ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενταση και αλληλοκατηγορίες
  • Αυστηρός και ολικός ο αποκλεισμός των αυτόνομων εδαφών με προοπτική ενίσχυσης των μέτρων
  • Χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου και δηλητηριωδών αερίων - που προκαλούν μόνιμη βλάβη - από τον ισραηλινό στρατό, καταγγέλλει ο Παλαιστίνιος ηγέτης

Εργάτες Παλαιστίνιοι μόλις έχουν περάσει το σημείο ελέγχου και τρέχουν να καλυφτούν από τους πυροβολισμούς

Associated Press

Εργάτες Παλαιστίνιοι μόλις έχουν περάσει το σημείο ελέγχου και τρέχουν να καλυφτούν από τους πυροβολισμούς
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΓΑΖΑ - ΧΕΒΡΩΝΑ.-

Τεταμένο και ιδιαίτερα βαρύ, χτες, το κλίμα τόσο στο Ισραήλ όσο και στα παλαιστινιακά εδάφη. Απόλυτος αποκλεισμός έχει επιβληθεί στις αυτόνομες περιοχές ενώ οι ισραηλινές αρχές εξετάζουν τις πιθανές επιπρόσθετες λύσεις ασφαλείας στις οποίες θα προχωρήσουν. Στο περιθώριο των σφοδρών συγκρούσεων και στον απόηχο των θρήνων για τους νεκρούς, εκατέρωθεν, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Γιάσερ Αραφάτ περί χρήσης όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο και δηλητηριωδών αερίων από τον ισραηλινό στρατό. Στην περιοχή έφθασε, με πρώτη στάση τη Βηρυτό, και ο Ρώσος απεσταλμένος Αλεξάντερ Σαλτάνοφ, που επανέλαβε τις εκκλήσεις για τερματισμό της βίας.

Κλιμάκωση των βίαιων επεισοδίων κατά τη διάρκεια της νύχτας, που ακολούθησε την επίθεση με λεωφορείο στο Τελ Αβίβ, καταγράφει στην ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός. Ενας Παλαιστίνιος αστυνομικός έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά κατά «την προσπάθειά του να εισέλθει κρυφά στον εβραϊκό οικισμό Κφαρ Νταρόμ της Γάζας». Οι παλαιστινιακές αρχές επιβεβαιώνουν το θάνατο αλλά όχι και τις συνθήκες. Σύμφωνα, πάντα, με το ίδιο στρατιωτικό ανακοινωθέν, ένας Εβραίος έποικος τραυματίστηκε από ένοπλους στη Χεβρώνα, χειροβομβίδα εκτοξεύτηκε κατά ισραηλινού φυλακίου στη Γάζα και 3 βομβιστικοί μηχανισμοί εξερράγησαν, χωρίς θύματα, σε περιμετρικό δρόμο της Ιερουσαλήμ.

Παλαιστίνιοι που συμμετείχαν σε κηδεία 23χρονου, τρέχουν να καλυφτούν από τις σφαίρες του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Παλαιστίνιοι που συμμετείχαν σε κηδεία 23χρονου, τρέχουν να καλυφτούν από τις σφαίρες του ισραηλινού στρατού
Υπό τον απόηχο του θρήνου για τους 8 νεκρούς (7 στρατιώτες) της επίθεσης στο Χόλον αλλά και της πίεσης, από μεγάλο κομμάτι των ενόπλων δυνάμεων, να αναληφθεί άμεση στρατιωτική δράση, η υπηρεσιακή ισραηλινή κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη επιπλέον μέτρων ασφαλείας: απαγορεύτηκε η είσοδος στο Ισραήλ σε όλους τους Παλαιστινίους, έκλεισαν τα μεθοριακά περάσματα ανάμεσα σε Δυτική Οχθη - Ιορδανία και Γάζα - Αίγυπτο, απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις εντός των αυτόνομων περιοχών, έκλεισε το αεροδρόμιο της Γάζας, η οποία αποκλείστηκε και διά θαλάσσης.

