ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΠΑΣΟΚ - ΚΟΜΜΑ ΚΟΥΒΕΛΗ)
Οδηγούν στην απόλυση 800 εργαζόμενους

Ο Γ. Μπουτάρης χαρακτήρισε «περίεργο φασισμό» την επιμονή των συμβασιούχων να συζητηθεί το θέμα τους και την παρέμβαση του ΠΑΜΕ υπέρ των εργαζομένων

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη κινητοποίηση συμβασιούχων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, στις 10 Φλεβάρη

MotionTeam

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη κινητοποίηση συμβασιούχων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, στις 10 Φλεβάρη
Με συνοπτικές διαδικασίες πλήρως εναρμονισμένες στην υπηρεσία εφαρμογής της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - τρόικας στην Τοπική Διοίκηση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Π. Αβραμόπουλος, χθες στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, έστησαν ένα σκηνικό προάγγελο της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής που θα προωθήσει η διοίκηση στο δήμο.

Αφορμή στάθηκε το αίτημα (συνοδευόταν από 600 υπογραφές) των 800 συμβασιούχων που οι συμβάσεις τους λήγουν το Μάρτη και θα μείνουν άνεργοι, να συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και να αποφασίσει να μην απολυθεί κανένας και να αγωνιστεί μαζί τους για τη μονιμοποίησή τους. Στο πλευρό των συμβασιούχων που χθες παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν το ΠΑΜΕ, που όλο αυτό το διάστημα συμβάλλει στην οργάνωση του αγώνα τους και στην ανάδειξη του προβλήματος.

Ο Π. Αβραμόπουλος αρχικά προσπάθησε να διώξει τους συμβασιούχους και τους εκπροσώπους τους με δηλώσεις του τύπου «περάστε έξω», «εκπροσωπείτε ένα μέρος του συνόλου», «εκπροσωπείστε από τα εκλεγμένα όργανα» (εννοώντας τα σωματεία που ελέγχονται από ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και δεν κουνάνε δαχτυλάκι για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους) κ.λπ.

Ακόμη πιο προκλητικός, ο δήμαρχος χαρακτήρισε «περίεργο φασισμό» την επιμονή των συμβασιούχων εργαζομένων να συζητηθεί το θέμα τους και την παρέμβαση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ υπέρ τους.

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Σ. Ζαριανόπουλος και Μ. Κωνσταντινίδης κατήγγειλαν ότι η διοίκηση του δήμου θέλει να σιωπήσει τη φωνή των εργαζομένων και να βάλει σε αντιπαράθεση αυτούς που φεύγουν το Μάρτη με αυτούς που θα έρθουν. Και κάλεσαν το δημοτικό συμβούλιο να ψηφίσει ότι δε θα απολυθεί κανένας συμβασιούχος και να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Πρόταση που καταψηφίστηκε από το σύνολο των παρατάξεων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγους, ΛΑ.Ο.Σ. και Δημοκρατική Αναγέννηση». Ολοι τους, παρά τις μεγαλοστομίες που εξέφρασαν στις τοποθετήσεις τους, αποφάσισαν να ζητήσουν από την κυβέρνηση να επιληφθεί του θέματος. Επίσης, ψήφισαν την πρόσληψη εκατοντάδων νέων συμβασιούχων με συμβάσεις ομηρίας ορισμένου χρόνου.

ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Πακτωλός χρημάτων με άγνωστους παραλήπτες

Πεδίο σπατάλης με άγνωστους παραλήπτες και όργανα κυβερνήσεων για άσκηση εξωτερικής πολιτικής, χαρακτήρισε χθες το χώρο των περίφημων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που έχουν δομηθεί στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η συζήτηση είχε ως αφορμή την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία των ΜΚΟ, που ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προωθηθεί από την κυβέρνηση ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης. Υποστήριξε ότι στόχος του νομοθετήματος θα είναι να «ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο», καθώς και «οι διαδικασίες χρηματοδότησης».

Να οριοθετηθεί με σαφήνεια η έννοια της ΜΚΟ απαίτησε, στην παρέμβασή της, η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να νομοθετήσουμε και να ξεκαθαρίσουμε τις έννοιες από την αρχή» και «να δούμε αν τις θέλουμε ή αν δεν τις θέλουμε». Οπως είπε, «δεν ξέρουμε πότε ιδρύεται, πότε διαλύεται, ποια φυσικά πρόσωπα την εκπροσωπούν και ποια όχι, ποιος είναι ο νόμιμος παραλήπτης χρημάτων».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σπατάλη κονδυλίων σε ΜΚΟ, μιλώντας για περιπτώσεις παρασιτικής επιβάρυνσης του Δημοσίου, αλλά και για περιπτώσεις οργανώσεων που ασκούν «ανεπίσημη» εξωτερική πολιτική. «Γιατί χρειάζεται ΜΚΟ ονόματι "Πάτμος" για να χρηματοδοτεί ένα συνέδριο για το περιβάλλον στην καρδιά του Αιγαίου; Η Βουλή έχει κάθε δικαίωμα να πάρει απόφαση να χρηματοδοτήσει πολιτιστικές δράσεις», αναρωτήθηκε ρητορικά η Λ. Κανέλλη, επισημαίνοντας ότι δαπανώνται τεράστια ποσά για τις ΜΚΟ και «εξαιτίας της διαύγειας και του open.gov αυτή την στιγμή δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον καταψύκτη του το "Αιγινήτειο"». «Πού έχουν πάει όλα αυτά τα λεφτά; Πού λειτουργούν όλες αυτές οι ΜΚΟ;», σημείωσε, αναφερόμενη στην αδιαφάνεια του νομικού πλαισίου με ευθύνη των κυβερνήσεων.

Παράλληλα, η βουλευτης του ΚΚΕ σημείωσε ότι «πολλές ΜΚΟ ασκούν πολιτική. Είναι όργανα κυβερνήσεων για άσκηση πολιτικής διεθνώς», αφού δραστηριοποιούνται «σε περιοχές που έχουμε συγκεκριμένη εξωτερική πολιτική δεσμευμένη από την ΕΕ» και «κάνουν βρωμοδουλειά κυβερνήσεων ως προκάλυμμα». Αναφερόμενη συνολικά στο θέμα των ΜΚΟ, επισήμανε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, «από τα χρήματα που πάνε σε ΜΚΟ, το 25% φθάνει ως βοήθεια στον τελικό παραλήπτη και το υπόλοιπο πηγαίνει σε ταξίδια, οργάνωση, πρώτες θέσεις, συνέδρια κ.λπ.». Ετσι - συνέχισε - «αυτοί που υιοθετούν παιδάκια εδώ και παιδάκια εκεί, να ξέρουν ότι ενδιάμεσα υιοθετούν και έναν "μπον βιβέρ", ο οποίος μεσολαβεί για να φάει το παιδάκι στην άλλη άκρη της Γης».

Εισαγγελική έρευνα

Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Ι. Σακελλάκου, οι αρμόδιοι εισαγγελείς του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος θα ελέγξουν τα ποσά επιδότησης των ΜΚΟ (φέρονται πάνω από 600 οργανώσεις) από το Δημόσιο και την ΕΕ και τους σκοπούς διάθεσής τους. Επίσης, ζητείται να διερευνηθούν γενικότερα οι δραστηριότητες όλων των ΜΚΟ που δημιουργήθηκαν από το 1997. Η παρέμβαση της Εισαγγελίας γίνεται μετά από σειρά δημοσιευμάτων, αλλά και αναφορά ιδιώτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι ΜΚΟ εισέπραξαν την περίοδο 2009-2010 περί τα 5,7 εκατ. ευρώ, ενώ την περίοδο 1999-2004 τα χρήματα που εισέπραξαν αγγίζουν τα 68 εκατ. ευρώ.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΘΩΟΣ κρίθηκε με χτεσινή απόφαση του τριμελούς Πλημμελειοδικείου ο επιχειρηματίας Δ. Κοντομηνάς, που κατηγορούνταν για το αδίκημα της απιστίας κατ' εξακολούθηση, μετά από μήνυση σε βάρος του, από τον πρώην πρόεδρο του σταθμού «Alpha», Στ. Τσοτσορό. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από το 2003-2004, ο Δ. Κοντομηνάς, ο οποίος εκπροσωπήθηκε στο δικαστήριο από το συνήγορό του, προχώρησε σε εσωτερικές δανειοδοτήσεις συνολικού ύψους 68 εκατ. ευρώ, που, όμως, εμφανίστηκαν ως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται ο νόμος του βασικού μετόχου. Ετσι προκλήθηκε ζημία, γιατί στο σταθμό επιβλήθηκε πρόστιμο με απόφαση του ΕΣΡ, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.Το δικαστήριο, χτες, έκρινε ότι δεν αποδείχτηκε σε βάρος του κατηγορία.

