ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΛΟΣ - ΛΑΡΙΣΑ
Συντονισμός δράσης για το ασφαλιστικό

Επιτροπή Αγώνα για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης συγκροτήθηκε στη Μαγνησία, σύσκεψη συνδικάτων και φορέων τη Δευτέρα, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Από κινητοποίηση για το ασφαλιστικό
Από κινητοποίηση για το ασφαλιστικό
Την αγωνιστική δράση τους για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης συντονίζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς της Μαγνησίας. Σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων του νομού, αποφασίστηκε η συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά της κυβερνητικής επιχείρησης κατεδάφισης του υπάρχοντος κοινωνικο - ασφαλιστικού συστήματος.

Η Συντονιστική Επιτροπή αγώνα αριθμεί 34 μέλη και συγκροτήθηκε από συνδικαλιστές του αγροτικού κινήματος, των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, των φοιτητών, των συνταξιούχων, των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, που πρόσκεινται πολιτικά σε όλα τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ).

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι άμεσος στόχος της είναι να υπάρξουν πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να παρεμποδιστεί η κυβέρνηση να φέρει τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις στη Βουλή. Προσθέτει, δε, ότι για να προωθηθεί ένας τέτοιος σημαντικός στόχος, είναι ανάγκη να σταματήσει το παζάρι ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΒ και κλαδικών οργανώσεων με την κυβέρνηση, που της δίνουν άλλοθι και νομιμοποιούν το ψευτοδιάλογο που στήνει, ν' αναπτυχθούν δυναμικές αντιδράσεις κατά κλάδο και ενιαία στην εργατική τάξη και ευρύτερα.

Οι άμεσες πρωτοβουλίες που πήρε στη σύσκεψη η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα στοχεύουν στη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα στους εξής χώρους δουλιάς: Στα εργοστάσια Γαλανός (Συγκέντρωση στις 19/2), Κανάκης (Συγκέντρωση 20/2), Στεφάνου (Συγκέντρωση 21/2), ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ (Γενική Συνέλευση Σωματείου 23/2). Επίσης για το θέμα θα συνεδριάσει στις 21 Φλεβάρη το ΔΣ των Συνταξιούχων ΙΚΑ και στις 5 Μάρτη οι ιδιωτικοί - εμποροϋπάλληλοι θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση - Συγκέντρωση.

Επίσης οι στόχοι που θέτει προς υλοποίηση το προσεχές διάστημα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μαγνησίας είναι: Να δοθεί συνέντευξη Τύπου. Να συγκροτηθούν Επιτροπές Αγώνα σε όλους τους κλάδους και χώρους εργασίας, π.χ. οικοδόμοι, μέταλλο, εμπόριο, τουρισμός. Να μπει το θέμα στα ΔΣ των Σωματείων, στις γενικές συνελεύσεις και να παίρνονται αποφάσεις.

Να συνταχθεί κείμενο με υπογραφές και να σταλεί στη Βουλή, στην κυβέρνηση και στα κόμματα. Να γίνουν συναντήσεις με δημάρχους του νομού για το συντονισμό της δράσης. Να γίνουν παρεμβάσεις - περιοδείες στα ιατρεία του ΙΚΑ, στη Χαλυβουργία, στο ΚΟΝΤΙ, ΙΜΑΣ, στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου. Περιοδείες σε όλες τις γειτονιές. Οργάνωση Παμμαγνησιώτικου συλλαλητηρίου στις 15 Μάρτη, μέρα Πέμπτη, για το ασφαλιστικό στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας.

Διαδηλώσεις τη μέρα που η κυβέρνηση θα οργανώσει φιέστες κατά την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου. Η εργατική πρωτομαγιά να έχει σαν κεντρικό ζήτημα την αντίθεση των εργατοϋπαλλήλων και του λαού στα μέτρα για το χτύπημα της κοινωνικής ασφάλισης, της πρόνοιας, της υγείας.

  • Με στόχο τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα για το ασφαλιστικό, σύσκεψη εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και στη Λάρισα με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου. Η σύσκεψη θα γίνει στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Δεν αντέχει κι άλλη υποβάθμιση

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής επισκέφθηκε χώρους δουλιάς και μίλησε με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, επικεφαλής κλιμακίου της ΝΕ Μαγνησίας

Περιοδείες και επισκέψεις σε εργοστάσια και άλλους χώρους δουλιάς και συνάντηση με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου, πραγματοποίησε αυτές τις μέρες στο Βόλο αντιπροσωπεία της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ν. Γκατζή, βουλευτή του Κόμματος. Συγκεκριμένα περιοδείες και επισκέψεις έγιναν:

