ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Φλεβάρη 2014
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Οι αγροτικές κινητοποιήσεις αναδεικνύουν καινούργια στοιχεία

Συζήτηση με τον Βαγγέλη Μπούτα, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων και πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας

Για τη μέχρι τώρα πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων, τα αιτήματα και τον παραπέρα σχεδιασμό της δράσης, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Βαγγέλη Μπούτα, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων και πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

***

-- Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της φετινής αγροτικής κινητοποίησης; Υπάρχουν νέα χαρακτηριστικά σε σχέση με τις προηγούμενες;

-- Το βασικότερο χαρακτηριστικό είναι ότι απέναντι στην καπιταλιστική κρίση, που χτυπάει ακόμα περισσότερο σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, αναπτύχθηκε ο συντονισμός των μπλόκων της αγροτιάς σε πανελλαδικό επίπεδο.

Πριν ακόμη βγούμε στους δρόμους, έγιναν συνελεύσεις αντιπροσωπειών από 30 περίπου μπλόκα, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη. Διαμορφώθηκαν τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και σε κάθε φάση συντονιζόμαστε, ανταλλάσσουμε πείρα, προχωράμε στο επόμενο βήμα συντονισμένα. Επίσης, υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή στους αγώνες σε σχέση με τα περασμένα χρόνια, από νέες μάζες αγροτών.

Τέλος, ένα από τα καινούργια χαρακτηριστικά είναι ότι δυναμώνει η αλληλεγγύη, με μαζική παρουσία εργατών, επαγγελματιών, βιοτεχνών στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Τα τρακτέρ παραμένουν στα μπλόκα και οι αγρότες κλιμακώνουν το δίκαιο αγώνα τους

Icon

Τα τρακτέρ παραμένουν στα μπλόκα και οι αγρότες κλιμακώνουν το δίκαιο αγώνα τους
-- Επιμένετε πολύ στο να λέτε ότι η μάχη που δίνει η μικρομεσαία αγροτιά είναι μάχη επιβίωσης. Γιατί;

-- Η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, η οποία έχει στόχο τη δραστική μείωση, δηλαδή την καταστροφή, των μικρομεσαίων αγροτών και τη γιγάντωση των μεγάλων, προωθείται και μέσα από τα μνημόνια, ώστε να πληρώσει την κρίση ο λαός και όχι το κεφάλαιο. Οι συνέπειες εξαπλώνονται ταχύτατα στους μικρούς και μεσαίους, τους φτωχούς αγρότες.

Βεβαίως και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν προβλήματα. Ομως, τον προηγούμενο χρόνο συσσωρεύτηκαν ακόμα περισσότερα βάρη. Για παράδειγμα, τα χαράτσια στο σπίτι και στο χωράφι. Μπαίνει μεγαλύτερο τέλος στον ΟΓΑ, στον ΕΛΓΑ και παράλληλα πρέπει να πληρώσει ο αγρότης για την υγεία του. Ψηφίστηκε νόμος που προβλέπει, αν αδυνατεί να πληρώσει ο αγρότης τα χρέη του, στο τέλος να γίνεται κατάσχεση των χωραφιών. Πλησιάζει ο χρόνος της εφαρμογής της ΚΑΠ που μειώνει τις ενισχύσεις.

Χειροτέρεψε, λοιπόν, η κατάσταση για την αγροτιά και δεν ικανοποιήθηκαν βασικά αιτήματα από πέρσι για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Υπάρχει απόφαση, για τη Θεσσαλία, της αναστολής του έργου του Αχελώου, που επιδίωκε διακαώς και ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν κομβικό ζήτημα για τη συνέχιση της καλλιέργειας είναι να υπάρχει νερό. Υπάρχουν τα σχέδια διαχείρισης του νερού, που προβλέπουν να βγουν τα επόμενα χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, από ποτιστικά να γίνουν ξερικά, που σημαίνει μειωμένη παραγωγή και εισόδημα.

Ολα αυτά δυσκολεύουν το μικρό αγρότη να συνεχίσει την καλλιέργεια. Συν το κερασάκι στην τούρτα, που είναι η φορολογία. Χαρακτηρίζουν «επιχειρηματία» τον αγρότη, πράγμα που πολλαπλασιάζει το κόστος, με το τέλος επιτηδευματία, αλλά και τα έξοδα λογιστή. Αλλά και με τη φορολόγηση 13%, η οποία είναι μόνο για τη φετινή χρονιά, αφού του χρόνου θα γίνει 26%. Δηλαδή, τα αιτήματα που προβάλλουμε δεν είναι αιτήματα που ανατρέπουν την κατάσταση και το σύστημα. Είναι αιτήματα που φρενάρουν τα χειρότερα και που μπορεί, αν ικανοποιηθούν, να κρατήσουν τον κόσμο για να συνεχίσει να καλλιεργεί. Γι' αυτό είναι αιτήματα επιβίωσης.