Εντούτοις, αναμένοντας την ανάληψη καθηκόντων από μια νέα κυβέρνηση, εντείνονται οι αντιπαραθέσεις στους κόλπους της ισραηλινής ηγεσίας για τους τρόπους ενίσχυσης της ασφάλειας. Ο Εχούντ Μπαράκ, που φέρεται σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες να αποδέχτηκε τελικά τη συγκυβέρνηση αλλά και τη θέση του υπουργού Αμυνας, επιμένει στην πρόταση για ολικό διαχωρισμό Παλαιστινίων - Ισραηλινών. Στη λογική αυτή συνεχίζεται η κατασκευή ηλεκτρικού φράκτη, μήκους 70 χλμ. και κόστους 25 εκατομμυρίων δολαρίων, κατά μήκος της «πράσινης» γραμμής ανάμεσα στη Δυτική Οχθη και στο Ισραήλ. Εντούτοις, πολλά είναι τα «αγκάθια» της προοπτικής αυτής, με δεδομένη την παραμονή των εποικισμών και την αναγκαιότητα επικοινωνίας μεταξύ τους και τη διασφάλιση των κατοίκων τους.

Οι απόψεις, όμως, διχάζονται ακόμη και για το άμεσο μέλλον. Ο υπηρεσιακός υπουργός Επικοινωνιών Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ τάχτηκε υπέρ ενός «ερμητικού αποκλεισμού» των αυτόνομων ακόμη και για μήνες χωρίς να αποκλείεται η στρατιωτική δράση. Κάποιοι άλλοι, όπως ο υφυπουργός Εφραίμ Σνεχ αντιτάσσουν ότι «η ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη δεν έχει στρατιωτική λύση» ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιοσί Μπεϊλίν φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο πλήρους αποχώρησης από το Εργατικό Κόμμα ενόψει της «σκλήρυνσης» της θέσης απέναντι στους Παλαιστινίους. Ολα αυτά, όμως, δεν είναι παρά συζητήσεις, καθώς αναμένονται οι κινήσεις του Αριέλ Σαρόν.

«Νέα θανατηφόρα όπλα» καταγγέλλει ο Αραφάτ

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη που, εκτός από τη βία, βυθίζονται στην οικονομική εξαθλίωση με τους συνεχιζόμενους αποκλεισμούς. Ο υπουργός Σχεδιασμού Ναμπίλ Σάαθ, απαντώντας στις ισραηλινές κατηγορίες, τόνισε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή «καταδικάζει την επίθεση του λεωφορείου, είτε είναι ατύχημα είτε όχι» επαναφέροντας την επίσημη παλαιστινιακή θέση ότι ο οδηγός του φορτηγού Κχαλίλ Αμπού Ολμπέρ έδρασε μόνος του.

Εντούτοις, ο Γιάσερ Αραφάτ, επιστρέφοντας από την Τουρκία, απέφυγε να αναφερθεί άμεσα στην επίθεση. Αντίθετα, υπογράμμισε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κλιμακώνουν διαρκώς τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις καταγγέλλοντας ότι χρησιμοποιούν, εναντίον των Παλαιστινίων, όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου αλλά και δηλητηριώδη αέρια. Νοσοκομειακές πηγές στη Γάζα, παρά τις ισραηλινές διαψεύσεις, παρουσίασαν σειρά εξετάσεων νοσηλευόμενων, οι οποίες αποδεικνύουν ότι τα χρησιμοποιούμενα αέρια βλάπτουν μόνιμα το νευρικό και το αναπνευστικό σύστημα.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Ζητούν άμεση αποχώρηση των Αμερικανών πεζοναυτών από την Οκινάουα

