ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΞΟΡΜΗΣΗ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τεράστιο άνοιγμα με μεγάλη πολιτική σημασία

Τα υψηλά πλάνα καλύφθηκαν, αφήνοντας παρακαταθήκη για την Προσυνεδριακή συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει

Ψηλά έβαλαν τον πήχη οι Κομματικές Οργανώσεις όλης της χώρας και τον ξεπέρασαν σε ό,τι αφορά στη διακίνηση του «Ριζοσπάστη» της περασμένης Κυριακής, που κυκλοφόρησε με ένθετο τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο Κόμματος τον Απρίλη.

Η ΚΟ Αττικής τριπλασίασε τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη» σε σχέση με προηγούμενες κυριακάτικες εξορμήσεις. Πολλές από τις Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής ξεπέρασαν τα πλάνα τους, όπως για παράδειγμα οι ΚΟ Βιομηχανίας, Τηλεπικοινωνιών, Μεταφορών κ.ά.

Χιλιάδες άνθρωποι του μόχθου, σε όλο το Λεκανοπέδιο, πήραν στα χέρια τους τις Θέσεις για το Συνέδριο. Απ' το βράδυ του Σαββάτου 8/12 και όλη τη βδομάδα που ακολούθησε, μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, «όργωσαν» με το «Ριζοσπάστη» και τις Θέσεις εργοστάσια, εργοτάξια, γραφεία και καταστήματα, νοσοκομεία, εργατικές λαϊκές γειτονιές, χώρους μαθητείας, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, σχολεία.

Ιδιαίτερα μεγάλο ήταν το άνοιγμα σε εργαζόμενους, είτε στο χώρο δουλειάς, είτε στο χώρο κατοικίας τους. Η συνάντηση με όλους αυτούς, επιδιώκεται να αποκτήσει χαρακτήρα σταθερής επαφής και συζήτησης, ενόψει του Συνεδρίου και του Προσυνεδριακού διαλόγου, των συσκέψεων, εκδηλώσεων και συζητήσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά κυρίως στους αγώνες, που πρέπει να κλιμακωθούν.

Παρακαταθήκη το άνοιγμα

Ιδιαίτερα μεγάλο ήταν το πολιτικό άνοιγμα που έκανε και η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας όλη την προηγούμενη βδομάδα, με στόχο να φτάσει ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» με τις Θέσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερα σπίτια εργατικών και λαϊκών οικογενειών, σε νέους του μεροκάματου, των αμφιθεάτρων και των θρανίων. Δίπλα στα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, εκατοντάδες φίλοι και οπαδοί του Κόμματος μπήκαν αποφασιστικά στη μάχη και κατάφεραν να διακινήσουν το μεγαλύτερο αριθμό φύλλων του «Ριζοσπάστη» που έχει διακινηθεί τα τελευταία 4 χρόνια.

Με το «Ριζοσπάστη» στο χέρι, στην Πανεξόρμηση της περασμένης Κυριακής
Με το «Ριζοσπάστη» στο χέρι, στην Πανεξόρμηση της περασμένης Κυριακής
Στοιχεία για τη δουλειά των Οργανώσεων έδωσε μιλώντας στο «Ριζοσπάστη» ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας.

Οπως είπε, αυτό το πλατύ άνοιγμα, που συνεχίστηκε μέχρι και την Παρασκευή, ήταν αποτέλεσμα της σχεδιασμένης δουλειάς από τη μεριά των καθοδηγητικών οργάνων και των Γραφείων των ΚΟΒ, που έγκαιρα συζήτησαν για τη σημασία της επιτυχίας της Εξόρμησης, καθόρισαν και καταμέρισαν τα πλάνα στα μέλη του Κόμματος, αξιοποίησαν οπαδούς.

Ετσι, οι ΚΟ κατάφεραν να φτάσουν σε πολύ καινούργιο κόσμο, αλλά και σε ανθρώπους που το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν μαζί με τους κομμουνιστές στους αγώνες για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης, στις παρεμβάσεις για την προστασία των εργατικών λαϊκών οικογενειών από τις συνέπειες της κρίσης, όπως τις δράσεις των Λαϊκών Επιτροπών για την αποτροπή της ηλεκτροδότησης σε οικογένειες ανέργων, κ.λπ.

Πρωτοπόρες Οργανώσεις

Ιδιαίτερα ξεχωρίζει η δουλειά της ΚΝΕ, που κατάφερε να διακινήσει 3.500 φύλλα «Ρ» στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, ξεπερνώντας και τον πολύ υψηλό στόχο που είχε βάλει με την αντίστοιχη εξόρμηση που έγινε για το 18ο Συνέδριο του Κόμματος. Στην ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης, οι Οργανώσεις «όργωσαν» κυριολεκτικά τα χωριά, αφού έφτασαν με το «Ριζοσπάστη» σε 85 χωριά και διακίνησαν 1.200 φύλλα.

