ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΑΕΔ
Αγωνιστικά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Οι εκπαιδευτικοί απεργούν στις 22 Φλεβάρη, οι υπάλληλοι στις 5 και 6 Μάρτη, συνεχείς και οι κινητοποιήσεις των μαθητών, ενώ ο διοικητής του επιχειρεί να περιορίσει τις αντιδράσεις

Από κινητοποίηση των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ
Από κινητοποίηση των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ
Σε νέα 48ωρη απεργία στις 5 και 6 Μάρτη προχωρούν οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ, απαιτώντας τη διατήρηση του ενιαίου και δημόσιου χαρακτήρα του, αλλά και την πραγματική λειτουργική και κοινωνική του αναβάθμιση. Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ αλλά και οι εκπαιδευτικοί και οι εκπαιδευόμενοι στις σχολές μαθητείας, αντιδρούν στο σχέδιο της KPMG, μέσω του οποίου η κυβέρνηση επιχειρεί τον τεμαχισμό του Οργανισμού σε ανώνυμες εταιρίες και στην παραπέρα υποβάθμιση του κοινωνικού του ρόλου. Οι εκπαιδευτικοί του ΟΑΕΔ με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Λειτουργών ΟΑΕΔ προχωρούν σε νέα 24ωρη απεργία την Πέμπτη 22 Φλεβάρη.

Ολη τη βδομάδα οι μαθητές των σχολών μαθητείας πραγματοποίησαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Ετσι σε 14 σχολές από 10 πόλεις της χώρας εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τις προωθούμενες αλλαγές με καταλήψεις των σχολών τους, αλλά και συγκεντρώσεις και πορείες.

Χτες το προεδρείο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων της ΝΔ και του ΚΚΕ, ενώ θα συναντηθεί και με εκπροσώπους των άλλων κομμάτων. Στη συνάντηση που έγινε, ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος στους αγώνες των εργαζομένων για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και η σθεναρή τους στάση έχει προκαλέσει ανησυχία στην κυβέρνηση και στη διοίκηση του ΟΑΕΔ. Με ανοιχτή επιστολή προς όλους τους υπαλλήλους του, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Τηλέμαχος Παλαιολόγος επιχειρεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις, με ισχυρισμούς ότι «τα περί ιδιωτικοποίησης είναι άνευ αντικειμένου». Προβάλλει δε το επιχείρημα ότι «ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας παραμένει από την ίδια τη φύση των δραστηριοτήτων του ανεξάρτητα από το νομικό σχήμα που χρησιμοποιείται»! Είναι βέβαια απορίας άξιον αφού το νομικό σχήμα δεν έχει καμιά σημασία, γιατί τότε, και παρά την αντίδραση των εργαζομένων, η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία τριών θυγατρικών υπό τη μορφή Ανώνυμων Εταιριών;

Επιπλέον υπόσχεται ότι «για τους υπαλλήλους που υπηρετούν δεν πρόκειται ν' ανατραπεί η εργασιακή τους σχέση». Παράλληλα ο διοικητής του ΟΑΕΔ εμμένει στην ανάγκη «ο ΟΑΕΔ να αλλάξει μορφή», που όμως θα «υπηρετεί την ευελιξία και την ανταγωνιστικότητα». Μάλιστα, ο ίδιος δεν παραλείπει - στη γνωστή λογική του καρότου και του μαστιγίου - να κινδυνολογήσει, υποστηρίζοντας ότι αν ο Οργανισμός δεν αλλάξει, τότε κινδυνεύει «να χάσει ένα μεγάλο κομμάτι του έργου, το οποίο θα καλύψουν ιδιωτικών συμφερόντων εταιρίες». Από τις ίδιες αυτές εταιρίες δηλαδή, για τις οποίες η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί να ενισχύσει την ασύδοτη δράση τους και την εκμεταλλευτική τους «επιχειρηματικότητα» σε βάρος των ανέργων.

