ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μέρα αφιερωμένη στον Μπρεχτ

Μία ακόμη οικογενειακή Κυριακή μπορείτε να περάσετε στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στις 18 Δεκέμβρη, με αφορμή το 1ο Big Day, αφιερωμένο στον Μπρεχτ. 60 χρόνια από το θάνατο του Γερμανού κομμουνιστή δραματουργού, σκηνοθέτη και ποιητή του 20ού αιώνα, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, μέσα από το θεσμό των Big Days, δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να ακούσει και να μάθει για τις βαθύτερες πτυχές της προσωπικότητας του μεγάλου συγγραφέα, μέσα από αναγνώσεις, συζητήσεις, παρουσιάσεις ταινιών και θεατρικά εργαστήρια για τους μικρότερους φίλους του Θεάτρου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Master class με τίτλο «B. Brecht: Οταν το φως λέει, εγώ ειμί το Φως, ψέμα ουκ έχει» για ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών, performers, θεατρολόγους και ενήλικες. Ωρα έναρξης: 11.00. Διάρκεια: 3 ώρες. Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής).

Θεατρικό εργαστήρι «Τα αληθινά δώρα του Αϊ-Βασίλη. Ενα παραμύθι σε επεισόδια» για παιδιά 7-9 ετών. Δραματοποίηση του παραμυθιού «Τα αληθινά δώρα του Αϊ-Βασίλη», της Στέλλας Μιχαηλίδου, βασισμένη στις Τεχνικές της Αποστασιοποίησης του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Ωρα έναρξης: 11.00. Διάρκεια: 50 λεπτά. Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής).

Θεατρικό εργαστήρι «Ενα μικρό ψεματάκι...;» για παιδιά Γυμνασίου, που βασίζεται σε θεατρικά έργα και ποιήματα του Μπρεχτ. Ωρα έναρξης: 11.00. Διάρκεια: 3 ώρες. Μέχρι 25 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής).

Θεατρικό εργαστήρι «Ενα κορίτσι και ένα γράμμα» για παιδιά 5-7 ετών. Ωρα έναρξης: 12.00. Διάρκεια: 1.30 ώρα. Μέχρι 20 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής).

Τέσσερις ηθοποιοί του ΚΘΒΕ οπλισμένοι... με ποιήματα του Μπρεχτ στο ολοήμερο αφιέρωμα. Οργάνωση ιδέας: Χάρης Παπαδόπουλος. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Αλέξη, Γιάννης Γκρέζιος, Βασίλης Παπαδόπουλος, Χάρης Παπαδόπουλος. Ωρα έναρξης: 14.00 - 16.00

Η ομάδα Oberon παρουσιάζει ποιήματα του Μπρεχτ. Σκηνοθετική επιμέλεια: Αλέκος Σπυριδάκης. Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Βάσσου, Διονύσης Καραθανάσης, Ιωάννα Λαμνή, Αργύρης Τραφταλίδης. Ωρα έναρξης: 14.00.

Οι δευτεροετείς μαθητές του εφηβικού τμήματος των Θεατρικών Εργαστηρίων του ΚΘΒΕ μοιράζονται μαζί μας το αποτέλεσμα της δουλειάς τους πάνω στο έργο του. Ωρα έναρξης: 14.30.

Διάλεξη με θέμα «O Μπρεχτ στον κινηματογράφο». Αγάπη Γκιούνα/ θεατρολόγος - μουσειολόγος. Ωρα έναρξης: 15.00.

Διάλεξη με θέμα «Η Μουσική στα θεατρικά έργα του Μπρεχτ». Νίκος Καπετάνιος/ τελειόφοιτος Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ωρα έναρξης: 15.15.

Οι μουσικοί και οι ηθοποιοί της παράστασης «Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της», που παίζεται μέχρι τις 29/1/2017 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς και σε νέα μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα, ερμηνεύουν κάποια τραγούδια από την παράσταση. Μουσική: Πάουλ Ντεσσάου. Ωρα έναρξης: 15.30.

Η Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ συμμετέχει στο αφιέρωμα στον Μπέρτολτ Μπρεχτ, με μια δράση που θα εκτείνεται από τα σκαλιά της εισόδου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών μέχρι τον 7ο όροφο. Ωρα έναρξης: 16.00.

Στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο «Γιατί Μπρεχτ σήμερα;». Νικηφόρος Παπανδρέου, Φιλόλογος, Θεατρολόγος, Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, Λυδία Φωτοπούλου, Ηθοποιός, Αρης Στυλιανού, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ. Ωρα έναρξης: 16.30. Διάρκεια: 1 ώρα

Ολες οι δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο. Για δηλώσεις συμμετοχής να επικοινωνήσετε με το γραφείο Δραματολογίου του ΚΘΒΕ, τηλ. 2315200029 Τρίτη έως Παρασκευή 10.00-15.00 (κα Κωνσταντίνα Ματζίρη).

Αυτοβιογραφική έκθεση του Γιάννη Τσαρούχη στο Μουσείο Μπενάκη

«Γιάννης Τσαρούχης Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας. Δεύτερο Μέρος (1940-1989)», είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάστηκε χτες στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς) και θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Φλεβάρη 2017.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των θεματικών παρουσιάσεων του υλικού της συλλογής του Ιδρύματος «Γιάννη Τσαρούχη», το οποίο φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη από το Νοέμβρη του 2012.

Η θεματική «Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας» οργανώθηκε να παρουσιαστεί σε δύο μέρη, το πρώτο εκ των οποίων παρουσιάστηκε από τον Οκτώβρη 2013 έως τον Ιούλη του 2014 και αφορούσε την περίοδο 1910-1940.

Το δεύτερο μέρος παρουσιάζει την ιστορία της ζωγραφικής του Γιάννη Τσαρούχη μέσα από χρονολογικές ενότητες, αναπλάθοντας το περιβάλλον που έζησε και τις επιρροές που δέχτηκε από αυτό.

Ο επισκέπτης, ξεκινώντας από τα χρόνια της κήρυξης του πολέμου, το 1940, ακολουθεί τον Γιάννη Τσαρούχη στο αλβανικό μέτωπο, στην Αθήνα της Κατοχής και στα χρόνια του Εμφυλίου. Μέσα από τα έργα του θα περιδιαβεί τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν, ανακαλύπτοντας το δρόμο που παίρνει η ζωγραφική του, τις επιρροές, τις γνωριμίες, τις συναναστροφές και τους συνεργάτες του. Θα συναντήσει πρόσωπα όπως ο Ιόλας, ο Αλέξης Μινωτής, η Μαρία Κάλλας, ο Μάνος Χατζιδάκις, η Lila de Nobili και πολλούς άλλους, σε μία περιήγηση με ξεναγό τον ίδιο τον ζωγράφο, μέσα από αποσπάσματα κειμένων του ιδίου, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Νίκης Γρυπάρη, προέδρου του Ιδρύματος «Γιάννη Τσαρούχη», και ο σχεδιασμός είναι της σκηνογράφου Λίλης Πεζανού. Εισιτήρια 7 ευρώ και 3,5 ευρώ.

Εκθεση γκράφιτι και φωτογραφίας

Καμβάδες με γκράφιτι, φωτογραφίες με θεματολογία το γκράφιτι, αλλά και φωτογραφία δρόμου και μια διαρκή βιντεοπροβολή με θέμα το γκράφιτι θα δούμε στην έκθεση με τίτλο «Βάψτο!», που θα παρουσιαστεί για τρεις μέρες, από την Κυριακή 18 έως και την Τρίτη 20 Δεκέμβρη, στον πολυχώρο Vault (Μελενίκου 26, Βοτανικός).

Ο graffiti writer Αtek (Σκουρλής Γιώργος) πάνω από μια δεκαετία είναι δραστήριο μέλος στο χώρο, έχοντας πολλές συμμετοχές σε φεστιβάλ και events, με δεκάδες δημιουργίες σε δραστηριότητες φορέων και συλλόγων, με τοιχογραφίες σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Με την έκθεση «Βάψτο!» συστήνεται στο ευρύ κοινό, ανοίγοντας μια ζωντανή και πρωτότυπη επικοινωνία του έργου του με το φακό των φωτογράφων Αποστόλη Πλατανιά, Φιλιώ Σταματοπούλου και Γιάννη Μαρούδα. Ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο με την πρώτη από τις ενέργειες που ετοιμάζει σε εκθεσιακούς χώρους, γεμάτος δημιουργικότητα και όρεξη να ανοίξει νέους δρόμους.

