ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Τεχνητό κλίμα ευφορίας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στο Λουξεμβούργο

Την υποκρισία της κυβέρνησης Σημίτη επισημαίνει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή 14 Δεκέμβρη, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Λουξεμβούργο και τα αποτελέσματά της. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η διεύρυνση της ΕΕ με νέες χώρες θα σημάνει πλιάτσικο των πλουτοπαραγωγικών πηγών αυτών των χωρών από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ενώ καλεί σε διεθνή συντονισμό, κοινή δράση και μέτωπο των εργαζομένων και των λαών ενάντια στο μέτωπο του ιμπεριαλισμού.

Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Λουξεμβούργο προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

1. Τα όσα ο Κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του διαφημίζουν ως επιτυχία απέναντι στην Τουρκία, συνιστούν καλλιέργεια ενός τεχνητού κλίματος ευφορίας, αν και γνωρίζει ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Αλλα είναι τα συμφέροντα που υπαγόρευσαν τη σχετική απόφαση για την Τουρκία και όχι η πίεση της ελληνικής πλευράς και η δήθεν αγωνία των "15" για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Το θέμα της Τουρκίας σχετίζεται με τα γερμανικά συμφέροντα, με την αδυναμία της Γερμανίας να αναλάβει το κόστος της διεύρυνσης.

Ο σεβασμός των συνόρων που οι "15" απαίτησαν από την Τουρκία είναι όρος ασαφής και υποκριτικός, γιατί είναι γνωστό ότι η νέα δομή του ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο και γιατί, λέγοντας σύνορα, αλλού τα προσδιορίζουν οι μεν και αλλού οι δε.

Πρέπει επιπλέον να υπογραμμιστεί ότι, από τους όρους που τέθηκαν στην Τουρκία, απουσιάζει ο όρος του σεβασμού των δικαιωμάτων των Κούρδων και η καταγγελία της γενοκτονίας, που πραγματοποιεί σε βάρος τους η τουρκική ολιγαρχία.

2. Η έναρξη των διαδικασιών ένταξης στην ΕΕ ακόμα 11 χωρών που αποφάσισαν οι "15", αποτελεί έναρξη ακόμα μεγαλύτερης ληστρικής επίθεσης κατά των εργαζομένων και των λαών των υποψηφίων χωρών. Το πλιάτσικο στις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους θα πάρει διαστάσεις λαίλαπας. Ηδη, εκδηλώθηκαν πιο ανοιχτά οι αντιθέσεις των πιο ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με προεξέχουσα δύναμη το γαλλογερμανικό άξονα, για το ποια θα έχει το πάνω χέρι στη λεηλασία. Από αυτό το πλιάτσικο υπολογίζει και στοχεύει να επωφεληθεί και η ολιγαρχία της Ελλάδας.

Οσον αφορά στο Κυπριακό, τα προβλήματα παραμένουν και καμιά απόφαση δεν πάρθηκε στην κατεύθυνση της εξασφάλισης του ενιαίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, της προώθησης δίκαιης και βιώσιμης λύσης, με σεβασμό στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Αντίθετα, ήταν ισχυρές οι φωνές, που επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ, ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χρησιμοποιείται ως μοχλός για την επιβολή της αμερικανοΝΑΤΟικής λύσης, στην Κύπρο, τύπου Ντέιτον.

Η διεύρυνση της ΕΕ θα έχει σοβαρότερες αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος της εργατικής τάξης της Ελλάδας και των φτωχών στρωμάτων της πόλης και του χωριού. Η προσπάθεια της εγχώριας ολιγαρχίας να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και στην ένταση του ανταγωνισμού, σημαίνει για τον ελληνικό λαό πολύ μεγαλύτερο σφίξιμο της μέγκενης της εκμετάλλευσης, περισσότερη ανεργία, ακόμα λιγότερα δικαιώματα.

3. Ο διεθνής συντονισμός και η κοινή δράση των εργαζομένων και των λαών προβάλλει πιο επιτακτικά. Ο διεθνής ιμπεριαλισμός δείχνει τα δόντια του άγρια και πιο απειλητικά. Στο δικό του μέτωπο να αντιταχθεί το μέτωπο των λαών".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συμμερίζεται την "εθνική επιτυχία"

Η "κριτική" της εστιάζεται στη μη ένταξη στο άτυπο συμβούλιο του ΕΥΡΩ

Τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για εθνική επιτυχία στο Λουξεμβούργο συμμερίζεται δημόσια η ηγεσία της ΝΔ, στο όνομα της προώθησης των "εθνικών στόχων". Κι αυτό παρόλο που κορυφαία στελέχη της εκτιμούν σε "κατ' ιδίαν" συζητήσεις ότι "αυτό που πετύχαμε στο Λουξεμβούργο είναι το αυτονόητο", καθώς και ότι "ήταν απόρροια της στρατηγικής της Τουρκίας που προκάλεσε την οργή των εταίρων και κυρίως της στάσης της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου που για δικούς τους λόγους δε θέλουν την Τουρκία στην ΕΕ". Παρόμοιες απόψεις εκφράστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και στη χτεσινή σύσκεψη των τομεαρχών υπό τον Κ. Καραμανλή, ενώ δημόσια τη θέση αυτή εξέφρασε ο Γ. Σουφλιάς.

