ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδηλώσεις στο πλαίσιο των εκθέσεων βιβλίου

Με τη βιβλιοπαρουσίαση της συλλογής διαλέξεων της επαναστάτριας Α. Μ. Κολοντάι, με τίτλο «Το γυναικείο ζήτημα, από την πρωτόγονη κοινωνία στη σύγχρονη εποχή», συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του φεστιβάλ βιβλίου που διοργανώνουν οι Οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει σήμερα στις 19.30 και θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση των Γυναικών.

Αντίστοιχα, αύριο Σάββατο, στις 11 π.μ. θα γίνει διαδραστική βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Ανθρωπος αυτός ο γίγας» των Μ. Ιλίν και Ε. Σεγκάλ. Την Κυριακή, 18 Δεκέμβρη, είναι προγραμματισμένη στις 7 μ.μ. βιβλιοπαρουσίαση του μυθιστορήματος «Ο Κόκκινος Τράγος» του Κ. Παρορίτη, από την Βαγγελιώ Νικολάου, μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ και στη συνέχεια, προβολή της ταινίας «Full metal jacket» του St. Kubrik.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ βιβλίου λειτουργούν εκθέσεις βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής» στα γραφεία της ΚΟ Αττικής στην Ομόνοια και στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, τις καθημερινές (17.30 - 21.00) και τα Σαββατοκύριακα (10.00 - 13.00, 17.30 - 21.00).

Στον Πειραιά και την Καλλιθέα

Αντίστοιχα, οι Οργανώσεις Πειραιά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν έκθεση βιβλίου με τίτλους της «Σύγχρονης Εποχής», που λειτουργεί έως την Παρασκευή 23 Δεκέμβρη, στις 18.00 - 21.00 τις καθημερινές και στις 10.00 - 13.00 τα Σαββατοκύριακα, στα γραφεία της ΚΟ Πειραιά (Καραΐσκου 119 - 1ος όροφος). Στο πλαίσιο της Εκθεσης αύριο Σάββατο, στις 19.00, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ για τον ΔΣΕ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».

Εκθεση βιβλίου διοργανώνεται και στην Καλλιθέα (Στοά Καραντινού, Αραπάκη 69, 2ος όροφος) από σήμερα Παρασκευή έως και την Κυριακή 18 Δεκέμβρη από τις Οργανώσεις Νοτίων Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Οι ώρες λειτουργίας είναι: Παρασκευή 16 Δεκέμβρη από τις 17.30 μέχρι τις 21.30. Σαββάτο 17 Δεκέμβρη από τις 10.30 μέχρι τις 14.30 και από τις 17.30 μέχρι τις 21.00. Κυριακή 18 Δεκέμβρη από τις 10.30 έως τις 20.00.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Δεν θα δεχτεί δέσμευση των χρημάτων του

Τη σαφή θέση ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τη δέσμευση των χρημάτων του δήμου εκφράζει η δημοτική αρχή Πατρέων, με αφορμή αίτημα της κυβέρνησης προς τους δήμους και τις περιφέρειες να στείλουν κατάλογο με τα οικονομικά τους στοιχεία στο υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, με εξαιρετικά επείγον έγγραφο, που υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, καλούνται οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας να στείλουν σειρά οικονομικών τους στοιχείων που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούνται σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδας, λογαριασμό πάγιας προκαταβολής, χρηματικά εντάλματα προπληρωμής, στοιχεία Ειδικών Λογαριασμών με νομική υπόσταση, λογιστικό σύστημα που τηρείται από το φορέα.

Πρόκειται για στοιχεία που έτσι κι αλλιώς είναι γνωστά στο υπουργείο, ως εκ τούτου η πρόθεση καταγραφής τους παραπέμπει σε νέο κύκλο δέσμευσης χρημάτων, με σκοπό την ενδεχόμενη εξυπηρέτηση των απαιτήσεων των δανειστών.

Χαρακτηριστικά, σημειώνεται στην ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων: «Τα στοιχεία είναι γνωστά στο υπουργείο, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που συντάχθηκε ο προϋπολογισμός μας. Αυτή η τακτική μάς προκαλεί δικαιολογημένα ερωτήματα και ανησυχία, γιατί είναι η ίδια τακτική που ακολούθησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον Απρίλη του 2015, όταν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έβαλε στο χέρι τα αποθεματικά των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, μεταξύ αυτών οι δήμοι και οι περιφέρειες.

Η δημοτική αρχή, όπως και το 2015, δεν πρόκειται να δεχθεί τη δέσμευση των χρημάτων του δήμου μας, γιατί αυτά πρέπει να εξυπηρετήσουν τις λαϊκές ανάγκες και όχι το χρέος προς τους δανειστές και τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Ενωση, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα)».

Στο μεταξύ, την απόφαση να μη στείλουν οι δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα τα οικονομικά στοιχεία που ζητεί η κυβέρνηση έλαβε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), προκειμένου, όπως διευκρινίστηκε, να αποφευχθεί επιπλέον επιβάρυνση και σύγχυση των δήμων, αφού τα στοιχεία αυτά είναι ήδη διαθέσιμα στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών. Η ΚΕΔΕ διευκρινίζει ότι «δεν αρνείται αυτή τη δυνατότητα και τη διαδικασία που προκύπτει από τη νομοθεσία για τα οικονομικά στοιχεία των δήμων και τα οποία είναι ήδη στη διάθεση του υπουργείου Εσωτερικών».

