ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μέτρα και όχι κούφια λόγια για τους στρατευμένους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης, με αφορμή την επίσκεψη και τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας στον Εβρο

Οι νέοι στρατευμένοι έρχονται αντιμέτωποι στα στρατόπεδα με την ίδια πολιτική που συντρίβει τους γονείς τους και τα δικά τους δικαιώματα

EUROKINISSI

Οι νέοι στρατευμένοι έρχονται αντιμέτωποι στα στρατόπεδα με την ίδια πολιτική που συντρίβει τους γονείς τους και τα δικά τους δικαιώματα
Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή τα λόγια «συμπάθειας» που μοίρασε στους στρατευμένους ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, από τα στρατόπεδα του Εβρου, όπου βρέθηκε προχτές. Μεταξύ άλλων, ο Π. Παναγιωτόπουλους επισκέφτηκε την 16η Μεραρχία Πεζικού στο Διδυμότειχο και το μεθοριακό στρατιωτικό φυλάκιο των Καστανιών στην Ορεστιάδα.

Αμέσως μετά, δήλωσε ότι «εδώ στον Εβρο, δεκάδες χιλιάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων - από τους ανώτατους Αξιωματικούς και τους Διοικητές, μέχρι τους απλούς στρατεύσιμους που κάνουν τη θητεία τους, τα δικά μας τα παιδιά - δίνουν έναν καθημερινό, δύσκολο αγώνα, κάτω από αντίξοες συνθήκες τις περισσότερες φορές, για να μπορούμε όλοι οι Ελληνες να αισθανόμαστε ασφαλείς και να μπορούμε να φέρουμε σε πέρας την προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο».

Είπε ακόμα ότι «χωρίς αυτούς τους ανθρώπους δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε το παραμικρό: Ούτε οικονομία, ούτε τουρισμό, ούτε οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ή εμπορική δραστηριότητα» και κατέληξε, λέγοντας ότι «τους αξίζει δημόσιος έπαινος. Τους αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Τους αξίζουν πολλά και ειλικρινή συγχαρητήρια».

Τραγική κατάσταση στα στρατόπεδα

Σχολιάζοντας την κατάσταση στα στρατόπεδα και τις δηλώσεις του υπουργού, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:

«Οι νέοι στρατευμένοι της χώρας μας δεν έχουν καμία ανάγκη από τα "κούφια λόγια" και την "πατρική στοργή" της κυβέρνησης και του υπουργού Αμυνας. Η πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι εχθρική απέναντι στη ζωή και τα δικαιώματα των λαϊκών οικογενειών και των νέων στρατευμένων που ανήκουν σ' αυτές. Μέσα σε συνθήκες γενικευμένης επίθεσης, οι λαϊκές οικογένειες σηκώνουν στις πλάτες τους και το δυσβάστακτο βάρος της θητείας.

Την ίδια στιγμή, που η κυβέρνηση και τα στελέχη της όπου σταθούν και όπου βρεθούν επαναλαμβάνουν πως ο λαός πρέπει να κάνει θυσίες για να "σωθεί η χώρα" και φτάνουν στο σημείο προκλητικά να επικαλούνται το "φιλότιμο" των φαντάρων και των ένστολων, το αστικό κράτος δίνει απλόχερα οικονομική στήριξη και προνόμια στους τραπεζίτες, στους εφοπλιστές και τους βιομηχάνους, δαπανά δισεκατομμύρια για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, δημιουργεί "υπερσώματα" ειδικών δυνάμεων για την καταστολή του "εχθρού λαού".

Από τη μια τα βάρβαρα μέτρα των κυβερνήσεων που τσακίζουν το λαό και περικόπτουν τα δικαιώματα των στρατιωτών και του μόνιμου προσωπικού, από την άλλη οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, δημιουργούν ασφυκτική κατάσταση μέσα στα στρατόπεδα όλης της χώρας.

Ενώ η κυβέρνηση και η στρατιωτική ηγεσία κωφεύουν, την ίδια στιγμή πυκνώνουν οι καταγγελίες για τις συνθήκες ζωής και στράτευσης, συνολικά για την κατάσταση που επικρατεί μέσα στα στρατόπεδα από στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους, με τραγικό επιστέγασμα αυτής της άθλιας κατάστασης τις δύο αυτοκτονίες στον Εβρο.

Η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα κάλυψης βασικών αναγκών των νέων που υπηρετούν:

  • Να καταβάλει επίδομα που να καλύπτει τις βασικές τους ανάγκες.
  • Να υλοποιήσει το αίτημα για δωρεάν μετακίνηση σε όλη τη διάρκεια της θητείας.
  • Να πάρει μέτρα ώστε ούτε 1 ευρώ να μην πηγαίνει από την τσέπη των στρατιωτών για αγορά υλικών, σημάτων και άλλων αντικειμένων που αφορούν την εκπαίδευση.
  • Να εξασφαλίσει πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη των στρατευμένων, για όλες τις ασθένειες, στα στρατιωτικά ή Δημόσια Νοσοκομεία.
  • Να πάρει μέτρα για την ουσιαστική βελτίωση των όρων ζωής και διαβίωσης μέσα στα στρατόπεδα με εξασφάλιση σύγχρονων και ανθρώπινων υποδομών, πρόγραμμα εκπαίδευσης και υπηρεσιών που να εξασφαλίζει ξεκούραση και ελεύθερο χρόνο, ανάπτυξη δικτύου ψυχολογικής υποστήριξης των στρατιωτών από εξειδικευμένο προσωπικό».
ΝΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει βρώμικη επίθεση από το δήμαρχο Βόλου

Σε βρωμιές και συκοφαντίες σε βάρος του ΚΚΕ κατέφυγε ο δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτεινιώτης, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τη συνδικαλιστική - πολιτική δίωξη του Θ. Τσαλουχά, μέλος του ΔΣ του συλλόγου ΟΤΑ Μαγνησίας, ο οποίος μετακινήθηκε από προϊστάμενος της καθαριότητας Ν. Ιωνίας στην Πορταριά, επειδή πρωτοστάτησε το προηγούμενο διάστημα στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου.

Κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο από εργαζόμενους και συνδικαλιστές, ο Π. Σκοτεινιώτης είπε με χυδαιότητα ότι το ΚΚΕ συμμετείχε στις πελατειακές σχέσεις που διαμόρφωσαν τα «κόμματα εξουσίας» στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες, μιλώντας για «κόκκινα παράθυρα» στο Δημόσιο.

Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, η ΝΕ Μαγνησίας καταγγέλλει ότι οι δηλώσεις του Π. Σκοτεινιώτη ενάντια στο ΚΚΕ «είναι ενταγμένες στο σχέδιο "νόμος και τάξη" της συγκυβέρνησης, που ακολουθεί πιστά ο Π. Σκοτεινιώτης και η Δημοτική Αρχή. Είναι η ίδια τακτική όπως η ωμή προβοκάτσια στο γραφείο του υπουργού των εργοδοτών Βρούτση με τις στημένες φωτογραφίες. Είναι η προσπάθεια να σπιλώσουν το ΠΑΜΕ, να προβοκάρουν το ΚΚΕ εμφανίζοντάς το ότι είναι το ίδιο με τα αστικά κόμματα με τις μεθόδους τους, ώστε να προχωρήσουν ανενόχλητοι τα μέτρα καταστολής του ταξικού κινήματος.

Εξάλλου, ο αντικομμουνισμός είναι πάντα η τελευταία γραμμή άμυνας όταν υπάρχει ένδεια επιχειρημάτων. Μπροστά στη γενική κατακραυγή ενάντια στη μετακίνηση του Θ. Τσαλούχα, ο δήμαρχος προσπαθεί με τέτοιες φτηνές επιθέσεις να δικαιολογηθεί. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι και ιδίως οι νέοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, να καταδικάσουν την αυταρχική κατρακύλα της Δημοτικής Αρχής».

ΔΗΜΑΡ
Μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ οι όποιες διεργασίες

Στην πρόσκληση του Ευ. Βενιζέλου για «συστράτευση και συμπόρευση» απάντησε ο Φ. Κουβέλης

Απέρριψε ο Φ. Κουβέλης την πρόταση του Ευ. Βενιζέλου για «συστράτευση και συμπόρευση», για έναν «ουσιαστικό και απροκατάληπτο διάλογο» επί «όλων των θεμάτων που απασχολούν την ελληνική κεντροαριστερά και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα». Η πρόταση έγινε στο έδαφος της κοινής επιδίωξης για αναπαλαίωση της σοσιαλδημοκρατίας και την ευρύτερη αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, προκειμένου η αστική τάξη να διασφαλίσει εφεδρείες στο πολιτικό της προσωπικό.

Απαντώντας στην πρόσκληση, ο Φ. Κουβέλης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι θα παρακολουθήσει «με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις διαδικασίες "αξιακού, πολιτικού και οργανωτικού προσδιορισμού" του κόμματός σας, όπως και την καταστάλαξη των θέσεών σας για την "κεντροαριστερά" και ευρύτερα για την πορεία της χώρας», αλλά το κόμμα του «δεν μπορεί να γίνει μέρος του προσυνεδριακού διαλόγου και των εσωτερικών συσχετισμών του ΠΑΣΟΚ. 'Η να συμμετάσχει, έστω και έμμεσα, στις προσυνεδριακές διαδικασίες άλλου κόμματος, που αναζητεί ένα νέο προσδιορισμό της "ταυτότητάς του", μέσα μάλιστα από ένα ευρύτερο φάσμα απόψεων».

Διαμηνύει μάλιστα στον κυβερνητικό του εταίρο ότι μια τέτοια διαδικασία δε «διευκολύνει τις διαδικασίες ανασυγκρότησης του ευρύτερου χώρου της δημοκρατικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας», αφού αυτή δεν εξαρτάται «από μία συνάντηση "κορυφής", ιδίως όταν οι διεργασίες αυτού του ευρύτερου χώρου είναι σε εξέλιξη». Σχολιάζοντας την απάντηση Κουβέλη, ο Ευ. Βενιζέλος εξέφρασε τη λύπη του για την «αμήχανη και αμυντική» απάντηση της ΔΗΜΑΡ, προσθέτοντας: «Δεν είναι ώρα για κομματικές περιχαρακώσεις (...) Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στο άνοιγμα, τη συσπείρωση, τη συμπόρευση όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς».

«Εφυγε» ο σύντροφος Νίκος Γαζής

Νίκος Γαζής
Νίκος Γαζής
Πλήρης ημερών και αγώνων έφυγε χτες από τη ζωή ο σύντροφος Νίκος Γαζής, για πολλά χρόνια μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ. Ηταν από τα ιδρυτικά μέλη του Αιγυπτιακού ΚΚ, με διώξεις από τα εκεί αστικά καθεστώτα. Οταν επέστρεψε στην Ελλάδα, είχε ιδιαίτερη προσφορά, ειδικά μετά τις ανατροπές των σοσιαλιστικών χωρών τη δεκαετία του '90, στη διεθνή δραστηριότητα του Κόμματος. Η πολιτική του κηδεία γίνεται σήμερα από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών, στις 11 π.μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