ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Φλεβάρη 2014
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
Να εμποδιστούν τα σχέδια της κυβέρνησης στην Υγεία

Η εφαρμογή του νόμου για την ΠΦΥ θα φέρει χειρότερες υπηρεσίες από το δημόσιο σύστημα και θα υποχρεώσει το λαό να βάλει βαθύτερα το χέρι στην τσέπη

Από την κινητοποίηση που έκανε την Παρασκευή στον τοπικό ΕΟΠΥΥ η Λαϊκή Επιτροπή Ζωγράφου
Από την κινητοποίηση που έκανε την Παρασκευή στον τοπικό ΕΟΠΥΥ η Λαϊκή Επιτροπή Ζωγράφου
Με δυο παράλληλες διαδικασίες, την παράδοση των μονάδων του ΕΟΠΥΥ στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και την υπαγωγή του προσωπικού σε καθεστώς διαθεσιμότητας - κινητικότητας, η κυβέρνηση βάζει μπροστά την εφαρμογή του νόμου που ψήφισε για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας, από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Από την Παρασκευή έχει ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής και παράδοσης στις κεντρικές επιτροπές που συνέστησε ο ΕΟΠΥΥ όλης της περιουσίας του Οργανισμού. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, οι διευθυντές των 57 Περιφερειών καλούνται να παραλάβουν, να διαφυλάξουν και να παραδώσουν στη συνέχεια στις ΥΠΕ περιουσία δισ. ευρώ. Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα πρέπει να ολοκληρωθεί αύριο Δευτέρα, ενώ η μεταφορά στις ΥΠΕ προβλέπεται να τελειώσει σε ένα μήνα.

Από την Παρασκευή βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία της διαθεσιμότητας - κινητικότητας των γιατρών και του άλλου προσωπικού του ΕΟΠΥΥ. Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, σε διαθεσιμότητα θα τεθούν περίπου 8.000 γιατροί και εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ, εκτός απ' τους 1.500 υπαλλήλους που θα μείνουν στις 57 Περιφέρειες του Οργανισμού, εκ των οποίων οι εφτά βρίσκονται στην Αθήνα.

Οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε διαθεσιμότητα θα αμείβονται για ένα μήνα με τα 3/4 του μισθού τους και στη συνέχεια θα μετατεθούν ή θα μεταφερθούν σε οργανικές θέσεις που θα συσταθούν - μετά την έκδοση Υπουργικής Απόφασης - στις διοικήσεις των χωροταξικά αντίστοιχων Υγειονομικών Περιφερειών. Η πρόβλεψη για την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης μεταθέτει ακόμα πιο μακριά από ένα μήνα τις υποσχέσεις για ομαλοποίηση της λειτουργίας των μονάδων του ΕΟΠΥΥ.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που θα επιλέξουν το νέο σύστημα, θα ενταχτούν σε αυτό σε οργανικές θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Οσοι από αυτούς είχαν και ιδιωτικό ιατρείο υποχρεώνονται, όταν αναλάβουν υπηρεσία στο νέο φορέα, να προσκομίσουν και βεβαίωση διακοπής της δραστηριότητάς τους απ' την εφορία. Υποχρεώνονται δηλαδή να κλείσουν το ιατρείο τους.

Χειρότερες υπηρεσίες ΠΦΥ

Η εφαρμογή του νόμου για τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ θα χειροτερεύσει κι άλλο τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι βιώνουν ήδη τις συνέπειες από τη ραγδαία εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα Υγείας. Η κατάσταση θα χειροτερέψει άμεσα, καθώς η διαθεσιμότητα των γιατρών και του άλλου προσωπικού θα απογυμνώσει τα πολυιατρεία, στα οποία προσφεύγουν καθημερινά εκατομμύρια ασφαλισμένοι για εξετάσεις και συνταγογράφηση.

Η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και η εξ ανάγκης καταφυγή σε υπηρεσίες επί πληρωμή δεν αναιρείται από την αύξηση, στις 400 (από 200), των επισκέψεων που δικαιολογεί ο ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους γιατρούς. Οι επισκέψεις αυτές εξανεμίζονται από τις πρώτες μέρες του μήνα και οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους για εξετάσεις και φάρμακα ή να καταφύγουν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

Κι εκεί όμως η κατάσταση γίνεται αφόρητη, από το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ πηγαίνουν για εξετάσεις και συνταγογράφηση, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται για ώρες στην ουρά. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», όπου την περασμένη Τετάρτη η αναμονή για επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία έφτασε μέχρι και τις 8 ώρες!

