ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Καλούν σε ξεσηκωμό όλους τους εργαζόμενους στη «Euromedica»

Συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη. Παρέμβαση, χτες, και στην Αθήνα

Από συγκέντρωση απεργών έξω από την κλινική «Euromedica» στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από συγκέντρωση απεργών έξω από την κλινική «Euromedica» στη Θεσσαλονίκη
Με μαζική συμμετοχή στην απεργία συνέχισαν και χτες τον αγώνα τους για τα δεδουλευμένα και την υπογραφή ΣΣΕ οι εργαζόμενοι στις κλινικές του ομίλου EUROMEDICA σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη. Για τέταρτη μέρα, χτες, οι κλινικές εργάστηκαν με το προσωπικό ασφαλείας. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας, στη Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση για τα δεδουλευμένα, χωρίς ωστόσο η εργοδοσία να δεσμευθεί για την καταβολή τους.

Το επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι θα κλιμακώσουν τον αγώνα σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους από τις κλινικές του ομίλου στην υπόλοιπη χώρα.

Κάλεσμα ξεσηκωμού σε όλο τον όμιλο

«Ολοι μαζί ενωμένοι μια γροθιά, να ξεσηκωθούμε, ενάντια στην απλήρωτη δουλειά και στις μειώσεις στους μισθούς που κάνει η εργοδοσία». Με αυτό το κάλεσμα τα κλαδικά σωματεία στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Λάρισας απευθύνονται σε όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο EUROMEDICA και του κλάδου για ξεσηκωμό και συμμετοχή στην απεργία.

Χτες, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας έκανε παρέμβαση στα κεντρικά του ομίλου στην Αθήνα και απαίτησε δικαίωση των αιτημάτων των εργαζομένων, ενώ η εργοδοσία επικαλέστηκε «μειωμένο τζίρο» και καθυστερήσεις πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ.

Η κοινή ανακοίνωση των κλαδικών σωματείων στο χώρο της Ιδιωτικής Υγείας έχει ως εξής:

«Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο EUROMEDICA και σας καλούμε:

Ολοι μαζί ενωμένοι μια γροθιά, να ξεσηκωθούμε, ενάντια στην απλήρωτη δουλειά και στις παράνομες μειώσεις στους μισθούς που κάνει η εργοδοσία. Εμείς δουλεύουμε τζάμπα και δεν μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας, αλλά τα κέρδη του ομίλου καλά κρατούν. Ο τζίρος του ομίλου το εννεάμηνο του 2012 έφθασε στα 176 εκατ. ευρώ, από 141,6 το 2011, δηλαδή αύξηση 24,4%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν το αντίστοιχο διάστημα σε 30,8 εκατ. ευρώ έναντι 63 χιλιάδων ευρώ ζημιών πέρυσι.

Να αψηφήσουμε την εργοδοτική τρομοκρατία και τους εκβιασμούς, που χρησιμοποιεί για να εξαναγκάσει τους εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη να υπογράψουν επιχειρησιακή σύμβαση με μειωμένες αποδοχές και με αντάλλαγμα να πληρωθούν ένα μέρος του μισθού τους, που είναι υποχρεωμένη έτσι και αλλιώς να καταβάλει η εργοδοσία. Κάνει παράνομες μειώσεις στους μισθούς 15% τη στιγμή που οι συμβάσεις των εργαζομένων έχουν περάσει σε ατομικό επίπεδο και ισχύει γι' αυτούς η σύμβαση του 2009. Αυτή η σύμβαση μπορεί να αλλάξει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Η μετενέργεια με την οποία ο όμιλος εκφοβίζει τους εργαζόμενους δεν μπορεί να εφαρμοστεί στους παλιούς εργαζόμενους αλλά μόνο σε όσους έχουν προσληφθεί με την ΕΓΣΣΕ. Οι συνάδελφοί μας στις κλινικές του ομίλου EUROMEDICA στη Θεσσαλονίκη και στην Κοζάνη διεκδικούν το δίκιο τους. Βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις με μεγάλη συμμετοχή, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους χωρίς περικοπές. Ο αγώνας των συναδέλφων μας να γίνει και δικός μας αγώνας. Οι ίδιες καθυστερήσεις υπάρχουν και σε άλλες κλινικές και εργαστήρια του ομίλου σε όλη τη χώρα. Εχουμε τα ίδια προβλήματα, κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας. Αυτό που θα κάμψει την εργοδοτική αδιαλλαξία είναι η ενότητα των εργαζομένων και ο συντονισμένος αγώνας σε όλο τον όμιλο.