Από τις εδαφικές Οργανώσεις ξεχώρισαν οι ΚΟΒ Ανω και Κάτω Τούμπας και από τις Νομαρχιακές η Οργάνωση της Πιερίας, που υπερκάλυψαν επίσης τους υψηλούς στόχους τους. Από τις κλαδικές Οργανώσεις, πρωτοπόρα σ' αυτή τη δουλειά, αναδείχθηκε η Αχτίδα Εμπορίου - Υπηρεσιών, που έφτασε στο 135% του πλάνου της, διακινώντας 365 φύλλα, με την αξιοποίηση οπαδών και μπαίνοντας σε καινούργιους χώρους. Σε υψηλά ποσοστά έφτασε και η Αχτίδα Υγείας, που κατάφερε να φτάσει στο σύνολο των νοσοκομείων και σχεδόν στο σύνολο των ιδιωτικών κλινικών.

«Εκτιμάμε ότι θα μπορούσαμε να πάμε πολύ καλύτερα, αξιολογώντας την πείρα που ήρθε. Φάνηκε ότι υπάρχουν περιθώρια και για σταθεροποίηση της διακίνησης του Ριζοσπάστη σε μόνιμη βάση. Ο κόσμος που απευθυνθήκαμε πολλοί από τους οποίους για πρώτη φορά, ανταποκρίθηκε θετικά και σε πολλές περιπτώσεις εξέφρασε τη διάθεση να σταθεροποιήσει την επαφή του μαζί μας», σημείωσε ο Ζ. Λυμπερίδης. Πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα, σχεδιασμένα, η ΚΟ θα συνεχίσει τη δουλειά, προκειμένου οι Θέσεις του Κόμματος για 19ο Συνέδριο να φτάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.

Δουλειά στοχευμένη στους τόπους δουλειάς

Πλατιά στους ανθρώπους του μόχθου, την εργαζόμενη και σπουδάζουσα νεολαία, ανοίχτηκε και η ΚΟ Θεσσαλίας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις Βιομηχανικές Περιοχές της Λάρισας και της Μαγνησίας, στα χωριά, αλλά και σε ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο, σε σχολεία κ.ά. Η ΚΟ έχει διακινήσει έως τώρα 5.000 φύλλα και συνεχίζει, αφού υπάρχει ανταπόκριση.

Πάνω από 7.000 φύλλα δόθηκαν και στην περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Διακινήθηκαν εκατοντάδες φύλλα σε εκατό περίπου χώρους δουλειάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Γιάννενα δόθηκαν περίπου 500 φύλλα μέσα σε εργοστάσια, σε νοσοκομεία και άλλες επιχειρήσεις και στα χωριά της βιομηχανικής περιοχής πάνω από 300 φύλλα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Οργάνωση της ΚΝΕ κάλυψε τα πλάνα της.


Β.Ν.


Πατριδογνωμόνιο
Οι 265 «ωραίοι ως Ελληνες» μετανάστες!

Οχι, δεν έπαθα κρίση μανιχαϊσμού. Δε γλιστράω στη γλίτσα της επικοινωνιακής φιλανθρωπίας των ημερών οπότε, κοντά σαράντα χρόνια δημοσιογράφος τώρα, κουράστηκα κι αηδίασα να βλέπω τη φτώχεια και την ανημπόρια στις δόξες τους. Αυτή η εμπορευματοποιημένη κακοήθης σχεδόν αλληλεγγύη, ο... πόνος των θυτών για τα θύματα (όσοι προσφέρουν εντός εκτός εορτών και συνήθως απ' το καθόλου περίσσευμά τους, δε βγάζουν μήτε δελτία Τύπου, μήτε εικόνα επίσκεψης στη διπλανή κόλαση, μήτε συχαρίκια δέχονται, που πατάνε στη λάσπη της καταρρακωμένης ανθρώπινης αξιοπρέπειας) περισσεύει στο χώρο του καθημερινού θεάματος. Ομως, πήρα ένα δώρο αυτές τις μέρες τόσο φρέσκο, τόσο ωραίο, από τόσο γενναία και σκεπτόμενα παιδιά, που δεν αντέχω να μην τους γυρίσω πίσω το χώρο της στήλης μου. Ηρθε ως επιστολή. Δημόσια. Πρωτοσέλιδη στον «Ριζοσπάστη». Οχι απ' αυτές που ως αθώες παιδικές ευχές φτάνουν στον Αϊ - Βασίλη. Ηρθε ως ετυμηγορία. Ως καταδίκη αν τολμήσεις να την αγνοήσεις. Ως εντολή και προτροπή σε εκπλήρωση καθήκοντος. Κι όταν τα παιδιά στέλνουν τέτοια γράμματα, τότε το σχολείο της ζωής και το ικρίωμα της πολιτικής δε συγχωρνάνε λάθος στην ανάγνωση. Δεν παίρνει σαρδάμ το γράμμα των 265 Ελληνόπουλων μαθητών μεταναστών από τη Γερμανία, με περιεχόμενο την αντίσταση στο ολοζώντανο βαμπίρ της χρυσαυγίτικης αναίρεσης του ανθρώπου. Γιατί αυτό είναι το αποτέλεσμα του φασιστοναζισμού, να κατεβάζει τον άνθρωπο απ' το ύψος του πολιτικού ζώου στο επίπεδο του κτήνους, αναιρώντας τον ολοκληρωτικά ως έλλογο ον. Ψάξτε την επιστολή. Διαδώστε την. Σκορπίστε πραγματική ανακούφιση και παρηγορία, ουσιαστική χαρά κι αισιοδοξία, μήνυμα έμπρακτης ελπίδας για το αύριο. Γιατί αυτό το μήνυμα, που στο τέλος της κάθε ημερολογιακής χρονιάς εκφράζεται ως τελετουργική ανάγκη, η καπιταλιστική αγορά το μετατρέπει δυστυχώς σε αγοραστικό πογκρόμ.

