ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ
φωτο

Στις 30 Νοέμβρη, συμπληρώθηκαν 29 χρόνια από το θάνατο του ΚΩΣΤΑ ΚΗΠΟΥΡΟΥ (Μαλέτσικου), στελέχους του ΚΚΕ, μαχητή του Αλβανικού μετώπου και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και αξιωματικού του ΔΣΕ.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Υμηττού, και 30 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

***

φωτο 2

Τιμώντας τη μνήμη των αγαπημένων και σεβαστών γονιών μας, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΥ, προσφέρουμε 80 ευρώ στο αγαπημένο μας ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟ Γαλατσίου.

Η μητέρα μας έφυγε από τη ζωή στις 21.12.2003 σε ηλικία 68 ετών πάντα πιστή οπαδός και ψηφοφόρος του Κόμματος. Ο δε πατέρας μας έφυγε, στις 4.12.2008, για το μακρινό ταξίδι χωρίς επιστροφή, στα 83 του χρόνια. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, μαχητής του 11ου Λόχου του ΕΛΑΣ Γαλατσίου, με τον οποίο πήρε μέρος σε πολλές μάχες με τους κατακτητές (με ξεχωριστή παλικαριά όπως έλεγαν συναγωνιστές του). Πάντα παρών στους κατοπινούς αγώνες του Κόμματος και του εργατικού κινήματος. Για τα πιστεύω και τη δράση του ως πιστός και αταλάντευτος κομμουνιστής, γνώρισε εξορίες και Μακρονήσια. Η σκέψη μας σας συντροφεύει πάντα.

Τα παιδιά σας, Βάσω - Κώστας και Μαρία

η εγγονούλα σας, Ευαγγελίτσα

***

ΦΩΤ. 4

Στη μνήμη των αγαπημένων μας συντρόφων ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕΤΑΞΑ και ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΜΠΟΥΚΟΥΡΗ προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Τηλεπικοινωνιών και Μεταφορών αντίστοιχα.

Ρούλα και Βάλια

***

φωτο

Στις 17 Δεκέμβρη κλείνουν 15 χρόνια από τότε που «έφυγε» για πάντα από κοντά μας η συντρόφισσα στη ζωή και στον αγώνα, ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΡΡΕ.

ΒΕΝΕΤΣΑΝΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΕΝΕΤΣΑΝΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στη μνήμη της, για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος, προσφέρω 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Παλλήνης.

Γιάννης Κορρές

***

Στη μνήμη των ΖΩΗ και ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, τα παιδιά τους Αγγέλα - Πάτρικ και Δήμητρα προσφέρουν για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Παγκρατίου.

***

Σήμερα, 16 Δεκέμβρη, συμπληρώθηκαν 9 μήνες από το θάνατο του συντρόφου μου, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΖΑΧΟΥ.

Στη μνήμη του η σύζυγός του και η κόρη του προσφέρουν 100 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

***

φωτο

Στις 6 Μάη 2011 έφυγε από τη ζωή ο Μεσανατολίτης αγωνιστής και μέλος του ΚΚΕ ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω της ΚΟΒ Ιλισίων.

Η σύζυγός του Μαρία, η κόρη του Αδαμαντία

***

ΦΩΤ.

Στις 23 Ιούλη 2008 πέθανε, σε ηλικία 82 ετών, η ΘΥΜΙΟΥΛΑ ΝΤΟΒΑ - ΖΟΡΜΠΑ, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτρια του ΔΣΕ. Γεννήθηκε στο χωριό Φανάρι Καρδίτσας και το 1949 οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και, μετά από λίγο, εντάχθηκε στον Εφεδρικό ΕΛΑΣ, αναλαμβάνοντας επικεφαλής του συνεργείου ραπτικής για τις ανάγκες των ανταρτών του μόνιμου ΕΛΑΣ.

