ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Αντίσταση στην αντεργατική επέλαση

Με ένταση και αποφασιστικότητα συνεχίζεται η "μάχη" για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας στις 18 Δεκέμβρη. Στην πλατεία Κάνιγγος στις 10.30 το πρωί η συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 9.30 η προσυγκέντρωση των σωματείων στην Ομόνοια

Δυο μέρες έμειναν για την πραγματοποίηση της 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής - πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας,ενάντια στον προϋπολογισμό και την πολιτική της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας. Πολλά συνδικαλιστικά κλιμάκια σε όλη τη χώρα "οργώνουν" μέχρι και την τελευταία στιγμή τους χώρους δουλιάς, για να καλέσουν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις.

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες θα γίνουν σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ στην Αθήνα,εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και νέοι θα δώσουν το αγωνιστικό τους "παρών" στην πλατεία Κάνιγγος στις 10.30 το πρωί,ενώ θα προηγηθεί προσυγκέντρωση των σωματείων στην Ομόνοια στις 9.30 το πρωί. Στη συγκέντρωση της Αθήνας καλεί επίσης και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Η ΕΣΑΚ και η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα", σε ανακοίνωσή τους, έχουν τονίσει ότι "η απεργία πρέπει να γίνει ένα ακόμα αγωνιστικό βήμα συνολικής καταδίκης της πολιτικής της κυβέρνησης και των βιομηχάνων".Οι δυο παρατάξεις ξεπερνούν το περιορισμένο διεκδικητικό πλαίσιο των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και προτάσσουν την ανάγκη μέσα από την απεργία οι εργαζόμενοι: Να καταδικάσουν συνολικά τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, προβάλλοντας την ανάγκη να αντικατασταθεί με έναν άλλο, που θα στηρίζει τους εργαζόμενους. Να καταδικάσουν τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη και το κατάπτυστο "σύμφωνο εμπιστοσύνης", που ενέκριναν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και να απαιτήσουν την αποχώρηση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ από τη διαβόητη διαδικασία. Να διεκδικήσουν κατώτερο μεροκάματο 8.000 δρχ. και μισθό 200.000 δρχ. για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ. Να πιέσουν για την αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα ενισχύοντας τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις.

"Σε καθημερινή αντίσταση και πάλη", καλεί η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, σε ανακοίνωσή της, για την πανελλαδική απεργία, με την οποία καλεί ταυτόχρονα στην προσυγκέντρωση στην Ομόνοια και στη συγκέντρωση στην Κάνιγγος."Η μόνη διέξοδος και προοπτική είναι ο ενωμένος αγώνας", τονίζει η διοίκηση της Ομοσπονδίας, η οποία χαρακτηρίζει "ληστρικό" και "φορομπηχτικό" τον προϋπολογισμό, ενώ καταγγέλλει την πολιτική των κυβερνήσεων στο θέμα της κοστολόγησης των φαρμάκων και επισημαίνει ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υπέγραψε το κείμενο της ντροπής.

Κάλεσμα προς όλα τα μέλη του, να συμμετέχουν στην πανεργατική - πανυπαλληλική απεργία την Πέμπτη 18 Δεκέμβρη και στην προσυγκέντρωση την ίδια μέρα στην Ομόνοια στις 9.30 το πρωί,απευθύνει με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας.

Το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Αττικής καλεί, με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία, να δοθεί "αγωνιστική απάντηση στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - βιομηχάνων και των διαφόρων βαστάζων τους". Καλεί, επίσης, σε καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής λιτότητας και του "κοινωνικού διαλόγου" της απάτης.

Να πάρουν μέρος "σύσσωμοι και μαχητικά στην κοινή απεργιακή συγκέντρωση στις 18 Δεκέμβρη και να διατρανώσουμε την οργή και αγανάκτησή μας στην εξοντωτική αντιυπαλληλική, αντεργατική και αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης", καλεί με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας.Επίσης, καταγγέλλει το δημοσιοποιηθέν συνταξιουχικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως "προσβάλλει τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια των συνταξιούχων".

