ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επικίνδυνη η κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης

Επιθέσεις του πυροβολικού της Τουρκίας σε συριακά εδάφη

Το πυροβολικό της Τουρκίας βάλλει κατά της Συρίας
Το πυροβολικό της Τουρκίας βάλλει κατά της Συρίας
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οξύνεται, ακόμη πιο επικίνδυνα, η σύγκρουση στη Συρία και ειδικότερα στη βόρεια μεθόριο της χώρας με την Τουρκία, έπειτα από την επίθεση που ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου με πυρά πυροβολικού η κυβέρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά των Κούρδων μαχητών της Συρίας των δυνάμεων «YPG» και του συριακού στρατού στην επαρχία Χαλεπίου, πέριξ της πόλης Αζάζ και στα περίχωρα. Η τουρκική επιθετικότητα ξεδιπλώνεται με φόντο αφενός τη συμφωνία για κατάπαυση των εχθροπραξιών που συμφωνήθηκε την Παρασκευή στη σύνοδο της «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας» στο Μόναχο (στην οποία συμμετέχει και η Αγκυρα...), αφετέρου δε τα ιμπεριαλιστικά σχέδια αεροπορικής ή και χερσαίας επέμβασης με πρωταγωνιστές τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της περιοχής, με πρώτες τις μοναρχίες του Κόλπου, πλην Ομάν.

Η αντίδραση της Αγκυρας

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, δικαιολόγησε την επίθεση του πυροβολικού στο συριακό έδαφος λέγοντας ότι γίνεται για να υπερασπίσει τα τουρκικά συμφέροντα. Προειδοποίησε πως θα συνεχίσει «να ανταποδίδει τις επιθέσεις των Κούρδων μαχητών της Συρίας», των δυνάμεων «YPG», σε περίπτωση που συνεχίσουν την επίθεσή τους κατά της πόλης Αζάζ. Διέψευσε ότι η Τουρκία εισέβαλε ή διατηρεί (προς το παρόν...) χερσαίες δυνάμεις στη Συρία.

Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι συμπεριφέρεται ως «τρομοκρατική οργάνωση» στη Συρία, επισείοντας την απειλή ενός «πολύ αποφασιστικού» τουρκικού «ανταποδοτικού χτυπήματος», ισχυριζόμενος πως σκοπός της Μόσχας είναι να αφήσει «τη διεθνή κοινότητα μόνο με δύο επιλογές: Είτε τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ είτε το "Ισλαμικό Κράτος"».

Οι αντιδράσεις σε Δαμασκό, Τεχεράνη και Μόσχα

Η όξυνση του πολέμου στη Συρία με την εμπλοκή της Τουρκίας προκάλεσε την άμεση αντίδραση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, που κατήγγειλε τις «κατάφωρες» τουρκικές επιθέσεις, με επιστολή, στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Στην Τεχεράνη, ο επικεφαλής της ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, ταξίαρχος Φαρζάντ Εσμαΐλ, πρόσφερε τη βοήθεια στρατιωτικών συμβούλων της χώρας του για την ενίσχυση, όπως είπε, του συριακού εναέριου χώρου.

Στη Μόσχα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ρωσία θα στηρίξει «μία κίνηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» σε σχέση με την «προκλητική επίθεση» της Τουρκίας στη Συρία, τονίζοντας ότι εξαπολύθηκαν μαζικά πυρά «σε συριακές κοινότητες που βρίσκονταν υπό την κατοχή τρομοκρατών και πρόσφατα ανακτήθηκαν από κουρδικές και συριακές δυνάμεις». Ο ίδιος κατήγγειλε την Αγκυρα ότι με τη στάση της στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στη Συρία, επιτρέποντας, μέσα στο Σαββατοκύριακο, τη ροή νέων μισθοφόρων προς ενίσχυση οργανώσεων - παρακλαδιών της «Αλ Κάιντα», όπως το «Μέτωπο Αλ Νούσρα».

Επιπλέον, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο EURONEWS, πως σχέδια, όπως αυτά της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της για την πραγματοποίηση χερσαίας επέμβασης στο συριακό έδαφος με πρόσχημα την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», «μπορεί να οδηγήσουν σε ολοκληρωτικό, μακροχρόνιο πόλεμο...».

