ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ
Πρωτοβουλία αντίστασης

Σύσκεψη για καθορισμό αγωνιστικών κινητοποιήσεων, σήμερα στο Εργατικό Κέντρο

Πρωτοβουλία για το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης των εργαζομένων της Εύβοιας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τον αυταρχικό της κατήφορο, αναλαμβάνει και το Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικαλιστών Εύβοιας, το οποίο διοργανώνει σύσκεψη, σήμερα στις 6.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.

Το Συντονιστικό καλεί τους εργαζόμενους της Εύβοιας να δώσουν τη δική τους απάντηση στη συνεχή συρρίκνωση της βιομηχανίας στην περιοχή, που συντελείται με την απαξίωση των Ναυπηγείων Αυλίδας και της επιχείρησης ΒΙΟΜΑΓΝ, το κλείσιμο των επιχειρήσεων ΕΛΕΝΙΤ ΠΛΑΣΤΙΚΑ και μια σειρά άλλων επιχειρήσεων οδηγώντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους.

Τους καλεί επίσης να συντονίσουν τα αγωνιστικά τους «πυρά» ενάντια στο κατάκαρδο χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος. Ενάντια στην υποβάθμιση της Παιδείας, στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Ενάντια στην επιχείρηση της ποινικοποίησης των αγώνων, με αποκορύφωμα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το νέο δηλαδή Ιδιώνυμο, για την καταστολή των μαθητικών αγώνων.

«Ο νέος προϋπολογισμός - συνεχίζει - που καταθέτει για ψήφιση αυτές τις μέρες στη Βουλή η κυβέρνηση, βαθιά αντιλαϊκός και ταξικός για τους εργαζόμενους, θα σημάνει καινούρια βάρη, νέες δυσκολίες και αύξηση της ανεργίας, ενώ στους βιομηχάνους θα αποφέρει περισσότερα κέρδη, νέες παροχές»!

Το Συντονιστικό χαρακτηρίζει ως «συμπαραστάτες» και «αρωγούς» της κυβέρνησης τις πλειοψηφίες των ηγεσιών των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ορισμένων δευτεροβάθμιων οργανώσεων όπως το ΕΚ Εύβοιας και τονίζει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει «να οργανώσουμε από κοινού την αντίστασή μας».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Αγωνιστικό ΟΧΙ στην αντιλαϊκή πολιτική

Στις 6 μμ το παναθηναϊκό συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος, στις 6 μμ και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, κινητοποιήσεις και σε Καλαμάτα, Κοζάνη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη

Οι εργαζόμενοι της χώρας, μαζί με άλλα λαϊκά στρώματα, απαντούν σήμερα με τον αγώνα τους στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης και στην αντιλαϊκή πολιτική της, η οποία μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2000, τους αντεργατικούς και αντιασφαλιστικούς της νόμους και όλα τα άλλα μέτρα που προωθεί, παίρνει από τους πολλούς και δίνει απλόχερα στους λίγους.

Σήμερα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κοζάνη, στην Καβάλα, στην Καλαμάτα και αύριο στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια εργαζομένων, ανέργων, νέων και πολλών ακόμη, σαν συνέχεια των κινητοποιήσεων που έγιναν τις προηγούμενες μέρες στη Λάρισα, στο Βόλο, στα Τρίκαλα, στα Γιάννενα, στη Ζάκυνθο. στον Πειραιά και στην Πάτρα. Η πολιτική της κυβέρνησης βρίσκει αντιμέτωπους τους εργαζόμενους και τα στελέχη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και οι Συντονιστικές Επιτροπές Σωματείων, ξεκαθαρίζουν ότι ο ταξικός αγώνας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί.

Στην Αθήνα, την συγκέντρωση καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων,στις 6 το απόγευμα, παναθηναϊκό συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της για την κυβέρνηση και την πολιτική της, ότι «τα αστρονομικά κέρδη των καπιταλιστών και τα χειροκροτήματά τους προς την κυβέρνηση, απαντούν για το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από αυτό τον προϋπολογισμό, αλλά και από τη γενικότερη πολιτική της». Εντονη κριτική, ασκεί επίσης στις ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, για την στάση τους, τη στιγμή που τα προβλήματα των εργαζομένων οξύνονται. Η Συντονιστική Επιτροπή δίνει ιδιαίτερο βάρος στη στήριξη του αγώνα των μαθητών, ενάντια στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και την πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Στο συλλαλητήριο καλεί και ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Περιστερίου, ο οποίος πραγματοποιεί προσυγκέντρωση στις 5.30 μμ στη Χαλκοκονδύλη.

Θεσσαλονίκη

Μαζικά αναμένεται να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2000. Στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΜΕ οργανώνει πανθεσσαλονίκειο πανεργατικό συλλαλητήριο σήμερα στις 6 το απόγευμα, στην Πλατεία Αγίας Σοφίας.

Μέχρι την τελευταία ώρα, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ οργώνουν τους χώρους δουλιάς και ενημερώνουν τους εργαζόμενους για τα όσα σηματοδοτεί ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός της κυβέρνησης. Χτες, κλιμάκιο συνδικαλιστών με επικεφαλής τον γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης περιόδευσε στο Λιμάνι, στην Εκθεση και το εργοστάσιο της ΒΙΑΜΥΛ, ενώ δεκάδες άλλοι συνδικαλιστές περιόδευσαν σε εργοστάσια κατεργασίας μετάλλου και δέρματος, αλλά και σε εργοτάξια και γιαπιά. Η εικόνα που μεταφέρεται δείχνει καθαρά την άγνοια των εργαζομένων γύρω από τα νέα δεινά που επιφυλάσσει η κυβέρνηση με την πολιτική της, για τα λαϊκά στρώματα.