Σχολιάζοντας την «ανοιχτή επιστολή» του διοικητή του ΟΑΕΔ, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γιάννης Λασκαρίδης υπογραμμίζει ότι πρόκειται «για λόγια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το νέο σχήμα δεν κατοχυρώνει ούτε το δημόσιο, ούτε τον κοινωνικό χαρακτήρα του ΟΑΕΔ. Τι δημόσιο θα 'χουμε με τις τρεις ανώνυμες εταιρίες; Δε θα ισχύει ούτε το δημόσιο λογιστικό, ούτε ο νόμος για τις προσλήψεις. Τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ, όταν σταματήσει το Γ` ΚΠΣ; Είναι γνωστή η ιστορία του ΕΛΚΕΠΑ - θυμίζει ο συνδικαλιστής - που από ΝΠΙΔ μέσα σε μια νύχτα έκλεισε. Αποστολή του ΟΑΕΔ δεν είναι ο ανταγωνισμός, αλλά η εξασφάλιση δωρεάν υπηρεσιών υψηλού επιπέδου για τους ανέργους».

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ
Καλύπτει την αστυνομία ο υπουργός

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκη για τις συλλήψεις συνδικαλιστών στη ΜΕΝΤΙΤΕΡΑΝΙΑΝ ΚΟΥΑΡΚ

Καμία ευθύνη δε βλέπει στην αστυνομία ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σχετικά με το ρόλο που αυτή έπαιξε στη σύλληψη συνδικαλιστών στον Πειραιά, όταν αυτοί έκαναν παράσταση στη διοίκηση της εταιρίας ΜΕΝΤΙΤΕΡΑΝΙΑΝ ΚΟΥΑΡΚ για παραβίαση εργατικής νομοθεσίας και δέχτηκαν επίθεση από μπράβους της εργοδοσίας.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και ο Μ. Χρυσοχοΐδης στην απάντησή του είπε ότι οι συνδικαλιστές κρατήθηκαν από την αστυνομία, γιατί μετά τη βάναυση επίθεση εναντίον τους έγιναν μηνύσεις από τους μπράβους και έτσι οι αστυνομικοί ήταν υποχρεωμένοι να τους κρατήσουν.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας στη συγκεκριμένη εταιρία και είπε ότι το υπουργείο Εργασίας έχει κινήσει τη διαδικασία για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Σχετικά με τις καταγγελίες για διασυνδέσεις της εταιρίας με την αστυνομία -αφού στέλεχός της είναι ο πρώην διοικητής Ασφαλείας Αττικής- είπε ότι έγινε σχετική έρευνα στην υπηρεσία και δεν αποδείχτηκε «ψήγμα ή υποψία για τέτοιου είδους σχέσεις».

Ο Αγγ. Τζέκης τόνισε στην παρέμβασή του ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε αυθαιρεσία της αστυνομίας, αφού εκτός από τις συλλήψεις των συνδικαλιστών συνελήφθη χωρίς να έχει πάρει μέρος στα γεγονότα και το στέλεχος του ΚΚΕ Β. Ξένος, που έφθασε εκεί αργότερα.

Υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχει ένα ερώτημα εάν θα πρέπει το κράτος να χρησιμοποιεί τέτοιες εταιρίες για τη φύλαξη των δημόσιων υπηρεσιών.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΩΞΙΤΕΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
Πρώτη δύναμη η ΕΣΑΚ

Σημαντική άνοδο των δυνάμεών της και εξασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας πέτυχαν οι δυνάμεις της ΕΣΑΚ στις αρχαιρεσίες που έγιναν την Κυριακή, για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου και εξελεγκτικής επιτροπής στο εργοταξιακό σωματείο «Ενωση Εργαζομένων στην ΑΕΜ ΒΩΞΙΤΕΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ».