Δεκάδες νεκροί σε επιδρομές

Παράλληλα, ο Σύρος πρέσβης στη Μόσχα, Ριάντ Χαντάντ, έσπευσε να κατηγορήσει το συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ πως ευθύνεται για τους χτεσινούς βομβαρδισμούς σε κλινικές των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» και σχολεία των επαρχιών Ιντλίμπ και Χαλεπίου, διαψεύδοντας τις αιτιάσεις του αντικυβερνητικού «Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» πως έγιναν από τη Ρωσία.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ, πάντως, υποστήριξαν χτες βράδυ ότι η χτεσινή κλιμάκωση των αεροπορικών βομβαρδισμών στα βόρεια μέτωπα της Συρίας είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο «περίπου 50 Σύρων αμάχων».

Από την άλλη, εκπρόσωπος του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού επιβεβαίωσε χτες το θάνατο υπό συγκεχυμένες συνθήκες ενός Τούρκου στρατιώτη στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

Αντιδράσεις σε ΕΕ και ΗΠΑ

Αξιωματούχοι χωρών της ΕΕ, της Γαλλίας, της Γερμανίας αλλά και των ΗΠΑ ζήτησαν να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά Κούρδων μαχητών της Συρίας. Η αμερικανική απαίτηση εκφράστηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, προκαλώντας την οργή του τελευταίου, επειδή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, «οι ΗΠΑ εξίσωσαν τη σύμμαχό τους Τουρκία με μία τρομοκρατική οργάνωση». Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εννοούσε τις κουρδικές ένοπλες δυνάμεις «YPG» που δρουν στη Συρία και όχι βεβαίως τους τζιχαντιστές οργανώσεων όπως το «Μέτωπο Αλ Νούσρα», με τους οποίους η Αγκυρα συνεργάζεται στενά σε διάφορα επίπεδα.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι την Κυριακή υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητώντας του να σταματήσουν οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Συρία «ενάντια στις δυνάμεις της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης».

Τηρώντας παρόμοια γραμμή με την Ουάσιγκτον, η Γαλλία εξέφρασε «ανησυχία για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης στην επαρχία του Χαλεπίου και τη βόρεια Συρία».

Στις Βρυξέλλες,η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, ζήτησε την άμεση παύση των πυρών του τουρκικού πυροβολικού στη βόρεια Συρία, υπενθυμίζοντας ότι δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από την περασμένη Παρασκευή οπότε συμφωνήθηκε «μεταξύ άλλων και από την Τουρκία η παύση των εχθροπραξιών στα μέτωπα της Συρίας».

Στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, για πρώτη φορά χτες εμφανίστηκε θετική στην προοπτική δημιουργίας μίας ζώνης «απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από τη Συρία, χωρίς να την προσδιορίσει γεωγραφικά. Ισχυρίστηκε ότι «θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει μια ζώνη που να μη βομβαρδίζει κανείς από τους εμπόλεμους, δηλαδή κάποιου είδους ζώνη απαγόρευσης πτήσεων».

Σχέδια και ασκήσεις της Σαουδικής Αραβίας

Μέσα σε αυτό το τοπίο σύνθετων και πολυεπίπεδων εξελίξεων εμφανίζεται, ολοένα και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα, η Σαουδική Αραβία, η οποία σε συνεργασία με άλλες σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου και χώρες της Ασίας επιδιώκουν την προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων τους στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, προετοιμάζοντας σχέδια χερσαίας επέμβασης με πρόσχημα τη δράση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» που είναι και δημιουργήματά τους.

Ηδη, μέσα στο Σαββατοκύριακο, αναφέρθηκε ότι σαουδαραβικά μαχητικά προσγειώθηκαν στην τουρκική ΝΑΤΟική βάση του Ιντσιρλίκ ενώ ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, δεν έκρυψε ότι ενδέχεται να αναπτυχθούν σαουδαραβικές «ειδικές» δυνάμεις στο πλαίσιο του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Αυτά ενώ στη βόρεια Σαουδική Αραβία ξεκίνησαν την Κυριακή πρωτοφανείς στρατιωτικές ασκήσεις από 20 μουσουλμανικές χώρες που συμμετέχουν στη λεγόμενη «ισλαμική στρατιωτική συμμαχία», υπό την κωδική ονομασία «Κεραυνός του Βορρά». Οι ασκήσεις αυτές συνδέονται με τις προετοιμασίες για επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας όπως και τις πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ, όπου δρουν ισλαμιστές.


ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαμηνύει ότι «δεν "παίζει" αμυντικά»

«Η Τουρκία δεν παρατηρεί τις εξελίξεις από το περιθώριο», σημειώνει η κυβέρνηση

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενδεικτικές της αποφασιστικότητας του τουρκικού κεφαλαίου να προασπίσει τα συμφέροντά του, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, είναι οι δηλώσεις που έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιαλτσίν Ακντογάν, μετά την έναρξη των τουρκικών βομβαρδισμών εναντίον Κούρδων της Συρίας.

«Μπορεί καμία ομάδα να παίζει αμυντικά διαρκώς αλλά να κερδίσει ένα παιχνίδι; (...) Δεν μπορεί να κερδίσεις τίποτα παίζοντας αμυντικά και μπορεί να χάσεις όλα όσα έχεις. Η κατάσταση στην περιοχή είναι ιδιαίτερα δυναμική και καθένας πρέπει να κάνει την κατάλληλη ανάγνωση. Οχι να αποσυρθεί εξαιτίας της ανησυχίας και του φόβου», πρόσθεσε.

Μιλώντας στο κανάλι 7, την Κυριακή, ο Ακντογάν επισήμανε πως η Αγκυρα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, τόνισε πως «αν δεν κάνεις αυτό που είναι απαραίτητο, τότε δε θα έχεις λόγο στο ποιος θα είναι γείτονάς σου στο μέλλον. Αν (γείτονας) είναι το PKK, ο "Ντάες" (αραβικό ακρωνύμιο για το "Ισλαμικό Κράτος") ή το συριακό καθεστώς (τότε) όλοι προκαλούν πρόβλημα και κινδύνους για την Τουρκία».

Ακόμα, το στέλεχος της τουρκικής κυβέρνησης διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση πως «η Τουρκία δεν είναι χώρα που παρατηρεί τις εξελίξεις από το περιθώριο. Είναι χώρα που μπορεί να εκτιμήσει την ασφάλεια και τα συμφέροντά της». Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνοντας ότι η Αγκυρα θα επιμείνει και στις διπλωματικές διεργασίες αλλά και με ένα «παιχνίδι εντυπώσεων», ισχυρίστηκε ότι θα ήταν λάθος να ερμηνεύσει κάποιος τις εξελίξεις ως ένδειξη πως «η Τουρκία πηγαίνει σε πόλεμο». «Δεν παίζουμε κάποιο παιχνίδι εδώ, κυβερνάμε ένα κράτος. Η Τουρκική Δημοκρατία δεν είναι καμιά φυλή. Δεν είναι κανένα κράτος που μπορεί να μείνει αδιάφορο μπροστά σε όλα όσα γίνονται. Ολοι γνωρίζουν ότι το Ιράν και η Ρωσία έχουν πολιτοφύλακες στη Συρία αλλά κανένας δε λέει ότι το Ιράν και η Ρωσία βρίσκονται σε πόλεμο».

Στο μεταξύ, αρκετά τουρκικά ΜΜΕ εξακολουθούν να εμφανίζουν «κινητικότητα» γύρω από τις προσπάθειες αναθέρμανσης των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ, συνδέοντάς τη με την επιδίωξη της τουρκικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει ορισμένες «νίκες» στην εξωτερική της πολιτική σε μια περίοδο που οι αντίπαλοί της την κατηγορούν για «απομόνωση» στην περιοχή.

Χτες, η «Χουριέτ» φιλοξενούσε δηλώσεις του Μάλκολμ Χοενλάιν, αντιπροέδρου της Συνδιάσκεψης των προέδρων των Αμερικανο-εβραϊκών Οργανώσεων (που σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εφημερίδα θεωρείται στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου), ο οποίος αναφερόμενος στην προσπάθεια αναθέρμανσης των ισραηλινο-τουρκικών σχέσεων έκανε λόγο για «μια μοναδική στιγμή για διάφορους λόγους και δε θα έπρεπε να τη χάσουμε». Ο Χοενλάιν βρέθηκε και στην Αγκυρα και μεταξύ άλλων είχε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, όπου, όπως είπε, υπήρξε μια «πολύ παραγωγική και ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων».

  • Τον τραυματισμό τουλάχιστον δύο διαδηλωτών προκάλεσε η «επιχείρηση» των δυνάμεων καταστολής εναντίον συγκέντρωσης που έγινε προχτές στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή και τη συμπλήρωση 17 χρόνων από τη σύλληψη του ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