Στη μνήμη της ο σύζυγός της, Σωτήρης Ζορμπάς, οι κόρες Αλεξάνδρα Ζορμπά - Τσιάκα, Μαριάννα Ζορμπά - Μανουσέλη και οι γαμπροί της, Χρήστος Τσιάκας και Μανώλης Μανουσέλης, πρόσφεραν 50 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Ο Σωτήρης Ζορμπάς, επίσης, πρόσφερε 50 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή», στη μνήμη των αδελφών του, ΒΑΣΙΛΗ, ΣΤΕΡΓΙΟΥ, ΜΗΤΣΟΥ και ΛΕΩΝΙΔΑ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και εξορισθέντων στο κολαστήριο της Μακρονήσου.

***

φωτο

Στη μνήμη της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ΑΘΗΝΑΣ ΜΙΝΤΖΑ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ, μιας γυναίκας χαρούμενης, γεμάτης ζωντάνια, δυναμισμό και ανθρώπινη ζεστασιά, που μέχρι τη μέρα που έφυγε, την 24/09/2012, στάθηκε αλύγιστη στο πλευρό του Κόμματος, προσφέρω 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Ζωγράφου.

Η συντρόφισσα Πίτσα Καραντάνη

***

φωτο

Στη μνήμη του αδελφού τους ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, πρωτοπόρου μαχητή του θρυλικού ΕΛΑΣ, ηρωικού Μακρονησιώτη, στελέχους του ΚΚΕ (μέλος ΚΕ, του Γραφ. της ΚΟΘ, της Ε.Π. Μακεδονίας - Θράκης), ο οποίος τίμησε την κοσμοθεωρία, τα ιδανικά και τον ακριβό τίτλο του Κομμουνιστή πάνω από 70 χρόνια, έως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη, επίσης, του συζύγου της ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΙΑΝ, αταλάντευτου στελέχους του ΚΚΕ, σε εξορίες - φυλακές, παρανομίες, πιστού στελέχους του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος της Θεσσαλονίκης. Και στη μνήμη των χιλιάδων κομμουνιστών, αγωνιστών - πατριωτών που έδωσαν τη ζωή τους στους 94χρονους αγώνες, οι κομμουνίστριες αδελφές του Ν. Π. (Λιούσα Καζαντζιάν - Παπαδοπούλου και Μαρία Παπαδοπούλου) προσφέρουν 300 ευρώ για ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Φοίνικα Θεσ/νίκης.

***

φωτο 3

Στη μνήμη του αγαπημένου μας κι αξέχαστου συντρόφου, πατέρα και παππού ΒΑΣΙΛΗ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΥ και των αδερφών του, ΘΩΜΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΥ και ΒΕΝΕΤΣΑΝΗ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, που αφιέρωσαν όλη τους τη ζωή για ένα καλύτερο μέλλον στον τόπο μας αγωνιζόμενοι στην Εθνική Αντίσταση και το Δημοκρατικό Στρατό, υποφέροντας όλες τις ταλαιπωρίες, με εξορία, βασανιστήρια, φυλακές και διωγμούς, προσφέρουμε 150 ευρώ στον αγώνα που κάνει το Κόμμα μας.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗΣ
Επίσης, στη μνήμη του αδερφού της μάνας μου, ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, δάσκαλου και έφεδρου αξιωματικού που διακρίθηκε στον πόλεμο στην Αλβανία και επιστρέφοντας οι αρχές, αναγνωρίζοντας την παλικαριά του υπέρ της πατρίδας, τον διόρισαν δάσκαλο στο χωριό. Οι ΜΑΥδες όμως αργότερα με επικεφαλής τον αρχηγό τους Γαλάνη μια μέρα τον πήραν από το σχολείο, τον ξυλοκόπησαν άγρια και τον βασάνιζαν. Τα παιδιά του σχολείου μόλις το πήραν χαμπάρι πετάχτηκαν έξω και κατόρθωσαν μισοπεθαμένο να τον πάρουν από τα χέρια τους. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει το ένα νεφρό του. Στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε ετοιμοθάνατος είχε την τύχη να τον δει ο γιατρός του λόχου του στην Αλβανία, αυτός τον γλίτωσε από βέβαιο θάνατο. Μόλις περπάτησε τον πήγαν στην εξορία, όπου πέρασε πολλά χρόνια. Μέχρι το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του κινήματός μας. Χαίρομαι που και σήμερα χιλιάδες νέοι και νέες ακολουθούν το δύσκολο αλλά ωραίο δρόμο που διάλεξαν και τα δικά μας νιάτα.

