ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 17 Φλεβάρη 2019
Σελ. /40
12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πιο πολλοί και πιο ικανοί στο δρόμο για το μέλλον

Με ενθουσιασμό και παλμό ξεκίνησε την Παρασκευή το απόγευμα το Συνέδριο της ΚΝΕ στον Περισσό

Παρουσία πλήθους κόσμου, νεολαίας και άλλων αγωνιστών κάθε ηλικίας, παρουσία αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, άρχισε το απόγευμα της Παρασκευής στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, το 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ, με σύνθημα «Πιο πολλοί και πιο ικανοί, ανοίγουμε τον δρόμο για το πραγματικά σύγχρονο και νέο, για έναν κόσμο "στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων", τον σοσιαλισμό!».

Με αναφορές στη σύγχρονη πραγματικότητα της άγριας εκμετάλλευσης και στα κόμματα που την υπηρετούν άρχισε το βίντεο που προβλήθηκε στην αρχή της εναρκτήριας εκδήλωσης του 12ου Συνεδρίου, για να συνεχίσει δηλώνοντας:

«Το μέλλον μας δεν το χαρίζουμε, τη ζωή που έχουμε ανάγκη παλεύουμε να την κατακτήσουμε με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ!

Θέλουμε να ζήσουμε με δικαιώματα και όχι με ευκαιρίες...

Τολμηρά,κόντρα στο ρεύμα του συμβιβασμού και της μοιρολατρίας.

Μαχητικά,παλεύοντας για όλα όσα δικαιούμαστε.

Σταθερά,με πίστη στο σκοπό και στο δίκιο μας.

Αισιόδοξα,γιατί αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει, με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ μπροστά!

Ανατρεπτικά,για τον νέο κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Καθένας και καθεμιά μετράει σε αυτόν τον αγώνα, γίνεται ένα με χιλιάδες γροθιές υψωμένες!

Κάθε νέος που οργανώνεται στην ΚΝΕ είναι μία ακόμη αποτυχία του συστήματος να τον βάλει στο χέρι, να τον υποτάξει.

Στην πάλη για ένα αύριο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων ενώνεται το χτες με το σήμερα».

Με πλάνα ιστορικά αλλά και από τους αγώνες του σήμερα, στη συνέχεια το βίντεο έκανε αναφορές στην Παρισινή Κομμούνα και στην Οκτωβριανή Επανάσταση, στις ιδέες μας που όπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε «έμειναν ζωντανές γιατί είναι ζωντανός ο συλλογικός νους και οργανωτής μαζών, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας!».

Και το βίντεο έκλεισε δηλώνοντας: «Οι μέρες που περιμένουμε θα έρθουν. Η σημερινή γενιά θα ζήσει νέες εποχές ανόδου του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, νέων σοσιαλιστικών επαναστάσεων! Ερχεται η γενιά της ανατροπής».

Στο σημείο αυτό, νέοι μικρών ηλικιών μπήκαν με υψωμένες γροθιές και ανεμίζοντας κόκκινες σημαίες στην αίθουσα Συνεδρίων, και μαζί τους ενώθηκαν οι φωνές όλων των συνέδρων στα συνθήματα: «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή - Εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική», «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός» και «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».

Αμέσως μετά, το 12ο Συνέδριο συγκροτήθηκε σε Σώμα, το προεδρείο ανέλαβε τη θέση του και ψηφίστηκαν η ημερήσια διάταξη και οι επιτροπές.

Το προεδρείο καλωσόρισε τις 30 αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών Νεολαιών και αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων Νεολαίας από όλο τον κόσμο που συμμετέχουν στο Συνέδριο, όπου ανάμεσά τους είναι η ΠΟΔΝ με τον πρόεδρό της, καθώς και τους αντιπροσώπους της ΠΣΟ που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση της έναρξης, ενώ στην αίθουσα αντήχησε το σύνθημα «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην παρουσία στην εκδήλωση έναρξης βετεράνων του ΚΚΕ, εκπροσώπων των οργανώσεων της ηρωικής ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του τιμημένου ΔΣΕ, για να χειροκροτηθεί με το σύνθημα «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ, ΔΣΕ - Δόξα και τιμή στο ΚΚΕ».

Το προεδρείο καλωσόρισε επίσης στην έναρξη του Συνεδρίου διπλωματικές αντιπροσωπείες της Κούβας, της Παλαιστίνης, του Βιετνάμ και της Βενεζουέλας. Στην έναρξη παρευρέθηκαν ακόμα βουλευτές του ΚΚΕ και εκλεγμένοι κομμουνιστές δήμαρχοι, προοδευτικοί καλλιτέχνες, προσωπικότητες από το χώρο του Αθλητισμού, πανεπιστημιακοί και άλλοι εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων. Ξεχωριστή αναφορά έγινε στην παρουσία εκπροσώπων από θεραπευτικές κοινότητες.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, για να παρουσιάσει την εισήγηση του Συνεδρίου. Αμέσως μετά, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΠΟΔΝ, Ιάκωβος Τοφαρή.

Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε η ανοιχτή εναρκτήρια εκδήλωση και αποχώρησαν οι προσκεκλημένοι, για να συνεχιστούν οι εργασίες του Συνεδρίου, που ολοκληρώνονται την Κυριακή, με την εκλογή νέου Κεντρικού Συμβουλίου και Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

Να σημειωθεί ότι όλες τις μέρες των εργασιών απευθύνουν χαιρετισμούς αντιπρόσωποι από τις Κομμουνιστικές Νεολαίες και τις αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις Νεολαίας που συμμετέχουν. Την Παρασκευή χαιρέτισαν οι αντιπροσωπείες των οργανώσεων: Ομοσπονδία Νέων Κομμουνιστών Μεξικού, Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών (Ισπανία), ΚΝ Γουατεμάλας.