Αντίθετα η παράταξη της ΠΑΣΚΕ καταποντίστηκε από τους εργαζόμενους, χάνοντας τη μισή της δύναμη. Η εκλογική ήττα της ΠΑΣΚΕ ήταν αποτέλεσμα της φιλοκυβερνητικής - φιλοεργοδοτικής στάσης που κρατάει, όταν οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης Αφοί Κυριακόπουλοι, ενθαρρημένοι από την αντεργατική κυβερνητική πολιτική, εντείνουν την εκμετάλλευση και το ξεζούμισμα των εργαζομένων, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Συγκεκριμένα, στις εκλογές ψήφισαν 101 εργαζόμενοι σε σύνολο 113 και βρέθηκαν 99 έγκυρα ψηφοδέλτια. Η ΕΣΑΚ έλαβε 71 ψήφους από 48 και έξι έδρες από τέσσερις, ενώ εξέλεξε και δύο έδρες στην ΕΕ από μία που είχε. Η ΠΑΣΚΕ έλαβε 28 ψήφους από 51 και τρεις έδρες από πέντε και εξέλεξε μία έδρα στην ΕΕ από δύο που είχε.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ
Ζητά τοπική υπηρεσία Εργατικής Εστίας

Πρόγραμμα απογραφής των δικαιούχων του Οργανισμού Εργατικής Εστίας στην Ικαρία ζητάει με επιστολή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας, προς τη διοίκηση του Οργανισμού και την τοπική της υπηρεσία στη Σάμο.

Το Σωματείο στην επιστολή σημειώνει το αυξημένο ενδιαφέρον των εργαζομένων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που πολλοί εργαζόμενοι το στερούνται - όπως και τις υπόλοιπες παροχές - καθώς δεν υπάρχει τοπική υπηρεσία. Γι' αυτό το λόγο το Σωματείο ζητάει να πραγματοποιηθεί απογραφή από κλιμάκιο υπαλλήλων της κεντρικής υπηρεσίας ή από τις τοπικές υπηρεσίες της περιφέρειας. Τέλος, το Σωματείο επαναφέρει το αίτημα για τη δημιουργία τοπικής υπηρεσίας του Οργανισμού στην Ικαρία ώστε οι δικαιούχοι των παροχών να τις απολαμβάνουν ισότιμα με τους υπόλοιπους Ελληνες εργαζόμενους.

Στάσεις εργασίας σε εργοτάξια

Σε στάση εργασίας προχωρούν σήμερα 16 Φλεβάρη, από τις 12.30 το μεσημέρι μέχρι το τέλος της βάρδιας, οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια από το Νέο Αεροδρόμιο (Σπάτα), έως το χώρο που έχει αναλάβει την εργολαβία η ΕΤΕΘ (Γέρακας), στην Περιφερειακή Δ. Υμηττού, στο ρέμα της Παναγίτσας και στο Μέγαρο Μουσικής. Οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται σε μια σειρά εργοτάξια, λόγω καταπάτησης από τους εργοδότες της εργατικής νομοθεσίας και των διμερών συμφωνιών με το Συνδικάτο Οικοδόμων.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Σε πενταετή παραγραφή υπόκειται το εφάπαξ

Σε πενταετή παραγραφή - και όχι σε διετή - υπόκειται το δικαίωμα αξίωσης εκ μέρους των εργαζομένων του εφάπαξ που λαμβάνουν κατά τη συνταξιοδότησή τους. Την απόφαση αυτή πήρε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (4/2001) δικαιώνοντας πρώην εργαζόμενη στο Λαϊκό Νοσοκομείο και νυν συνταξιούχο.

Το νομικό πρόβλημα στο οποίο κλήθηκε να δώσει απάντηση ο Αρειος Πάγος εστιάζεται στο αν το εφάπαξ αποτελεί απολαβή ή χρηματική αξίωση. Στην περίπτωση που αποτελεί αποδοχή υπόκειται σε διετή παραγραφή, ενώ όταν αποτελεί χρηματική αξίωση έχουμε πενταετή παραγραφή. Να επισημανθεί ότι το εφάπαξ είναι η χρηματική αποζημίωση που χορηγείται στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα όταν συνταξιοδοτούνται.

Η υπόθεση αφορούσε εργαζόμενη, η οποία εργαζόταν με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και διεκδικούσε την καταβολή μεγαλύτερου ύψους εφάπαξ. Δηλαδή, έχουμε υπάλληλο Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, η οποία δεν υπάγεται στην ασφάλεια του Ταμείου Πρόνοιας ή στις διατάξεις του αναγκαστικού νόμου 513/1968. Τελικά, ο Αρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που είχε ταχθεί υπέρ της διετούς παραγραφής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