ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΝΕ
Το Σάββατο η μεγάλη πολιτική εκδήλωση της Οργάνωσης Αθήνας

Στη μάχη για την επιτυχία της μεγάλης πολιτικής συγκέντρωσης της νεολαίας της Αθήνας, που θα γίνει το Σάββατο 18 Δεκέμβρη, ρίχνονται οι οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική. Η συγκέντρωση διοργανώνεται από την Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ και θα γίνει στις 7 το απόγευμα στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Τα μέλη της ΚΝΕ, με καθημερινές εξορμήσεις στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τους χώρους εργασίας, στα στέκια της νεολαίας, την καλούν, ιδιαίτερα σήμερα που μεγάλα κομμάτια νέων βρίσκονται στους δρόμους, παλεύοντας για τα δικαιώματά τους και που ο κυβερνητικός αυταρχισμός και η επίθεση στα δικαιώματα του λαού και ειδικότερα της νεολαίας εντείνεται, να επιλέξει, μαζί με τους κομμουνιστές, το δρόμο της αντεπίθεσης γι' αυτά που της ανήκουν. Η εκδήλωση του Σαββάτου, αποτελεί σταθμό στην πολύμορφη δράση και επικοινωνία της Οργάνωσης Αθήνας με τη νεολαία και είναι κάλεσμα σε κάθε νέο και νέα να γυρίσει την πλάτη στην πολιτική της υποτέλειας και του συμβιβασμού, να μπει στο δρόμο του αγώνα και της νεανικής αντεπίθεσης.

ΕΕΔΥΕ
Στην «κλίνη του Προκρούστη» οι λαοί της Ευρώπης

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους λαούς της Ευρώπης κρούουν τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι. Οι φιλειρηνιστές, με ανακοίνωσή τους, υπογραμμίζουν την ανησυχητική κατάσταση που διαγράφεται στη Γιουγκοσλαβία, με τη μεθόδευση της απόσχισης του Μαυροβουνίου και τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Επίσης, επισημαίνουν και την επικίνδυνη φάση, στην οποία θα περιέλθουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και το Κυπριακό. Παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης:

Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση που διαμορφώνεται με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι, η οποία αποκάλυψε και ενέκρινε και τυπικά τα σχέδια της «νέας τάξης» που εξυφαίνονται για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ιδιαίτερα επικίνδυνη, με αυτές τις αποφάσεις, εξελίσσεται η κατάσταση στα Βαλκάνια με το σχεδιασμό νέου διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας καθώς επίσης στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και το Κυπριακό.

Οι αποφάσεις του Ελσίνκι σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, παρά τις προσπάθειες παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού του λαού, αποκαλύπτουν σήμερα με κραυγαλέο τρόπο τα αποτελέσματα της επίσκεψης Κλίντον.

Το Αιγαίο ουσιαστικά αμερικανοποιείται, αναγνωρίζονται εμμέσως πλην σαφώς «συνοριακές διαφορές» Ελλάδας - Τουρκίας, παραπέμπονται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και με αυτόν τον τρόπο ανοίγει και τυπικά πλέον ο δρόμος για συζήτηση εφ' όλης της ύλης, για άσκηση πιέσεων και εκβιασμών σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, μέχρι το 2004.

Με τη συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση για την επανεξέταση της κατάστασης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του 2004, εκτός του ότι οδηγούνται σε μακρόχρονη διαπραγμάτευση οι διεκδικήσεις της Τουρκίας (γκρίζες ζώνες, καθεστώς νησιών, συγκυριαρχία στο Αιγαίο), σε τελευταία ανάλυση ανατίθεται η λύση των προβλημάτων στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Το κυπριακό πρόβλημα ενταφιάζεται και τυπικά, καταργήθηκαν δε όλες οι αποφάσεις του ΟΗΕ με την αποδιεθνοποίηση και το χαρακτηρισμό του ως πρόβλημα των «δύο μερών». Παρακάμπτεται το πρόβλημα της εισβολής και κατοχής. Με τη διατύπωση ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ πέφτει και το τελευταίο φύλλο συκής του υποτιθέμενου ενδιαφέροντος της ΕΕ για μια δίκαιη λύση.

