ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Αποτιμούν την απεργία και αποφασίζουν κλιμάκωση

Προετοιμασίες για 48ωρη απεργία αν η κυβέρνηση φέρει νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό στη Βουλή

Από τη μαζική σύσκεψη που έγινε την περασμένη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη
Από τη μαζική σύσκεψη που έγινε την περασμένη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη
Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι πλατιές συσκέψεις που καλούν οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, αλλά και οι συνεδριάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων για την αποτίμηση της γενικής απεργίας στις 4 Φλεβάρη και το σχεδιασμό για παραπέρα κλιμάκωση, με την κήρυξη 48ωρης απεργίας, αν η κυβέρνηση τολμήσει και φέρει στη Βουλή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, παρά τη γενική κατακραυγή.

Την περασμένη Πέμπτη, έγινε στην Αθήνα η μαζική σύσκεψη που συγκάλεσαν οκτώ Ομοσπονδίες εργαζομένων και συνταξιούχων, με τη συμμετοχή περισσότερων από 500 συνδικαλιστών απ' όλους τους κλάδους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Την ίδια μέρα, αντίστοιχη σύσκεψη με μαζική συμμετοχή έγινε και στη Θεσσαλονίκη.

Τη σκυτάλη παίρνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με σύσκεψη που οργανώνει την Τρίτη 23 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στην ισόγεια αίθουσά του. Καλεί σε συμμετοχή εργατικά σωματεία, συνδικαλιστικές οργανώσεις αγροτών, ΕΒΕ, επιστημόνων, νεολαίας και γυναικών. Στο Βόλο, με πρωτοβουλία σωματείων και Επιτροπών Αγώνα της Μαγνησίας, έγιναν τις προηγούμενες μέρες συγκεντρώσεις σε γειτονιές της πόλης, στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες εργαζόμενοι και κόσμος από τα λαϊκά στρώματα.

Τέλος, σε συμβολική κατάληψη της κεντρικής υπηρεσίας του ΟΓΑ στην Αθήνα προχώρησαν το πρωί της Παρασκευής οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, συμπαραστεκόμενοι και μ' αυτόν τον τρόπο στους αγωνιζόμενους αγρότες. Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωση, ο δίκαιος αγώνας των αγροτών «συναντά τα δίκαια αιτήματα των επαγγελματιών, επιστημόνων, μισθωτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και ανέργων και ανασφάλιστων όλης της χώρας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «SOFTEX»
Παρέμβαση στην κεντρική αποθήκη της «Bolton»

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Εξω από την αποθήκη της πολυεθνικής «Bolton» στο Βοτανικό συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Softex», που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση της πολυεθνικής να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο. Υπενθυμίζουμε πως οι 131 εργαζόμενοι απειλούνται να βρεθούν στην ανεργία, καθώς τα σχέδια της πολυεθνικής προβλέπουν το κλείσιμο του εργοστασίου. Μάλιστα, αφορμή για να δρομολογηθούν τα σχέδια αυτά, στάθηκε η πυρκαγιά που κατέστρεψε μέρος της μονάδας τον περασμένο Ιούλη.

Η νέα παρέμβαση των εργαζομένων και του επιχειρησιακού τους σωματείου έγινε στην αποθήκη όπου συγκεντρώνονται τα εμπορεύματα που διαθέτει η «Bolton» στην ελληνική αγορά (μεταξύ αυτών τα προϊόντα «Rio Mare», «UHU», «Neutro Roberts», «Omino Bianco», «Somatoline Cosmetic» κ.ά.). Αποτέλεσμα της παρέμβασης ήταν τα φορτηγά να φύγουν από την αποθήκη χωρίς να φορτώσουν ή να ξεφορτώσουν προϊόντα. Παράλληλα με το καθημερινό πρόγραμμα δράσης, το επιχειρησιακό σωματείο προχωρά σε αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Οι εκλογές θα γίνουν την Πέμπτη 25 Φλεβάρη (8π.μ. - 4 μ.μ.) και την Παρασκευή 26 Φλεβάρη (10 π.μ. - 6 μ.μ.) στα γραφεία του σωματείου, στο εργοστάσιο της «Softex».

