ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΕΤΡΟΛΑ
Φιέστα για να εκφραστεί η στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Εντονη αντίδραση από την επιτροπή αγώνα. Οργανώνεται νέο συλλαλητήριο στην Ελευσίνα

Δεν μπόρεσαν να αποφύγουν την οργισμένη αντίδραση των κατοίκων οι εκλεκτοί του Λάτση που έφτασαν στη φιέστα με τις λιμουζίνες και υπό ισχυρή αστυνομική προστασία
Δεν μπόρεσαν να αποφύγουν την οργισμένη αντίδραση των κατοίκων οι εκλεκτοί του Λάτση που έφτασαν στη φιέστα με τις λιμουζίνες και υπό ισχυρή αστυνομική προστασία
Την ίδια ώρα που ο όμιλος Λάτση προσπαθεί να παρουσιάσει ως τετελεσμένο γεγονός την καταστροφική για το περιβάλλον γιγάντωση των διυλιστηρίων της ΠΕΤΡΟΛΑ, οι κάτοικοι του Θριασίου αποφασισμένοι δηλώνουν: «Οι επεκτάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ δε θα πραγματοποιηθούν.»

Χτες το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ», την ίδια ώρα που ο όμιλος Λάτση ανακοίνωνε ενώπιον «θεσμικών επενδυτών», επιχειρηματιών και βέβαια εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ την ίδρυση της νέας εταιρίας του, εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής κατά των επεκτάσεων με την παρουσία τους έξω από το χώρο, αξίωσαν να αποσύρει η ΠΕΤΡΟΛΑ τα επεκτατικά της σχέδια. Επιπλέον, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν με περισσότερη αποφασιστικότητα τις κινητοποιήσεις τους, με αποκορύφωμα το πάνδημο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μάρτη. Σε χτεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα κατά των επεκτάσεων τονίζεται: «Οι επεκτάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ δε θα πραγματοποιηθούν! Γιατί δεν τις θέλει ο λαός του πολύπαθου Θριασίου και το σύνολο των φορέων της Ελευσίνας, της Μάνδρας του Ασπροπύργου και της Μαγούλας. Γιατί θίγονται όλα τα ζωτικά μας συμφέροντα: η υγεία μας, το περιβάλλον μας, η ασφάλειά μας, η πολιτιστική μας κληρονομιά, οι περιουσίες μας. Γιατί το Θριάσιο δε γυρίζει 30 χρόνια πίσω! Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με περισσότερη αποφασιστικότητα και θα σταματήσουν μόνο όταν θα γίνει σεβαστή από την κυβέρνηση και την ΠΕΤΡΟΛΑ η επιθυμία των κατοίκων, των Δήμων και των μαζικών φορέων της περιοχής.» Μιλώντας στο «Ρ» ο Αντ. Χοροζάνης μέλος της Επιτροπής Αγώνα, δήλωσε ότι «οι κάτοικοι δε δέχονται τετελεσμένα και θα συνεχίσουν με ακόμη περισσότερες δυνάμεις τον αγώνα τους, για να ακυρώσουν τα καταστροφικά σχέδια του ομίλου Λάτση».

Δε συμφώνησαν

Με δήλωσή του προς το ΔΣ της Ομοσπονδίας Διυλιστηρίων και Χημικών Βιομηχανιών, ο Μανώλης Περράκης μέλος του ΔΣ, η οποία κοινοποιείται προς την Επιτροπή Αγώνα κατά των επεκτάσεων και τα ΜΜΕ, δηλώνει την αντίθεση της Ταξικής Αγωνιστικής Κίνησης στη γιγάντωση της ΠΕΤΡΟΛΑ και υπογραμμίζει ότι συντάσσεται με τον αγώνα των κατοίκων. Συγκεκριμένα η δήλωση έχει ως εξής:

«Σχετικά με τη δήλωση του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων, στην ΠΕΤΡΟΛΑ, στην τηλεφωνική παρέμβασή του σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι συμφώνησα στην επέκταση του διυλιστηρίου, διευκρινίζω τα εξής:

Στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας στις 3.2.2001, στη συζήτηση για το θέμα αυτό, η θέση της Ταξικής Αγωνιστικής Κίνησης ότι, γενικά δεν είναι αντίθετη σε επενδύσεις που στόχο έχουν τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εσκεμμένα διαστρεβλώθηκε, για ευνόητους λόγους και εμφανίστηκε σε ομόφωνο ψήφισμα της ομοσπονδίας, ότι συμφωνούμε ανεπιφύλακτα στην επέκταση και τελικά στη γιγάντωση του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα.

