ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Συνεχίζουν μαζί με το λαό!

Σήμερα, στις 3 μετά το μεσημέρι, συγκέντρωση στο μπλόκο της Νίκαιας οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Eurokinissi

Κοντά στις τρεις βδομάδες κλείνουν στα μπλόκα οι μικρομεσαίοι αγρότες, συνεχίζοντας, απτόητοι κι ακατάβλητοι, την πάλη ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Με θάρρος, αυτοπεποίθηση κι αποφασιστικότητα παλεύουν να σπάσουν την κυβερνητική αδιαλλαξία, που εκφράζεται με την ολική άρνηση της τρικομματικής συγκυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους. Και, πατώντας γερά στην τεράστια και διαρκώς αυξανόμενη λαϊκή στήριξη κι αλληλεγγύη, δίνουν, με επιτυχία, τη μάχη κατά του κυβερνητικού αυταρχισμού, που εκδηλώνεται με άγριες επιθέσεις των ΜΑΤ εναντίον τους, με συλλήψεις και δίκες.

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες δηλώνουν, με έμφαση, ότι δεν πρόκειται να φύγουν από τα μπλόκα αν δεν πάρουν ουσιαστικές απαντήσεις και δεσμεύσεις από την κυβέρνηση για τα άμεσα και ζωτικά αιτήματά τους. Και μετά την προκλητική και, εν πολλοίς, προσβλητική για τη φτωχή αγροτιά άρνηση του πρωθυπουργού να δεχτεί συνάντηση με τους εκπροσώπους της, οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα των μπλόκων ζητούν συνάντηση με διευρυμένο κυβερνητικό κλιμάκιο, διαμηνύοντας ότι δε θα δεχτούν άλλη κοροϊδία και εμπαιγμό από την τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.

Η πολυήμερη, σκληρή πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς για να γλιτώσει από τα νύχια της ΕΕ, των μονοπωλίων και των εμποροβιομηχάνων που θέλουν να την ξεκληρίσουν και να την πετάξουν στον Καιάδα της ανεργίας και της εξαθλίωσης και για την προοπτική μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης που θα καλύπτει τις βιοτικές λαϊκές ανάγκες, έχει σημάνει συναγερμό στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα των πόλεων.

Από την παράσταση των αγροτών της Λάρισας, στην ΔΕΗ
Από την παράσταση των αγροτών της Λάρισας, στην ΔΕΗ
Και φουντώνει συνεχώς το κύμα της εργατικής - λαϊκής συμπαράστασης κι αλληλεγγύης, με στόχο να γίνει ένα βήμα παραπέρα και να αναπτυχθεί στα αγροτικά μπλόκα, αλλά και στις πόλεις και στα χωριά, η κοινή αγωνιστική, λαϊκή δράση.

Στη Θεσσαλία

Στο πλαίσιο της εργατο-αγροτικής αγωνιστικής συμμαχίας και κοινής δράσης, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), οργανώνει αγωνιστική συγκέντρωση, σήμερα, στις 3 μμ, στο μπλόκο της Νίκαιας, που αποτελεί συνέχιση και κλιμάκωση της μαζικής και δυναμικής συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον αγώνα της φτωχής αγροτιάς που οργάνωσε, στα μέσα της προηγούμενης βδομάδας, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Μαζί με τους αγρότες, τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους, στη σημερινή συγκέντρωση στο μπλόκο της Νίκαιας, καλούνται να πάρουν μέρος μικροεπαγγελματίες και μαγαζάτορες, νέοι των σπουδών και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, για να σταλεί το μήνυμα στην τρικομματική συγκυβέρνηση ότι η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα βρίσκονται μαχητικά στο πλευρό της φτωχής αγροτιάς, μάχονται, στο ίδιο μετερίζι, κατά της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της. Το ίδιο μήνυμα θα σταλεί και την ερχόμενη Τετάρτη, ημέρα της πανελλαδικής απεργίας, με τη λαϊκή αγωνιστική συμμαχία να εκφράζεται στις ταξικές απεργιακές συγκεντρώσεις που προγραμματίζονται στις πλατείες των πρωτευουσών των τεσσάρων θεσσαλικών νομών.