Η αναφορά στο Σύμφωνο Σταθερότητας, η ικανοποίηση που εκφράζεται από την ΕΕ για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και η ωμή ομολογία για νέα επέμβαση στα εσωτερικά της Ν. Γιουγκοσλαβίας με ενίσχυση της αντιπολίτευσης και στήριξη της απόσχισης του Μαυροβουνίου, προειδοποιούν τους λαούς των Βαλκανίων για τα σχέδια του «διαίρει και βασίλευε» που προωθούνται.

Η δημιουργία σε πρώτη φάση ενός νέου στρατιωτικού σώματος 50 - 60.000 ατόμων για την υποτιθέμενη αντιμετώπιση των κρίσεων, στρατικοποιεί ακόμα περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ενωση, επιχειρείται δε η χρησιμοποίηση και άλλων στρατών στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι επαναβεβαιώνουν με δραματικό τρόπο τον επιθετικό για τους λαούς χαρακτήρα της ΕΕ και την προσπάθειά της μαζί με τις ΗΠΑ για την υποδούλωση των λαών της Ευρώπης και των Βαλκανίων. Προαναγγέλλουν νέες εντάσεις και επεμβάσεις, νέα αυταρχικά μέτρα στο εσωτερικό της Ευρώπης για την αντιμετώπιση του ογκούμενου Λαϊκού κινήματος. Η ΕΕΔΥΕ καλεί τις επιτροπές ειρήνης να ενημερώσουν το λαό, να κινητοποιηθούν μαζί με τις μαζικές του οργανώσεις, να πρωτοστατήσουν σε νέα άνοδο του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στη χώρα μας, ώστε να αποκρουστούν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών που στρέφονται κατά των λαών της περιοχής.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενα βήμα πίσω !

Αφαιρέθηκε από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας η αναφορά  στη ενιαία κυριαρχία και ενιαία προσωπικότητα της Κύπρου

Με ένα «δώρο» στον Ρ. Ντενκτάς, ολοκληρώθηκε στη Νέα Υόρκη ο πρώτος γύρος των, εκ του σύνεγγυς, συνομιλιών για το Κυπριακό.

Μετά από παρασκηνιακές πιέσεις Αμερικανών και Βρετανών ικανοποιήθηκε η τουρκική απαίτηση να αφαιρεθεί από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας η παράγραφός, που ορίζει ότι το υπό δημιουργία διζωνικό δικοινοτικό κράτος, θα έχει μια κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εν λόγω απόφαση συναίνεσε και ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών Σερ Τζέρεμι Γκρίνστοκ, σε γραπτή δήλωσή του επισημαίνει τη σημασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό και την επιθυμία των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου για συνέχιση της διαδικασίας αυτής στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Ο Σερ Τζέρεμι σημειώνει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο Κυπριακό και πως έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι το στάτους κβο στην Κύπρο είναι απαράδεκτο.

Αναφέρει επίσης ότι τα μέλη του Συμβουλίου ενημερώθηκαν από τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα, Αλβάρο Ντε Σότο αναφορικά με τις εκ του σύνεγγυς για το Κυπριακό, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για ουσιαστικές συνομιλίες, που θα οδηγήσουν σε μια συνολική διευθέτηση.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας σημειώνει επίσης ότι οι «πέντε» χαιρέτισαν το γεγονός πως οι συνομιλίες διεξήχθηκαν σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα και χωρίς προϋποθέσεις, επαίνεσαν τη δέσμευση που επέδειξαν οι συμμετέχοντες και ενθάρρυναν όλους τους ενδιαφερόμενους να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους προς συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

Παρότι δεν ανακοινώθηκε επίσημα ημερομηνία, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε τις δύο πλευρές για το δεύτερο γύρο στη Γενεύη, από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου. Επίσης, αν και δεν ανακοινώθηκε οτιδήποτε για τη στάση των δύο πλευρών, προκύπτει ότι υπάρχει αποδοχή της πρόσκλησης.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κατέληξαν σε συμβιβαστικό προσχέδιο ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που φαίνεται να είναι αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.