Από παλιότερη κινητοποίηση κατά των αμερικανικών βάσεων

Associated Press

Από παλιότερη κινητοποίηση κατά των αμερικανικών βάσεων
TOKIO.-

Δεν είναι μόνο το ναυτικό δυστύχημα με πρωταγωνιστή το πυρηνοκίνητο αμερικανικό υποβρύχιο «ΓΚΡΙΝΒΙΛ» που ταράσσει έντονα τις αμερικανο-ιαπωνικές σχέσεις. Είναι επίσης τα αναρίθμητα κρούσματα εγκληματικότητας και βίας Αμερικανών πεζοναυτών που υπηρετούν σε στρατιωτικές βάσεις στην Ιαπωνία, καθώς και τα ανερμάτιστα επεισόδια υπεροπτικής συμπεριφοράς αρκετών εκ των Αμερικανών αξιωματούχων που υπηρετούν σε στρατιωτικές βάσεις στην Ιαπωνία.

Το νησί Οκινάουα, που φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος των Αμερικανών στρατιωτών στην Ιαπωνία, βράζει από αγανάκτηση περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης Τσατάν χτες ζήτησε την αποχώρηση όλων των Αμερικανών πεζοναυτών από το νησί και την άμεση παραίτηση του διοικητή των αμερικανικών βάσεων που σταθμεύουν στην Οκινάουα, Ερλ Χέιλστον.

Τα παραπάνω αιτήματα διατυπώθηκαν σε δύο αποφάσεις που υιοθέτησε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης Τσατάν, όπου τον τελευταίο μήνα εκδηλώνεται ένα μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων. Οι τοπικές αστυνομικές αρχές υποστηρίζουν πως πίσω από το μπαράζ εμπρησμών βρίσκονται Αμερικανοί πεζοναύτες. Μάλιστα, το τελευταίο επεισόδιο που ανέβασε περαιτέρω την ένταση, σημειώθηκε την περασμένη βδομάδα, οπότε οι στρατιωτικές αρχές αμερικανικής βάσης στο Τσατάν της Οκινάουα αρνήθηκαν να παραδώσουν έναν πεζοναύτη που πιάστηκε επ' αυτοφώρω για απόπειρα εμπρησμού...

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των δημοτικών αρχών στο Τσατάν, Κιουτόκου Ματσούντα, η χτεσινή απόφαση της δημοτικής συνέλευσης της πόλης είναι «η πρώτη που έχει διατυπωθεί ποτέ αναφορικά με την άμεση αποχώρηση όχι μόνον του Ερλ Χέιλστον (Αμερικανού αντιστρατήγου και διοικητή των αμερικανικών βάσεων στο νησί) αλλά και όλων των Αμερικανών που υπηρετούν στην Οκινάουα».

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ - ΖΑΜΠΙΑ
Αδρά μηνύματα αισιοδοξίας για ειρήνη

ΛΟΥΖΑΚΑ.-

Παρά την αποχή της Ρουάντα από τη χτεσινή σύνοδο των αρχηγών αφρικανικών χωρών στην πρωτεύουσα της Ζάμπια για τη σύρραξη στη ΛΔ Κονγκό, η είδηση δεν έλειψε... Σύμφωνα με ανταπόκριση του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου BBC, χτες ο νέος Πρόεδρος της ΛΔ Κονγκό, Τζόζεφ Καμπίλα, δέχτηκε τον Κετουμίλε Μασίρε, πρώην ηγέτη της Μποτσουάνα, ως μεσολαβητή στην κρίση. Αφ' ετέρου, οι Αφρικανοί ηγέτες αποφάσισαν πως την 26η Φλεβάρη θα αρχίσει η απόβαση των περίπου 5.000 στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΗΕ στα μέτωπα των συγκρούσεων, ενόψει της ειρηνευτικής διαδικασίας που θα αρχίσει την ερχόμενη βδομάδα στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Επιπλέον; Ο αρχηγός μιας από τις τέσσερις κονγκολέζικες - και... υποστηριζόμενη από την Ουγκάντα - ανταρτικές οργανώσεις, ο Ερνεστ Ουάμπα ντία Ουάμπα ανακοίνωσε πως συμφωνεί να απομακρύνει τις δυνάμεις του από τις πρώτες γραμμές του μετώπου. Ο Ουάμπα Ουάμπα εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της χτεσινής συνόδου κορυφής στη Λουζάκα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το νέο Πρόεδρο της ΛΔ Κονγκό «ειλικρινή ηγέτη που θα μπορούσε να συμβάλει στην εκδήλωση σημαντικής προόδου στις προσπάθειες για την ειρήνη στη ΛΔ Κονγκό».