Χαιρετισμός από τον πρόεδρο της ΠΟΔΝ

Στον χαιρετισμό του προς το 12ο Συνέδριο, ο Ιάκωβος Τοφαρή, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Δεν θα μπορούσε η ΠΟΔΝ να λείπει από καμία σημαντική στιγμή της Οργάνωσής σας, καθώς η ΚΝΕ αποτελεί μία από τις Οργανώσεις που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή και τη δράση της. Σε κάθε δύσκολη στιγμή, σε καιρούς δύσκολους, η ΚΝΕ ήταν εκεί για να υπερασπιστεί τις αρχές και τις αξίες της αντιιμπεριαλιστικής πάλης.

Είναι γι' αυτό που το σύνθημα του φετινού σας Συνεδρίου, "Πιο πολλοί, πιο ικανοί", γνωρίζοντας πως πραγματικά αντικατοπτρίζει την οργανωτική πορεία της ΚΝΕ, μας δίνει ιδιαίτερη χαρά. Η πορεία αυτή αποτελεί τρανή απόδειξη πως όχι μόνο η Ιστορία δεν τέλειωσε, πως όχι μόνο αυτό το σύστημα πεθαίνει, μα και πως υπάρχει εναλλακτική "πραγματικά σύγχρονη και νέα" και πως αυτή η εναλλακτική φουντώνει στις καρδιές και τα μυαλά των νέων ανθρώπων.

Ευχόμαστε λοιπόν, σύντροφοι, κάθε επιτυχία στις εργασίες του 12ου Συνεδρίου της ΚΝΕ και ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, με ενότητα και αποφασιστικότητα, όλες οι δυνάμεις που δεν συμβιβαζόμαστε με τον καπιταλισμό, όλες οι δυνάμεις που αντιπαλεύουν τον ιμπεριαλισμό, για έναν κόσμο "στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων", τον σοσιαλισμό!».

Αναμνηστικά για αντιπροσώπους και προσκεκλημένους

Με δύο ξεχωριστά αναμνηστικά από το Αρχείο του ΚΚΕ υποδέχθηκε η ΚΝΕ τους αντιπροσώπους και τους προσκεκλημένους του 12ου Συνεδρίου της.

Το πρώτο είναι αφίσα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών για το 2ο Φεστιβάλ Νεολαίας στη Βουδαπέστη, αφιερωμένη στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Στην αφίσα, που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1949, όταν ακόμα αντηχούσαν στα βουνά της Ελλάδας ο ύμνος και οι ριπές των όπλων του ΔΣΕ, αναγράφονται στα Γαλλικά τα εξής: «Παλεύοντας για την ελευθερία της Ελλάδας, παλεύουμε για την ειρήνη του κόσμου. Χέρι με χέρι, με τους νέους όλων των χωρών ανοίγουμε το δρόμο για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την ελευθερία των χωρών μας, για ένα καλύτερο μέλλον».

Για το δεύτερο αναμνηστικό η ΚΝΕ έχει επιλέξει τέσσερα έργα από το λεύκωμα που είχε κυκλοφορήσει προς τιμήν του 10ου Συνεδρίου του ΚΚΕ (15 - 20 Μάη του 1978) με τίτλο: «Δέκα επιλογές από την ποίηση του Γ. Ρίτσου και τη χαρακτική του Α. Τάσσου». Το συγκεκριμένο αναμνηστικό έχει και συμβολική αξία καθώς οι δύο σπουδαίοι κομμουνιστές δημιουργοί, που υπηρέτησαν με το έργο τους την πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση, τίμησαν με την παρουσία τους τα πρώτα Συνέδρια της ΚΝΕ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Είμαστε περήφανοι για τη νεολαία μας

Σε δήλωσή του κατά την έναρξη του 12ου Συνεδρίου, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε:

«Είμαστε περήφανοι για τη νεολαία μας. Με τις Αποφάσεις του 12ου Συνεδρίου, η ΚΝΕ θα γίνει ακόμα πιο ικανή στην πάλη για τα δικαιώματα της νεολαίας, για να χτίσουμε τον κόσμο "στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων"».

Οι ξένες αντιπροσωπείες στο Συνέδριο

1) Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών

2) Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας

3) Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας

4) Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Βρετανίας

5) Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία

6) Κομμουνιστική Νεολαία Γουατεμάλας

7) Ενωση Νέων Κομμουνιστών ΗΠΑ

8) Νεολαία ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικό)

9) Ιορδανική Δημοκρατική Ενωση Νεολαίας

10) Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας

11) Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών, Ισπανία

12) Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας, Ιταλία

13) Νεολαία του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν

14) Νέοι Σοσιαλιστές του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Κροατίας

15) Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας, Κύπρος

16) Ομοσπονδία Νέων Κομμουνιστών, Μεξικό

17) Ενωση Νεολαίας Μπαγκλαντές

18) Ομοσπονδία Νεολαίας Νεπάλ

19) Νεολαία Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού, Νότια Κορέα

20) Νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος Πακιστάν

21) Νεολαία Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης

22) Πορτογαλική Κομμουνιστική Νεολαία

23) Νεολαία Σοσιαλιστικού Κόμματος Ρουμανίας

24) Λενινιστική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Ρωσικής Ομοσπονδίας

25) Ενωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας, Σερβία

26) Σοσιαλιστική Ενωση Φοιτητών, Σρι Λάνκα

27) Συριακή Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας - Νεολαία Χαλίντ Μπαγκντάς

28) Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας

29) Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας, Τσεχία

30) Νεολαία του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Φινλανδίας



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