Στο μεταξύ, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας συνεχίζουν τις καθημερινές αγωνιστικές παρεμβάσεις τους και, χτες το μεσημέρι, πραγματοποίησαν κινητοποίηση στα γραφεία της ΔΕΗ στη Λάρισα, δηλώντας την αγωνιστική απαίτησή τους να μειωθεί κατά 30% η τιμή του αγροτικού ρεύματος και να ληφθούν μέτρα φύλαξης των μετασχηματιστών από τη ΔΕΗ, ώστε να μην του κλέβουν οι «επιτήδειοι» και να μπορούν να ποτίζουν τα χωράφια τους οι αγρότες.

Αγωνιστική παρέμβαση, με συμβολικό αποκλεισμό της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, στο Βόλο, οργάνωσαν χτες το πρωί, αγρότες από το μπλόκο στον κόμβο του Αερινού -το άλλο μπλόκο από αγρότες της Μαγνησίας είναι στον κόμβο του Αλμυρού- που είναι δίπλα στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, ενώ κι άλλες κινητοποιήσεις προγραμματίζουν, τις επόμενες μέρες οι Ελασσονίτες αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο της «Μελούνας», στον εθνικό δρόμο Λάρισας - Κοζάνης. Να σημειώσουμε ότι από προχτές, μπλόκα έχουν στηθεί στον Τύρναβο και στο Δαμάσι, από αγρότες της περιοχής.

Σε Μακεδονία - Θράκη

Στον Εβρο, οι αγρότες κρατούν παραταγμένα τα αγροτικά τους μηχανήματα έξω από το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ορεστιάδα και στο τελωνείο των Κήπων.

Στη Ροδόπη, στην εθνική οδό Ξάνθης - Κομοτηνής, στο ύψος της Καλλίστης.

Σε Δράμα και Καβάλα παραμένουν τα μπλόκα σε Μαυρολεύκη, στον κόμβο Κοκκινογείων, στη Λυδία, στον κόμβο της Χρυσούπολης και στο Κάτω Νευροκόπι.

Στις Σέρρες, σε Λευκώνα, Κερδύλλια και Ροδολίβος.

Στην Πέλλα, ενισχύονται τα μπλόκα των αγροτών στο ύψος του Γυψοχωρίου και στην Αριδαία.

Στην Ημαθία, παραμένει και ενισχύεται το μπλόκο στη διασταύρωση της Νάουσας.

Στο Κιλκίς, στην είσοδο της πόλης και στο Πολύκαστρο.

Στη Θεσσαλονίκη, στα Πράσινα Φανάρια (περιοχή αεροδρομίου) και στη Χαλκηδόνα.

Αν. Στερεά

Αγωνιστικά συνεχίζουν οι αγρότες της Ανατολικής Στερεάς με τα τρακτέρ να είναι συγκεντρωμένα στα εξής σημεία:

Στη Φθιώτιδα: Στην Αλαμάνα, (είσοδος της Λαμίας), στην ΠΑΘΕ, στο Δομοκό, στην Εθνική Λαμίας - Καρδίτσας, στην Ελάτεια, διασταύρωση Μοδίου, στις Λιβανάτες, στο 148ο χλμ της ΠΑΘΕ και στον Μπράλο.

Στη Βοιωτία: Στην Περιφερειακή Ορχομενού-Κάστρο, στη Θήβα, στο 90ό χλμ της ΠΑΘΕ και στη διασταύρωση Βαγίων της εθνικής Θήβας-Λιβαδειάς.

Στη Εύβοια: Στο Μαντούδι, θέση Παλιουριά και στην Ιστιαία.

Στην Πελοπόννησο

Στην Πάτρα αγρότες από την Αχαΐα και τη βόρεια Ηλεία, αφού συγκεντρώθηκαν στη δυτική είσοδο της πόλης στην Οβριά, στη συνέχεια με σχηματισμό περισσοτέρων των 150 αγροτικών αυτοκινήτων, διαδήλωσαν μηχανοκίνητα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η μηχανοκίνητη πορεία κατέληξε στη ΔΕΗ, στην ακτή Δυμαίων, όπου ακολούθησε δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο διευθυντή του καταστήματος. Εκεί απαίτησαν να μην προχωρεί σε διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού η ΔΕΗ, τόσο για το αρδευτικό όσο και για το οικιακό ρεύμα.

