ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Δεν έγιναν οι εκλογές του νέου αντιδραστικού νόμου

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή μαζική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή μαζική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Με μαζική μαχητική συγκέντρωση, χτες από τις 8 το πρωί, διδάσκοντες, εργαζόμενοι και φοιτητές, απέκλεισαν το κτίριο της Σχολής Νομικών Οικονομικών Πολιτικών Επιστημών (ΝΟΠΕ) και εμπόδισαν τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ. ΕΣΔΕΠ, Σύλλογος Εργαζομένων και φοιτητικοί σύλλογοι προγραμματίζουν νέα κινητοποίηση αύριο Παρασκευή 17 Φλεβάρη, με στόχο τη ματαίωση των εκλογών, καθώς η Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε αναβολή των εκλογών και διεξαγωγή τους αύριο στον ίδιο χώρο.

Εκατοντάδες διδάσκοντες, διοικητικοί εργαζόμενοι και φοιτητές, διαδήλωναν επί ώρες μπροστά στο κτίριο της ΝΟΠΕ και απαιτούσαν ο νέος νόμος πλαίσιο να καταργηθεί, παιδεία στην υπηρεσία των αναγκών του λαού και της εξουσίας του.

Με αφορμή τις αντιδράσεις καθηγητών υποψηφίων για το Συμβούλιο Διοίκησης, μελών της εφορευτικής επιτροπής, κλπ, που χαρακτήρισαν «βίαιη» τη μαζική κινητοποίηση, υπήρξε παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, που παρήγγειλε προκαταρκτική έρευνα για το αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα παράνομης βίας και διατάραξης υπηρεσιακής ειρήνης.

Οι κινητοποιήσεις φοιτητών, πανεπιστημιακών και εργαζομένων ενάντια στα Συμβούλια Διοίκησης και συνολικά στο νόμο - πλαίσιο συνεχίζουν να προκαλούν την αντίδραση του υπουργείου Παιδείας, που απειλεί με τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, αλλά ακόμα και με μη απονομή των πτυχίων!

Η Αχτίδα ΑΕΙ-ΤΕΙ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ χαιρετίζει το πλήθος των μελών ΔΕΠ, εργαζόμενων και φοιτητών, οι οποίοι μαζικά και οργανωμένα μέσα από τους συλλογικούς τους φορείς έδωσαν δυναμικά το «παρών» στην κινητοποίηση ενάντια στην εφαρμογή του νέου νόμου - πλαίσιο και απέτρεψαν τη διεξαγωγή των εκλογών ανάδειξης των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου του ΑΠΘ.

Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το επόμενο διάστημα, μέσα από την ενίσχυση των συλλογικών διαδικασιών, την οργάνωση στα σωματεία και τους φοιτητικούς συλλόγους, χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη για τη μη-εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιου. Να συνδυαστεί με την πάλη των λαϊκών στρωμάτων να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση» και καλεί τα μέλη ΔΕΠ σε καθολική ΑΠΟΧΗ από τις εκλογές των συμβουλίων όποτε και αν γίνουν και το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας σε μαζική συμμετοχή στη νέα αυριανή κινητοποίηση.

Σε άλλα ιδρύματα

Σε αναβολή για τις 14 Μάρτη των προγραμματισμένων για χτες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εκλογών, αναγκάστηκε να προχωρήσει κάτω από την οργανωμένη συλλογική αντίδραση φοιτητών και καθηγητών η διορισμένη από το υπουργείο παιδείας Οργανωτική Επιτροπή. Η Οργανωτική Επιτροπή εξαπολύει συκοφαντική επίθεση, κάνοντας λόγο για «αυτόκλητους υπερασπιστές και προστάτες του Πανεπιστημίου», για «καθοδηγούμενη βία», προσδίδοντας στην ανυπακοή στο νόμο «αυτοδικία». Σε ανακοίνωσή του, το ΜΑΣ καταγγέλλει την Οργανωτική Επιτροπή ότι λέει «ψέματα για χρήση σωματικής βίας». «Να μας πουν οι πλασιέ των επιχειρήσεων στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ: αν δεν είναι βία να δουλεύεις με 400 ευρώ, τι είναι βία; Δεν είναι βία να κλείνουν οι εστίες και οι σπουδαστές να "στέλνονται σπίτι τους"; Δεν είναι βία να απολύονται οι γονείς μας; Δεν είναι βία να τρέμεις μήπως αρρωστήσεις;» ρωτάει το ΜΑΣ και καλεί τους φοιτητές σε ξεσηκωμό ενάντια στα συμβούλια διοίκησης και το νόμο συνολικά.