-- Πώς απαντάτε σε εκείνους που αναρωτιούνται «αφού με τις κινητοποιήσεις δεν κερδίζετε τίποτα τα τελευταία χρόνια, γιατί επιμένετε»;

-- Κατ' αρχάς, δυο δρόμους έχουμε: Η στον καναπέ, οπότε επέρχεται η ανεργία και ο θάνατος, χάνει ο αγρότης ό,τι έχει φτιάξει μέχρι σήμερα, ή να παλέψουμε για να έχουμε μια ελπίδα να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση. Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι το κέρδος από τους αγώνες δεν είναι μόνο αυτό που παίρνεις εκείνη τη στιγμή. Είναι και αυτό που εμποδίζεις, αυτό το οποίο καθυστερείς.

Αρα δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον αγώνα, και για τα καθημερινά προβλήματα, αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος, για να αλλάξει η κατάσταση στο πολιτικοοικονομικό σύστημα. Για να υπάρχει σταθερή δουλειά, κεντρικός σχεδιασμός, να υπάρχει ο παραγωγικός συνεταιρισμός, με κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, ώστε να έχουμε μικρό κοστολόγιο. Για να υπάρχει κρατικό εμπόριο, για να μπορεί και ο αγρότης να είναι σίγουρος ότι θα πουλά το προϊόν του, αλλά και ο καταναλωτής να τρώει φθηνότερα και ποιοτικά προϊόντα. Βεβαίως, όλα αυτά απαιτούν άλλη εξουσία.

Μέσα στα πλαίσια του αγώνα γίνεται διαπάλη και όσον αφορά τα πολιτικά ζητήματα. Δεν είναι μόνο τα καθημερινά ζητήματα. Είναι και το ζήτημα της προοπτικής, δηλαδή τι είναι αυτό που μπορεί να βοηθήσει τον αγρότη να παραμείνει πραγματικά στο χωράφι και στο χωριό. Και η προοπτική αυτή απαιτεί ρήξη με την ΕΕ.

Στις σημερινές συνθήκες καταλαβαίνουν καλύτερα οι αγρότες την πολιτική της ΕΕ, ότι ξεκληρίζει μικρούς και μεσαίους αγρότες. Καταλαβαίνουν καλύτερα και τους λαϊκιστές - βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και άλλων κομμάτων - που εδώ και ένα χρόνο, ενώ ψηφίζουν όλα τα νομοσχέδια, ξαφνικά όταν έρχονται να εφαρμοστούν οι νόμοι κάνουν δήθεν πως διαφωνούν. Καταλαβαίνουν όλο και περισσότεροι τις αυταπάτες που καλλιεργούν για την ΚΑΠ και συνολικά για την ΕΕ κυβερνητικά κόμματα και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα Περιφερειακά Συμβούλια, που υποτίθεται ότι συμφωνούν με τα αιτήματά μας. Η συμφωνία τους είναι μόνο στα λόγια, αφού στην πράξη συμβάλλουν στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Δηλαδή, η ίδια η πραγματικότητα στριμώχνει και αυτούς τους λαϊκιστές και υποκριτές και μπορεί να καταλαβαίνει ο αγρότης ποιοι είναι οι φίλοι, ποιοι είναι οι εχθροί του.

-- Λέτε ότι στους αγώνες οι αγρότες καταλαβαίνουν καλύτερα ποιοι είναι οι εχθροί και ποιοι οι πραγματικοί φίλοι τους. Το ίδιο γίνεται και σήμερα;

-- Αυτό συμβαίνει και σήμερα. Ενα παράδειγμα, πολύ χαρακτηριστικό, είναι ότι με τη σύσκεψη που είχαμε εδώ, στο Μπλόκο της Νίκαιας, το μεγαλύτερο της χώρας, δυο δήμαρχοι μόνο ήρθαν. Μάλιστα, ένας ήρθε τη μέρα της πανθεσσαλικής σύσκεψης, την άλλη μέρα ήρθε ένας άλλος και ο περιφερειάρχης ήρθε επίσκεψη καμιά ώρα, αφού τελείωσε η σύσκεψη και έφυγε ο κόσμος, με την κάμερα, για να πει ότι στηρίζει τους αγώνες. Σε αντίθεση με πέρσι που ήταν εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Αρα, είναι αναγκασμένος ο κόσμος που συμμετέχει και ο κόσμος που δεν συμμετέχει στην κινητοποίηση, να παρακολουθεί πιο προσεκτικά τι λέει ο καθένας και τι κάνει, αν είναι φίλος ή αν είναι εχθρός.