Η Παράταξή μας είναι αντίθετη στο συγκεκριμένο εκσυγχρονισμό και τις επεκτάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ, συντάσσεται στον αγώνα των κατοίκων και μαζικών φορέων της περιοχής του Θριασίου, για να μην πραγματοποιηθεί και καταγγέλλει τις συγκεκριμένες μεθοδεύσεις και τους εμπνευστές τους».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Τον Απρίλη το ξεπούλημα

Μέσα στον Απρίλη υπολογίζει η κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει το ξεπούλημα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, με την επιλογή μιας εκ των τεσσάρων προσφορών που έχουν υποβληθεί για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του εθνικού αερομεταφορέα.

Αυτό προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελή, μετά την ενημέρωση που έκανε ο ίδιος στην κυβερνητική επιτροπή. Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, μέσα στο Φλεβάρη οι ενδιαφερόμενοι «μνηστήρες» της ΟΑ θα έχουν στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία για την εταιρία (οικονομικά, επιχειρησιακά κλπ.), προκειμένου να διαμορφώσουν τις τεχνικές προσφορές. Οι οριστικές δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν το πρώτο 15ήμερο του Απρίλη και το δεύτερο 15ήμερο του ίδιου μήνα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους και θα επιλεγεί το νέο αφεντικό του εθνικού αερομεταφορέα.

Το ενδιαφέρον τους για την εξαγορά της ΟΑ αρχικά είχαν καταθέσει έξι επιχειρηματικοί όμιλοι: Οι Κυπριακές Αερογραμμές, ο επιχειρηματίας Στ. Ρέστης, η ιδιωτική αεροπορική εταιρία ΑΧΟΝ του ομίλου Λιακουνάκου, η κοινοπραξία Αυστραλών επιχειρηματιών «Venture capital Intergreted Airline Solutions», η αμερικανική εταιρία ενοικίασης αεροσκαφών «Chrysler Aviation» και η γιαπωνέζικη τράπεζα «Sanwa». Από τους έξι ομίλους συνεχίζουν μόνο οι τέσσερις πρώτοι, καθώς η Chrysler διεκδικούσε μειοψηφικό πακέτο μετοχών και η γιαπωνέζική τράπεζα διεκδικούσε μόνο τη διοίκηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βουλγαρική εταιρία «Μπαλκάν» που ιδιωτικοποιήθηκε το 1998, ανέστειλε τη λειτουργία της από προχτές. Οι ιδιοκτήτες της ανακοίνωσαν ότι το συσσωρευμένο έλλειμμα ξεπερνά τα 100 εκατ. δολάρια και ζητούν από τη βουλγαρική κυβέρνηση, να αγοράσει πάλι τον αερομεταφορέα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Δύο καταγγελίες για διαφθορά κάθε μέρα

Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. κατέθεσε στη Βουλή τον απολογισμό δράσης της

Δύο καταγγελίες τη μέρα κατά μέσο όρο, για περιπτώσεις διαφθοράς αστυνομικών δέχεται η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, που λειτουργεί από τον Οκτώβρη του 1999.

Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση απολογισμού της υπηρεσίας αυτής που κατέθεσε χτες στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο προϊστάμενός της, Β. Τσιατούρας, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων έχει δεχτεί 933 καταγγελίες, με βάση τις οποίες διώχτηκαν τελικά 74 αστυνομικοί για 146 αδικήματα. Οπως είπε στην επιτροπή ο Β. Τσιατούρας το πρώτο σε μέγεθος κρούσμα διαφθοράς αφορά τις σχέσεις αστυνομικών με αλλοδαπούς και ειδικότερα τις χορηγήσεις αδειών παραμονής σε αλλοδαπές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 933 καταγγελίες, οι 388 διαβιβάστηκαν σε άλλες αστυνομικές αρχές, οι 113 αρχειοθετήθηκαν, οι 142 τέθηκαν σε διαρκή εκκρεμότητα και οι 75 εξελίχθηκαν σε δικογραφίες.

