ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αύριο στη Λάρισα η σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Νέες κατά τόπους κινητοποιήσεις σε Βέροια, Κοζάνη και Αγιά Λάρισας

Από τη σημερινή κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ στη Βέροια
Από τη σημερινή κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ στη Βέροια
Αύριο Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα Γεωπονίας του ΤΕΙ Λάρισας, πραγματοποιείται η νέα πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, Επιτροπών Αγώνα και Επιτροπών Μπλόκων από όλη τη χώρα, που θα κάνουν τον απολογισμό των, κατά τόπους, κινητοποιήσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε διάφορες περιοχές της χώρας και θα πάρουν απόφαση για κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων με πανελλαδικό συντονισμό.

Κινητοποιήσεις χτες σε Βέροια και Κοζάνη

Παράλληλα, οι κατά τόπους πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις συνεχίστηκαν και χτες, με κινητοποιήσεις σε Βέροια και Κοζάνη, ενώ σήμερα πραγματοποιείται συλλαλητήριο στην Αγιά της Λάρισας.

Συγκεκριμένα, στη Βέροια, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και του Αγροτικού Συλλόγου Γυψοχωρίου Πέλλας, οι αγρότες πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ.

Οι αγρότες ανέδειξαν τις μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ των ζημιών που προκλήθηκαν στην αναμενόμενη παραγωγή των φρούτων της περιοχής (ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, δαμάσκηνα) από παγετό, χαλάζι και βροχοπτώσεις, με συνέπεια τη σημαντική καθυστέρηση και των αποζημιώσεων στους αγρότες.

Κατήγγειλαν τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη μη έγκαιρη επίλυση του προβλήματος με τα έξοδα μετακίνησης των γεωπόνων - εκτιμητών του ΕΛΓΑ, παρά την είσπραξη τεράστιων ασφαλιστικών εισφορών ανά στρέμμα και εκτιμητικών ανά δένδρο από τους δενδροκαλλιεργητές.

Στην Κοζάνη, η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Δυτικής Μακεδονίας και με τη συμμετοχή των Αγροτικών Συλλόγων Καστοριάς, Πτολεμαΐδας, Βοΐου, των Αγροτικών Συνεταιρισμών Φασολοπαραγωγών Πρέσπας και Καστοριάς.

Και στη Δυτική Μακεδονία, οι αγρότες βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να μην μπορούν να καλλιεργήσουν, καθώς, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές (παγετούς, πλημμύρες) που υπέστησαν μετά την άνοιξη. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις του ΕΛΓΑ, οι αγρότες δεν πρόκειται να πάρουν ολοκληρωμένες αποζημιώσεις και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να πληρωθούν πριν τον Απρίλη - Μάη του 2017.

Συνολικά, οι αγροτοκτηνοτρόφοι διεκδικούν να προχωρήσει άμεσα η πληρωμή των αποζημιώσεων από παγετό, χαλάζι, βροχοπτώσεις, ζωονόσους, πλημμύρες κ.λπ. του 2016 και όσες εκκρεμότητες υπάρχουν από προηγούμενα έτη.

Επίσης, μεταξύ άλλων, ζητούν λόγω της αδυναμίας πληρωμής των ασφάλιστρων, που εκκρεμούν από τους περισσότερους αγροτοκτηνοτρόφους, να γίνει συμψηφισμός αυτών με τις παραπάνω αποζημιώσεις.

Σήμερα το συλλαλητήριο στην Αγιά Λάρισας

Σήμερα Παρασκευή, εξάλλου, συλλαλητήριο με τρακτέρ πραγματοποιούν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Αγιάς Λάρισας. Το συλλαλητήριο διοργανώνουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Αγιάς, στις 11 π.μ., στο κέντρο της Αγιάς.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΝΛ και των Αγροτικών Συλλόγων Αγιάς, κάλεσαν τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν στο σημερινό συλλαλητήριο, καθώς και στην αυριανή πανελλαδική σύσκεψη, τονίζοντας πως «ό,τι κερδίσαμε ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας και με τους αγώνες μας μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα, να βάλουμε φρένο και στην πορεία να ανατρέψουμε τις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν».

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των αγροτών της περιοχής για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, η ΕΟΑΣΝΛ προγραμματίζει ενημερωτικές συσκέψεις σε επαρχίες και χωριά του νομού, το αμέσως επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 21/12, στις 7 μ.μ., στον Πλατύκαμπο.