Τη μέρα των εγκαινίων, Κυριακή 18 Δεκέμβρη, στο πλαίσιο της έκθεσης θα γίνει πάρτι με τους dj Soldat και Drugitiz. Επίσης, τη Δευτέρα 19 Δεκέμβρη, στις 20.00, παρουσιάζεται στο χώρο το βιβλίο «Η Ιστορία του graffiti στην Ελλάδα 1984-94», το πρώτο μέρος μιας προσπάθειας να καταγραφεί το γκράφιτι στην Ελλάδα μέσα από μια σειρά εκδόσεων και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημιουργούς του. Η έκδοση θα υπάρχει όλο το τριήμερο διαθέσιμη.

Ωρες λειτουργίας της έκθεσης: Κυριακή 18/12, 18.00 - 00.00, Δευτέρα 19/12 και Τρίτη 20/12, 16.00 - 23.00. Είσοδος ελεύθερη.

Συναυλία - αφιέρωμα στον Δημήτρη Φάμπα

Ο Δ. Κουτσούμπας και ο Γ. Μαρίνος με την Εύα Φάμπα, την Ανθή Γουρουντή και τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, Στ. Τάσσο
Ο Δ. Κουτσούμπας και ο Γ. Μαρίνος με την Εύα Φάμπα, την Ανθή Γουρουντή και τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, Στ. Τάσσο
Στη συναυλία - αφιέρωμα στον καλλιτέχνη αγωνιστή της ειρήνης Δημήτρη Φάμπα, που διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, χτες το απόγευμα, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στη συναυλία πήραν μέρος κουαρτέτο κιθάρας με σολίστες τους Εύα Φάμπα, Αγγελο Αγκυρανόπουλο, Κώστα Τσερεγκώφ, Θανάση Γεωργιάδη και το Πειραϊκό φωνητικό σύνολο «Libro Coro» σε διεύθυνση της Ανθής Γουρουντή.

Επίκεντρο του προγράμματος ήταν το έργο «Ωδή στην Ειρήνη», σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και μουσική Δημήτρη Φάμπα, ενώ ακούστηκαν, επίσης, έργα των Handel, Boccherini, Pachebelt, Tchaikovsky, τραγούδια της Εύας Φάμπα (ποίηση Γιώργου Μπίμη) και του Γιάννη Μαρκόπουλου.

«39 + 1 Αγνωστα ποιήματα» του Κ. Βάρναλη

Σαράντα άγνωστα ποιήματα του Κώστα Βάρναλη για παιδιά έρχονται στο φως, 90 περίπου χρόνια από τότε που πρωτοεκδόθηκαν. Περιορισμένα σ' ένα βαθμό από τον κανόνα της λογοκρισίας και της κυρίαρχης αγωγής - αναγκαίο κακό της επιδιωκόμενης κυκλοφορίας τους - φέρνουν ωστόσο τη σφραγίδα της τεχνικής δεξιοτεχνίας και του κοφτερού πνεύματος ενός αξεπέραστου δημιουργού. Διδακτικά στο κύριο περιεχόμενό τους, διακρίνονται από το σατιρικό και λυρικό στοιχείο της βαρναλικής τέχνης. Κι ό,τι δεν αποδέχεται η συνείδηση του μεγάλου ποιητή, γνωρίζει εξίσου έντεχνα να το υπονομεύει.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Κυριακή 18 Δεκέμβρη, στις 18.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20). Θα μιλήσουν: Ηρακλής Κακαβάνης, επιμελητής της έκδοσης, δημοσιογράφος - συγγραφέας, Βαλάση Ζωή, συγγραφέας, Δρ. Φιλολογίας, και Ρίτα Νικολαΐδου, διευθύντρια του περιοδικού «Θέματα Παιδείας», φιλόλογος.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org