Με παρέμβαση φοιτητών δεν πραγματοποιήθηκαν, χτες, ούτε οι εκλογές για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Φοιτητές και μέλη ΔΕΠ κινητοποιήθηκαν στη Γεωπονική Σχολή Φυτόκου στο Βόλο, αλλά και στην Ιατρική Σχολή της Λάρισας, όπου θα στήνονταν οι κάλπες των εκλογών. Η Οργανωτική Επιτροπή θα συνεδριάσει για να ανακοινώσει την αναβολή των εκλογών, ενώ, μέχρι χτες, δεν είχε οριστεί νέα ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου οι εκλογές για το Συμβούλιο ματαιώθηκαν προχτές (ήταν προγραμματισμένες για χτες), με απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής, μετά από κινητοποίηση φοιτητών στην Τρίπολη. Δεν ανακοινώθηκε νέα ημερομηνία.

Κατήγγειλαν τις προσπάθειες τρομοκράτησης

Κινητοποίηση ενάντια στη συνδικαλιστική δίωξη μαθητή του 66ου Γυμνασίου στον Κολωνό

Αποφασισμένοι να μη μείνει αναπάντητη η απαράδεκτη τιμωρία μαθητή που ενημέρωνε για το τριήμερο κινητοποιήσεων ενάντια στο νέο μνημόνιο, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κεντρικού Τομέα του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, της τοπικής Λαϊκής Επιτροπής και μαθητές συγκεντρώθηκαν χτες στο 66ο Γυμνάσιο, στον Κολωνό. Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή, μέρα απεργίας, μαθητής - μέλος του 15μελούς τιμωρήθηκε με μονοήμερη αποβολή γιατί ενημέρωνε τα τμήματα για τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις. Στο ποινολόγιο γράφτηκε ότι «ενοχλούσε τα τμήματα την 1η ώρα μαθήματος για ενημέρωση σε θέματα συνδικαλιστικά, χωρίς άδεια». Ενώ ο ίδιος ο μαθητής έγραψε στο ποινολόγιο ότι ο διευθυντής «υποστήριξε ότι ενοχλούσα τα παιδιά ενώ ο βασικός μισθός, το ανώτερο όριο έχει φτάσει 808 ευρώ μεικτά και λέει ο κ. (σ.σ. αναφέρει το όνομα του διευθυντή) ότι ενοχλούμε επειδή ξεσηκωνόμαστε. Η τρομοκρατία δε θα περάσει».

Η χτεσινή κινητοποίηση έγινε με αφορμή τη συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων με θέμα την επικύρωση ή μη της ποινής του μαθητή. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο σύλλογος συνεδρίαζε επί τρεις ώρες και δεν κατέληξε σε απόφαση, έτσι πρόκειται να ξανασυνεδριάσει σήμερα για το θέμα.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Κεντρικού Τομέα καταγγέλλει έντονα τη στάση του διευθυντή του σχολείου και καλεί: «Στο πόδι όλοι οι συνάδελφοι - εκπαιδευτικοί σε όλα τα σχολεία, στη γειτονιά! Στο πόδι μαζί τους οι μαθητές και οι γονείς τους! Δε δεχόμαστε μαθήματα υποταγής για τους μαθητές μας! Απομονώνουμε όποιον το επιχειρήσει. Κάνουμε πέρα κάθε προσκυνημένο διευθυντή! Το ΠΑΜΕ σας καλεί να οργανωθούμε και να παλέψουμε σαν ένας άνθρωπος. Γκρεμίζουν τα πάντα, για να σώσουν τα μονοπώλια. Η χρεοκοπία του λαού είναι ανεξέλεγκτη, θα είναι ασταμάτητη. Οποιος λείπει απ΄τον αγώνα αυτές τις ώρες διευκολύνει τους εχθρούς της ζωής μας! Ο ξεσηκωμός με καθαρό στόχο είναι μονόδρομος! Μπορούμε να τους ανατρέψουμε. Αρκεί να εμπιστευτούμε τη δύναμή μας»!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΕΑΤ
Διεκδικούν τα δεδουλευμένα ενός χρόνου

