ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ»
Στο επίκεντρο η αντιπαράθεση με τη Ρωσία για την Ουκρανία

Συνεχίζονται οι επαφές ΗΠΑ - Ρωσίας και εντός του ΝΑΤΟ για τις «εγγυήσεις ασφαλείας»

Από τη συνάντηση των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας και Ουκρανίας, στο περιθώριο της χθεσινής Συνόδου της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης»
Από τη συνάντηση των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας και Ουκρανίας, στο περιθώριο της χθεσινής Συνόδου της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης»
Η νέα ένταση στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, για την Ουκρανία, την Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα, βρέθηκε στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή των ηγετών της Ουκρανίας, της Γεωργίας, της Μολδαβίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Η Λευκορωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στην «Ανατολική Εταιρική Σχέση» μετά και τις τελευταίες κυρώσεις της ΕΕ την περασμένη άνοιξη. Σημειώνεται ότι η ΕΕ συνεχίζει να ενισχύει οικονομικά τη λευκορωσική φιλοδυτική αντιπολίτευση και τη λεγόμενη «κοινωνία των πολιτών», αφού δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση του Αλ. Λουκασένκο.

Στη Σύνοδο συζητήθηκαν ακόμη η πορεία των μεταρρυθμίσεων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες - για τη διαμόρφωση «ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος» για ευρωενωσιακά μονοπώλια - καθώς και οι προτεραιότητες της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» για το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, η Ουκρανία, η Γεωργία και η Μολδαβία - και οι τρεις έχουν εδαφικές διαφορές με τη Ρωσία - ζητούν διαπραγματεύσεις για ένταξή τους στην ΕΕ. «Στόχος μας είναι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της Συνόδου, που επικαλείται το «Ρόιτερς», η ΕΕ θα περιοριστεί να «αναγνωρίσει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και την ευρωπαϊκή επιλογή» των χωρών.

Νέες απειλές κατά της Ρωσίας

Την ετοιμότητα της ΕΕ να κλιμακώσει τις υπάρχουσες κυρώσεις και να λάβει «πρωτόγνωρα μέτρα, με σοβαρές επιπτώσεις για τη Ρωσία», σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, ως απάντηση «σε οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθετικές ενέργειες» κατά της Ουκρανίας, εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πριν από τη Σύνοδο.

Οι εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία θα είναι ένα από τα βασικά θέματα και στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Στο περιθώριο της Συνόδου της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης», ο Ουκρανός Πρόεδρος συζήτησε με τον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ για «ειρηνική διευθέτηση» της σύγκρουσης στο Ντονμπάς μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού. Η Ουκρανία, η Γερμανία και η Γαλλία συμμετέχουν μαζί με τη Ρωσία στο λεγόμενο «σχήμα της Νορμανδίας».

«Οι τρεις ηγέτες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους σε αυτό το σχήμα διαπραγματεύσεων», ανέφερε το γραφείο του Γάλλου Προέδρου.

«Οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θα έχει υψηλό τίμημα» για τη Ρωσία, δήλωσε και ο Ολ. Σολτς, μιλώντας χτες στο Κοινοβούλιο της χώρας του. Παράλληλα, σημείωσε ότι Γερμανία και ΕΕ θα πρέπει να αναζητούν τρόπους για διάλογο με τη Μόσχα.

Σήμερα ο Ζελένσκι θα συναντηθεί με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, την ώρα που η Ρωσία έχει θέσει ως όρο αποκλιμάκωσης της έντασης τη μη ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και την απόσυρση εξοπλισμών που απειλούν τη Ρωσία από χώρες με τις οποίες γειτονεύει.

Από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιράκλι Γκαριμπασβίλι, ζήτησε χτες από τη Δύση η χώρα του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Επαφές ΗΠΑ - Ρωσίας για «νομικές εγγυήσεις» και «ειδικό καθεστώς» στο Ντονμπάς

Η επιδίωξη των ΗΠΑ να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στις διαπραγματεύσεις γύρω από την Ανατολική Ουκρανία, αξιοποιώντας και την «αδράνεια» του «σχήματος της Νορμανδίας», φάνηκε και στη χτεσινή επίσκεψη της Αμερικανίδας βοηθού ΥΠΕΞ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Κάρεν Ντόνφριντ, στη Μόσχα, όπου είχε επαφές με τον Ντμ. Κόζακ, στέλεχος της προεδρίας, και τον Σ. Ριάμπκοφ, αναπληρωτή ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν στη συνάντηση, οι δύο πλευρές «συμφώνησαν να συνεχίσουν την αλληλεπίδραση για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με την ανάγκη να δοθεί στο Ντονμπάς ειδικό καθεστώς για τον τερματισμό της σύγκρουσης».