Στην Πάτρα

Συγκέντρωση ενάντια στην εισοδηματική και φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης την Πέμπτη, 18 Δεκέμβρη στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, έξω από το ΕΚΠ.

Με αιτήματα την κατάργηση των ΤΣΑ, την καθιέρωση 35ωρου, με 5ήμερη - 7ωρη εργασία, καθιέρωση 8.000 δραχμών στο κατώτερο μεροκάματο και 200.000 δρχ. τον κατώτατο μισθό, την καταπολέμηση της ανεργίας και την προστασία των ανέργων, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών της Πάτρας πραγματοποιεί προσυγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου.

Στην Εύβοια

Σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της 18 Δεκέμβρη και στη συγκέντρωση - πορεία, που θα γίνει στη Νεάπολη στις 10 το πρωί,ώστε να δοθεί αγωνιστική απάντηση και να εκφραστεί η αντίθεση στο κοινό μέτωπο κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης - βιομηχάνων, καλούν με κοινή τους ανακοίνωση η ΤΕ ΕΣΑΚ Εύβοιας και η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα".

"Οι εργαζόμενοι - τονίζεται στην ανακοίνωση - μέσα από την ανάπτυξη των αγώνων τους καταδικάζουν και εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης και με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία, θα διατρανώσουν για άλλη μια φορά την απαίτησή τους για την άμεση αποχώρηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ από τον "κοινωνικό διάλογο"".

Στελέχη της ΤΕ της ΕΣΑΚ επισκέφτηκαν τους εργασιακούς χώρους στα πτηνοτροφεία "ΜΙΜΙΚΟΣ" και ΕΒΙΟΠ ΤΕΜΠΟ,μοίρασαν την ανακοίνωση και συζήτησαν με τους εργαζόμενους, καλώντας τους να συμμετέχουν στην απεργία.

Στην Καβάλα

Κοινή συγκέντρωση διοργανώνουν την Πέμπτη στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, το Εργατικό Κέντρο Καβάλας, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Καβάλας.Με ανακοίνωσή της η ΣΕΑ καλεί τους συνταξιούχους να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση και να διαδηλώσουν ενάντια στον αντιλαϊκό και φορομπηχτικό προϋπολογισμό.

Προσκλητήριο αγώνα στα εργοστάσια

Στους χώρους εργασίας περιοδεύουν οι συνδικαλιστές, καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία

Να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 18 του μήνα και στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, δίνοντας μ' αυτό τον τρόπο απάντηση στο ληστρικό και φορομπηχτικό προϋπολογισμό, κάλεσαν χτες τους εργαζόμενους των φαρμακοβιομηχανιών "Φαράν","Γερολυμάτος" και DEMO,στις οποίες περιόδευσαν, στα πλαίσια της προετοιμασίας της απεργίας, η Ζωή Σώκου μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ και ο Γ. Στάης πρόεδρος του Σωματείου Φαρμακεργατών.

"Πρέπει να κάνουμε καθαρό ότι δε θα μείνουμε αδιάφοροι και παρατηρητές, να στείλουμε το μήνυμά μας στην κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο ότι δε θα επιτρέψουμε για άλλη μια χρονιά να βάλουν πιο βαθιά το χέρι τους στην τσέπη μας".Το παραπάνω τόνισε η Ζωή Σώκου απευθυνόμενη στους εργαζόμενους της "Φαράν", οι οποίοι έδειξαν ανήσυχοι και προβληματισμένοι για τις εξελίξεις γύρω από το ασφαλιστικό κυρίως, αλλά και γύρω από ζητήματα που αφορούν το χώρο δουλιάς τους, στον οποίο επικρατεί η πίεση, η εντατικοποίηση και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Η βιομηχανία "Γερολυμάτος" ήταν η επόμενη στάση των συνδικαλιστών, όπου κάλεσαν τους εργάτες να μην επιτρέψουν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, να χάνεται η ζωή τους στο όνομα των μεγάλων συμφερόντων. "Οι κοινωνικές δαπάνες μέσα από τον προϋπολογισμό περικόπτονται άγρια για την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, νέα βάρη φορτώνονται στις πλάτες μας, αλλά νέα προνόμια δίνονται στο μεγάλο κεφάλαιο", τόνισε η Ζωή Σώκου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας διστακτικά επισήμαναν στους συνδικαλιστές ότι αν απεργήσουν θα απολυθούν, ενώ πολλοί απ' αυτούς εξέφραζαν την έλλειψη εμπιστοσύνης στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φόβος αυτός ενισχύεται από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία τα τελευταία τρία χρόνια μειώνει συνεχώς το προσωπικό, με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονη ανασφάλεια στους εναπομείναντες.

