ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
Δύο εικόνες

Οι κυβερνήσεις και τα άλλα αστικά κόμματα πανηγυρίζουν για τα «μεγάλα έργα» του «πράσινου new deal», για τους αγωγούς και τις υποδομές φυσικού αερίου που διασχίζουν τη χώρα, για τα «ντιλ» των ενεργειακών κολοσσών που μετατρέπουν την Ελλάδα σε «ενεργειακό κόμβο». Αλλά προχτές στο Καματερό, εν έτει 2021 δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους από ξυλόσομπα, προσπαθώντας να ζεσταθούν όπως όπως. Οι κυβερνήσεις και τα άλλα αστικά κόμματα βλέπουν «τεράστιες ευκαιρίες» στο Ταμείο Ανάκαμψης, κορδώνονται για το ποιος προωθεί καλύτερα την «απολιγνιτοποίηση» και διαφημίζουν τις μεγάλες «προοπτικές» που ανοίγονται για τον λαό της Δυτικής Μακεδονίας. Αλλά μόλις την περασμένη βδομάδα έγινε γνωστή η περίπτωση μιας καρκινοπαθούς γυναίκας στην περιοχή, που η εταιρεία αρνείται να της επανασυνδέσει την τηλεθέρμανση, λόγω «χρεών» της πολυκατοικίας. Οι κυβερνήσεις εναλλάξ λένε μεγάλα λόγια για το πώς η ενσωμάτωση στην «ενιαία αγορά ηλεκτρισμού» θα έριχνε τις τιμές, θα «θωράκιζε» την ενεργειακή επάρκεια από «αστάθειες» και «κινδύνους». Σήμερα, όμως, χιλιάδες είναι αυτοί που αδυνατούν να πληρώσουν τους θεόρατους λογαριασμούς, αποτέλεσμα και της ενσωμάτωσης στην «ενιαία αγορά», των γεωπολιτικών παιχνιδιών που παίζονται γύρω από την Ενέργεια. Παντού λοιπόν, όποια πέτρα κι αν σηκώσει κανείς, θα δει τις δύο αυτές εικόνες: Καπιταλιστική ανάπτυξη και λαϊκές ανάγκες είναι σαν το νερό με τη φωτιά. Κι ας σκίζονται ορισμένοι να πείσουν τον λαό ότι διαθέτουν τη «μαγική συνταγή» για να τις συγκεράσουν.

Δεν χωράει

«Χορτάσαμε υποσχέσεις και οράματα - Τώρα μέτρα προστασίας της ζωής και του εισοδήματός μας» διαδήλωσαν την Τρίτη οι πυρόπληκτοι βιοπαλαιστές της Εύβοιας, που το καλοκαίρι είδαν το βιος τους να χάνεται και σε κάθε βροχή τρέμουν μην έρθει μια νέα καταστροφή. Ηταν η απάντηση στη φιέστα που έστησε η κυβέρνηση της ΝΔ για να διαφημίσει την ταχύτητα με την οποία προχωράει η «ανασυγκρότηση» της περιοχής. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν για μια ακόμη φορά τα έργα «φωτοδότες», με τα οποία η κυβέρνηση και η επιτροπή που συγκρότησε θέλουν να σηματοδοτήσουν την «ανάταξη» της περιοχής, όταν λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, οι μεγαλοεταιρείες έχουν ήδη εγγράψει «δικαιώματα» στη γη από μελλοντικές αναδασώσεις στα καμένα, οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους αγρότες έρχονται με τον ...αραμπά, τα αντιπλημμυρικά σχέδια υπάρχουν μόνο σε σχέδια και χαρτιά, τα ζώα των κτηνοτρόφων που επιβίωσαν δεν έχουν να φάνε, αφού δεν υπάρχει καμιά κρατική μέριμνα για ζωοτροφές. Είναι προφανές δηλαδή ότι το σχέδιο ανασυγκρότησης που προωθεί η κυβέρνηση δεν χωράει ούτε τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες του λαού της περιοχής, που δίνει μάχη για να παραμείνει στον τόπο του. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο οι Επιτροπές Αγώνα των πυρόπληκτων κρατήθηκαν μακριά από το σημείο της φιέστας και δεν τους επέτρεψαν ούτε να καταθέσουν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους στην κυβερνητική κουστωδία.