Στο προσχέδιο, που αναμένεται να εγκριθεί σε συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 11 απόψε, ώρα Κύπρου, γίνεται ειδική αναφορά στο ψήφισμα 1251, το οποίο καθορίζει τις παραμέτρους λύσης του Κυπριακού, καθώς και στην κυβέρνηση της Κύπρου.

Κύκλοι της κυπριακής αποστολής στη Νέα Υόρκη, εκφράζοντας ικανοποίηση για το ψήφισμα, επισήμαναν την ειδική αναφορά στο θέμα των αγνοουμένων και ότι το περιεχόμενό του θα πρέπει να εκτιμηθεί σε συνάρτηση με τις αποφάσεις του Ελσίνκι.

Το τελικό σχέδιο του ψηφίσματος αναφέρει ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας χαιρέτισαν την έκκληση του Γενικού Γραμματέα προς τα μέρη να εκτιμήσουν και να χειριστούν το θέμα των αγνοουμένων με σοβαρό και επείγοντα τρόπο.

Εκτός από την ειδική αναφορά στο ψήφισμα 1251, το προσχέδιο επαναβεβαιώνει και όλα τα άλλα προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να καταθέσει έκθεση μέχρι την 1η Ιουνίου 2000 για την εφαρμογή του ψηφίσματος και επαναβεβαιώνει την απόφασή του να παραμείνει ενεργά αναμεμειγμένο με το θέμα.

Τουρκικές αντιδράσεις

Ενοχλητική, χαρακτηρίζει την απόφαση του Ελσίνκι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που ασκεί ωστόσο ήπια κριτική στην απόφαση της ΕΕ. «Η αναφορά στα θέματα της Κύπρου και του Αιγαίου είναι ενοχλητική», είπε ο κ. Μπαχτσελί, αλλά αρνήθηκε ότι η απόφαση επιβάλλει υποχρεώσεις στην Τουρκία. Απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του ο κ. Μπαχτσελί είπε ότι η αποδοχή της υποψηφιότητας της Τουρκίας στην ΕΕ θα δώσει στην Τουρκία την ευκαιρία να ενισχύσει τις σχέσεις της με «έναν από τους πιο σημαντικούς θεσμούς της διεθνούς πολιτικής σκηνής».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κόμματος της Αρετής (FP) Ρετζάι Κουτάν, σχολίασε ότι «δεν πρέπει να γίνει καμία παραχώρηση στα θέματα της Κύπρου και του Αιγαίου», αλλά χαιρέτισε ως θετικό γεγονός την αποδοχή της υποψηφιότητας της Τουρκίας στην ΕΕ.

Τέλος, ο πρόεδρος του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας και πρώην πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ χαρακτήρισε ως «επιτυχία» το αποτέλεσμα του Ελσίνκι και σχολίασε ότι «η ΕΕ δε ζήτησε από την Τουρκία να κάνει παραχωρήσεις».

Η Στρατιωτική ηγεσία

«Η τουρκική στρατιωτική ηγεσία είναι ικανοποιημένη από την αποδοχή της υποψηφιότητας της Τουρκίας στην ΕΕ», αναφέρει ο συνήθως καλά πληροφορημένος συντάκτης της εφημερίδας «Μιλιέτ» Φιρκέτ Μπιλά.

«Οι στρατηγοί συνεχάρησαν τηλεφωνικά τον υπουργό Εξωτερικών Ισμαΐλ Τζεμ, αμέσως μετά το αποτέλεσμα της Συνάντησης Κορυφής στο Ελσίνκι», γράφει ο κ. Μπιλά και τονίζει ότι «δεν τίθεται κανένα θέμα ενόχλησης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