Μαρία Βενετσανοπούλου,

τα παιδιά και τα εγγόνια της

***

Στη μνήμη των γονιών μας ΣΤΑΘΗ και ΖΩΗΣ ΜΟΣΧΟΒΑΚΗ προσφέρουμε μέσω ΚΟΒ Ευδήλου Ικαρίας του ΚΚΕ 80 ευρώ.

Τα παιδιά τους,

Δέσποινα, Φιλιώ, Νίκος, Κούλα

***

Στη μνήμη των αγαπημένων μας γονιών ΒΑΓΓΕΛΗ και ΖΑΦΕΙΡΑΣ ΠΟΤΡΕΛΟΥ, που τόσο μας λείπουν, προσφέρουμε μέσω ΚΟΒ Ευδήλου Ικαρίας του ΚΚΕ 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ
Τα παιδιά τους,

Φρόσω, Ντίνα

***

φωτό 2

Στη μνήμη του συζύγου μου, ΛΑΜΠΡΟΥ ΤΡΑΧΑΝΑΤΖΗ, που στις 14 του Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 8 χρόνια που λείπει από κοντά μας, καθώς και στη νωπή μνήμη της κόρης μου ΦΛΩΡΑΣ ΤΡΑΧΑΝΑΤΖΗ - ΛΙΔΩΡΙΚΗ, που στις 10 του Γενάρη συμπληρώνονται δυόμισι χρόνια που έφυγε για το ταξίδι χωρίς επιστροφή. Οσο ζω δεν τους ξεχνώ.

Προσφέρω 150 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ευδήλου Ικαρίας, για να ακούγεται πάντα η φωνή του ΚΚΕ.

Η σύζυγος και μάνα

Δέσποινα Τραχανατζή

***

φωτο

Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από τις 16-1-2012 που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΤΣΑΝΗΣ. Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Μάραθο και την Πηγή Ικαρίας, από μικρός είχε μάθει να αγωνίζεται και να μεταδίδει ιδέες και αξίες για ισότητα, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια. Ενταγμένος στο ΚΚΕ σε νεαρή ηλικία έδωσε μάχες μαζί με τους συντρόφους του σε δύσκολους καιρούς για μια καλύτερη κοινωνία. Πίστεψε στον κομμουνισμό και πάλεψε γι' αυτό. Εξορίστηκε στη Μακρόνησο και έμεινε όρθιος μέχρι το τέλος. Ποτέ δε μετάνιωσε και δεν απελπίστηκε για τίποτα.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει στην Κομματική Οργάνωση Ικαρίας του ΚΚΕ το συμβολικό ποσό των 100 ευρώ.

***

φωτό

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΔΕΣΤΟΥΝΗ, που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατό του, προσφέρουμε 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ν. Ζωής Περιστερίου.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Η σύζυγός του Νικολέτα, τα παιδιά του, Μπάμπης και Βαγγέλης

***

φωτό

Στην μνήμη του αγαπημένου μας ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗ, καθηγητή Μαθηματικών και αγωνιστή του ΕΑΜ, που «έφυγε» πριν από 13 χρόνια, καταθέτουμε 100 ευρώ για την ενίσχυση του Κόμματος, μέσω ΚΟΒ Εξαρχείων.