Με την ανακοίνωση στο χέρι οι δύο συνδικαλιστές βρέθηκαν στην είσοδο τηςDEMO την ώρα που σχόλαγαν οι εργαζόμενοι, ενημερώνοντάς τους για την απεργία και καλώντας τους να πάρουν μαζικά μέρος. Η Ζωή Σώκου τόνισε συζητώντας με τους εργαζόμενους ότι πρέπει όλοι μαζί να υψώσουν ανάστημα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και ότι μόνο ο συντονισμένος αγώνας μπορεί να φέρει λύσεις στα γενικότερα, αλλά και τα ειδικά προβλήματα που βιώνουν, όπως η απώλεια δεκάδων θέσεων εργασίας του κλάδου, ο οποίος πλήττεται από την τακτική των πολυεθνικών να μεταφέρουν τις μονάδες παραγωγής σε άλλες χώρες για την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των ήδη υπέρογκων κερδών τους.

ΟΧΙ στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

Δεκαέξι συνταξιουχικά σωματεία του Πειραιά απευθύνονται στους βουλευτές με τα αιτήματά τους

Να παρέμβουν αποφασιστικά για την τροποποίηση του κρατικού προϋπολογισμού για το '98, στα θέματα που αφορούν τους συνταξιούχους, ζητούν απ' τους βουλευτές με υπόμνημά τους, που διαμόρφωσαν σε κοινή σύσκεψή τους, 16 συνταξιουχικά σωματεία του Πειραιά.Ανάλογο κάλεσμα είχε απευθύνει πριν λίγες μέρες - με ανοιχτή της επιστολή - η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας,ζητώντας απ' τους βουλευτές, σε περίπτωση που δε γίνουν δεκτά από την κυβέρνηση τα αιτήματά τους, να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό, διαφορετικά "θα θεωρήσουμε - σημειωνόταν - ατομικά υπεύθυνο τον καθένα από σας απέναντί μας". Εξάλλου, η Συντονιστική έχει καλέσει τους συνταξιούχους να δώσουν δυναμικό "παρών" στην πανεργατική κινητοποίηση της Πέμπτης.

Τα συνταξιουχικά σωματεία του Πειραιά, επισημαίνουν ότι στο νέο προϋπολογισμό γίνονται οι πιο άγριες περικοπές τόσο στις συντάξεις, όσο και στην υγεία, με αποτέλεσμα να συνεχίζει τη μονόπλευρη λιτότητα. Σημειώνουν πως οι αυξήσεις του 2,5% ισοδυναμούν ουσιαστικά με 1,5% και πλήττουν παραπέρα τις συντάξεις, καθώς την ίδια στιγμή αυξάνονται τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και οι τιμές σε μια σειρά είδη πρώτης ανάγκης, ενώ διατηρούνται οι εισφορές επί των συντάξεων.

Απαιτούν: Κατώτερη σύνταξη ίση με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη. Οι άλλες συντάξεις ίσες με το 80% των αποδοχών των εν ενεργεία. Νομοθετική κατοχύρωση της ΑΤΑ. Κατάργηση των τριών αντιασφαλιστικών νόμων. Αυξήσεις σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Να εγγυηθεί το κράτος την καταβολή των συντάξεων σε όλα τα Ταμεία. Να εξασφαλιστεί ο ειδικός πόρος στα ειδικά Ταμεία. Μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στην τιμή των φαρμάκων απ' το 25% στο 10%. Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 2 εκατ. δρχ. και τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας κατά 20%. Υλοποίηση του νόμου για την αναπροσαρμογή των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων.

