και το σημαντικότερο: «Τι θα κάνουμε τώρα, για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα μας;». Ερωτήματα ξεκάθαρα, όπως ξεκάθαρα εκφράστηκε και η δυσπιστία των εργαζομένων απέναντι στην πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αλλά και η ανυποληψία στην οποία έχει πέσει η ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα, όπως πολλές φορές υπογράμμισε ο Α. Τσώλης «θα δώσει πριν από όλα ο δικός σας αγώνας. Είναι η συσπείρωση σε αγωνιστική κατεύθυνση που δίνει προοπτική στον αγώνα και σαν τέτοια υπέδειξε την πρόταση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Γιατί όπως είπε ο συνδικαλιστής, είναι η ορθότερη. Είναι η γραμμή πάλης που πραγματικά μπορεί να υπερασπίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων».

«Δύο επιλογές έχετε μπροστά σας, υπογράμμισε ο Γ.Μαυρίκος. Η μία είναι να ακολουθήσουμε το δρόμο της υποταγής και του συμβιβασμού που έχει πάρει η ΓΣΕΕ με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Η άλλη να αντιδράσουμε όλοι μαζί. Να παλέψουμε συσπειρωμένοι μέσα από επιτροπές αγώνα, που πρέπει να δημιουργηθούν παντού για να μην επιτρέψουμε να περάσουν τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης».

«Και γιατί να εμπιστευτούμε το ΠΑΜΕ;», ήταν μια ερώτηση στην οποία τα στελέχη του ΠΑΜΕ απάντησαν με ανοιχτή καρδιά. «Μπορείτε να μας κρίνετε από τη δράση μας. Δεν πρέπει να πέσετε στην παγίδα και να ενστερνιστείτε την άποψη, που λέει ότι "όλοι είναι ίδιοι", σημείωσε ο Γ.Μαυρίκος. Εχετε και νου και γνώση, για να κρίνετε ποιοι παλεύουν πραγματικά στο πλάι σας και ποιοι όχι. Δεν είμαστε αλάνθαστοι, αλλά παλεύουμε. Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι να "ακτινογραφήσετε" τον καθένα από τη δράση του. Αυτός είναι ο "καθρέφτης" του κάθε συνδικαλιστή του κάθε φορέα».

Στην αγωνία των εργαζομένων για την πορεία της ΔΕΗ, ο Αλέξης Τσώλης προειδοποίησε ότι η ιδιωτικοποίησή της «αν δεν αντιδράσουμε αγωνιστικά θα έχει δραματικές επιπτώσεις για τη χώρα. Η ενέργεια έχει σχέση με το λαό, την εθνική ασφάλεια, την κοινωνία ολόκληρη. Δεν μπορεί να παραδοθεί στους ιδιώτες. Στις εργασιακές σχέσεις, το πρώτο χτύπημα θα είναι η απόλυση 10.000 ατόμων και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το νέο μοντέλο σύμβασης εργασίας. Η ενοικίαση εργαζομένων».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ
Μόνο όπλο ο αγώνας

Στους εργαζόμενους του υπουργείου μίλησε ο Δ. Αγκαβανάκης για την ανάγκη προστασίας των ασφαλιστικών κατακτήσεων

Μοναδική δύναμη που μπορεί να ανατρέψει τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι που με την πάλη τους, ξεπερνώντας τις πρακτικές των «διαδρόμων» και τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, θα επιβάλουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. Με αυτά τα λόγια ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, σε συγκέντρωση που έγινε στο κεντρικό κτίριο του ΥΠΕΧΩΔΕ στους Αμπελόκηπους, κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και όλοι μαζί να μπουν στον αγώνα για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης.

Στη συζήτηση που ακολούθησε το ενδιαφέρον των εργαζομένων εστιάστηκε στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και τις επαίσχυντες επιδιώξεις της στο ασφαλιστικό, στις απαράδεκτες δηλώσεις του πόθεν έσχες που απαιτούν από τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και στη γενικότερη επίθεση σε βάρος τους με τα επαπειλούμενα σχέδια σύνδεσης μισθού - παραγωγικότητας και της σταδιακής κατάργησης της μονιμότητας.

Πολλοί εργαζόμενοι άσκησαν κριτική στη στάση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων στο ΥΠΕΧΩΔΕ, που αρνήθηκε να καλύψει τα μέλη της στο θέμα της απαράδεκτης δήλωσης για την περιουσιακή της κατάσταση. Εντονη ήταν η ανησυχία τους και για το ασφαλιστικό, αφού εκτός των άλλων καλούνται ν' αναλάβουν και πάλι να φορτωθούν τα βάρη των ταμείων τους, μετά από την πολύχρονη αφαίμαξη που έχουν υποστεί με τις εκάστοτε κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Ο Δ. Αγκαβανάκης κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο στις 14 του Μάρτη και στην πράξη να δείξουν ότι δεν αποδέχονται τη βαρβαρότητα που επιχειρούν να τους ρίξουν.

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
Καθυστερούν οι συνταξιοδοτήσεις από τον ΟΓΑ

Ο δήμαρχος καταγγέλλει καθυστερήσεις 10 - 12 μηνών στις συνταξιοδοτήσεις από τον ΟΓΑ

Σοβαρές είναι οι καθυστερήσεις στην καταβολή των συντάξεων του ΟΓΑ και, μάλιστα, σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Αυτό επιβεβαιώθηκε και ύστερα από την επίσκεψη του δημάρχου Μανταμάδου της Λέσβου Δ. Καρατζιτζή στα κεντρικά γραφεία του ΟΓΑ στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του στους αρμόδιους υπουργούς και φορείς, ο δήμαρχος αναφέρει ότι απαιτούνται 10 - 12 μήνες για την καταβολή της σύνταξης από τη μέρα υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών, όταν στο παρελθόν χρειάζονταν το πολύ 5 - 6 μήνες. «Επιβάλλεται - σημειώνεται - η επίσπευση όλων των διαδικασιών για την άμεση καταβολή της σύνταξης». Μάλιστα, όπως αναφέρει, όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση μέχρι τέλος Ιούνη του 2000, καταχωρούνται στους υπολογιστές αυτήν την περίοδο.