Την ίδια στιγμή, για μια ώρα το μεσημέρι, οι αγρότες στις θέσεις Καρυές Λακωνίας, Ανυφί Αργολίδας, Μαραθιά Ηλείας και Σουληνάρι Μεσσηνίας, προχώρησαν σε μπλόκο παρατάσσοντας τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα κάθετα στο δρόμο. Μάλιστα, οι αγρότες του μπλόκου στο Σουληνάρι, το πρωί προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Αγροτικής Τράπεζας στην Πύλο. Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης τα μπλόκα που βρίσκονται στους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας και Κορινθίας, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, αποφάσισαν συγκέντρωση και των πέντε μπλόκων στα διόδια του Σπαθοβουνίου Κορινθίας, για σήμερα Σάββατο, στις 4 το απόγευμα.

Την ίδια στιγμή, παραμένουν στις «θέσεις» τους οι αγρότες στον κόμβο της Νεστάνης και στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, όπου αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους γύρω από την κεντρική πλατεία.

Στην Κρήτη

Στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια παραμένουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Νομού Χανίων μετά από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων και του κτηνοτροφικού συλλόγου και συντονισμένοι με τους υπόλοιπους αγρότες πανελλαδικά.

Οι αγρότες που παραμένουν για τέταρτη μέρα στο μπλόκο δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και καταγγέλλουν τον αυταρχισμό και τη βία που η τρικομματική κυβέρνηση έχει εξαπολύσει εναντίον τους ξεκαθαρίζοντας ότι δε φοβούνται τα ΜΑΤ και τα χημικά. Τους αγώνες των αγροτών η κυβέρνηση θα τους βρει μπροστά της δηλώνουν.

ΝΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ολοι στα μπλόκα!

«

Ο αγώνας των αγροτών, που για τρίτη βδομάδα βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους, αξίζει σεβασμού και καθολικής αναγνώρισης. Είναι αγώνας δίκαιος, αναγκαίος και επιτακτικός. Αφορά την επιβίωση του φτωχού αγρότη, όχι για το υπόλοιπο της ζωής του αλλά για τον επόμενο χρόνο. Για το αν θα μπορέσει να ξανακαλλιεργήσει, αν θα γλιτώσει τη βαθιά χρεοκοπία και τις κατασχέσεις. Βρίσκεται σε αδιέξοδο, ανήμπορος να αντιμετωπίσει την ακρίβεια των εφοδίων, των φαρμάκων, του πετρελαίου και του ρεύματος. Την παραγωγή του λυμαίνονται μεγαλέμποροι και μονοπώλια στη μεταποίηση, αγοράζοντάς την σε τιμές κόστους ή ακόμη χαμηλότερες. Ακολουθεί η κυβέρνηση με τους φόρους, τα χαράτσια, τις υπέρογκες εισφορές, που γονατίζουν ακόμη και μεσαίους αγρότες που τα προηγούμενα χρόνια μπορούσαν να αντέχουν»...

Αυτά τόνισαν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου o Παν. Σπήλιος, γραμματέας και οι Θ. Κουτσιανικούλης και Γ. Σκόκας, μέλη της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη και προκλητική τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που αρνούνται να συναντηθούν με τους αγωνιζόμενους αγρότες και βαθιά αυταρχική τη μέθοδο καταστολής του αγώνα, με τα ΜΑΤ και τα χημικά.

Σύγκρουση με την ΕΕ

Σημειώνοντας ότι «η επιλογή της ΕΕ και των κομμάτων της, είτε αυτά εμφανίζονται ως κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά, είναι να εισάγουμε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα από τρίτες χώρες σε αντάλλαγμα αυτές να αποτελούν αγορές για τα προϊόντα των μονοπωλίων της ΕΕ» κι επισημαίνοντας πως «σ' αυτόν τον καταμερισμό εντάσσονται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στη χώρα μας και γι' αυτό η πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι πολιτική κατοχικής και εξαρτημένης κυβέρνησης, αλλά κυβέρνησης που προωθεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας της χώρας», οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, υπογράμμισαν: «Ο αγώνας των αγροτών αντικειμενικά είναι αγώνας που συγκρούεται με την ΕΕ και τα κόμματά της, με τα μονοπώλια και τα συμφέροντά τους. Στις σημερινές συνθήκες της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, τα μονοπώλια δεν είναι διατεθειμένα να παραχωρήσουν το παραμικρό. Είναι αποφασισμένοι με την κυβέρνησή τους να χτυπήσουν κάθε λαϊκό αγώνα και να τσακίσουν κάθε λαϊκό δικαίωμα και κατάκτηση. Για να κάνουν την παραμικρή παραχώρηση πρέπει να εξαναγκαστούν από το οργανωμένο μαζικό και αποφασιστικό λαϊκό κίνημα. Κίνημα που για να μπορεί να έχει τέτοια δυναμική, πρέπει να αποτελεί κοινωνική συμμαχία εργατών, αγροτών και αυταπασχολουμένων, με κοινούς στόχους και αγώνες. Κίνημα που χρειάζεται να εναλλάσσει μορφές, να οργανώνεται σε προοπτική μακρόχρονου και δύσκολου αγώνα. Να είναι ατσαλωμένο, με πειθαρχία και αισιοδοξία, έχοντας καθαρό ότι συγκρούεται με την ΕΕ, τα μονοπώλια και τα κόμματά τους, χωρίς αυταπάτες και ψευδαισθήσεις ότι μπορούν να διαπραγματεύονται συμφέρουσες λύσεις σε κοινά συμφέροντα».