Κονδύλια των δήμων στις μονάδες Υγείας

Στην Τοπική Διοίκηση θα μπορεί να μεταφέρεται το λειτουργικό κόστος των δημόσιων μονάδων Υγείας, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή στο νομοσχέδιο για την «επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου» (σ.σ. «παράλληλο πρόγραμμα»). Οπως αναφέρεται, «παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού και στα νομικά πρόσωπα αυτών της επιχορήγησης μέσω κονδυλίων του προϋπολογισμού τους, άμεσων και απαραίτητων λειτουργικών αναγκών των δημόσιων φορέων Υγείας».

Με θράσος ο υπουργός Υγείας, Ανδρ. Ξανθός, σε τηλεοπτική εκπομπή έκανε λόγο για ...«δυνατότητα» που παρέχει η κυβέρνηση στους δήμους, κρύβοντας ότι το κόστος αυτό - όσο η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία και στους ΟΤΑ θα ελαττώνεται - θα μετακυλίεται στους δημότες με αύξηση των δημοτικών τελών.

«Μας το έχουν ζητήσει πολλοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες (!), που θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στην κάλυψη λειτουργικών αναγκών, ιδιαίτερα σε δυσπρόσιτες - απομακρυσμένες περιοχές, σε μικρά νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας της περιφέρειας και δεν υπάρχει η δυνατότητα από το νόμο. Να καλύψουν π.χ. τη δαπάνη για πετρέλαιο στο Κέντρο Υγείας, να μπει βενζίνη στα ασθενοφόρα, για τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες», είπε.

Πραγματικά, πολύ βολική για την κυβέρνηση η στάση ορισμένων δημοτικών αρχών, που αντί να διεκδικήσουν πλήρη κρατική χρηματοδότηση, κάλυψη όλων των κενών και ανάπτυξη μονάδων Υγείας σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες, προσφέρονται να ...συνεισφέρουν, χαρατσώνοντας βέβαια το λαό. Σήμερα είναι το πετρέλαιο, αύριο θα είναι η πρόσληψη προσωπικού με ελαστικές μορφές εργασίας, η προμήθεια υλικών και φαρμάκων σε συνεργασία ενδεχομένως με αντίστοιχα Κοινωνικά Ιατρεία ή Φαρμακεία...

Θυμίζουμε ότι ήδη δημοτικές αρχές έχουν προτείνει να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας (π.χ. Κως), ενώ το υπουργείο ζητά από δημοτικές αρχές να παραχωρήσουν σπίτια και να συμβάλλουν στα έξοδα, προκειμένου να έχουν γιατρό. Είναι φανερό προς τα πού πάει το πράγμα...

Απολύσεις και προσπάθεια τρομοκράτησης

Την απόλυση εργαζόμενης, λίγες μέρες μετά τη συμμετοχή της στην πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη, καταγγέλλει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας.

Η εργαζόμενη απολύθηκε από την εταιρεία «Hellenica ΑΕ» (Seventeen, Radiant), που στεγάζεται στο κατάστημα «Hondos Center» στην Πάτρα. Μάλιστα, η απόλυση τής ανακοινώθηκε τηλεφωνικά και όταν δεν την αποδέχτηκε, της κοινοποιήθηκε εγγράφως με δικαστικό επιμελητή. Αν και η εργοδοσία επικαλέστηκε περικοπές, το Σωματείο καταγγέλλει πως η απόλυση έγινε για συνδικαλιστικούς λόγους, απαιτώντας την επαναπρόσληψή της.