  • Στην ΑΓΕΤ, όπου συναντήθηκε με τις διοικήσεις των σωματείων των εργαζομένων. Οι εκπρόσωποι των σωματείων μετέφεραν τις έντονες ανησυχίες των εργαζομένων σχετικά με την παραγωγική εξέλιξη και ανάπτυξη του εργοστασίου, για το ενδεχόμενο μείωσης των θέσεων εργασίας και με τις εργασιακές σχέσεις τους, ύστερα και από το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΓΕΤ Τζέρεμι Γουότς, καταδεικνύοντας τις αντεργατικές προθέσεις της εργοδοσίας, σε συνέντευξή του είχε πει ότι ο στόχος της επιχείρησης είναι είτε ν' αυξηθεί η παραγωγή τσιμέντου ανά άτομο, είτε να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων και να παράγεται ο ίδιος αριθμός τόνων τσιμέντου και έκανε λόγο για πλεονάζον προσωπικό!
  • Στο στρατιωτικό εργοστάσιο 304 ΠΕΒ, όπου συναντήθηκε με το διοικητή και τη διοίκηση του Σωματείου των Εργαζομένων, συζητώντας, μεταξύ των άλλων, για τα όσα δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες μέρες σχετικά με τους θανάτους εργαζομένων του εργοστασίου από διάφορες μορφές καρκίνου. Οι εκπρόσωποι του σωματείου, τόνισαν ότι οι εργαζόμενοι ζητούν να επισκεφτεί επιστημονική επιτροπή του Δημόκριτου το στρατόπεδο, να κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, όχι μόνο για ραδιενέργεια, αλλά και για τ' άλλα τοξικά που υπάρχουν λόγω των εργασιών που γίνονται.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και τ' άλλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, όπως η έλλειψη προσωπικού - από 750 που ήταν σήμερα εργάζονται 400 - οι χαμηλοί μισθοί, οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και γιατρού εργασίας, η μη καταβολή, ουσιαστικά, επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, η άσχημη κτιριακή κατάσταση του εργοστασίου κ.ά.

  • Στο Κέντρο Παιδιού, όπου οι εργαζόμενοι επισήμαναν την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων που αφορούν στη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξή τους.
  • Στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στο Βόλο, όπου η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τις διοικήσεις των σωματείων των εργαζομένων (γιατρών, διοικητικού προσωπικού και υγειονομικών). Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναφέρθηκαν στη σωρεία προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας της έλλειψης του προσωπικού. Ειδικότερα ανέφεραν ότι εξαιτίας της έλλειψης διοικητικού προσωπικού δεν έχουν καταβληθεί στο ΙΚΑ δεκάδες δισεκατομμύρια διαπιστωμένων οφειλών από τους εργοδότες, ότι υπάρχει έλλειψη σοβαρών ειδικοτήτων στα ιατρεία και παντελής έλλειψη υγειονομικού προσωπικού, αφού ένα μόνο άτομο αντιστοιχεί σε κάθε όροφο.

Στη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου, συζητήθηκαν τα προβλήματα της μαύρης εργασίας, της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, αλλά και η πρόοδος των μεγάλων έργων. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τόνισε την αναγκαιότητα να παίξει πρωταρχικό ρόλο το ΕΚΒ στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στα πλαίσια των επισκέψεων και των περιοδειών ο Νίκος Γκατζής, επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα μεταφέρει τα προβλήματα των εργαζομένων στη Βουλή, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η λύση τους θα εξαρτηθεί από το συσχετισμό δυνάμεων στην αντιπαράθεση ανάμεσα στους εργαζόμενους, τους φορείς και της κοινωνίας του Βόλου με την αντιλαϊκή - αντικοινωνική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπηρετώντας τις εντολές της ΕΕ. Και υπογράμμισε ότι όλοι μαζί θα πρέπει ν' αγωνιστούν για τη λύση των προβλημάτων, καθώς η περιοχή δεν αντέχει άλλη ανεργία και υποβάθμιση.

Η Επιτροπή Αγώνα

Τα μέλη της Επιτροπής είναι: Γ. Κουρελάς, μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς. Ν. Αγγελής, μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Αγροτών. Κ. Σιώμος, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Συνεταιρισμών Αλμυρού. Α. Μπαγιατμάκης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων Μαγνησίας. Θ. Κοντονίνας, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Μαγνησίας. Δ. Αλέξης, πρόεδρος του Συνδέσμου Υδραυλικών Μαγνησίας. Ειρήνη Γερογιάννη, γραμματέας του Φοιτητικού Συλλόγου Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Θ. Κάτσικας, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ. Δ. Αβραμόπουλος, γραμματέας του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ. Δ. Τσουμπέκος, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΤΕΒΕ. Κ. Τήρας, γραμματέας του Συλλόγου Συνταξιούχων ΤΣΑ. Απ. Παπαδόπουλος, γραμματέας της ΔΕ της ΠΕΤ - ΟΤΕ. Γ. Γεροκώστας, συνδικαλιστής - εργαζόμενος στο 304 ΠΕΒ. Θ. Σιάφας, πρόεδρος της ΕΔΟΠ - ΔΕΗ. Κ. Κούδας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΒΙΕΣΚ. Γ. Ρούσσας, πρόεδρος της Ενωσης Μηχανοσιδηρουργών. Β. Ζαπανιώτης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ. Χ. Ρούσσης, μέλος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Στ. Θέος, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων. Ρίτσα Κωτή, πρόεδρος του Δημοκρατικών Συλλόγων Γυναικών Μαγνησίας. Μ. Τριανταφυλλίδης, μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας. Γ. Δαβιδόπουλος, γραμματέας του Συνδέσμου Ιδιωτικών - Εμποροϋπαλλήλων Υπαλλήλων Σούπερ Μάρκετ. Απ. Νάνος, πρόεδρος της ΕΤΕ - ΔΕΗ. Γ. Παλαβοδήμος, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Θεσσαλίας. Αλ. Χριστοδούλου, μέλος του ΔΣ στο Σωματείο της ΑΓΕΤ. Γ. Λιάγκας, αναπληρωτής γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων της ΜΕΤΚΑ. Μ. Μούστος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών. Θ. Παπάς, συνδικαλιστής - μηχανοδηγός του ΟΣΕ. Β. Κυρίτσης, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΙΚΑ. Κ. Αντωνίου, συνδικαλιστής - ξενοδοχοϋπάλληλος. Γ. Χαρμάνης, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org