Κοινή δράση

Και συνέχισαν: «Γι' αυτό ο αγώνας στα μπλόκα της αγροτιάς πρέπει να αγκαλιαστεί πλατιά από τα εργατικά σωματεία, από τους φορείς των αυταπασχολουμένων, των γυναικών και της νεολαίας. Δε φτάνει να επιδεικνύεται μόνο η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη, αλλά να ανέβει η κοινή δράση, η μαζική παρουσία στα μπλόκα. Αντίστοιχα η απεργία στις 20 Φλεβάρη να αποτελέσει λαϊκό ξεσηκωμό. Να νεκρώσουν τόποι δουλειάς, να κατέβουν τα ρολά σε όλα τα μικρομάγαζα, να βουλιάξουν οι πλατείες από εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Ψαρεύει σε θολά νερά» ο κ. Τσίπρας

Σε ανακοίνωσή της για την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, στο μπλόκο της Νίκαιας και τα όσα είπε εκεί στους αγρότες, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, επισημαίνει:

«Aντιμνημονιακές και αντικυβερνητικές κορόνες "μοίρασε" στους φτωχούς αγρότες ο κ. Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο μπλόκο της Νίκαιας, αποφεύγοντας να θίξει τον πυρήνα της καταστροφικής πολιτικής που τους ξεκληρίζει. Ταυτόχρονα, έσπειρε αυταπάτες υπέρ της καλής ΕΕ που μοιράζει λεφτά σε Γαλλία - Ισπανία - Πορτογαλία ( 1,5 δισ. ευρώ), αλλά όχι στην Ελλάδα, λόγω ανικανότητας της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που απουσιάζει από τις συνεδριάσεις, όπως είπε και έτσι χάνονται τα λεφτά!

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρότρυνε τους αγρότες να αφήσουν πίσω νοοτροπίες του παρελθόντος, (νοοτροπία θεωρεί, μάλλον, και το γεγονός ότι οι αγώνες τους στρέφονται κατά της ΕΕ), και να ανασυντάξουν το αγροτικό κίνημα, ώστε να γίνει "διεισδυτικό απέναντι στην εξουσία", γιατί, όπως υποστήριξε, "αύριο μπορεί να είμαστε εμείς εξουσία".

Από την άλλη, τους επέκρινε για την εμμονή τους στο αίτημα για εκτροπή του Αχελώου, υποδεικνύοντας άλλες λύσεις, που, έτσι κι αλλιώς, δοκιμάστηκαν και έφτασαν την περιοχή στα πρόθυρα της ερημοποίησης.

Κι από πάνω, τους επέρριψε, έμμεσα, ευθύνες γιατί δεν κατόρθωσαν - λέει - ακόμα να υπερπηδήσουν τα εμπόδια του καπιταλισμού, όπως είναι οι μεσάζοντες και οι κερδοσκόποι που τους εκμεταλλεύονται.

Ο πρόεδρος ενός κόμματος που, από παλιά ως ΣΥΝ και στη συνέχεια ως ΣΥΡΙΖΑ, έδειχνε βαθιά απέχθεια και εχθρική στάση απέναντι στα μπλόκα της αγροτιάς, επειδή έστρεφαν τα πυρά τους ενάντια στην ΚΑΠ και την ΕΕ και, μάλιστα, με μορφές πάλης "ασύμβατες" με το "ευρωπαϊκό κεκτημένο", όπως έλεγαν, επισκέφτηκε το μπλόκο της Νίκαιας με προφανή διπλό στόχο: Να αθωώσει την ΕΕ και την ΚΑΠ για την "κατάντια" των αγροτών και να ψαρέψει σε θολά νερά, δίνοντας ανέξοδες υποσχέσεις, όπως για χάρισμα των αγροτικών χρεών, για αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνό ρεύμα κλπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ βρισκόμαστε στην τελευταία χρονιά της παλιάς ΚΑΠ και έρχεται η νέα για την περίοδο 2014-2020, που θα δώσει πιο ισχυρό χτύπημα στη φτωχή αγροτιά, μέσω των νέων περικοπών στις επιδοτήσεις κι άλλων μέτρων επιτάχυνσης του ξεκληρίσματος, όπως η φορολόγηση χωραφιών, τα βιβλία εσόδων- εξόδων, τα χαράτσια κλπ., ο κ. Τσίπρας τα εξαφάνισε όλα αυτά και στάθηκε στα βολικά αντιμνημονιακά και αντικυβερνητικά επιχειρήματα.