Η Ντόνφριντ «τόνισε ότι είναι δυνατή η πρόοδος για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία μέσω της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ και ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνδράμουν τις διπλωματικές προσπάθειες», υποστηρίζοντας το «σχήμα της Νορμανδίας», ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα.

Στην ίδια συνάντηση, ο Ριάμπκοφ επέδωσε στην Ντόνφριντ τις προτάσεις για τις νομικές εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Ρωσία, οι οποίες θα συζητηθούν μεταξύ των κρατών του ΝΑΤΟ, όπως συμφωνήθηκε και στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του Αμερικανικού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν. Γι' αυτόν τον σκοπό η Ντόνφριντ μετέβη στη συνέχεια στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας, Αλεξέι Ντανίλοφ, δήλωσε χτες στο «Ρόιτερς» ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Δεν έχει αλλάξει κάτι τις τελευταίες μέρες. Υπήρξε κάποια αύξηση στον αριθμό των στρατευμάτων της Ρωσίας, αλλά όχι αρκετά κρίσιμη για να πούμε ότι θα γίνει άμεσα εισβολή», είπε, προσθέτοντας πως επί του παρόντος η Ρωσία έχει 92.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα.

Γερμανία: Καταδίκη Ρώσου για δολοφονία με «κρατική εντολή» - Απελάσεις διπλωματών

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Εφετείο του Βερολίνου καταδίκασε χτες σε ισόβια κάθειρξη τον Ρώσο Βαντίμ Κράζικοφ για τη δολοφονία του Ζελιμχάν Κανγκοσβίλι, Γεωργιανού από την Τσετσενία, το 2019, στο πάρκο Tiergarten.

Η δολοφονία έγινε «για λογαριασμό της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB» και ο Κράζικοφ «έλαβε κρατική εντολή», ανέφερε ο εισαγγελέας, κάνοντας λόγο για πολιτικά κίνητρα.

Το θύμα είχε ζητήσει άσυλο από τη Γερμανία το 2016, καθώς κατατασσόταν ως «στόχος υψηλής σημασίας» για τις ρωσικές υπηρεσίες, οι οποίες τον θεωρούσαν τρομοκράτη και μέλος της οργάνωσης «Εμιράτο του Καυκάσου».

Σε συνέχεια της καταδικαστικής απόφασης, το γερμανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι δύο Ρώσοι διπλωμάτες απελαύνονται από τη Γερμανία, οι οποίοι φέρεται να είναι μέλη της ρωσικής FSB.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Γερμανία κατήγγειλε την «πολιτική» απόφαση του δικαστηρίου, ενώ το ρωσικό ΥΠΕΞ προανήγγειλε αντίμετρα.

ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
«Πρόθυμη» η ΕΕ για μεγαλύτερο ρόλο στον Νότιο Καύκασο

Τριμερή συνάντηση με τον Αζέρο Πρόεδρο Ι. Αλίεφ και τον Αρμένιο πρωθυπουργό Ν. Πασινιάν, για την κατάσταση στον Νότιο Καύκασο και την ένταση στα σύνορα των δύοχωρών μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, είχε προχτές το βράδυ στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ, με αφορμή τη συμμετοχή των δύο ηγετών στη χτεσινή Σύνοδο Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ.

Στη «διευθέτηση» της σύγκρουσης πρωτοστατεί η Ρωσία, που διαμεσολαβεί στην «ειρηνευτική διαδικασία» και έχει εγκαταστήσει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ περίπου 2.000 στρατιώτες, ενώ η ΕΕ επιδιώκει να παίξει μεγαλύτερο ρόλο συνολικά στον Νότιο Καύκασο.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, ενώ ο Μισέλ έθεσε το ζήτημα της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών με τη «βοήθεια» της ΕΕ. Για παράδειγμα, η ΕΕ ενδέχεται να επενδύσει στην ανάπτυξη συνδεσιμότητας και δικτύων μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με το Οικονομικό και Επενδυτικό της Σχέδιο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε τη σημασία της αποκατάστασης της υποδομής επικοινωνιών Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν και στον Νότιο Καύκασο γενικά, ενώ συμφωνήθηκε να προχωρήσει η αποκατάσταση των σιδηροδρομικών γραμμών.

Οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν αναφέρθηκαν στην προγραμματισμένη έναρξη διαπραγματεύσεων για οριοθέτηση των μεταξύ τους συνόρων, όπου εδώ και μήνες σημειώνονται αιματηρά ένοπλα επεισόδια. Η ΕΕ θα στείλει αποστολή για να συμβάλει σε αυτήν τη διαδικασία.

Το ζήτημα συζητήθηκε προχτές το βράδυ και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι Πρόεδροι της Γαλλίας Εμ. Μακρόν και της Ρωσίας Βλ. Πούτιν, με το Παρίσι να εμφανίζεται κι αυτό πρόθυμο να συμβάλει στα «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Ο Πούτιν ενημέρωσε τον Μακρόν για τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης που είχε με τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στα τέλη Νοέμβρη, για την εφαρμογή των μέτρων ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός, την επιστροφή των προσφύγων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την επανέναρξη των εμπορικών, οικονομικών και μεταφορικών δεσμών.

ΗΠΑ
Ψηφίστηκε η αύξηση της «οροφής χρέους»

Μετά από πολύπλευρα και πολύμηνα παζάρια στο πλαίσιο των οξυμένων ενδοαστικών αντιθέσεων στις ΗΠΑ, ψηφίστηκε χτες τα ξημερώματα (με 221 υπέρ και 209 κατά) η αύξηση της «οροφής χρέους» του ομοσπονδιακού κράτους κατά 2,5 τρισ. δολάρια.

Το ποσό αυτό αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για ένα διάστημα έως και μετά τη διεξαγωγή των ενδιάμεσων βουλευτικών εκλογών τον Νοέμβρη του 2022.

Επιπλέον, στο φόντο της προσπάθειας της κυβέρνησης Μπάιντεν να ενισχύσει παραπέρα τις συμμαχίες των ΗΠΑ και στις μουσουλμανικές χώρες, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε, με 219 ψήφους υπέρ και 212 κατά, νομοσχέδιο που προώθησε η μουσουλμάνα βουλευτής Ιλχάν Ομάρ, με στόχο τη θέσπιση μίας νέας θέσης ειδικού απεσταλμένου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά της ισλαμοφοβίας διεθνώς.

Λόγια «παρηγοριάς» κατά την επίσκεψη Μπάιντεν στο Κεντάκι

Στο μεταξύ, τον γνωστό και επαναλαμβανόμενο ρόλο του... «επικεφαλής παρηγορητή», την ώρα που ο αμερικανικός λαός παραμένει αθωράκιστος απέναντι σε φυσικά φαινόμενα, υποδύθηκε για άλλη μια φορά ο Τζο Μπάιντεν, κατά τη χτεσινή του επίσκεψη στο Κεντάκι, στις πληγείσες περιοχές από τους ανεμοστρόβιλους του περασμένου Σαββατοκύριακου. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε να λέει, απευθυνόμενος στους δεκάδες χιλιάδες πληγέντες, «να μη διστάσουν να ζητήσουν οτιδήποτε»...

Ο επίσημος απολογισμός μέχρι και χτες παρέμενε στους 88 νεκρούς (οι 74 στο Κεντάκι), ωστόσο οι αγνοούμενοι συνέχιζαν να ξεπερνούν τους 100...

Παράλληλα, υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τη στάση της εργοδοσίας, που κράτησε εγκλωβισμένους εκατοντάδες εργαζομένους σε μεγάλους χώρους δουλειάς εν μέσω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, με αποτέλεσμα να καταγράφονται νεκροί και τραυματίες σε εργοστάσια και μεγάλες αποθήκες, εκπρόσωπος της εργοδοσίας του εργοστασίου κεριών στο Κεντάκι που σχεδόν ισοπεδώθηκε από τους ισχυρούς ανεμοστρόβιλους αρνήθηκε ότι απέρριψε αιτήματα εργατών να φύγουν από τις εγκαταστάσεις, ή ότι τους απείλησε με απόλυση ή μείωση μισθών σε περίπτωση που έφευγαν νωρίτερα από το ωράριό τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