Η σύζυγός του και ο γιος του

***

φωτό 4

Στη μνήμη των γονιών μας, ΔΗΜΗΤΡΗ και ΚΑΛΟΥΔΑ ΤΡΑΝΤΑΚΗ, και ΔΗΜΗΤΡΗ και ΜΑΡΙΑΣ ΓΚΟΥΖΕΛΟΥ, προσφέρουμε 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ελευθεριού Κορδελιού Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος για το οποίο αγωνίστηκαν και έμειναν πιστοί στις αρχές του μέχρι την τελευταία τους πνοή.

Τα παιδιά τους,

Τραντάκης Βαρσάμης και Ελένη Γκουζέλου

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του ΦΩΝΤΑ ΔΗΜΕΑ, που «έφυγε» στις 4.11.2012 από κοντά μας, προσφέρουμε στο κόμμα μας, μέσω της ΚΟΒ Αμπελοκήπων, 200 ευρώ.

Η σύζυγός του Γωγώ

Ο γιος του Νικήτας

***

φωτό

Στη μνήμη του αγαπημένου μου πατέρα, ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΠΑΡΑΚΟΥ, καθηγητή από το Μοναστηράκι Δωρίδος, προσφέρω 30 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, του κόμματος που πίστεψε και πάλεψε μαζί του μέχρι το τέλος της ζωής του. Το μισαλλόδοξο κράτος τον έστειλε σε νεαρή ηλικία να «παραθερίσει» στην Ικαρία μαζί με χιλιάδες άλλους συναγωνιστές του. Δεν το ξέχασε ποτέ...

ΚΑΪΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΑΪΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Η κόρη του, Ελένη Μπαράκου

***

φωτό

Πέρασαν 6 χρόνια από το θάνατο του σ. ΔΗΜΟΥ ΒΟΤΣΙΚΑ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 200 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ που μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν μέλος και αγωνιζόταν για τα ιδανικά του, μέσω ΚΟΒ Γαλατσίου.

Η συντρόφισσά του στη ζωή και τον αγώνα, Βικτώρια Βότσικα, τα παιδιά του, Γεωργία - Βαγγέλης και τα εγγόνια του

***

φωτό

Στις 16.12.1988 «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας αδελφός και θείος ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ, συνταξιούχος εκπαιδευτικός. Από τα νεανικά του χρόνια ασπάστηκε την ιδεολογία του κομμουνισμού και μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ αγωνίστηκε για έναν καλύτερο κόσμο. Τους αγώνες αυτούς τους πλήρωσε με βασανιστήρια και εξορίες που, όμως, δεν κατάφεραν να αλλάξουν την ιδεολογία του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Ακαδημίας Πλάτωνα Κολωνού, 200 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματός του, του ΚΚΕ.

Τα αδέλφια του: Βασιλική Σκανδάλη και Νίκος Παλούμπης

Τα ανίψια του: Ιωάννα, Μαργαρίτα και Θοδωρής

***

φωτό

Στις 3 Δεκέμβρη 2012 πέθανε σε ηλικία 107 ετών ο τίμιος δουλευτής, ο ακαταπόνητος αγρότης, ο υποδειγματικός οικογενειάρχης, ο αταλάντευτος Κομμουνιστής ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΑΚΗΣ, από την Κεφαλόβρυση της Βιάννου.

Σύντροφε Γιάννη, σε καιρούς φουρτουνιασμένους για το λαϊκό κίνημα, όπου κάποιοι γονάτισαν μπροστά στις θύελλες και τους κατατρεγμούς, δε σκέφτηκες ούτε στιγμή να αλλάξεις στάση, να υποταχθείς, να συμβιβαστείς. Εμεινες όρθιος, ακλόνητος υποστηρικτής του ΚΚΕ. Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, αν και παράλυτος, μεταφέρθηκες κατ' απαίτησή σου από το Ηράκλειο όπου έμενες, πολλά χιλιόμετρα μακριά στο χωριό σου για να ρίξεις το κόκκινο ψηφοδέλτιο στην κάλπη.

ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Η αταλάντευτη κομμουνιστική στάση ζωής που κράτησες μας γεμίζει με σιγουριά πως όσο το ΚΚΕ έχει τέτοιους υποστηρικτές θα παραμείνει άπαρτο κάστρο αντίστασης στη βαρβαρότητα που ζούμε, αλλά και φωτεινό οδηγό για το σοσιαλιστικό αύριο. Η αφοσίωσή σου στα ιδανικά του ΚΚΕ μέχρι την τελευταία σου πνοή αποτελεί ανεκτίμητη παρακαταθήκη για όλους όσοι ακολουθούν τα χνάρια σου. Για μας που σε γνωρίσαμε από κοντά θα μείνεις ολοζώντανος στη μνήμη μας αλλά και στις καρδιές μας.

Στη μνήμη του σ. ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΝΤΑΚΗ, η οικογένεια του Αντώνη Σοφίου προσφέρει 50 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

***

φωτό

Την 1η Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 7 χρόνια από το θάνατο του ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ο οποίος για περισσότερα από 30 χρόνια πάλεψε για τους σκοπούς του ΚΚΕ ως μέλος του.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Ρίτσα, τα παιδιά του, Θοδωρής - Αντζελα, Χριστίνα - Γιώργος, τα εγγόνια του, Μαντώ - Ηλίας - Λευτέρης - Ελευθερία, πρόσφεραν 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

φωτό

Στη μνήμη του συντρόφου μου, ΘΑΝΑΣΗ ΒΛΑΧΟΥ, και όλων των αντιστασιακών που έδωσαν τη ζωή τους στην υπόθεση της εργατικής τάξης, κάτω από τα λάβαρα και με τις αρχές και τις αξίες του ΚΚΕ, προσφέρω για την ενίσχυση του Κόμματος 1.000 ευρώ, μέσω ΚΟ Ανω Πετρούπολης.

Σοφία Βλάχου

***

ΦΩΤ.

Στις 22.12 κλείνουν 7 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο πατέρας και παππούς μας, ΜΗΤΣΟΣ ΚΑΪΛΑΣ. Στη μνήμη του προσφέρουμε στο Κόμμα του, το ΚΚΕ, 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ανάκασας.

Η κόρη του Ελευθερία, η εγγονή του Ανκε και η δισέγγονή του Αννα

***

ΦΩΤ.

Ο ΜΑΣΤΙΟΥΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Γεωργίου και της Ελένης (15.8.1924 - 12.12.2012) γεννήθηκε στο Καρπερό Γρεβενών, σε πολυμελή φτωχή αγροτική οικογένεια που συμμετείχε στους λαϊκούς αγώνες. Δυο αδελφοί του ήταν στον ΕΛΑΣ, στο ΔΣΕ και πολιτικοί πρόσφυγες. Μέλος του εφεδρικού ΕΛΑΣ έλαβε μέρος στη μάχη Δεσπότη (8/2/1943). Στη συνέχεια ως στέλεχος της ΕΠΟΝ διετέλεσε γραμματέας της οργάνωσης του χωριού με τον Χρ. Μυρτσιώτη. Από το καλοκαίρι του 1945 γνώρισε κυνηγητά και συλλήψεις από τη Χωροφυλακή. Κινδύνευσε η ζωή του και άλλων 18 Καρπεριωτών, όταν φυλακίστηκαν τέλη Αυγούστου 1946, στη Δεσκάτη. Στις 23 Σεπτέμβρη κατατάχτηκε με άλλους 16 αγωνιστές του Καρπερού στο συγκρότημα Μπεζεντάκου. Εδρασε στην περιοχή Αντιχασίων - Χασίων στο 2ο Τάγμα του Αρχηγείου Χασίων του ΔΣΕ, στο Κέντρο Πληροφοριών από τον Αύγουστο 1947 και στην 33η Μονάδα από το Σεπτέμβρη 1948 μέχρι την αιχμαλωσία του στις 27.7.1949. Γνώρισε έκτοτε τις φυλακές πολλών πόλεων για 13 χρόνια. Υπήρξε ξεχωριστό μέλος του ΚΚΕ από την Κατοχή με αξιόλογη δράση και προσφορά στο λαϊκό κίνημα μέχρι το τέλος του. Είχε κερδίσει την εκτίμηση των συντρόφων και της κοινωνίας της περιοχής ως αγωνιστής, οικογενειάρχης και εργαζόμενος.