Ομως, η φτωχή αγροτιά βρίσκεται στα οδοστρώματα των εθνικών οδών, δεκαετίες τώρα, ενάντια στα πρόστιμα, στους περιορισμούς, στις αμέτρητες ντιρεκτίβες και στους νόμους της ΕΕ. Με, ή χωρίς μνημόνια, τα ίδια βάσανα είχε, που, εν μέσω κρίσης, γίνονται πιο σκληρά και δυσβάσταχτα. Εξάλλου, τα μνημόνια και η τρόικα "παιδιά" της ΕΕ και των εταίρων της είναι, που διαμορφώθηκαν μέσα από συμβιβασμούς και συμφωνίες.

Το μείγμα διαχείρισης της κυβερνητικής εξουσίας που, σε γενικές γραμμές, παρουσίασε στους αγρότες ο κ. Τσίπρας το έχουν ξανακούσει οι παλιότεροι, δεκαετίες πριν, από επίδοξους μνηστήρες του πρωθυπουργικού θώκου και γι' αυτό εκπαιδεύουν τους νεότερους να κρατάνε "μικρό καλάθι".

Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβει τη στρατηγική του στόχευση για βιώσιμες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ικανές να αντέξουν σε ένα ευρωπαϊκό και διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Αυτό ακριβώς που κάνει η ΚΑΠ και η ΕΕ. Αλλά, επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει με 854.100 αγροτικά νοικοκυριά, εκ των οποίων το 64% φτωχά, προωθούν το ξεκλήρισμά τους, μέσω οικονομικών και άλλων εργαλείων, τα οποία χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις κι αποδέχονται όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Αυτό πρεσβεύει και ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω κι αν προσπαθεί να το στολίσει με "χρυσό περιτύλιγμα", αποδεχόμενος επιμέρους αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών, τα οποία, όμως, αφορούν σε προβλήματα του γεννιούνται από την υλοποίηση αυτής της πολιτικής.

Ας μην ξοδεύουν, λοιπόν, τζάμπα το χρόνο τους στη φτωχή αγροτιά. Αυτή είδε και έμαθε πολλά από όλα τα κόμματα και, ανεξάρτητα από την όποια εκλογική συμπεριφορά της στις πρόσφατες εκλογές, έχει και μνήμη και κρίση για να διαλέξει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει.

Το ΚΚΕ η φτωχή αγροτιά το είχε πάντα σταθερό και σίγουρο υπερασπιστή των δικαιωμάτων της σε όλους τους αγώνες. Ετσι θα το έχει και τώρα και στο μέλλον, στην κατεύθυνση της πάλης της για να λυθούν τα άμεσα προβλήματα, αλλά και για την προοπτική που βρίσκεται σε μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, κόντρα στα μονοπώλια, για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Αλλά, για να γίνει αυτό χρειάζεται η εξουσία να φύγει από τα μονοπώλια και να περάσει στα χέρια του λαού».

ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ψήφισμα αλληλεγγύης στην αγωνιζόμενη αγροτιά

Υιοθετήθηκε με πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Ψήφισμα αλληλεγγύης στην αγωνιζόμενη αγροτιά κατέθεσαν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» χτες, στο Συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). Το ψήφισμα, το οποίο έγινε ομόφωνα αποδεκτό από το σώμα, έχει ως εξής:

«Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στην αγωνιζόμενη αγροτιά, που για 3η βδομάδα βρίσκεται στους δρόμους του αγώνα με τη μορφή μπλόκων. (...)