Επίσης, επειδή πολλοί δεν έχουν τη δυνατότητα καταβολής των καθυστερούμενων εισφορών του Κλάδου Πρόσθετης Ασφάλισης μέχρι 31-12 -1999, εκκρεμεί η συνταξιοδότησή τους, είτε πρόκειται για σύνταξη λόγω ορίου ηλικίας ή αναπηρίας. Ο Δ. Καρατζιτζής υπογραμμίζει ότι επιβάλλεται σχετική ρύθμιση των εισφορών, γιατί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Επιπλέον ο δήμαρχος τονίζει ότι πρέπει να ληφθούν και τα παρακάτω μέτρα: «Να δοθεί λύση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γιατί μετά τις τελευταίες ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας, με την αφαίρεση του δικαιώματος συνταγογράφησης από τους αγροτικούς γιατρούς, έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα μεγάλο βήμα προς την παραπέρα υποβάθμιση της Υγειονομικής Περίθαλψης. Πρέπει να ειδοποιούνται εγγράφως οι ασφαλισμένοι για τις εκκρεμότητές τους, λόγω της δυσκολίας στην επικοινωνία μεταξύ των ανταποκριτών και των κεντρικών γραφείων. Να ιδρυθεί γραφείο του ΟΓΑ κατά νομό με αυξημένες αρμοδιότητες». Ο δήμαρχος δηλώνει την κάθετη αντίθεση στη φημολογούμενη κατάργηση του σημερινού συστήματος εξυπηρέτησης των αγροτών με τον περιορισμό των ανταποκριτών του ΟΓΑ.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ ΤΑΕ
Στο δρόμο 197 εργαζόμενοι

Ζητούν την επαναπρόσληψή τους και μονιμοποίησή τους, καθώς καλύπτουν πάγιες θέσεις εργασίας

Την ανανέωση της σύμβασης για 197 επιμελητές, προκειμένου να λειτουργήσει το εισπρακτικό σύστημα του ΤΑΕ και τη μετατροπή της από σύμβαση έργου σε αορίστου χρόνου, αφού οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ζητά από την κυβέρνηση ο Σύλλογος Επιμελητών και Εκτάκτων Υπαλλήλων Ταμείου Ασφάλισης Εμπόρων (ΤΑΕ). Παρά τις διαβεβαιώσεις από κυβερνητικούς παράγοντες ότι το πρόβλημα θα λυθεί, 197 εργαζόμενοι βρίσκονται στο δρόμο χωρίς δουλιά. Ο Σύλλογος προειδοποιεί ότι θα ξεκινήσει άμεσα δυναμικές κινητοποιήσεις γιατί εδώ και 4 μήνες εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαλόγου, ενώ υπογραμμίζει τον κίνδυνο κατάρρευσης του εισπρακτικού συστήματος του ταμείου, αλλά και την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων από την έλλειψη προσωπικού.

«Θεωρούμε το δικαίωμα στη δουλιά ιερό, γι' αυτό δεν το παραχωρούμε, ούτε το διαπραγματευόμαστε με κανένα» τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος και σημειώνει ότι οι συμβασιούχοι έργου καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας και οι αποδοχές τους δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά προέρχονται από τα έσοδα του ΤΑΕ. Επιπλέον είναι υποχρεωμένοι σε καθημερινή παρουσία και έλεγχο και δεν περιορίζονται μόνο στις εισπράξεις, αλλά θεωρούν τα βιβλιάρια ασθενείας των ασφαλισμένων, εκδίδουν βεβαιώσεις εισοδήματος και ασχολούνται και με άλλες εργασίες στο ΤΑΕ. Αυτά όλα δεν υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία;

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Το Σάββατο το συνέδριό της

Αρχίζει το Σάββατο 17 Φλεβάρη και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, με την εκλογή νέας διοίκησης, το 8ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο. Το Συνέδριο της Ομοσπονδίας γίνεται σε μια περίοδο δύσκολη για τους εργαζόμενους, όχι μόνο λόγω της κυβερνητικής αντεργατικής και αντιασφαλιστικής πολιτικής που πλήττει το σύνολο των εργατοϋπαλλήλων, αλλά και λόγω των ειδικότερων διεργασιών του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου στο κλάδο του Φαρμάκου.

Ενδεικτικά, σημαντικά είναι τα προβλήματα από την επέκταση των πολυεθνικών στον κλάδο και τη συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής. Πρόσφατα, εκδηλώθηκε η ανατροπή των ωραρίων εργασίας των εργαζομένων στις φαρμακαποθήκες στη Θεσσαλονίκη, ενώ γενικότερο είναι και το πρόβλημα με το ωράριο εργασίας σε πολλές βιομηχανίες.

Η μέχρι τώρα δράση της Ομοσπονδίας χαρακτηρίστηκε από την ταξική της κατεύθυνση. Σκοπός της απερχόμενης διοίκησής της είναι να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα και τις αγωνίες των εργαζομένων, από την οποία θα επιβεβαιωθεί ταυτόχρονα και η πορεία της Ομοσπονδίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