Επισήμως, η ηγεσία της ΝΔ με δηλώσεις του εκπροσώπου της, κάλεσε την Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι "με απειλές και εκβιασμούς το μόνο το οποίο μπορεί να καταφέρει είναι η περαιτέρω απομόνωσή της από την ευρωπαϊκή οικογένεια". Παράλληλα, τάσσεται υπέρ μιας ενιαίας αποφασιστικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην πολιτική της κλιμάκωσης και της έντασης και της πρόκλησης από την πλευρά της Αγκυρας.

Εκεί που η ηγεσία της ΝΔ επιλέγει να σηκώσει τους τόνους είναι το γεγονός ότι η χώρα μας δε θα ενταχθεί στην πρώτη ζώνη του ΕΥΡΩ. Τη θέση της ηγεσίας ανέλαβε να εκφράσει "προς τα έξω" ο Στ. Μάνος, ο οποίος σε δήλωσή του, επικρίνει τον Κ. Σημίτη γιατί η Ελλάδα έμεινε έξω από τον πυρήνα της Ευρώπης, ενώ επισημαίνει τον "κίνδυνο" να ενταχθούν μέσω της Διεύρυνσης πρώην κομμουνιστικές χώρες και "να περιθωριοποιηθεί οριστικώς η Ελλάδα".

Στη χτεσινή σύσκεψη των τομεαρχών, δόθηκε πλήρης κάλυψη στον Στ. Μάνο σε ό,τι αφορά την απαράδεκτη θέση του για τις καταλήψεις στα ΑΕΙ. Η άποψη του Στ. Μάνου μάς εκφράζει, ήταν ο κοινός παρονομαστής των τοποθετήσεων των υπολοίπων, οι οποίοι "αφορίζουν" γενικά τις καταλήψεις ως μορφή διεκδίκησης οποιουδήποτε αιτήματος.

Την ίδια στιγμή όμως εντείνονται οι πιέσεις στον πρόεδρο του κόμματος να επανεξετάσει το σχήμα των τομεαρχών, ενώ δε λείπουν και οι εισηγήσεις για "ανασχηματισμό" του. Ο Κ. Καραμανλής, προς το παρόν, δείχνει ότι δεν έχει διάθεση να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά προκειμένου να στείλει τα μηνύματα που θέλει, συγκαλεί για την ερχόμενη Δευτέρα σύσκεψη τομεαρχών με θέμα τον απολογισμό δράσης τους και τον προγραμματισμό των επόμενων μηνών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλίμα "θριάμβου", ενόψει προϋπολογισμού

Μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεχιζόταν στο Μέγαρο Μαξίμου η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό διευρυμένη σύνθεση, υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη. Στη σύσκεψη αναμενόταν ο πρωθυπουργός να τοποθετηθεί εφ' όλης της ύλης για την τακτική, που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και στον τομέα της οικονομίας, ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού. Στόχος του Κ. Σημίτη, όπως έλεγαν συνεργάτες του, είναι να υπενθυμίσει προς άπαντες την ευθύνη που έχουν για τη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής, να υπάρξει συζήτηση, για να εκτιμηθούν οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά μετά τις εξελίξεις σε επίπεδο ΕΕ και να δώσει την αίσθηση μη ενασχόλησής του με θέματα όπως ο ανασχηματισμός.

Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί, για να διατηρήσει κλίμα "θριάμβου" μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου, ώστε να διέλθει με τις λιγότερες δυνατές αναταράξεις τους σκοπέλους στο εσωκομματικό πεδίο και να αντεπεξέλθει με ανέξοδες μεθόδους από τα προβλήματα που της γεννά η λαϊκή δυσαρέσκεια. Ηδη, η λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, αναβάλλει κάθε δημόσια εκδήλωση "διαφωνίας" για τους πρωθυπουργικούς χειρισμούς, και επιλέγει τους "πανηγυρισμούς" για τη "νίκη" και την "επιτυχία" του Λουξεμβούργου, όπως την αποκάλεσαν χτες οι Γ. Καψής και Μ. Δασκαλάκης, αντίστοιχα. Παράλληλα, φαίνεται να ανατρέπονται οι όποιες σκέψεις, ακόμα και για την ανώδυνη καταψήφιση κάποιων κονδυλίων του προϋπολογισμού από μέρους κυβερνητικών βουλευτών, ώστε να κάνουν αισθητή την παρουσία τους οι διαφωνούντες. Το γεγονός ότι προχτές ο Π. Οικονόμου τάχθηκε δημοσίως κατά της Μ. Δαμανάκη, αποκαλώντας τη δεύτερο Αβραμόπουλο", είναι ίσως η τελευταία εσωκομματική αντιπολιτευτική "κορόνα", ενόψει των γιορτών.