Είναι αγώνας επιβίωσης και το δίκιο είναι με το μέρος τους. Ξέρουν καλά πως αν δεν αποκρούσουν τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον τους η συγκυβέρνηση, με τα απανωτά χαράτσια και τους βαρείς φόρους κι αν δε συγκρουστούν με την καταστροφική ΚΑΠ της ΕΕ για να την ανατρέψουν, πολύ γρήγορα θ' αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το αγροτικό επάγγελμα, να παραδώσουν, αντί πινακίου φακής, τα χωράφια τους και να οδηγηθούν στην ανεργία, στην πείνα και στην κοινωνική εξαθλίωση.

Η αυταρχική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αντί να δώσει λύσεις στα οξυμένα αγροτικά προβλήματα, χρησιμοποιεί τη βία των ΜΑΤ, τον εμπαιγμό και τη συκοφαντία.

Η άρνηση του πρωθυπουργού να συναντήσει αντιπροσωπεία της αγωνιζόμενης αγροτιάς φανερώνει την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο και με επιχειρήματα τα αιτήματα της μικρομεσαίων - φτωχών αγροτών. Εκφράζει την απροκάλυπτη εχθρότητα στο δίκαιο αγώνα που δίνουν για την επιβίωση, ενώ σηματοδοτεί την κλιμάκωση του αυταρχισμού.

Καλούμε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Ταυτόχρονα καλούμε σε ενίσχυση και αλληλεγγύη της αγωνιζόμενης αγροτιάς, ανάπτυξη της συμμαχίας της με τους εργαζόμενους της πόλης και τα λαϊκά στρώματα. Για την ανατροπή της αντιλαϊκής αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα σε όφελος του λαού και των αγροτών και όχι των κερδών των μονοπωλίων. Για παραγωγή ντόπιων προϊόντων που θα ικανοποιούν τις λαϊκές διατροφικές ανάγκες, θα εξασφαλίζουν λαϊκή ευημερία και όχι ανεργία και δυστυχία».

ΛΑΜΙΑ
Αναβλήθηκε η δίκη λόγω έλλειψης μαρτύρων

Μαζικό αγωνιστικό «παρών» έδωσαν χτες οι αγρότες της Φθιώτιδας έξω από το δικαστήριο της Λαμίας, όπου οδηγήθηκαν να δικαστούν 12 αγωνιστές αγρότες, τους οποίους συνέλαβε η Αστυνομία στο μπλόκο της Λαμίας την Τετάρτη, μετά τη βάρβαρη επίθεση των δυνάμεων των ΜΑΤ στην Ανθήλη. Η δίκη τελικά αναβλήθηκε για τις 26/2, επειδή δεν παραβρέθηκε κανείς από τους πέντε μάρτυρες κατηγορίας (αστυνομικοί). Στο πλευρό των 12 διωκόμενων αγροτών βρέθηκαν πλήθος αγροτοσυνδικαλιστών της ΠΑΣΥ, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και σωματείων της περιοχής, καθώς και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, στα μπλόκα της αγροτιάς θα σπάσει».

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πελασγίας, Στυλίδας - Αχινού και Μακρακώμης Φθιώτιδας, που δραστηριοποιούνται μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ, απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση στα διόδια της Τραγάνας στις 4 μ.μ. Παράλληλα, στο Νομό Φθιώτιδας τα τρακτέρ συνεχίζουν να είναι συγκεντρωμένα: Στην Αλαμάνα (είσοδος της Λαμίας), στην ΠΑΘΕ, στο Δομοκό, στην Εθνική Λαμίας - Καρδίτσας, στην Ελάτεια, διασταύρωση Μοδίου, στις Λιβανάτες, στο 148ο χλμ. της ΠΑΘΕ και στον Μπράλο.

  • Επίσης, στη Βοιωτία τα τρακτέρ παραμένουν στις επάλξεις του αγώνα: Στην Περιφερειακή Ορχομενού - Κάστρου, στη Θήβα, στο 90ό χλμ. της ΠΑΘΕ και στη διασταύρωση Βαγίων της επαρχιακής οδού Θήβας - Λιβαδειάς. Στην Εύβοια: Στο Μαντούδι, θέση Παλιουριά και στην Ιστιαία.
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ
Σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα των αγροτών

Κάλεσμα για πλατιά σύσκεψη αγροτών απευθύνει ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Αστερουσίων στο Νομό Ηρακλείου, την Κυριακή 17 Φλεβάρη, με σκοπό την οργάνωση του αγώνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τον καθορισμό των επόμενων βημάτων τους.

Η σύσκεψη θα γίνει στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στον Πύργο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