ΔΗΜΟΣ ΒΟΤΣΙΚΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΒΟΤΣΙΚΑΣ
Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 20 ευρώ στη ΝΕ Γρεβενών και οι σύντροφοι και οι φίλοι του 35 ευρώ.

***

φωτο 2

Στη μνήμη του πατέρα του, ΑΛΕΞ. ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗ, κομμουνιστή μαχητή του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, και της αδερφής του, ΜΑΡΙΑΣ ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΟΥ, μαχήτριας του ΔΣΕ, ο Νίκος Σολομωνίδης πρόσφερε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ελευθεριού - Κορδελιού Θεσ/νίκης, για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, 300 ευρώ.

***

φωτό

Συμπληρώνονται 3 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος και συναγωνιστής και πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Σερρών, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΡΑΧΟΣ.

Στη μνήμη του η σύζυγός του, Φρόσω, προσφέρει, μέσω ΚΟ Πόλης, 20 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

φωτό

Στις 7.12.2011 έφυγε για το μεγάλο ταξίδι χωρίς επιστροφή ο αγαπημένος μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Τάκης) ΨΥΛΛΑΣ, αφήνοντας σε όλους εμάς που τον είχαμε αγαπήσει και μας είχε αγαπήσει, μιαν απέραντη θλίψη. Ο Τάκης Ψύλλας σε όλη του τη ζωή υπήρξε εκτός από ένας πολύ καλός οικογενειάρχης και ένας άνθρωπος που από έφηβος και σε όλη τη ζωή του ήταν ένας ακλόνητος κομμουνιστής. Με κάθε τρόπο και κυρίως με μεγάλες χρηματικές προσφορές ενίσχυσε το ΚΚΕ, ιδιαίτερα τις ΚΟ της Μυτιλήνης που ήταν το νησί που γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια ως μέλος της ΚΝΕ.

ΘΥΜΙΟΥΛΑ ΝΤΟΒΑ -ΖΟΡΜΠΑ
ΘΥΜΙΟΥΛΑ ΝΤΟΒΑ -ΖΟΡΜΠΑ
Στη μνήμη του ΤΑΚΗ ΨΥΛΛΑ προσφέρουμε 300 ευρώ, για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αμπελοκήπων.

Η γυναίκα του και τα παιδιά του


ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΑΡΙΑ ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΟΥ

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΩΜΑΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΘΗΝΑ ΜΙΝΤΖΑ -ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ
ΑΘΗΝΑ ΜΙΝΤΖΑ -ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΤΣΑΝΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΤΣΑΝΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΡΡΕ.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΡΡΕ.

ΦΛΩΡΑ ΤΡΑΧΑΝΑΤΖΗ ΛΙΔΩΡΙΚΗ
ΦΛΩΡΑ ΤΡΑΧΑΝΑΤΖΗ ΛΙΔΩΡΙΚΗ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΤΖΗΣ
ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΤΖΗΣ

ΦΩΝΤΑΣ ΔΗΜΕΑΣ
ΦΩΝΤΑΣ ΔΗΜΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΑΚΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΑΚΗΣ

ΜΑΣΤΙΟΥΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΜΑΣΤΙΟΥΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΨΥΛΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΤΑΚΗΣ)
ΨΥΛΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΤΑΚΗΣ)

ΜΠΡΑΧΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΜΠΡΑΧΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΔΕΣΤΟΥΝΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
ΔΕΣΤΟΥΝΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

ΜΠΑΡΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΜΠΑΡΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΓΚΟΥΖΕΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΓΚΟΥΖΕΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΓΚΟΥΖΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΓΚΟΥΖΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΤΡΑΝΤΑΚΗ ΚΑΛΟΥΔΑ
ΤΡΑΝΤΑΚΗ ΚΑΛΟΥΔΑ

ΤΡΑΝΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΤΡΑΝΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΓΚΑΡΗ
ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΓΚΑΡΗ
φωτο (χαρτί) 2

Οι γονείς μου, ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ και ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ(φωτ.), από τη Νότια Πέλλας, κομμουνιστές από το 1928, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης κυνηγημένοι από τη δικτατορία του Μεταξά, ο πατέρας εξόριστος στην Ανάφη. Το φτωχικό μας είχε γίνει γιάφκα παράνομων συντρόφων, με τη συμφωνία της Βάρκιζας έκρυβαν στον αχυρώνα τους όπλα του ΕΛΑΣ.

Στη μνήμη τους, καθώς και στη μνήμη της πολυαγαπημένης και αξέχαστης αδελφής μου, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ(φωτ.), μαχήτριας του ΔΣΕ που έπεσε στη μάχη με τον εχθρό σε νεαρή ηλικία, προσφέρω 200 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή», μέσω ΚΟΒ Α. Πόλης Θεσ/νίκης.

Πηνελόπη Γιόση

***

φωτό (χαρτί) 1

Στη μνήμη του αγαπημένου μας πατέρα και παππού, ΦΩΤΗ ΚΑΨΑΛΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, αλύγιστου κομμουνιστή, με την υπόσχεση ότι συνεχίζουμε αταλάντευτα στο δρόμου του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 300 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Πατησίων.

Η κόρη του

***

φωτό 1

Στη μνήμη της συντρόφισσας, ΑΘΗΝΑΣ ΤΣΙΓΚΑΡΗ, που αφιέρωσε τη ζωή της αγωνιζόμενη για τις αξίες και τα ιδανικά του σοσιαλισμού. Στα δύσκολα δε λύγισε και πάντα έλεγε «κι αν τα λουλούδια μαραθούν η Ανοιξη θε να 'ρθει», προσφέρω 60 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης.

Κατερίνα Σαραντάκου

***

φωτο 1

Στις 21/12/ 2011 «έφυγε» από κοντά μας ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΙΟΥΡΑΣ, που γεννήθηκε, το 1922, στην Καρυά Ελασσόνας. Σε ηλικία 20 ετών οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ, τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου κατατάχθηκε εθελοντικά στον ΕΛΑΣ κι αγωνίστηκε κατά των Γερμανών κατακτητών. Από την αναγκαστική προσφυγιά στην Πολωνία επαναπατρίστηκε, με την οικογένειά του, στη Λάρισα, τον Ιούνη του 1984. Ως το τέλος της ζωής του, ως μέλος του ΚΚΕ, σταθερός στη θεωρία του Μαρξισμού - Λενινισμού, αγωνίστηκε για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, τα οποία και έζησε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΙΟΥΡΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΙΟΥΡΑΣ
Στη μνήμη του, η γυναίκα του Δήμητρα και τα παιδιά του Κατερίνα, Κυριάκος και Σταματούλα, προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Ιπποκράτη Λάρισας, 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.


ΦΩΤΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ
ΦΩΤΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Δ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Δ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
φωτ.

Στη μνήμη του συντρόφου μου ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, Εκπαιδευτικού, πιστού μέλους από τα νεανικά του χρόνια, στις αξίες και τα ιδανικά του Κομμουνιστικού Κόμματος. Πορεύτηκε μέχρι τέλους της ζωής του σταθερά και αταλάντευτα.

Στην μνήμη του, προσφέρω μέσω ΚΟ Πετρούπολης, 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ.

Η σύντροφός του, Κασιανή Παπαναστασίου



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