Αύριο, δε ο πρωθυπουργός με τη σύγκληση της ΚΟ του Κόμματος, που θα συνεδριάσει λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, εκτιμά ότι θα "εκτονωθούν" όσοι θέλουν να εμφανιστούν με "κριτική" διάθεση απέναντι στην οικονομική πολιτική. Η επανάληψη δε πρωθυπουργικών αναφορών που θα καθιστούν την υπερψήφιση του προϋπολογισμού ως επιβεβλημένη, θεωρείται αυτονόητη.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί ανασχηματισμού που έρχονται και πάλι στην επικαιρότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα χαρακτήρισε χτες "ασκήσεις γόνιμης φαντασίας", που "απέχουν πολύ από την πραγματικότητα". Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από το Λουξεμβούργο για το θέμα, απάντησε μάλλον με διάθεση να διακωμωδήσει το θέμα, λέγοντας ότι τέτοια πράγματα δε γίνονται μέσα στις γιορτές. Φυσικά το θέμα ενός "μακιγιάζ" του κυβερνητικού προσώπου απασχολεί τον Κ. Σημίτη, αλλά αδιευκρίνιστος παραμένει ο χρόνος που ο πρωθυπουργός θα πάρει την τελική απόφαση.

Μέχρι τότε πολλά είναι τα σενάρια που θα ακούγονται - με ευθύνη και του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος - στα πλαίσια των εσωκομματικών "παιγνίων", όπως το τελευταίο για αναβάθμιση του Α. Τσοχατζόπουλου στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Αμυνας χαρακτήρισε τα παραπάνω ως "φημολογίες".

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

Διαδοχικές συναντήσεις θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου, όπως ανακοινώθηκε, να τους ενημερώσει για τις πολιτικές εξελίξεις. Το πρόγραμμα των συναντήσεων ξεκινά στις 11 π.μ.

Αναφορικά με τις σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Δ. Ρέππας είπε πως πήρε αυτή την πρωτοβουλία για να τους ενημερώσει σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και "να τους κάνει κοινωνούς των προσανατολισμών της κυβέρνησής του, για το πώς, δηλαδή, θα χειριστεί ως πρωθυπουργός, για το πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τα θέματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει στο εγγύς μέλλον".

Ο υπουργός Τύπου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις απειλές του Μ. Γιλμάζ, για προσάρτηση των Κατεχομένων στην Τουρκία, σημείωσε ότι οι απειλές αυτές οδηγούν σε αδιέξοδο. Σχολιάζοντας την τουρκική στάση, είπε: "Η Τουρκία επιδιώκει να προσχωρήσει στην ΕΕ. Φέρεται, όμως, μ' έναν τέτοιο τρόπο σαν να απαιτεί την προσχώρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τουρκία". Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου της ΕΕ, μίλησε για "νίκη της πολιτικής, την οποία, μεταξύ των άλλων, προωθεί και η Ελλάδα".

Ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, σχετικά με τηναπόφαση του Λουξεμβούργου, επισήμανε τον "καθοριστικό ρόλο" που έπαιξαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ μιλώντας χτες βράδυ στις Συκεές Θεσσαλονίκης παρομοίασε τις τουρκικές απειλές για προσάρτηση των Κατεχομένων της Κύπρου με τις πρακτικές που εφάρμοσε ο Χίτλερ, πρόβλεψε, όμως, ότι δε θα τολμήσει να τις εφαρμόσει. Να σημειωθεί ότι χτες είχαν κληθεί για ενημέρωση στο υπουργείο Αμυνας οι στρατιωτικοί ακόλουθοι των ελληνικών πρεσβειών.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Κ. Μπίκας, σε δηλώσεις του στον "ΑΘήνα 9,84" είπε ότι "αν κάποιος ακούσει καλά τις δηλώσεις Γιλμάζ θα καταλάβει ότι δεν είναι και τόσο απειλητικές". Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης, μιλώντας στον "Flash 9,61", είπε ότι δε θεωρεί πιθανό ένα θερμό επεισόδιο και ότι η ένταση κινείται σε διπλωματικό επίπεδο. Ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Καψής χαρακτήρισε την απόφαση του Λουξεμβούργου καθοριστική και την απέδωσε στη "σθεναρή στάση" της κυβέρνησης.

Απειλές από την Αγκυρα

Η Τουρκία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι διακόπτει τον πολιτικό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο. "Δε θα υπάρξει πλέον πολιτικός διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης", δήλωσε ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Αγκυρα. Και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει τα σχέδιά της για ενσωμάτωση της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου εφόσον η ΕΕ αρχίσει, όπως αποφάσισε στη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου, τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στη συνέντευξή του ο Γιλμάζ απέρριψε εξάλλου την πρόσκληση τής Ευρωπαϊκής Ενωσης να μετάσχει στην ευρωπαϊκή διάσκεψη που θα γίνει τον Μάρτη στο Λονδίνο. Απόφαση που οι χτεσινές τουρκικές εφημερίδες χαρακτηρίζουν ως "ιστορική".

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα, Μαρκ Πάρις, φέρεται από τον τουρκικό Τύπο να είπε στο Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ ότι "το αποτέλεσμα του Λουξεμβούργου προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση στην Ουάσιγκτον".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