Πάντως, το γεγονός πως ο Τζόζεφ Καμπίλα συμφώνησε να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο για τον τερματισμό της σύρραξης ο πρώην ηγέτης της Μποτσουάνα (τον οποίο είχε απορρίψει ασυζητί ο πατέρας του και δολοφονημένος πρώην Πρόεδρος, Λόρεντ Καμπίλα) ίσως εκτονώσει τις αντιδράσεις που πρόβαλε χτες ο Πρόεδρος της Ρουάντα Πολ Καγκάμε και ίσως αναθεωρήσει την απόφασή του να μποϊκοτάρει ενδεχόμενες νέες διασκέψεις κορυφής στη Λουζάκα. Ο Καγκάμε αρνήθηκε χτες να μεταβεί στη Λουζάκα, κατηγορώντας τον Πρόεδρο της Ζάμπια, Φρεντερίκ Τσιλούμπα, για μεροληψία και ακατάλληλο πρόσωπο για τη θέση του ειρηνευτικού μεσολαβητή...

Το εάν βέβαια θα έχουν κάποιο αντίκτυπο στην πραγματικότητα τα αισιόδοξα μηνύματα από τη χτεσινή διάσκεψη κορυφής της Λουζάκα μένει να διαπιστωθούν στο μέλλον...

ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ
Μαύρη ζωή στα ερείπια

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.-

Τα αποθέματα αίματος έχουν εκλείψει, τα νοσοκομεία, χτυπημένα και αυτά από τους αλλεπάλληλους σεισμούς, έχουν σοβαρή έλλειψη κλινών, αλλά και ιατρικού υλικού. Τα φάρμακα είναι πια δυσεύρετο είδος. Η εικόνα είναι τραγική, τονίζει ο Ερυθρός Σταυρός και κάνει έκκληση.

Την ίδια στιγμή, τα σωστικά συνεργεία ακόμη προσπαθούν, τρεις μέρες μετά, να φτάσουν στις πληγείσες περιοχές, αφού οι δρόμοι και οι εθνικοί οδοί είναι κλειστοί, λόγω κατολισθήσεων που προκάλεσε ο μετασεισμός της Τρίτης, των 6,6 Ρίχτερ, που ήρθε να ισοπεδώσει ό,τι απέμεινε από τον καταστροφικό σεισμό των 7,9 Ρίχτερ της 13 Ιανουαρίου.

Ο τελευταίος απολογισμός αναφέρει ότι 274 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 3.000 έχουν τραυματιστεί. Οι ανάγκες της χώρας των περίπου 6 εκατομμυρίων κατοίκων είναι τεράστιες, καθώς η υποδομή της χώρας έχει σχεδόν ολοκληρωτικά καταστραφεί, με αποτέλεσμα ο αντιπρόεδρος χώρας, Κάρλος Κιντανίγια, να κάνει εκ νέου έκκληση για κατεπείγουσα έκτακτη οικονομική βοήθεια προς τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες και κατεπείγουσες ανάγκες, που διογκώθηκαν με το μετασεισμό που σημειώθηκε σχεδόν ένα μήνα μετά τον καταστροφικό σεισμό, κατά τον οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 857 άνθρωποι, τραυματίστηκαν 4.723 και χιλιάδες άλλοι έμειναν άστεγοι στο φτωχό Ελ Σαλβαδόρ, των 6,2 εκατομμυρίων κατοίκων. Από το σεισμό αυτόν εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 2.000 ανθρώπων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