Τα κλαδικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας, της Λάρισας, Πειραιά καλούν όλους τους συναδέλφους να οργανώσουμε από κοινού τους αγώνες ενάντια στην εργοδοσία και να διεκδικήσουμε:

-- Αμεσα εδώ και τώρα να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα χωρίς περικοπές!

-- Καμιά μείωση στους μισθούς!

Ολοι μαζικά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Φλεβάρη 2013 μαζί με το ΠΑΜΕ».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΗΣ
Αντιπαλεύουν τις εξελίξεις σε Ταμείο - ΣΣΕ

Με ψήφισμά τους διαφοροποιούνται από την ηγεσία της Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών και της ΓΣΕΕ

Την προσπάθεια της ηγεσίας «της διασπαστικής Ομοσπονδίας των Ιατρικών Επισκεπτών να συναινέσει στην εφαρμογή του νόμου της συγκυβέρνησης για τα επικουρικά ταμεία που προβλέπει την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων ή τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου ως νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου» καταγγέλλουν σε ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι στη Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη Αλίμου (ΣΥΝΦΑ) του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ μετά από γενική συνέλευση. Μάλιστα, καλούν όλους τους συναδέλφους του κλάδου την Τετάρτη 27 Φλεβάρη στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) στις 6.30 μ.μ. στην κινητοποίηση που οργανώνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) για να δηλώσουν πως το Ταμείο είναι των φαρμακοϋπαλλήλων και θα το υπερασπιστούν.

Οπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, «η επιλογή της πλειοψηφίας - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, "Αυτόνομης Παρέμβασης" - του ΔΣ της Ομοσπονδίας των Ιατρικών Επισκεπτών να προχωρήσει στη δημιουργία επαγγελματικού Ταμείου ως ΝΠΙΔ εν κρυπτώ και σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Παναγόπουλο, δήθεν για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων του κλάδου και η βιωσιμότητα του Ταμείου οδηγεί τελικά στην πλήρη εφαρμογή του νόμου που προβλέπει μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις έως 45% και κατάργηση των παροχών που είχαμε μέχρι σήμερα (κατασκηνώσεις, δάνεια). Οδηγεί τελικά στην πλήρη απαξίωση του κοινωνικού χαρακτήρα του ταμείου.

Δηλώνουμε ότι η Ομοσπονδία των ιατρικών επισκεπτών και ο Γ. Κονιδάρης δεν εκπροσωπούν τον κλάδο μας και δεν τους έχουμε εξουσιοδοτήσει έτσι ώστε να παίρνουν αποφάσεις για τον κλάδο μας, ούτε για το επικουρικό μας Ταμείο, ούτε για την κλαδική μας σύμβαση. Καλούμε τους συναδέλφους ιατρικούς επισκέπτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τη στάση που κρατάει η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας τους.

Οι εργαζόμενοι της ΣΥΝΦΑ. δηλώνουμε ότι μαζί με το Συνδικάτο Φαρμάκου και την ΟΕΦΣΕΕ θα αγωνιστούμε για την υπεράσπιση του Ταμείου και της κλαδικής σύμβασης, ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας να βάλει στο χέρι το Ταμείο μας και τα δικαιώματα μας».

