ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Τσακίζουν και κοροϊδεύουν τους νησιώτες

Σχόλιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Τα μέτρα του μνημονίου συμπληρώνουν τις άθλιες και ακριβές θαλάσσιες συγκοινωνίες, την υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας - Παιδείας - Πρόνοιας στα νησιά, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των αστικών κομμάτων
Τα μέτρα του μνημονίου συμπληρώνουν τις άθλιες και ακριβές θαλάσσιες συγκοινωνίες, την υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας - Παιδείας - Πρόνοιας στα νησιά, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των αστικών κομμάτων
Η υποκρισία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που με το ένα χέρι ψηφίζουν και εφαρμόζουν τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και με το άλλο ζητούν συγχωροχάρτι, παριστάνοντας ότι «ενδιαφέρονται» δήθεν για τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, αποδεικνύεται ακόμα μια φορά, με αφορμή άτυπη διακομματική σύσκεψη που έγινε χτες στη Γερουσία με τη συμμετοχή βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εκλέγονται στις περιφέρειες των νησιών του Αιγαίου.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν τα προβλήματα των νησιών, που η πολιτική τους προκαλεί, με έμφαση στο θέμα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ, όπως προβλέπει το μνημόνιο που ψήφισαν οι ίδιοι που χτες συμμετείχαν στη σύσκεψη! Στη συνάντηση δε συμμετείχε το ΚΚΕ. Σε σχόλιο που εξέδωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος σημειώνει:

«Η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου μνημονίου από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ σηματοδοτεί την κλιμάκωση της επίθεσης με νέες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, νέες μεγάλες περικοπές στις κοινωνικές παροχές, κλιμάκωση της φοροεπιδρομής στα λαϊκά εισοδήματα, για να στηριχθεί η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Το ΚΚΕ καταψήφισε και αντιπάλεψε το μνημόνιο για να μην περάσουν αυτά τα πρωτοφανή αντιλαϊκά μέτρα που ανάμεσα στα άλλα προβλέπει και την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στον ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα πρόβαλλε και διεκδικεί τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των εργαζομένων, των ανέργων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη και υπηρεσίες που καλύπτουν λαϊκές ανάγκες και τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με 45%. Από αυτή τη σκοπιά, η μόνη συνεπής στάση που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων των νησιών είναι η θέση του ΚΚΕ. Καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα δεν έχουν οι θέσεις κομμάτων που εφάρμοσαν αντιλαϊκά μέτρα και ψήφισαν το μνημόνιο και σήμερα επιχειρούν να κλείσουν τα μάτια των νησιωτών με πρωτοβουλίες τέτοιες όπως κάνουν για τον ΦΠΑ των νησιών».

ΚΑΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Αλλοθι στα αντιλαϊκά μέτρα η παραίτηση από το μισθό

«Οι πολιτικοί κρίνονται πρωτίστως από τη θέση που παίρνουν απέναντι στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα», σημειώνει σε σχόλιο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Την απόφασή του να παραιτηθεί από τη μηνιαία αποζημίωση που λαμβάνει γνωστοποίησε χτες στον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο ο Κ. Παπούλιας σε συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο. Η κίνηση προβλήθηκε σαν «συμβολική». Εχει όμως βαθιά υποκριτικό χαρακτήρα και στόχος της είναι να αποπροσανατολίσει το λαό, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηρίζει την εφαρμοζόμενη πολιτική που τσακίζει τα λαϊκά - εργασιακά δικαιώματα και στις συχνές παρεμβάσεις του προτρέπει το λαό να συμβιβαστεί με την εξαθλίωσή του.

Σχολιάζοντας την παραίτηση του Κ. Παπούλια από τον προεδρικό μισθό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Οι πολιτικοί κρίνονται πρωτίστως από τη θέση που παίρνουν απέναντι στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και τις κρίσιμες επιλογές που οδηγούν το λαό στην εξαθλίωση. Κρίνονται απ' τη θέση που παίρνουν απέναντι σ' αυτούς που απειλούν το λαό και τον εκβιάζουν. Αν αυτά τα αποδέχονται ή τα ανέχονται, τότε ακόμα κι αν αρνούνται την οικονομική αποζημίωση ή μισθό, το μόνο αποτέλεσμα είναι να δίνουν άλλοθι στα αντιλαϊκά μέτρα. Με την ευκαιρία, ζητούμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υιοθετήσει τώρα την πρόταση του ΚΚΕ σχετικά με την κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων και των άλλων προνομίων».

Η ετήσια χορηγία προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέρχεται συνολικά σε 370.993 ευρώ.