Πού βρίσκονται;

Και νέα (στατιστική) μείωση της ανεργίας διαφημίζει η κυβέρνηση, με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον περασμένο Οκτώβρη, που την δείχνουν στο 13,3%, από 16,4% έναν χρόνο πριν. Η μείωση αυτή συνοδεύεται και από το στοιχείο ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ο αριθμός των απασχολουμένων ξεπέρασε τα 4 εκατ. άτομα. Και όμως, ο επικοινωνιακός κουρνιαχτός της κυβέρνησης δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα που ζουν χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι. Μια πρώτη διαπίστωση είναι ότι η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις προβλέψεις αστικών επιτελείων για «θεαματική αποκλιμάκωση» μετά την προηγούμενη κρίση. Αλλά και οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, είναι κατά βάση μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, σε ποσοστό πάνω από 50% (53,53% τον Οκτώβρη του 2021), με αποτέλεσμα η «ευελιξία» να επεκτείνεται στην αγορά εργασίας (30% σήμερα), μαζί και οι μισθοί πείνας, που γι' αυτούς τους εργαζόμενους δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ. Αυτή είναι λοιπόν η μεγάλη εικόνα της ανεργίας και της απασχόλησης, και όχι αυτή που εξωραϊσμένα και αποσπασματικά παρουσιάζει η κυβέρνηση. Και για να 'χουμε καλό ρώτημα: Η ΕΛΣΤΑΤ, με 13,3% ανεργία, καταγράφει στατιστικά μόλις 617.511 ανέργους. Αλλά τον ίδιο μήνα στις καταστάσεις του ΟΑΕΔ ήταν εγγεγραμμένοι 987.763 άνεργοι. Δεν θα πάψουμε λοιπόν να ρωτάμε: Πού βρίσκονται κρυμμένοι 370.252 άνεργοι, με ονοματεπώνυμο και διεύθυνση, οι οποίοι δεν εμφανίζονται πουθενά στις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ;

Διπλωματία!

«Το αεροπλανοφόρο "USS Harry S. Truman" έφτασε στη Μεσόγειο σήμερα με τους 103.900 τόνους διπλωματίας του», τονίζει σε ανάρτησή της η διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Νάπολη (NATO JFC Naples) καλωσορίζοντας το πλωτό μεγαθήριο στο «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», όπως το κατονομάζει. Πλοία της συνοδείας του αναμένεται να αναπτυχθούν και σε άλλες ζώνες, όπως η Μαύρη Θάλασσα, ενώ τα επιτελεία στην Αθήνα καταστρώνουν ήδη σχέδια για συνεκπαιδεύσεις, ή και αποστολές συνοδείας από ελληνικό πλοίο ή/και υποβρύχιο, κατά τον πλου του στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλήθεια, όμως, τι σόι «διπλωματία» ασκεί με τους 103.900 τόνους του το αμερικανικό αεροπλανοφόρο και για λογαριασμό ποιανού; Η απάντηση δεν είναι δύσκολο να δοθεί βλέποντας την υπερσυγκέντρωση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων πέριξ της Ρωσίας, με επίκεντρο την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, με την ένταση να αυξάνεται επικίνδυνα στο «ευρωπαϊκό θέατρο» και τις εκατέρωθεν προειδοποιήσεις να εντείνονται. Η «διπλωματία» του επομένως αποτελεί μια ακόμα πολεμική απειλή προς τη Ρωσία και τους άλλους ανταγωνιστές των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Το γεγονός εξάλλου ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προσφέρει και συνοδεία στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, μετά τη συνδρομή στην περικύκλωση της Ρωσίας μέσω της Αλεξανδρούπολης και τη σταθερή ναυτική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, είναι από μόνο του ένα ακόμα βήμα στην επικίνδυνη ιμπεριαλιστική εμπλοκή, που μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί στον λαό.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1497 Ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος εξερευνητής Βάσκο Ντε Γκάμα περνά το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας. Ηταν ο πρώτος Ευρωπαίος που διέπλευσε από το νότιο άκρο της αφρικανικής ηπείρου.