Απλήρωτοι στη ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Ξανά στην επικαιρότητα βρέθηκε το πρόβλημα της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ,η οποία εξαιτίας του προβλήματος ρευστότητας που ισχυρίζεται ότι αντιμετωπίζει, έχει αφήσει απλήρωτους για μήνες τους εργαζόμενους. Σε σύσκεψη που κάλεσαν το σωματείο των εργαζομένων και η διεύθυνση της εταιρίας το περασμένο Σάββατο, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων, βουλευτές του νομού και εργατικοί φορείς. Αποφασίστηκε μέσα στις επόμενες μέρες να επισκεφθούν τον αρμόδιο υπουργό και να ζητήσουν από την κυβέρνηση να παρέμβει ώστε να δοθεί δάνειο στην επιχείρηση, κάτι που επίμονα μέχρι στιγμής αρνούνται οι τράπεζες.

Σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ σημειώνει:"Δεν κατανοούμε γιατί ξαφνιάζονται ορισμένοι από μια τέτοια στάση των τραπεζών. Οι τράπεζες, ιδιωτικές, αλλά και κρατικές, δρουν στη λογική της κυρίαρχης σήμερα αντίληψης, που δεν είναι άλλη από την κερδοσκοπία.

Την ευθύνη επομένως δεν την έχουν οι τράπεζες, αλλά οι κυβερνήσεις και όλοι όσοι υποκλίνονται στην περιβόητη "ελεύθερη αγορά" και στον δήθεν ελεύθερο ανταγωνισμό, που συνειδητά στηρίζουν αυτή την ασυδοσία του βιομηχανικού και χρηματιστηριακού κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι μέσα σ' αυτή τη λογική, όπου τα πάντα καθορίζονται από τα συμφέροντα των πολυεθνικών, η ΒΑΛΚΑΝ είναι προγραμμένη, όπως και άλλες σημαντικές παραγωγικές μονάδες στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, ΕΚΟ, ΑΓΝΟ, Χημική Βιομηχανία ΣΙΝΓΚ, ΣΙΔΕΝΟΡ κ.ά. Η θεωρία ότι η ΒΑΛΚΑΝ δεν είναι βιώσιμη, δεν ευσταθεί. Είναι ένα μεγαθήριο για τα ελληνικά και τα ευρύτερα δεδομένα και ασφαλώς μπορεί να επιβιώσει. Οχι όμως με τη σημερινή μορφή. Με τα σημερινά δεδομένα κάθε 1 - 2 χρόνια θα ερχόμαστε και θα επανερχόμαστε, τα προβλήματα θα οξύνονται και στο τέλος θα την τελειώσουν.Αν δεν αλλάξει η θεώρηση των πραγμάτων, αν στη θεομηνία της "ελεύθερης αγοράς" δεν απαντήσουμε με κλαδικές πολιτικές που θα στηρίζουν βασικούς κλάδους της οικονομίας, αν δεν επιβάλλουμε έναν Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Ξύλου και Χάρτου,τότε η ΒΑΛΚΑΝ δεν έχει προοπτική, όπως δεν έχουν προοπτική η ΜΕΛ, η ΣΟΦΤΕΞ και τόσες άλλες βιομηχανίες που έκλεισαν.

Συμφωνούμε να πιεστεί η κυβέρνηση να μεσολαβήσει ώστε να λυθεί το πρόβλημα "ρευστότητας" που παρουσιάζει η εταιρία, γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν τα δεδουλευμένα τους. Αν και οι μισθοί θα μπορούσαν να αποδοθούν άμεσα από τα κέρδη που απεκόμισαν οι ιδιώτες τόσα χρόνια από τη δουλιά των εργαζομένων.