Οι «επίσημες» συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν μπήκαν στον κόπο να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, παίζοντας στο παιγνίδι της κοινωνικής συναίνεσης. Σύμφωνα με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ως ύποπτο το «έλλειμα» ενημέρωσης και δηλώνουν αποφασισμένοι να συμμετάσχουν στο πανεργατικό συλλαλητήριο.

Στην Καβάλα , η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων καλεί σε πικετοφορία στις 6 μμ, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στην Κοζάνη, επίσης, διοργανώνεται συγκέντρωση στις 6μμ, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών. Στην Αλεξανδρούπολη , η Συντονιστική Επιτροπή διοργανώνει συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο, στις 6.30 μμ, αύριο Παρασκευή.

Στις 6μμ, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, γίνεται η συγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών Καλαμάτας, η οποία καλεί τους εργαζόμενους της πόλης να αντιπαραθέσουν το μέτωπο των εργαζομένων, στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης, ΣΕΒ, Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΠΑΤΡΑ
«Ψήφος» καταδίκης!

Μαχητικά διαδήλωσαν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, επαγγελματοβιοτέχνες

Ψήφο καταδίκης στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι νέοι της Πάτρας με τη συμμετοχή τους στο μαχητικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Σωματείων και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς. Στο συλλαλητήριο χαιρέτισαν ο Κώστας Γεροπαναγιώτης, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ και ο Κώστας Βασιλείου, από τη ΣΕ των Συνταξιουχικών Σωματείων, οι οποίοι περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση των ΕΒΕ και των συνταξιούχων.

Στην ανάγκη αποφασιστικής καταδίκης της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Φώτης Κατσικαρώνης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Μια πολιτική η οποία είναι μόνιμα προσανατολισμένη στην αύξηση των κερδών του κεφαλαίου και στη συρρίκνωση των εργατικών δικαιωμάτων. Τόνισε πως ενόψει του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή, το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις για να καταγραφεί η πλήρης καταψήφιση της κυβερνητικής πολιτικής από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων. Ο Φ. Κατσικαρώνης αναφέρθηκε στην ανάγκη του συντονισμού της πάλης όλων των ταξικών δυνάμεων και όλων των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται από αυτή την πολιτική, με στόχο όχι μόνο την αποτροπή της παραπέρα εξαθλίωσης, αλλά και την υπεράσπιση των κατακτημένων δικαιωμάτων (ωράριο, ασφάλιση, εργασιακά δικαιώματα, περίθαλψη, υγεία, παιδεία) αλλά κυρίως για τη διεύρυνση αυτών των κατακτήσεων μέσα από τον αγώνα για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και την εδραίωση μιας άλλης εξουσίας που θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζόμενων.

Το εργατικό κίνημα, «σε συνθήκες άγριας αντιλαϊκής επίθεσης, της κυβέρνησης και των πολυεθνικών, κάνει ένα βήμα εμπρός», σημείωσε ο Ανδρέας Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να αντιπαλευτεί από όλους η πολιτική της κυβέρνησης, την οποία στηρίζουν οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ και του ΕΚΠ. Τόνισε πως σε όλους αυτούς «δεν πρέπει να τους κάνουμε τη χάρη. Με εμπιστοσύνη στην ενότητα και στα ιδανικά της τάξης μας, μπορούμε να αποκρούσουμε τον τυφώνα της αντιλαϊκής επέλασης. Μπορούμε με ένα μαζικό κίνημα που θα συσπειρώνει πλατιά ανοιχτά δημοκρατικά τους εργατοϋπαλλήλους, τη νεολαία, τους μικρομεσαίους, να βάλουμε πλώρη για την ανατροπή αυτής της κατάστασης».

Στάση εργασίας στο δημόσιο

Σε συμμετοχή και διεκδίκηση των πραγματικών αιτημάτων, καλεί η ΕΣΑΚ Δημοσίου

Στάση εργασίας από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι πραγματοποιούν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ με απόφαση της ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί και νέα τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο θέατρο «Ακάδημος», την Τρίτη 21 του Δεκέμβρη. Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση, που χρειάζεται να πάρει χαρακτήρα διεκδίκησης των πραγματικών αιτημάτων τους και καταδίκης του κυβερνητικού αυταρχισμού, καλεί τους δημόσιους υπάλληλους η ΕΣΑΚ Δημοσίου.

Τα τελευταία χρόνια και οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν σοβαρές απώλειες (πάνω από 25%) στα εισοδήματά τους, οι οποίες θα μεγαλώσουν παραπέρα, καθώς η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει κλιμακωτές αυξήσεις - «ψίχουλα», περίπου 2,3% μέσο όρο για το 2000. Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ επιχειρεί να εμφανιστεί «αγωνιστική» κηρύσσοντας στάσεις εργασίας, ενώ τα προβλήματα «καίνε». Ταυτόχρονα, θέτει πλαίσιο... αιτημάτων αρκετά ασαφή και εύκολα προσαρμόσιμο στα όρια της κυβερνητικής λογικής.

Από πλευράς της η ΕΣΑΚ Δημοσίου προτείνει στους εργαζόμενους στο δημόσιο να παραμερίσουν αυτή τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, να αγωνιστούν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Να καταγγείλουν τον αυταρχικό της κατήφορο, την αναβίωση του ιδιώνυμου σε βάρος των μαθητών, που παλεύουν για μόρφωση και να προτάξουν την αγωνιστική υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων που σήμερα χτυπιούνται. Επίσης, να διεκδικήσουν αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειες και να απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες, αύξηση των κονδυλίων για παιδεία, υγεία, πρόνοια και κοινωνική ασφάλιση, δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση κλπ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