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Καταγγέλλουν το κλείσιμο της σχολής και την περικύκλωσή της από τα ΜΑΤ

Το κλείσιμο της Νομικής Σχολής από την Κοσμητεία για «ψύλλου πήδημα», που αποφασίστηκε προχτές και έχει συμβεί επίσης πολλές φορές το τελευταίο διάστημα, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) στη σχολή.

Στην ανακοίνωση σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Για άλλη μια φορά, οι φοιτητές της Νομικής Σχολής και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών βρισκόμαστε θεατές στο ίδιο έργο! Με απόφαση των κοσμητειών, οι σχολές μας έκλεισαν για άλλη μια φορά στις 14/12 "λόγω τεχνικών προβλημάτων", όπως και πριν από μια εβδομάδα, στις 5/12 και 6/12!!! Με τον ίδιο τρόπο, στις 14/11 και 15/11 "λόγω των εκτενών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων"...

Ο εμπαιγμός των φοιτητών από τις διοικήσεις δεν έχει όρια! Συνέχεια επιλέγουν αστείες δικαιολογίες όπως οι παραπάνω και κλείνουν για "ψύλλου πήδημα" τις σχολές μας. Οταν όμως οι φοιτητές αποφασίζουν να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους και διαλέγουν τη μορφή της κατάληψης για κάποιες μέρες, τότε οι διοικήσεις αρχίζουν τις απειλές ότι "θα χαθεί το εξάμηνο" και άλλα τέτοια!

Η ουσία είναι μία: προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού των φοιτητών. Αυτό αποδεικνύουν τα επαναλαμβανόμενα "lock out" όλα αυτά τα χρόνια από τις διάφορες κυβερνήσεις και πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ.

Ταυτόχρονα, καταγγέλλουμε την περικύκλωση του κτιρίου της Νομικής ακόμη μια φορά από τα ΜΑΤ και από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Συμβάλλει και αυτό στην τρομοκράτηση σήμερα και στον εκφοβισμό των φοιτητών.

Καλούμε όλους τους φοιτητές να καταδικάσουν τις ενέργειες των διοικήσεων των σχολών μας και της κυβέρνησης. Να μη δεχτούν την υποκρισία και τις απειλές για χαμένα εξάμηνα, την παρουσία των ΜΑΤ έξω από τις σχολές μας», καταλήγουν οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ.

Πρόταση εισαγγελέα για Βατοπέδι

Την αθώωση όλων των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου πρότεινε προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η εισαγγελέας Β. Κρίνα. Με βάση τα στοιχεία της διαδικασίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κανέναν από τους κατηγορούμενους δεν στοιχειοθετούνται οι αξιόποινες πράξεις (απιστία, απάτη, ψευδορκία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος) που κατά περίπτωση αποδίδονται.

Η εισαγγελέας Β. Κρίνα ανέφερε ότι δεν υπάρχει δόλος για κανέναν από τους κατηγορούμενους, επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά εκτελούσαν κυβερνητικές αποφάσεις και ως εκ τούτου ήταν πεπεισμένοι ότι εκτελούσαν σύννομες ενέργειες. Σε ό,τι αφορά την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων, αν και όπως είπε ανήκουν στο δημόσιο, εν τούτοις αρμόδια να αποφασίσουν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι τα πολιτικά δικαστήρια.

ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αύξηση 14% στα τέλη προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός

Αύξηση κατά 14% στα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν οι δήμοι επιβάλλει, σύμφωνα με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η κυβέρνηση. Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου (ΔΣ), ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των εσόδων των δήμων από πηγές, όπως ανταποδοτικά τέλη, δημοτικό φόρο, κ.λπ., κατά 150 εκατομμύρια ευρώ. Προκειμένου να επιτευχθεί η εν λόγω πρόβλεψη, απαιτείται η αύξηση των ανταποδοτικών τελών κατά 14%. Αυθαίρετες χαρακτηρίζει τις προβλέψεις αυτές η ΚΕΔΕ, με τις οποίες «ουσιαστικά μας υποχρεώνουν να αυξήσουμε το 2017 τα έσοδά μας από φόρους και τέλη».

Βέβαια, κανένα πρόβλημα δεν έχουν οι διοικήσεις των δήμων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, να απομυζούν το λαϊκό εισόδημα, με αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη, φόρους, πρόστιμα, χαράτσια σε υπηρεσίες και έργα. Οπως δεν είχαν πρόβλημα και με τη συνεχώς μειούμενη προς τους δήμους κρατική χρηματοδότηση, αντίθετα, συνηγορούσαν και εξακολουθούν να το κάνουν. Απλώς, η σημερινή συγκυρία, με το λαϊκό εισόδημα λεηλατημένο, δεν επιτρέπει τέτοιες αυξήσεις που και σοβαρές αντιδράσεις θα προκαλέσει και θα υπάρχει δυσκολία στην είσπραξή τους. Αλλωστε, το «όραμα» που προβάλλει διακαώς η ΚΕΔΕ για τη δήθεν αυτονομία των δήμων, «ποντάρει» ακριβώς στην επιβολή και είσπραξη φόρων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