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι σε ένα μήνα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ θα επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς. Στην πραγματικότητα, η λειτουργία τους είναι κυριολεκτικά «στον αέρα». Πέρα από το γεγονός ότι η διαδικασία της διαθεσιμότητας - κινητικότητας θα δυσκολέψει κι άλλο την πρόσβαση των ασφαλισμένων σε γιατρούς, για διάστημα που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, ανεξάρτητα από τις διακηρύξεις της κυβέρνησης, το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ προβλέπει την αξιολόγηση των μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Τα κριτήρια, όμως, με τα οποία θα γίνει αυτή η αξιολόγηση, είναι κομμένα και ραμμένα στους στόχους της «δημοσιονομικής προσαρμογής» και στον πετσοκομμένο κατά 30% προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2014. Αυτό σημαίνει ότι η αξιολόγηση των δομών δε θα γίνει με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, που επιβάλλουν να μην κλείσει κανένα πολυιατρείο και να στελεχωθούν όλα με όλες τις βασικές ιδιότητες, αλλά με κριτήριο τα πετσοκομμένα κονδύλια που διαθέτει το κράτος για τον ΕΟΠΥΥ και συνολικά για την Υγεία. Συνέπεια αυτής της διαδικασίας θα είναι η συγχώνευση και το κλείσιμο δομών, αλλά και η αφαίρεση ειδικοτήτων που είναι αναγκαίες στην ΠΦΥ.

Διέξοδος για το λαό

Ακόμα όμως κι όταν το νέο σύστημα τεθεί σε πλήρη λειτουργία δεν πρόκειται να καλύψει τις αυξημένες λαϊκές ανάγκες, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, «διαφημίζοντας» το θεσμό του οικογενειακού γιατρού ή την 24ωρη λειτουργία των δομών της «νέας ΠΦΥ».

Αντίθετα, όπως σημείωνε το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στην Υγεία (20/12/2013), το σχέδιο της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας «εναρμονίζεται με το στόχο για τον περιορισμό των δημόσιων δωρεάν παροχών σε ένα ελάχιστο "βασικό πακέτο" για όλους τους ασφαλισμένους. Οι επιπλέον αναγκαίες υπηρεσίες Υγείας θα παρέχονται με πληρωμές από το λαό. Οι ανασφάλιστοι και οι οικογένειές τους προβλέπεται να έχουν ειδικό πακέτο υπηρεσιών ΠΦΥ για την αντιμετώπιση της εξαθλίωσης. Αυτό το περιεχόμενο έχει η λεγόμενη "καθολική πρόσβαση" του λαού στις υπηρεσίες ΠΦΥ».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειωνόταν: «Η νέα οργάνωση της ΠΦΥ αποτελεί βήμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και του ανταγωνισμού ανάμεσα στις μονάδες παροχής τέτοιων υπηρεσιών του κρατικού και του ιδιωτικού τομέα. Ενισχύονται οι "κανόνες της αγοράς" ανάμεσα στον ΕΟΠΥΥ, που θα αγοράζει υπηρεσίες από τις κρατικές και τις ιδιωτικές μονάδες ΠΦΥ που θα τις πωλούν».

Η ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέληγε μεταξύ άλλων: «Το εργατικό κίνημα και η λαϊκή συμμαχία πρέπει να αντιπαραθέσουν και να διεκδικήσουν την πανελλαδική ανάπτυξη ενιαίου, αποκλειστικά κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος ΠΦΥ, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη και με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

(...) Η ισχυρή κοινωνική συμμαχία και η πάλη θα έχει αποτελέσματα και προοπτική όσο θα διαμορφώνει τους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους για την κατάκτηση του άλλου δρόμου ανάπτυξης, με εργατική - λαϊκή εξουσία και οικονομία. Σε αυτήν την ανάπτυξη διασφαλίζεται η σχεδιασμένη και πλήρης αξιοποίηση όλων των υγειονομικών, της επιστημονικής έρευνας και των τεχνικών μέσων με καθολικό τρόπο».


Περ. Κ.


Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Τρίτη στην Ομόνοια

Ολοι αύριο Δευτέρα στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ

Σε γενικό ξεσηκωμό για την Υγεία καλεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και την Τρίτη 18 Φλεβάρη στην Αθήνα διοργανώνει συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Υγείας, στις 6 το απόγευμα, στην Ομόνοια. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους, τη Δευτέρα 17 Φλεβάρη το πρωί, να βρεθούν έξω από τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Κάλεσμα απευθύνει και η ΠΑΣΕΒΕ.

Στη Θεσσαλονίκη, προγραμματίζονται τη Δευτέρα συγκεντρώσεις στις 10 π.μ. στο ΙΚΑ Τούμπας από τις Λαϊκές Επιτροπές κεντροανατολικής Θεσσαλονίκης και στο ΙΚΑ Ευόσμου από τις Λαϊκές Επιτροπές της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Το πρωί της Παρασκευής, με το που ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής και παράδοσης της περιουσίας του ΕΟΠΥΥ, συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπές και άλλοι φορείς του κινήματος, βρέθηκαν έξω από τα κατά τόπους ιατρεία και μαζί με τους γιατρούς και τους διοικητικούς υπαλλήλους απέτρεψαν σε πολλές περιπτώσεις να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Οι κινητοποιήσεις αυτές είναι συνέχεια της δράσης που ανέπτυξαν όλο το προηγούμενο διάστημα τα ταξικά συνδικάτα και οι άλλοι φορείς που συσπειρώνονται στις Λαϊκές Επιτροπές. Δεκάδες είναι οι συσκέψεις που έγιναν σε όλη τη χώρα με θέμα τα ζητήματα της Υγείας, εκατοντάδες οι πολύμορφες κινητοποιήσεις σε πόλεις και γειτονιές, με αίτημα «αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Κέντρα Υγείας για όλο το λαό, να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στην Υγεία».

Οι προσυγκεντρώσεις

Για το συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Τρίτη, έχουν οριστεί οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις, όλες στις 5.30 μ.μ.:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Τα σωματεία Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Ξύλου, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, Εμπορίου, Ιδιωτικών υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστών - Καθαριστριών, Μεταφορών, Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, Χρηματοπιστωτικού, Τηλεπικοινωνιών, Καλλιτεχνών, ΜΜΕ. Επίσης, η ΠΑΣΕΒΕ (αυτοαπασχολούμενοι, μικροί έμποροι και βιοτέχνες), Μαζικοί φορείς Μεσογείων - Λαυρεωτικής, Κεντρικού τομέα και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.
  • Πλατεία Βάθης: Τα Σωματεία Τροφίμων, Τύπου - Χάρτου, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού, Χαλυβουργών. Επίσης, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς από Δυτικό Τομέα, ΟΤΑ και Δημόσιο Τομέα, Θριάσιο - Μέγαρα, Βόρειο Τομέα.
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και φορείς από Νότιο Τομέα και Πειραιά.
  • Χαυτεία: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, Εκπαιδευτικοί.
Κινητοποιήσεις τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα, έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω μεταξύ άλλων κινητοποιήσεις για τα ζητήματα της Υγείας:

  • Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας και σύλλογοι γυναικών της περιοχής, καλούν στη μονάδα του ΕΟΠΥΥ (οδός Αλέκου Παναγούλη), στις 9.30 π.μ.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Ζωγράφου καλεί στις 7.30 π.μ., έξω από τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ.
  • Στην Πετρούπολη, η Διοίκηση του Δήμου καλεί τους εργαζόμενους και τους φορείς σε κινητοποίηση, στις 8 π.μ. έξω από το υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ.
  • Τα ναυτεργατικά σωματεία, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών και η ΠΕΣ - ΝΑΤ, θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 8 π.μ. στον «Οίκο Ναύτη». Την Τρίτη, στις 10 π.μ. θα συμμετέχουν στην παρέμβαση στο νοσοκομείο «Μεταξά», στο πλαίσιο της Μέρας Δράσης που οργανώνουν οι Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά.
  • Σε συγκέντρωση στο ΙΚΑ Αγίων Αναργύρων (Μπίμπιζα) στις 8 π.μ., καλούν οι Λαϊκές Επιτροπές Ιλίου - Αγίων Αναργύρων και Καματερού.
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνει το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, στις 8.30 π.μ. στη μονάδα Υγείας στην Επάνω Σκάλα.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