Εκδικητική απόλυση απεργού είχαμε την περασμένη Παρασκευή και στην επιχείρηση «Κάλλας Καλαμαράκης ΑΒΕΕ», όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας. Ο εργαζόμενος δούλευε στο εργοστάσιο της επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη, ήταν δραστήριο μέλος του Σωματείου και συμμετείχε στην πρόσφατη πανελλαδική απεργία.

Εξάλλου, παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το εργοστάσιο της ΕΞΑΛΚΟ στη Γυρτώνη Λάρισας οργάνωσε η Ενωση Εργατοτεχνιτών Μετάλλου και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, για τις δύο εκδικητικές απολύσεις μεταλλεργατών που έκανε η εργοδοσία, με το πρόσχημα της «μη καλής απόδοσής τους», λίγες μέρες μετά την πανελλαδική απεργία στις 4 Φλεβάρη.

Στη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας, μοιράστηκε στους εργαζόμενους ανακοίνωση του κλαδικού σωματείου Μετάλλου και αναρτήθηκαν πανό σε κομβικά σημεία που οδηγούν στο εργοστάσιο.

Στην ανεργία επειδή δεν χαμογελούσε!

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η εταιρεία «Πλαίσιο» στη Λάρισα απέλυσε εργαζόμενη μετά από οκτώ χρόνια δουλειάς, επειδή ...δεν χαμογελούσε πολύ προς τους πελάτες (!). Την ακύρωση της απόλυσης ζητάει ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας.

Καταγγέλλει τις αντιδραστικές πρακτικές της εργοδοσίας, όπως ότι «από το 1990 βάζει πλάτη να ανοίγουν τα καταστήματα Κυριακές, εκμεταλλεύεται ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, έφερε τα μηχανάκια παρακολούθησης στις αποθήκες (ακόμα και χρόνος για τουαλέτα αφαιρείται από το διάλειμμα των εργαζομένων) και την online παρακολούθηση, έφερε το "μυστικό πελάτη" που δίνει αναφορά για το πώς συμπεριφέρεται ο εργαζόμενος τις ώρες εργασίας, βαθμολογεί το χαμόγελο».

Επίσης, σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της εταιρείας «Skyserv» προχώρησε την περασμένη Πέμπτη το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου, ενάντια στις απολύσεις εργαζομένων και τις μειώσεις μισθών, που φτάνουν ακόμα και το 40%. Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης (handling) στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», εξαγοράστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη από τη «Swissport».

Προειδοποιεί για εξελίξεις στο «Μαρινόπουλο»

Τέλος, σε αγωνιστική ετοιμότητα καλεί τους εργαζόμενους στο «Μαρινόπουλο» ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με αφορμή τη συμφωνία που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες μέρες ανάμεσα σε «Μαρινόπουλο» και «Σκλαβενίτη» για τη δημιουργία νέας εταιρείας, που θα λειτουργεί τα 33 υπερ-μάρκετ που ανήκουν σήμερα στο «Μαρινόπουλο».

Συμφωνίες όπως αυτή «κλειδώνουν» ή «σπάνε» με θύματα πάντα τους εργαζόμενους, τονίζει ο Σύλλογος και καλεί τους εμποροϋπαλλήλους να πάρουν μέρος στην ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, την Κυριακή 21 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β), με θέμα τις εξελίξεις και την απάντηση των εργαζομένων.

Διαμαρτυρία εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές

Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας, και στη συνέχεια έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου, έκαναν χτες εργαζόμενοι στις «Κοινωνικές Δομές Αμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας» από διάφορους δήμους της χώρας. Οι συμβάσεις των εργαζομένων λήγουν στο τέλος του Ιούνη, ενώ όπως καταγγέλλουν είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβρη του 2015. Υπενθυμίζουμε ότι στις περίπου 250 δομές (κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια κ.λπ.) που λειτουργούν σε 66 δήμους, δουλεύουν περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι. Το πρόγραμμα για τη λειτουργία αυτών των δομών λήγει στο τέλος του Ιούνη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