Αυτά τα μειράκια, τα κοριτσόπουλα και τα παλικαρόπουλα, που βλέπουν τους γονείς τους να σκύβουν και να κοπιάζουν, να μοχθούν και να διαθέτουν την ικμάδα τους στις φάμπρικες και στα εστιατόρια, στα μικρομάγαζα και τις οικογενειακές επιχειρήσεις της γειτονιάς στη Γερμανία, τα «γκασταρμπαϊτεράκια», ξέρουν. Ξέρουν και γιατί εκπατρίστηκαν και πώς τους απειλεί κι εκεί, όπως τώρα εδώ τους «άλλους», τους «ξένους», ο φασισμός. Γιατί πρέπει να έχουν διπλό μπόι, ανάστημα γίγαντα ενήλικα, για να βρίσκονται αντιμέτωπα με τα κτήνη εκεί, που τώρα εφορμούν εναντίον τους με τον αέρα στα πανιά της... αδελφικής ελληνικής χρυσαυγίτικης φονικής ασχήμιας. Είναι πικρό και σύνηθες στον πολιτισμένο καπιταλιστικό κόσμο μας να λαμβάνει θηριώδη δημοσιότητα η επιστολή του κυρίου χ ψ βουλευτή - πολιτευτή, που αλλάζει κόμμα και γνώμη και ξεφουρνίζει σε μερικές αράδες τα λερωμένα τ' άπλυτα πρότερων επιλογών. Είναι ντροπή όμως για κάθε κομμουνιστή, αριστερό, δημοκράτη, άνθρωπο με τσίπα έστω, να καταπιεί και να καταχωνιάσει, να αδιαφορήσει ή να ξεχάσει πως υπάρχουν παιδιά στο στόμα του λύκου που τα βάζουν με το λύκο. Είναι η γερή καλή σπορά που θεριεύει ανάμεσα σε ζιζανοχώραφα των καιρών, σε δηλητηριασμένα από πολιτικά φυτοφάρμακα εδάφη της λυκοσυμμαχίας τα 265 άγουρα. Δεν πάνε σχολείο απλώς, αυτά τα παιδιά των μεταναστών στη Γερμανία του 21ου αιώνα. Ε ί ν α ι σχολείο. Καθόλου κρυφό. Λαμπερό και δύσκολο. Που αντριεύει και θεριεύει με το χνότο του φασίστα, με το ρατσιστικό μαχαίρι στο λαιμό και τη ναζιστική απειλή του εμπρησμού των γονεϊκών μόχθων. Εχουν μάθει και διδάσκουν συνάμα, πως το εργαλείο - μόρφωμα, εδώ χρυσαυγή, εκεί όπως και να ειπωθεί το ίδιο πάντα και παντού είναι, γίνεται ταξικό όπλο εναντίον τους με άλλοθι τη φυλή, το χρώμα, την καταγωγή, τη θρησκεία, τη μίζερη ζωή.

Οποιος θέλει να αισθανθεί πλούσιος και σίγουρος γιατί δανείστηκε η χώρα με δόσεις καμιά πενηνταριά δισ., με γεια του με χαρά του. Οποιος όμως είναι πράγματι κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά περιούσιος, κοιτάει το γράμμα των παιδιών και γίνεται πιο δυνατός, ικανός να γράφει, κι όχι να υφίσταται, Ιστορία. Ευχαριστούμε που υπάρχετε, νέοι και νέες μας.

ΥΓ: Λυπάμαι βαθιά που το γράμμα σας, παιδιά από τη Γερμανία, δεν έφτασε εγκαίρως στα μάτια των ηλικιωμένων κάπου στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Εκείνος 92, εκείνη στα 80. Αρρωστοι και φτωχοί, εξαρτημένοι απ' τα παιδιά τους. Πήρε ο παππούς ένα πιστόλι απομεινάρι του πολέμου του '40, τη σκότωσε κι αυτοκτόνησε. Για να μη βαραίνουν άλλο τα παιδιά και τα εγγόνια τους σε δύσκολους καιρούς. Σ' αυτήν την ηλικία, σ' αυτήν τη συγκυρία, μ' αυτήν την περηφάνια, αν σας είχαν διαβάσει θα είχαν ζήσει θέλω να θαρρώ. Θα ήξεραν ότι τα παιδιά τους αντέχουν να παλεύουν. Γιατί αξιοθαύμαστη νιότη δεν πάει μαζί με αξιολύπητα γηρατειά.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org