«Κλείνουνε σχολεία και νοσοκομεία, πάμε για ανατροπή και άλλη κοινωνία», φώναξαν χτες εργαζόμενοι του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, που είναι απλήρωτοι για ένα χρόνο, μέλη του Συλλόγου Γονέων των μαθητών του Κέντρου και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι - πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας - απαίτησαν να πληρωθούν και κατήγγειλαν πως το Κέντρο με δυσκολία λειτουργεί και φέρνει σε πέρας το δύσκολο έργο της εκπαίδευσης και της φροντίδας των τυφλών μαθητών. «Το υπουργείο Υγείας αρνείται να αναγνωρίσει το πρόβλημα, λέει πως δεν έχει καμιά σχέση με αυτούς τους εργαζόμενους, ενώ ανήκουν σε μια εταιρεία που ιδρύθηκε με προτροπή των κυβερνήσεων προς τη διοίκηση του ΚΕΑΤ, μια εταιρεία στην οποία το ΚΕΑΤ συμμετέχει κατά 99% και 1% ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών και όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων αυτών γράφουν ότι απασχολούνται στο ΚΕΑΤ και καλύπτουν τη δουλειά αφού σταμάτησαν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εδώ και 16 χρόνια», σημείωσε σε δήλωσή της η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΑΤ.

  • Σε γενική συνέλευση καλεί ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής την Κυριακή 19 Φλεβάρη, στις 10 π.μ. στην Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος) με θέμα: «Οι οικογένειές μας, τα παιδιά μας σε κίνδυνο και σχέδιο δράσης για την υπεράσπισή τους».
  • Την Παρασκευή 17 Φλεβάρη στις 9 μ.μ. στην αίθουσα του Δήμου Ταύρου (Πειραιώς και Επταλόφου 7) η ΕΣΚ Τυφλών θα κάνει συνεστίαση (τηλ. επικοινωνίας: 6936834516).
ΜΑΘΗΤΕΣ
Πολύμορφη δραστηριότητα στα σχολεία

Τα νέα μέτρα που απειλούν το παρόν και το μέλλον των μαθητών και κάθε λαϊκής οικογένειας βρίσκονται στο επίκεντρο συνελεύσεων, συζητήσεων, κινητοποιήσεων και μιας πολύμορφης δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε σχολεία.

Χτες το μεσημέρι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Κολωνού - Σεπολίων, μαθητές συγκεντρώθηκαν στον Αγ. Κωνσταντίνο, έκαναν εξόρμηση με τις αποφάσεις του Συντονιστικού και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν στο 66ο Γυμνάσιο για να συμπαρασταθούν στο συμμαθητή τους που διώκεται για τη συνδικαλιστική του δράση. Στη συνέχεια, συμμετείχαν στην επίσκεψη της Λαϊκής Επιτροπής της περιοχής στο εργοστάσιο της 3Ε, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Συγκέντρωση χτες το μεσημέρι, στο σταυροδρόμι του Δημοτικού Διαμερίσματος Κολυμπαρίου του Δήμου Πλατανιά στα Χανιά, έκαναν οι Σύλλογοι Γονέων και τα δεκαπενταμελή του Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Κολυμπαρίου. Διαμαρτυρήθηκαν για την προοπτική περικοπής των κονδυλίων μεταφοράς των μαθητών από απομακρυσμένες περιοχές στα σχολεία τους. Απαίτησαν δωρεάν μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους, κάνοντας σαφές ότι δε θα επιτρέψουν το κόστος της μεταφοράς να φορτωθεί στους γονείς. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν ή προετοιμάζονται και σε άλλες περιοχές του νομού και σήμερα Πέμπτη πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των σχολείων.

Χτες το πρωί στα Χανιά πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία μαθητών από σχολεία του κέντρου που κατέληξε στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Χανίων. Επίσης 11 σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι σε κατάληψη.

Στο Ηράκλειο, επίσης, συνεχίστηκαν χτες οι κινητοποιήσεις των μαθητών με συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο. Στο Ηράκλειο 4 σχολεία είναι σε κατάληψη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