Το βασικό είναι η στάση που έχει ο καθένας απέναντι στην ΕΕ και όχι βέβαια αυτό το ψεύτικο δίλημμα που πάνε να περάσουν, «δραχμή ή ευρώ» και άλλα παρόμοια. Βασικό ζήτημα είναι τι στάση έχει απέναντι στην ΚΑΠ. Γιατί δεν πρόκειται για ένα δρόμο που μπορεί να γίνει ή μια στέρνα που μπορεί να φτιάξουν. Εδώ πρόκειται για το σύνολο της πολιτικής της ΕΕ και τι στάση τηρεί, τι στάση κρατάει ο καθένας. Αμα κάποιος είναι φίλα προσκείμενος προς την Ενωση του κεφαλαίου, ό,τι και να πει για να εμφανιστεί υπέρ των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, στην ουσία είναι εχθρός τους.

-- Ενας από τους επόμενους αγωνιστικούς σταθμούς είναι ο γιορτασμός του Κιλελέρ. Ποια θα είναι τα βασικά μηνύματα που θα στείλει;

-- Καταρχήν, το βασικό μήνυμα είναι η εναντίωση σε αυτή την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Καταλαβαίνει πολύ καλά ο κόσμος τη μέρα του Κιλελέρ. Εξάλλου ένα σύνθημα που λέμε σε αυτό τον αγώνα είναι: «Αγρότη πολέμα, θα μείνεις δίχως στρέμμα». Και αυτό το στρέμμα που πήρε και μπορεί να ζει σήμερα, το πήρε με τον αγώνα του Κιλελέρ και τώρα του το παίρνουν πίσω. Αρα, ο γιορτασμός του Κιλελέρ με αυτό το μήνυμα δίνει τη δυνατότητα να καταλάβει ο αγρότης πού οδηγείται η κατάσταση, πώς συγκεντρώνεται η γη και η παραγωγή. Τι φταίει ή τι έφταιξε μέχρι σήμερα και φτάσαμε μέχρι εδώ. 33 χρόνια στην ΕΕ, βελτιωθήκαμε ή χειροτερέψαμε και ξεκληριζόμαστε;

Ταυτόχρονα, το μήνυμα πρέπει να είναι οργάνωση και αγώνας. Που σημαίνει αγροτικός σύλλογος σε κάθε χωριό, που σημαίνει ομοσπονδίες, που σημαίνει συντονισμός, που σημαίνει συμμαχία με τους εργάτες, υπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν από αυτή την πολιτική, για να απαλλαγούμε από τους εκμεταλλευτές μας οριστικά.


Ρ.

Νέα πανθεσσαλική συγκέντρωση σήμερα

Πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Τετάρτη το μεσημέρι

Την κλιμάκωση του αγώνα τους, μετά την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, αποφάσισαν οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας, που παίρνουν νέες πρωτοβουλίες συντονισμού, μέσω και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων. Το πρόγραμμα στο οποίο κατέληξαν είναι το εξής:

  • Σήμερα Κυριακή, στις 12 μ. θα γίνει νέο λαϊκό πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στο μπλόκο της Νίκαιας. Οι αγρότες απευθύνουν κάλεσμα σε εργατικά σωματεία και φορείς του κινήματος να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση, όπως έγινε στα δύο προηγούμενα συλλαλητήρια.
  • Την Τετάρτη 19/2, το μεσημέρι, θα γίνει πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, με τα τρακτέρ να παραμένουν στα μπλόκα όλης της χώρας. Η συγκεκριμένη απόφαση επικυρώθηκε το Σάββατο, στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής των Μπλόκων, στη Λάρισα.
  • Οι αγρότες καλούν τα Εργατικά Κέντρα, τους Εμπορικούς Συλλόγους, τους μαζικούς φορείς της Θεσσαλίας να δυναμώσουν την έμπρακτη στήριξη στον αγώνα τους, από την ερχόμενη Δευτέρα, με στάσεις εργασίας, κλείσιμο καταστημάτων, οργανωμένη παρουσία στο μπλόκο της Νίκαιας και όποια άλλη μορφή συμπαράστασης και αλληλεγγύης επιλέξουν.
  • Τις επόμενες μέρες, αντιπροσωπεία των αγροτών θα επισκεφθεί τον ΟΓΑ στην Αθήνα, με αίτημα να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια των ανασφάλιστων αγροτών. Αλλά και το υπουργείο Ενέργειας, με αίτημα να εφαρμοστεί η περσινή απόφαση για παροχή στους αγρότες νυχτερινού ρεύματος.
  • Την Πέμπτη 20/2, θα γίνουν νέες συσκέψεις στα μπλόκα όλης της χώρας, για να καθοριστεί η παραπέρα δράση.
  • Κορυφαίος αγωνιστικός σταθμός θα είναι ο γιορτασμός του Κιλελέρ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