Εξίσου αποπροσανατολιστική και άσφαιρη ήταν όμως και η απάντηση του Κ. Παπούλια στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. Στη διάρκεια γεύματος που παρατέθηκε χτες προς τιμήν του στο υπουργείο Αμυνας, είπε μεταξύ άλλων: «Δεν δέχομαι να λοιδορείται η πατρίδα μου από τον κ. Σόιμπλε. Δεν το δέχομαι σαν Ελληνας! Ποιος είναι ο κ. Σόιμπλε που μπορεί να λοιδορήσει την Ελλάδα; Ποιοι είναι οι Ολλανδοί; Ποιοι είναι οι Φινλανδοί; Εμείς πάντοτε είχαμε την περηφάνια να υπερασπιστούμε όχι μόνο τη δικιά μας ελευθερία, όχι μονάχα τη δικιά μας πατρίδα, αλλά την ελευθερία της Ευρώπης». Πίσω από τις κορόνες, ο Κ. Παπούλιας ζήτησε από το λαό να πει «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω» σε κυβέρνηση και τρόικα, λέγοντας στην ίδια ομιλία: «Εχουμε χρέος όλοι να βάλουμε πλάτη, για να περάσουμε την κρίση».

Καταγγελία για τη Σχολή Ευελπίδων

Για αδιαφάνεια και αυθαιρεσία στη λειτουργία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων κάνει λόγο ο σύλλογος μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Σχολής, με αφορμή την αθώωση των υπεύθυνων για την εξύμνηση της χούντας ανήμερα της 17ης Νοέμβρη. Σε επιστολή προς την πολιτική, τη στρατιωτική ηγεσία και τη Βουλή, ο σύλλογος επισημαίνει πως η ΣΣΕ λειτουργεί βάσει «συστήματος εσωτερικής λειτουργίας, που βασίζεται σε Βασιλικό Διάταγμα του 1968», ενώ οι νόμοι 3187/2003, περί ΑΣΕΙ και 3883/2010, αφήνουν «επικίνδυνα νομικά κενά», που δίνουν «το περιθώριο σε αρκετούς παράγοντες να δρουν με συντεταγμένη πολιτική προς ίδιον όφελος και επιτρέπουν να βρίσκουν έδαφος παλαιωμένες απόψεις, οι οποίες αρνούνται τον ανοιχτό ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα της ΣΣΕ, ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα στην Ελληνική κοινωνία και το προσδιορίζουν ως κλειστό στρατόπεδο».

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 π.μ. στο αμαξοστάσιο του ΗΛΠΑΠ στην πλατεία Αττικής θα περιοδεύσει ο Γ. Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Σήμερα Πέμπτη, στις 10.30 π.μ. σε συγκέντρωση εργαζομένων της Εργατικής Εστίας θα μιλήσει ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Σήμερα Πέμπτη, στις 4.30 π.μ. στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στο Ελληνικό θα περιοδεύσει ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Κυριακή 19/2 στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη, στον κινηματογράφο «Σπόρτιγκ» (Κ. Παλαιολόγου 18) θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ.

-- Τη Δευτέρα 20/2 στις 4.30 π.μ. στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στον Πειραιά θα περιοδεύσει ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ.

-- Τη Δευτέρα 20/2 στις 10 π.μ. σε συγκέντρωση εργαζομένων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας θα μιλήσει ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, βουλευτής.

-- Την Τρίτη 21/2, στις 4 μ.μ. σε συγκέντρωση στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών HOL, θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ.

ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για την Ιστορία του Κόμματος

Εκδήλωση για την Ιστορία του ΚΚΕ, με αφορμή την επέτειο της μάχης του ΔΣΕ στη Φλώρινα, διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του Κόμματος, την Κυριακή 19 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Φλώρινας (Νέο Πάρκο). Στην εκδήλωση με θέμα «Διδασκόμαστε από την Ιστορία του ΚΚΕ, συνεχίζουμε τον αγώνα για το σοσιαλισμό» θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με πορεία προς τον ομαδικό τάφο, όπου βρίσκονται θαμμένα τα λείψανα των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, που το Φλεβάρη του 1949 πήραν μέρος στη μεγάλη μάχη της Φλώρινας.

Δραστηριότητα Επιτροπών Ειρήνης
  • Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη διοργανώνει συνεστίαση την Κυριακή 19/2 στη 1 μ.μ. στο Δημοτικό Αναψυκτήριο «Δημήτρης Κιντής» στην Ηλιούπολη (Μνησικλέους και Υδρας). Η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Πληροφορίες στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ, Θεμιστοκλέους 56, Εξάρχεια και στα τηλέφωνα 210.3827.303 και 210.3843.444, από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ.
  • Περιφερειακές συσκέψεις διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ. Την Παρασκευή 17/2, στις 6 μ.μ., στον 1ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Το Σάββατο 18/2, στις 11.30 π.μ. στην «παλιά Βιβλιοθήκη» στην Καβάλα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