1770 Γεννιέται ο μεγάλος Γερμανός πιανίστας και συνθέτης της κλασικής μουσικής Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν.

1773 Οι άποικοι της Βοστόνης κάνουν ρεσάλτο σε τρία πλοία και ρίχνουν στη θάλασσα όλο το εγγλέζικο τσάι που προοριζόταν να δασμολογηθεί για λογαριασμό της Αγγλίας, πριν εισαχθεί στη νέα ήπειρο. Το επεισόδιο θεωρείται το προανάκρουσμα της αστικής επανάστασης που θα ακολουθούσε για την ανεξαρτησία.

1821 Δολοφονείται κατ' εντολή των προκρίτων - εφοπλιστών της Υδρας ο επαναστάτης ηγέτης Αντώνης Οικονόμου, ο οποίος, παρακάμπτοντας με εξέγερση τους προύχοντες της Υδρας, είχε σηκώσει στις 28 Μάρτη τη σημαία της Επανάστασης, μπαίνοντας επικεφαλής ενός ευρύτερου κοινωνικοπολιτικού δημοκρατικού κινήματος.

1859 Πεθαίνει ο Γερμανός συγγραφέας Βίλχελμ Καρλ Γκριμ (αδερφοί Γκριμ).

1920 Σεισμός 8,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτυπά την επαρχία Γκάνσου της Κίνας, σκορπώντας το θάνατο σε 200.000 άτομα.

1926 Ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη ο Απόλλων Καλαμαριάς.

1944 Οι εγχώριες αστικές και βρετανικές δυνάμεις επιτίθενται με όλα τα μέσα σε κάθε μέτωπο της Αθήνας και του Πειραιά, όπου νέες βρετανικές δυνάμεις αποβιβάζονταν διαρκώς υπό την κάλυψη των κανονιών του στόλου. Εως το βράδυ είχε χαθεί ο Προφήτης Ηλίας και το κέντρο του Πειραιά. Επειτα από έναν ανηλεή ναυτικό βομβαρδισμό καταλήφθηκε και ο λόφος της Καστέλας. Οι 30 περίπου υπερασπιστές του ΕΛΑΣ έπεσαν όλοι ένας προς έναν μαχόμενοι επί ώρες σώμα με σώμα. Ο ΕΛΑΣ ανακατέλαβε το εργοστάσιο Κουγιούλη στην περιοχή Ν. Φαλήρου - Μοσχάτου.

1964 Την αποπυρηνικοποίηση των Βαλκανίων προτείνει, με μήνυμά του προς τον Γ. Παπανδρέου, ο Σοβιετικός πρωθυπουργός Α. Κοσίγκιν.

1974 Πεθαίνει ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

1981 Οι 316 επιστήμονες που συμμετέχουν στο Ελληνογαλλικό Συμπόσιο Κοινωνικής Ψυχιατρικής, που διεξάγεται στην Ελλάδα, καταγγέλλουν πως οι 1.700 ασθενείς που νοσηλεύονται στο Ψυχιατρείο της Λέρου βρίσκονται καθηλωμένοι σε κατάσταση ζωντανών - νεκρών.

1991 Το Καζακστάν γίνεται η τελευταία Σοβιετική Δημοκρατία που αποσχίζεται και ανεξαρτητοποιείται, ολοκληρώνοντας τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Πρώτος Πρόεδρος της αστικής δημοκρατίας πλέον του Καζακστάν γίνεται ο Ν. Ναζαρμπάγιεφ, ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος του Καζακστάν την περίοδο των αντεπαναστατικών ανατροπών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