Από όλες τις υποθέσεις σε 11 περιπτώσεις ακολουθήθηκε η αυτόφωρος διαδικασία και συνελήφθησαν 34 άτομα, από τα οποία 13 αστυνομικοί, ένας πολιτικός υπάλληλος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και 20 ιδιώτες. Από τους 74 διωχθέντες αστυνομικούς οι 12 ήταν ανώτεροι, οι 8 κατώτεροι και οι 54 κατώτερο αστυνομικό προσωπικό.

Στον πίνακα με τα αδικήματα, πρώτα έρχονται η παράβαση καθήκοντος (20 διώξεις), η ψευδής βεβαίωση (17), η δωροδοκία για νόμιμες πράξεις (13), η εκβίαση (13), η κατάχρηση εξουσίας (10) κλπ.

Ο Β. Τσιατούρας είπε στην επιτροπή ότι η δράση της υπηρεσίας «προκαλεί, και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, δυσαρέσκεια στους κόλπους του αστυνομικού Σώματος, από τη στιγμή που έρχονται στην επιφάνεια περιπτώσεις που δεν τιμούν την αστυνομία».

Στην επιτροπή μίλησε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα αρχίζουν οι πεζές και οι εποχούμενες περιπολίες αστυνομικών σε κάθε δήμο της Αττικής. Είπε δε αναφερόμενος στα «Πολυδύναμα», ότι σήμερα άλλαξαν οι συνθήκες και έτσι θα δημιουργηθούν αστυνομικά τμήματα σε κάθε γειτονιά του δήμου Αθήνας ενώ θα λειτουργεί και ένα αστυνομικό τμήμα σε κάθε δήμο της Αττικής.

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Πενήντα μέρες στο κρατητήριο

Η μετατροπή της χώρας μας σε προμαχώνα του απόρθητου φρουρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για όσους αλλοδαπούς επιζητούν καταφύγιο σε αυτήν, έρχεται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας μέσα από περιπτώσεις λαθρομεταναστών, που, περιμένοντας την έκδοση πολιτικού ασύλου, κρατούνται - υπό απερίγραπτες συνθήκες πολλές φορές - στα κρατητήρια διαφόρων αστυνομικών τμημάτων.

Οπως δημοσίευσε η τοπική εφημερίδα της Κοζάνης «Πτολεμαίος», ο Εφρέμ Ούμπα κρατείται εδώ και 50 μέρες στα κρατητήρια της Ασφάλειας Πτολεμαΐδας, περιμένοντας να εκδοθεί η χορήγηση πολιτικού ασύλου ή να απελαθεί από τη χώρα μας. Ο Εφρέμ είναι πολιτικός πρόσφυγας από τη Σιέρα Λεόνα, η οποία μαστίζεται από πολυετή εμφύλιο πόλεμο, και ήρθε στη χώρα μας επιζητώντας πρώτα και κύρια να σώσει τη ζωή του. Στον πόλεμο έχασε τη γυναίκα του και τα τρία του παιδιά και ο ίδιος κατάφερε να σωθεί έπειτα από περιπέτειες που έχουν χαραχτεί για πάντα στη μνήμη του. Κατέληξε στη χώρα μας, παράνομα, έχοντας ως οικονομική διέξοδο το επάγγελμα του μικροπωλητή, όμως ένα τροχαίο ατύχημα που είχε έξω από την Πτολεμαΐδα τον έφερε στα κρατητήρια της Ασφάλειας, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής στη χώρα μας. Οπως λέει ο ίδιος, η συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων «είναι πολύ καλή», όμως αυτό που ζητάει είναι η ελευθερία του.

Ο Εφρέμ Ούμπα είναι απλά ένας από τους πολλούς λαθρομετανάστες - είναι αδιευκρίνιστος ο πραγματικός τους αριθμός - που κρατούνται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε διάφορα κρατητήρια σε όλη τη χώρα. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που δεν έχουν περάσει ούτε τρεις μήνες από τις πρόσφατες δεσμεύσεις των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, για επίλυση αυτού του μείζονος σημασίας προβλήματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