Ακόμα, η «Αγωνιστική Συσπείρωση» Εργαζομένων «ALAPIS» καταγγέλλει πως «ενώ η ολομέλεια της ΠΟΙΕ είχε αποφασίσει το ζήτημα να κριθεί σε γενικές συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων, οι γνωστοί "δημοκράτες" που διοικούν την ΠΟΙΕ έστησαν το πανηγύρι που το ονόμασαν "συνδιάσκεψη για το φάρμακο" για να αποσπάσουν τη συναίνεση στη μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε επαγγελματικό ταμείο, εκμεταλλευόμενη το σχετικό αντεργατικό νόμο».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ξεκίνησε χτες το 33ο Συνέδριο

Οι σύνεδροι απέκλεισαν τη νοθεία, στηρίζοντας την πρόταση του ΠΑΜΕ

Με την πλειοψηφία των συνέδρων να υπερψηφίζει την πρόταση των ταξικών δυνάμεων της παράταξης Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΔΕΣΚ), ενταγμένη στο ΠΑΜΕ, για να μη συμμετέχουν οι αντιπρόσωποι που έχουν εκλεγεί με νόθες διαδικασίες, ξεκίνησαν χτες οι εργασίες του 33ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Η πλειοψηφία των συνέδρων συμπαρατάχθηκε με τις ταξικές δυνάμεις δίνοντας την κατάλληλη απάντηση σε ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ οι οποίες «κατέβηκαν» με κοινή πρόταση «όλοι οι αντιπρόσωποι μέσα» με στόχο να αλλοιώσουν τους συσχετισμούς και τη θέληση των εργαζομένων του Πειραιά, υπέρ της αντιλαϊκής πολιτικής.

Οι δύο παρατάξεις με πρόσχημα ότι η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΠ είχε αποφασίσει «ναι» σε όλους τους αντιπροσώπους απαίτησαν να μη γίνει ψηφοφορία και να συμμετέχουν στο συνέδριο οι 38 αντιπρόσωποι των 7 ναυτεργατικών σωματείων που κόντρα στο καταστατικό έχουν εκλεγεί με το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα, του σωματείου της ΠΙΤΣΟΣ που φαίνεται να έχουν ψηφίσει στις εκλογές 874, όταν στο εργοστάσιο οι εργαζόμενοι είναι βεβαιωμένα 548 και πάει λέγοντας. Τελικά, η πρότασή τους τέθηκε σε ψηφοφορία. Συγκέντρωσε μόλις 42 ψήφους και απορρίφθηκε, ενώ η πρόταση της ΔΕΣΚ συγκέντρωσε 72 ψήφους. Μετά την ψηφοφορία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ αποχώρησαν.

Σε ό,τι αφορά την «Αυτόνομη Παρέμβαση» στη συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΚΠ, προκειμένου να αποφύγει να πάρει θέση είχε αποχωρήσει, ενώ χτες βλέποντας πώς διαμορφώνονταν οι συσχετισμοί, προφανώς για να μην εκτεθεί, «κατέβασε» δική της πρόταση που ήταν αντίστοιχη με αυτή της ΔΕΣΚ. Απαίτησε να γίνει ξεχωριστή ψηφοφορία η οποία συγκέντρωσε 21 ψήφους.

Ο πρόεδρος του ΕΚΠ Ν. Ξουράφης, εκλεγμένος με τις δυνάμεις της ΔΕΣΚ. παρουσιάζοντας τις θέσεις της παράταξης επισήμανε: «Σήμερα συγκρούονται δύο δρόμοι ανάπτυξης. Από τη μια, ο δρόμος που χαράσσεται από τα μονοπώλια και τα κόμματά τους και, από την άλλη, ο δρόμος του αγώνα των αποφασισμένων εργαζομένων, που οδηγεί στη ρήξη και την ανατροπή, στην έξωση των μονοπωλίων». Αυτό, σημείωσε, προϋποθέτει «δυνάμωμα των ταξικών δυνάμεων στα σωματεία, οργάνωση και συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτά, συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις και στις συλλογικές αποφάσεις. Απαιτεί αγώνες που θα δυναμώνουν σε κάθε τόπο δουλειάς». Απαιτεί «κίνημα με πρωταγωνιστή την εργατική τάξη σε συμμαχία με τους αγρότες, και τους αυτοαπασχολούμενους, τους σπουδαστές, τις γυναίκες, που θα μάχεται για να βάλει εμπόδια στα μέτρα, να αποτρέψει τη συντριβή του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και στο έδαφος αυτής της πάλης διεκδικεί να γίνουν αυτοί οι κουμανταδόροι της παραγωγής και της οικονομίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