Θέλουμε να τονίσουμε με ιδιαίτερη έμφαση ότι και να ξεπεραστεί το πρόβλημα τώρα, οι εργαζόμενοι δε θα πρέπει να έχουν καμία αυταπάτη, για το ότι μόνο ο ενωμένος αγώνας τους σε συμμαχία με όλα τα άλλα κοινωνικά στρώματα που θα επιβάλει μια άλλη πολιτική μπορεί να εξασφαλίσει τη λειτουργία της μονάδας και το δικαίωμά τους στη δουλιά. Σ' αυτό τους τον αγώνα το ΚΚΕ θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του".

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Στη Βουλή νομοσχέδιο - έκτρωμα

Σαρωτικές αλλαγές σε βάρος των ανέργων ναυτεργατών, των όρων συνταξιοδότησης και κοινωνικών κατακτήσεων

Στη Βουλή φέρνει σήμερα το πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας,με το οποίο τιμωρεί τους άνεργους ναυτεργάτες, χειροτερεύει τις προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση, χτυπά κοινωνικές κατακτήσεις και επιδοτεί τους εφοπλιστές, διευρύνοντας, επιπλέον, την ασυδοσία τους! Την ανάκληση του νομοσχεδίου απαιτεί, με επιστολή της, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού προς τον υπουργό και τα πολιτικά κόμματα, επισημαίνοντας ότι, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και βγάζοντας "εκτός" ουσιαστικούς νόμους, προωθούνται σαρωτικές αλλαγές στο χώρο της ναυτιλίας σε βάρος των ναυτεργατών. Υπογραμμίζει δε ότι με τα όσα προβλέπονται, προτείνεται να ρυθμίζονται βασικά ζητήματα που καθορίζουν τις εξελίξεις στη ναυτιλία, με υπουργικές αποφάσεις ή Προεδρικά Διατάγματα!

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 7, παράγραφο 2 και 3, προβλέπεται η αφαίρεση του ναυτικού φυλλαδίου από ναυτεργάτες που κατά την τελευταία 4ετία δεν έχουν συμπληρώσει 8 μήνες θαλάσσια υπηρεσία! Τη ρύθμιση αυτή, η ΠΕΜΕΝ τη χαρακτηρίζει αντισυνταγματική και αντίθετη με Διεθνείς Συμβάσεις που έχει κυρώσει η χώρα μας.

Με το άρθρο 5 του πολυνομοσχεδίου αλλάζει ο τρόπος συνταξιοδότησης των ναυτεργατών, αφού προβλέπεται ότι δε θα λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος της άδειας των ναυτεργατών για τη θεμελίωση και επαύξηση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος!

Με τις παραγράφους 2 και 3 απαλλάσσει τους εφοπλιστές να έχουν ναυτολόγιο και δε θα απαιτείται πλέον από τους πλοιοκτήτες πιστοποιητικό ότι εξόφλησαν τις οφειλές του ναυτολογίου τους στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, το οποίο ήταν απαραίτητο, για να ανανεώσουν το ναυτολόγιο ή να αλλάξουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του πλοίου. Τη χορήγηση νέου ναυτολογίου θα την αποφασίζει τώρα ο πρόεδρος του ΝΑΤ! Με το άρθρο 9 προβλέπεται η επιχορήγηση των εφοπλιστών για τη ναυτολόγηση των εκπαιδευόμενων, οι οποίοι πλέον δε θα παίρνουν μισθό ανάλογο με αυτόν που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπως γίνεται σήμερα. Μάλιστα, προβλέπεται ότι οι εφοπλιστές θα πάρουν και αναδρομικά! Ετσι επιχορηγούνται από 1/1/1997 μέχρι και 31/12/1999 με 3,95 δισ. δραχμές για τη ναυτολόγηση των εκπαιδευόμενων!

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται, επίσης, η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της χώρας στο άρθρο 2, η ενσωμάτωση των Ταμείων Πρόνοιας των ναυτεργατών στο ΝΑΤ, ενώ με το άρθρο 9 υποβαθμίζεται παραπέρα η Διεύθυνση Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων.

Χωρίς αστικές συγκοινωνίες

Χωρίς αστικές συγκοινωνίες θα μείνει την Πέμπτη η Αθήνα, καθώς στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο,στα πράσινα λεωφορεία,στα τρόλεϊ και τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ.