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Σήμερα η συγκέντρωση στο Χαϊδάρι για την Υγεία

Στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου

Συγκέντρωση ενάντια στην πολιτική που οξύνει συνεχώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός στο χώρο της Υγείας πραγματοποιούν σήμερα, Παρασκευή, οι Λαϊκές Επιτροπές Δυτικής Αθήνας, στις 6.30 μ.μ., στο Χαϊδάρι (πλατεία Δημαρχείου), κορυφώνοντας τη σχετική δράση που έχουν αναπτύξει στην περιοχή όλο το προηγούμενο διάστημα και δίνοντας συνέχεια στις αντίστοιχες αγωνιστικές παρεμβάσεις που πραγματοποιούν Λαϊκές Επιτροπές, μαζικοί φορείς και υγειονομικοί σε όλη την Αττική.

Στο κάλεσμά τους για τη συγκέντρωση, οι Λαϊκές Επιτροπές Δυτικής Αθήνας τονίζουν χαρακτηριστικά: «Οι πολιτικές που οδηγούν στον κατήφορο την Υγεία του λαού δεν έχουν τελειωμό. Στη Δυτική Αθήνα, η διάλυση και η υποβάθμιση των νοσοκομείων, των ΙΚΑ, των Κέντρων Υγείας είναι τέτοια που υπονομεύει και οδηγεί σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή μας. Η διάλυση του "Λοιμωδών" στην Αγία Βαρβάρα, η διαρκής υποβάθμιση του "Αττικόν" στο Χαϊδάρι, αλλά και του ΨΝΑ και του Δρομοκαΐτειου, της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού, του Κέντρου Βρεφών "Μητέρα" στους Αγίους Αναργύρους, οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, υλικών και μέσων σε όλα τα ΙΚΑ της περιοχής, καθώς και οι νέες περικοπές από τον κρατικό προϋπολογισμό, δείχνουν ότι ο κατήφορος δεν έχει πάτο».

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για τη σημερινή συγκέντρωση, ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν» και του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, η οποία έχει ανακοινώσει τη στήριξή της στην κινητοποίηση, τονίζει: «Το ζήτημα είναι να παλέψουμε όχι για το "λιγότερο κακό", αλλά για το αναγκαίο. Και αυτό, όταν μιλάμε για την υγεία του λαού, δεν μπορεί να είναι άλλο από την αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, πρόσληψη, περίθαλψη. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης συνεχίζουν να κινούνται στο δίπολο αντιλαϊκή πολιτική μαζί με μπόλικη κοροϊδία. Και αυτή η κυβέρνηση, όπως έκανε και η προηγούμενη, συνεχίζει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης, της εμπορευματοποίησης, της μιζέριας, της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης».

«Οσο βαδίζουμε στον αντιλαϊκό μονόδρομο της ΕΕ», υπογραμμίζει, «της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, δεν θα δούμε άσπρη μέρα. Η Υγεία είναι για αυτούς κόστος και εμπόρευμα, όχι αγαθό. Με αυτούς, λοιπόν, πρέπει να τα βάλουμε. Την ΕΕ, τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τις κυβερνήσεις τους».

  • Η ΟΓΕ Πετρούπολης δρομολογεί πούλμαν για τη συγκέντρωση (αναχώρηση 17.40 από την πλατεία Ηρώ).
Κινητοποίηση αύριο στο Αλιβέρι

Κινητοποίηση με αίτημα να μην κλείσει το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου, αλλά αντίθετα να αναβαθμιστεί και να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής, πραγματοποιούν σωματεία και φορείς της νότιας Εύβοιας, καλώντας αύριο Σάββατο σε συγκέντρωση - συλλαλητήριο στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο Αλιβέρι. Η κινητοποίηση εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσης που αποφασίστηκε σε σύσκεψη που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Σωματείων (Κλαδικό Μετάλλου Εύβοιας, Οικοδόμων Νότιας Εύβοιας, Συνταξιούχων Νότιας Εύβοιας, Νοσοκομείου Κύμης, ΟΓΕ Αλιβερίου), στην οποία ανταποκρίθηκαν 30 σωματεία και φορείς.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) πραγματοποίησαν χτες η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτη Ρέτζιου, και μέλη του ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), εκφράζοντας για άλλη μια φορά την αντίθεσή τους στον νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, αναδεικνύοντας παράλληλα ασάφειες σε αυτόν που μπορεί να επιδεινώσουν τις έτσι κι αλλιώς οδυνηρές συνέπειες στους εργαζόμενους από την εφαρμογή του.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησαν την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου, καθώς χιλιάδες γιατροί που ήταν υποχρεωτικά ασφαλισμένοι μέχρι το τέλος του 1992 και στο Δημόσιο και στο ΤΣΑΥ, καλούνται να «επιλέξουν» μέχρι τις 31/12/2016, αν «επιθυμούν» να είναι ασφαλισμένοι σε ένα από τα δύο Ταμεία και σε ποιο, χωρίς να διευκρινίζονται οι συνέπειες από τη μια ή την άλλη επιλογή.

