ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αρνούνται κάθε κουβέντα για τα πανωτόκια

Σε 107 δισ. δρχ. έφτασαν το 2000 τα κέρδη της Αλφα Μπανκ

Κουβέντα δε θέλουν να ακούσουν οι τραπεζίτες για διευθέτηση του ζητήματος με τα πανωτόκια. Τη συστράτευσή του στην κοινή γραμμή - που εκφράστηκε προχτές δημόσια διά στόματος του διοικητή της ΕΤΕ και προέδρου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Θ. Καρατζά - εκδήλωσε δημόσια χτες και ο πρόεδρος του Ομίλου Alpha Bank Γ. Κωστόπουλος, κάνοντας λόγο για οικονομικό και όχι πολιτικό ζήτημα.

Ο ίδιος, εκμεταλλευόμενος την απροθυμία της κυβέρνησης να παρέμβει, θεώρησε ανύπαρκτο και το ζήτημα της ψαλίδας ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων. Ετσι, σε μια επίδειξη αλαζονείας, έθεσε δημόσια το ρητορικό ερώτημα: «Ποια ψαλίδα; Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή» και πρόσθεσε ότι τα ελληνικά επιτόκια είναι αυτά που ισχύουν και στην Ευρώπη.

Τα κέρδη της Alpha για το 2000 έφτασαν σε 107 δισ. δρχ. έναντι 144 δισ. δρχ. που ήταν τα ενοποιημένα κέρδη της Πίστεως και της Ιονικής το 1999. Η μείωση της κερδοφορίας κατά 25,7% αποδίδεται από τη διοίκηση και στο κόστος που προκάλεσε η συγχώνευση. Το μέρισμα ανά μετοχή ορίστηκε στις 310 δρχ.

Παράλληλα, τα κέρδη του ομίλου έφτασαν πέρυσι τα 127 δισ. δρχ., από 210 το 1999.


ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Εχουν σύμμαχό τους την κυβερνητική πολιτική

Ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους ασφαλιστικών εταιριών πως η κυβέρνηση «δουλεύει» γι' αυτούς, με τα μέτρα υποβάθμισης της κοινωνικής ασφάλισης, το συνταξιοδοτικό κλπ.

Την απόφαση της κυβέρνησης να ξηλώσει την κοινωνική ασφάλιση, εξωθώντας τους εργαζόμενους στην ιδιωτική ασφάλιση προς ενίσχυση των κερδών των ασφαλιστικών εταιριών, που καραδοκούν να βάλουν στο χέρι το φιλέτο της κοινωνικής ασφάλισης, επανέλαβε με ωμό τρόπο χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, μιλώντας στην Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας μετά τις αρχαιρεσίες του κλάδου για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Ο υπουργός, εμμέσως πλην σαφώς, δε δίστασε να διευκρινίσει ότι η κυβέρνηση από τη μεριά της «δουλεύει» για λογαριασμό των ασφαλιστικών εταιριών, με τα μέτρα υποβάθμισης του κράτους πρόνοιας, των δημόσιων νοσοκομείων και των συντάξεων, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να στρέφονται στην ιδιωτική ασφάλιση.