Οι εργαζόμενοι στα πλοία θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι,ενώ κανένα δρομολόγιο του ΟΣΕ δε θα πραγματοποιηθεί, καθώς οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία.

Κάλπες στο αεροδρόμιο Σπάτων

Την ψήφο των εργαζομένων διεκδικεί ο "Πανοικοδομικός Ταξικός Ενωτικός Συνδυασμός"

Σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη διεξάγονται οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη διοίκησης στο Παράρτημα Εργαζομένων στο νέο αερολιμένα Αθηνών του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.Οι εκλογές γίνονται μέσα στο χώρο του εργοταξίου και οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες και να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιό του, απευθύνει - με τη διακήρυξή του - ο Πανοικοδομικός Ταξικός Ενωτικός Συνδυασμός,τονίζοντας πως "με το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού μας στο χέρι, ψηφίζουμε το δικό μας όργανο πάλης".

Ο συνδυασμός επισημαίνει ότι από τη θέση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας "μαζί με όλους εσάς, έδωσε τη μάχη να σπάσει η αυθαιρεσία της ΧΟΧΤΙΦ και των μεγαλοεργολάβων, για το 5ήμερο και για την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στάθηκε δίπλα σας στα μικρά και μεγάλα προβλήματα. Μαζί στήσαμε το Παράρτημα των εργαζομένων στο νέο αεροδρόμιο, που αγκαλιάζει όλους τους εργαζόμενους, όλες τις ειδικότητες".

Σημειώνει ότι το ψηφοδέλτιο του Συνδυασμού αποτελείται από συνδικαλιστές δοκιμασμένους στους αγώνες, που έχουν μάθει να λειτουργούν μαζί με το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν την πρέπουσα απάντηση σε όσους επιδιώκουν με ξεχωριστά ψηφοδέλτια να ακυρώσουν την αγωνιστική πορεία του Συνδικάτου και του Παραρτήματος.

Εκτακτη Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη στις 6 το απόγευμα
  • Εκτακτη Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη στις 6 το απόγευμα σε αίθουσα του ΕΚΑ, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας.Θέματα της συνέλευσης είναι ο κρατικός προϋπολογισμός για το '98 και η διαμόρφωση πρότασης προς την ΠΟΕΜ για την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας του '98.
Αισιοδοξία στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Μαζική αναμένεται η συμμετοχή των εργατοϋπαλλήλων της Θεσσαλονίκης στη μεθαυριανή 24ωρη απεργία, αλλά και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 11 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Το μήνυμα αυτό έρχεται μέσα από τις περιοδείες που πραγματοποιούν συνδικαλιστικά στελέχη στους χώρους δουλιάς.

Χτες συνδικαλιστές του ΕΚΘ επισκέφθηκαν το Χαλυβουργείο, το εργοστάσιο Λιπασμάτων και το μηχανοστάσιο του ΟΣΕ. Σήμερα θα περιοδεύσουν στα εργοστάσια της Δυτικής και της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Στο μεταξύ τα στελέχη της ΕΣΑΚ από κοινού με τους συνδικαλιστές της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας", από σήμερα ξεκινούν περιοδείες και στις δημόσιες υπηρεσίες και στους Οργανισμούς της πόλης.

Μιλώντας για τα πρώτα συμπεράσματα από την προπαγανδιστική δουλιά, ο γραμματέας του ΕΚΘ Θόδωρος Κυριακίδης,ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι εκφράζουν έντονα την αγανάκτησή τους για την εισοδηματική πολιτική και σημείωσε πως "αυτό που ξεχωρίζει είναι το ενωτικό αγωνιστικό κλίμα που υπάρχει στις διαθέσεις των εργαζομένων, δηλαδή στη βάση και αυτό είναι το αισιόδοξο για την προοπτική που θέλουμε να δώσουμε στον αγώνα". Καταλήγοντας ο Θ. Κυριακίδης είπε: "Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους σε συνολική αντεπίθεση κόντρα στη γενικευμένη επίθεση που δέχονται μόνιμα πλέον σε όλες τις πλευρές της ζωής, την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, το μεροκάματο".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