Σε περίπτωση που επιλέξουν και τα δύο Ταμεία, θα πρέπει να καταβάλλουν τόσο τις εισφορές του εργαζόμενου, όσο και τις εισφορές του εργοδότη που συνολικά ανέρχονται στο 20%. Δηλαδή, το κράτος αποσύρεται από την υποχρέωσή του να καταβάλλει εργοδοτική εισφορά και ο εργαζόμενος θα αυξήσει την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών (έως και 300 ευρώ), όταν ο μισθός των νοσοκομειακών γιατρών έχει περικοπεί τα τελευταία χρόνια κατά 40% - 50%. Αν κάποιος επιλέξει την Ασφάλιση του Δημοσίου, δεν διευκρινίζεται τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές εισφορές 30 και 40 χρόνων που έχει καταβάλλει στο ΤΣΑΥ.

Η υπεύθυνη της Διεύθυνσης Εισοδηματικής Πολιτικής του ΓΛΚ, Α. Τουρκολιά παραδέχτηκε ότι χρειάζεται διευκρινιστική εγκύκλιος, ωστόσο ανάφερε ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αφρ. Ρέντζιου, τόνισε ότι πέρα από το γεγονός ότι πρέπει να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος, ο νόμος είναι κόλαφος, καθώς «αυξάνονται έτσι κι αλλιώς οι ασφαλιστικές εισφορές, γιατί ο υπολογισμός τους δεν γίνεται μόνο στη βάση του χρονοεπιδόματος και του βασικού μισθού που γινόταν μέχρι τώρα, αλλά στο σύνολο των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών (π.χ. εφημερίες)». Ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι τις επόμενες μέρες θα απευθυνθούν στο υπουργείο Εργασίας, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις, ενώ σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα η ΕΓ της ΟΕΝΓΕ.

ΣΕΑΑΝ - ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 4ου ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Απαίτησαν επανασύνδεση ρεύματος σε οικογένεια ανέργου με παιδί ΑμΕΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη έκαναν χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και η Λαϊκή Επιτροπή 4ου Διαμερίσματος Αθήνας, αντιδρώντας στη διακοπή της ηλεκτροδότησης την Τετάρτη από τη ΔΕΗ στο σπίτι μακροχρόνια ανέργου, πατέρα παιδιού που πάσχει από βαριά νοητική υστέρηση. Ο άνεργος αδυνατεί να πληρώσει την προκαταβολή που ζητά η ΔΕΗ για να προχωρήσει σε διακανονισμό των οφειλών, αφού η οικογένεια προσπαθεί να επιβιώσει με τα ψίχουλα του επιδόματος που χορηγείται στο παιδί...

Η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων καταγγέλλουν τη Διοίκηση της ΔΕΗ, ενώ σημειώνουν πως, παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις τους, την Τετάρτη στην Κεντρική Διεύθυνση Πωλήσεων για να επανασυνδεθεί το ρεύμα, κάτι τέτοιο δεν έγινε, με αποτέλεσμα η οικογένεια να παραμείνει όλο το βράδυ, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς ηλεκτροδότηση. Τελικά, χτες το μεσημέρι, μετά την αποφασιστική στάση των φορέων, η διοίκηση της ΔΕΗ δεσμεύτηκε να επανασυνδέσει το ρεύμα. Οι φορείς διεκδικούν επίσης τη διαγραφή του 50% του χρέους της οικογένειας και τη ρύθμιση της υπόλοιπης οφειλής σε χαμηλές δόσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