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΙΧ: Υπογράφηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την απόσυρση ΙΧ αυτοκινήτων, και αντικατάστασή τους με καινούρια μέχρι 2.000 κυβικών εκατοστών, με ολική ή μερική απαλλαγή του τέλους ταξινόμησης. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το μέτρο της απόσυρσης αρχίζει 10 μέρες μετά τη δημοσίευση της απόφασης και λήγει στις 20 Δεκέμβρη 2011, οι δε απαλλαγές για την αγορά καινούριου αυτοκινήτου κυμαίνονται από 6.000 ευρώ έως 14.000 ευρώ, ανάλογα με τον κυβισμό τους. Το αποσυρόμενο αυτοκίνητο θα πρέπει να έχει πρωτοκυκλοφορήσει στην Ελλάδα μέχρι τις 31.12.1998, να διαθέτει όλα τα μηχανικά του μέρη και να έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας για το 2011.

Επέμβαση ΜΑΤ στις φυλακές Κορυδαλλού

Συμπλοκές αλλοδαπών κρατουμένων σημειώθηκαν χτες στις 10.30 π.μ., αμέσως μετά τη λήξη του προαυλισμού τους στη Γ' Πτέρυγα των ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού, όπου κρατούνται 450 άτομα κυρίως αραβικής και ασιατικής καταγωγής. Αρκετοί κρατούμενοι αρνούνταν να μπουν στα κελιά τους λόγω απέλασης κρατουμένων και κάποιοι συγκρούστηκαν και μεταξύ τους. Επενέβησαν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, παρουσία εισαγγελέα και, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης, η επέμβαση των ΜΑΤ κρίθηκε αναγκαία, γιατί οι κρατούμενοι, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται υπό απέλαση, είχαν προκαλέσει φθορές (κιγκλιδώματα κ.λπ.) στους χώρους της Γ' Πτέρυγας. Μετά την επέμβαση των ΜΑΤ, οι κρατούμενοι επέστρεψαν στα κελιά τους.

Απορρίφτηκε η αίτηση εξαίρεσης των συνηγόρων

Απορρίφθηκε χτες από το δικαστήριο η αίτηση εξαίρεσης όλων των μελών του δικαστηρίου στη δίκη της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», λόγω έλλειψης αμεροληψίας. Το δικαστήριο συνεδρίασε με νέα σύνθεση και ύστερα από σύντομη διάσκεψη απέρριψε τις αιτήσεις εξαίρεσης που είχαν υποβάλει οι 4 από τους 5 κατηγορούμενους που παρίστανται στη διαδικασία, με το σκεπτικό ότι τα επιχειρήματα που έθεσαν οι συνήγοροι δε στοιχειοθετούν κατά νόμο μεροληψία, αλλά ανάγονται στον τρόπο διεξαγωγής της δίκης.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνήγοροι είχαν αναφερθεί στη στάση του δικαστηρίου και στις παλινδρομήσεις του, σχετικά με τα δύο αιτήματα των κατηγορουμένων, να μην παρακρατούνται οι ταυτότητες όσων παρακολουθούν τη δίκη και να γίνεται μαγνητοφώνηση - απομαγνητοφώνηση των πρακτικών. Και υπογράμμιζαν την αλλαγή στη στάση του, μετά την επικοινωνία με την Αστυνομία και το υπουργείο Δικαιοσύνης οι συνήγοροι είχαν μιλήσει «για πειθαναγκασμό του δικαστηρίου από τις εντολές της εκτελεστικής εξουσίας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