Ομολογώντας δημόσια ότι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες έχουν σύμμαχό τους την κυβερνητική πολιτική, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε χαρακτηριστικά: «Ισως ο μόνος σύμμαχος των ασφαλιστικών εταιριών την περίοδο αυτή να είναι η αναποτελεσματικότητα της κοινωνικής ασφάλισης, νοσοκομειακής περίθαλψης και ζωής, που αναγκάζουν όλο και περισσότερους πολίτες να αναζητούν πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση». Ο ίδιος έκανε λόγο για «αρμονική συνύπαρξη τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα στην ασφάλεια ζωής» και για ένα «κρατικό μοντέλο υγείας και ασφάλισης που να ελέγχεται από την πολιτεία, αλλά να επιτρέπει και τη συμπληρωματική παρουσία του ιδιωτικού τομέα». Επανέλαβε, δε, την κυβερνητική πρόθεση για δραστικό περιορισμό του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση και κάλεσε τις ασφαλιστικές εταιρίες να επεκταθούν και σε καλύψεις που μέχρι σήμερα αναλάμβανε το κράτος. Σ' αυτά τα πλαίσια ανέφερε σαν παράδειγμα την ενίσχυση της αυτασφάλισης των τουριστικών επιχειρηματιών, προκειμένου να αποζημιώνονται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Να σημειωθεί ότι την ώρα που η κυβέρνηση ανεπίσημα αφήνει να διαρρεύσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέπει τη γνωστοποίηση στις ασφαλιστικές εταιρίες προσωπικών δεδομένων που προέρχονται από το DΝΑ των υποψηφίων ασφαλισμένων, ο Ν. Χριστοδουλάκης, μιλώντας ενώπιον των εκπροσώπων των ασφαλιστικών εταιριών, «μάσησε τα λόγια» του, καλώντας τους να «επανεξετάσουν τη σκέψη τους αυτή». Μάλιστα, επιχειρηματολόγησε επ' αυτού στη βάση των οικονομικών τους συμφερόντων, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δε θα είναι για τις εταιρίες... κερδοφόρο! Στην ουσία, δηλαδή, άνοιξε την όρεξη των εταιριών για νέες αξιώσεις, με επικίνδυνες κοινωνικές προεκτάσεις.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε το πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για ενίσχυση της συγκέντρωσης κερδών και στο χώρο των ασφαλιστικών εταιριών, λέγοντας ότι θα πρέπει να ενταθούν οι συγχωνεύσεις στον κλάδο των αυτοκινήτων όπως γίνεται στον κλάδο ζωής.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2001 θα λειτουργήσει ο νέος εποπτικός φορέας των ασφαλιστικών εταιριών που εξαγγέλθηκε την προηγούμενη άνοιξη.

Από τη μεριά του ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας Δ. Κοντομηνάς δήλωσε την αξίωση των εταιριών να συμμετέχουν σαν ισότιμοι συνομιλητές και άμεσα ενδιαφερόμενοι στις συζητήσεις για το ασφαλιστικό, επαναλαμβάνοντας τις προθέσεις τους να βάλουν χέρι στο φιλέτο της κοινωνικής ασφάλισης.

Ο ίδιος ζήτησε φορολογικά κίνητρα για τους επιχειρηματίες προκειμένου να αυξηθούν οι ασφαλίσεις προσωπικού στις εταιρίες.

Αναφερόμενος στην πορεία της ασφαλιστικής αγοράς, ο Δ. Κοντομηνάς είπε ότι στην Ευρώπη τα ασφάλιστρα που εισέπραξαν οι εταιρίες το 1989 ήταν 317 δισ. ευρώ, ενώ το 1999 αυξήθηκαν σε 700 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα το 1989 ήταν 120 δισ. δρχ. και το 1999 820 δισ. Από αυτό το ποσό το 55% αντιστοιχούσε σε ασφάλιστρα στον κλάδο ζωής, το 30% σε ασφάλιστρα οχημάτων και το 95% σε ασφάλιστρα πυρός και σεισμού. Ενα ακόμα στοιχείο που αποδεικνύει περίτρανα ότι οι εργαζόμενοι εξωθούνται στην ιδιωτική ασφάλιση εξαιτίας της υποβάθμισης του κράτους πρόνοιας είναι ότι από το 1989 μέχρι το 1999 τα ασφάλιστρα που εισέπραξαν οι εταιρίες για προγράμματα συνταξιοδότησης και νοσηλείας αυξήθηκαν κατά 230%, από 48 δισ. το '89 σε 456 δισ. το '99.


ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Μαζικό συλλαλητήριο στην Κέρκυρα

Ακολουθούν σήμερα η Λευκάδα, αύριο οι Γαργαλιάνοι στη Μεσσηνία και τη Δευτέρα τα Χανιά

Ενα μαζικότατο συλλαλητήριο, που ήταν από τα μεγαλύτερα των τελευταίων χρόνων, πραγματοποίησαν χτες οι ελαιοπαραγωγοί της Κέρκυρας, αναδεικνύοντας αγωνιστικά την οξύτητα του προβλήματος, που αντιμετωπίζουν φέτος.

Περισσότεροι από 2.000 ελαιοπαραγωγοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Παγκερκυραϊκής Επιτροπής Αγώνα και συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στην πλατεία Σαρόκου για να διεκδικήσουν αγωνιστικά:

  • Την προστασία της τιμής παραγωγού, με την καθιέρωση τιμής ασφάλειας (900 δραχμές το πεντάρι).
  • Να δοθεί από το υπουργείο Γεωργίας έκτακτη οικονομική ενίσχυση 150 δραχμές το κιλό στους αγρότες της Κέρκυρας για τη φετινή καταστροφή της σοδειάς.
  • Να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια των μεγαλεμπόρων και οι εισαγωγές λαδιών από άλλες χώρες.
  • Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής στο νησί.

Στο πλευρό τους, οι αγρότες της Κέρκυρας, είχαν πλήθος μαζικών φορέων και οργανώσεων του νησιού, που είτε με χαιρετισμούς είτε με την παρουσία εκπροσώπων στο συλλαλητήριο, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα τους.

Στη συγκέντρωση βασικός ομιλητής ήταν ο Μάνθος Γισδάκης, μέλος της Παγκερκυραϊκής Επιτροπής Αγώνα, πρόεδρος του ΔΣ του Δήμου Δαιάκων και μέλος της διοίκησης της ΟΑΣ Ν. Κέρκυρας. Στην ομιλία του τόνισε ανάμεσα σε άλλα τα παρακάτω: «Στόχος του διευθυντηρίου των Βρυξελλών και της κυβέρνησης είναι η συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας. Γι' αυτό απαξιώνονται βασικές αγροτικές καλλιέργειες, όπως το λάδι και υπάρχει αυτή η εικόνα της εγκατάλειψης και της ερήμωσης της επαρχίας. Οι αγρότες κυκλοφορούν απογοητευμένοι και σκυφτοί, σα να ντρέπονται γι' αυτό που είναι. Ομως πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τα όσα μας επιφυλάσσουν. Πρέπει να αντισταθούμε στη συρρίκνωση κι αφού δεν το κάνει η κυβέρνηση θα το κάνουμε εμείς».

Στη συνέχεια οι ελαιοπαραγωγοί της Κέρκυρας πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα και κατέληξαν έξω από τη νομαρχία, την οποία και κατέλαβαν συμβολικά για λίγη ώρα. Επίσης, αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων επέδωσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης στην Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων.

Ο αγώνα συνεχίζεται

Ο αγώνας των ελαιοπαραγωγών της χώρας συνεχίζεται με συγκεντρώσεις και συλλαλητήριά που έχουν αποφασιστεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στη Λευκάδααγωνιστική συγκέντρωση στις 10 πμ στον Αϊ - Μηνά και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στη Νομαρχία. Το σημερινό Παλλευκαδίτικο συλλαλητήριο διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, στην οποία συμμετέχουν η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΤΑΟΛ), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Ελαιοτριβείς, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, η Ομοσπονδία ΕΒΕ και οι Δήμοι Απολλωνίων, Ελλομένου. Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, εκφράζοντας την έμπρακτη συμπαράστασή του στον αγώνα των ελαιοπαραγωγών του νησιού, κήρυξε για σήμερα δίωρη στάση εργασίας 10 π.μ. με 12 μ.
  • Αύριο στη Μεσσηνία οι αγρότες - ελαιοπαραγωγοί της επαρχίας Τριφυλίας, αλλά και από την επαρχία Πυλίας προχωρούν αγωνιστικά με την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στις 11 π.μ. στην πλατεία Γαργαλιάνων. Το συλλαλητήριο διοργανώνουν οι αγροτικοί φορείς της περιοχής, με επικεφαλής το Γεωργικό Συνεταιρισμό, τον Αγροτικό Σύλλογο και το Δημοκρατικό Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων. Την απόφαση για την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου χαιρετίζουν οι Συνεταιρισμοί των χωριών Καλλιθέα, Χανδρινός, Γλυφάδα και Νερόμυλος Πυλίας, οι οποίοι καλούν τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά σε αυτό. Το Νομό Μεσσηνία θα επισκεφτεί σήμερα και αύριο ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, ο οποίος αύριο θα δώσει «παρών» στο συλλαλητήριο στους Γαργαλιάνους.

Η σκυτάλη του αγώνα περνά τη Δευτέρα 19 του Φλεβάρη στους αγρότες των Χανίων Κρήτης. Κάτω από την πίεση των προβλημάτων η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανιών ανακοίνωσε συλλαλητήριο που θα γίνει στις 10 πμ στην πλατεία Αγοράς. Από την πλευρά της η Παγχανιώτικη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, τονίζοντας την ανάγκη για ένταση και συνέχιση του αγώνα. Τα προβλήματα που «καίνε» τους αγρότες των Χανιών είναι οι εξευτελιστικές τιμές στο λάδι, στα εσπεριδοειδή και τα πρώιμα κηπευτικά, ενώ σοβαρά είναι και προβλήματα των κτηνοτρόφων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