ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /28
ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Μεγάλη εξόρμηση του ΚΚΕ για τα αναγκαία μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Κάλεσμα διεκδίκησης κόντρα σε μια πολιτική που εκθέτει σε τεράστιους κινδύνους τους εργαζόμενους

Από την εξόρμηση χτες τα χαράματα
Από την εξόρμηση χτες τα χαράματα
Με παρεμβάσεις και εξορμήσεις με την ανακοίνωση του ΚΚΕ σε εργοστάσια και άλλους μεγάλους χώρους δουλειάς, συνεχίστηκε και χτες η μεγάλη εξόρμηση του Κόμματος στη Δυτική Αττική. Με τις ανακοινώσεις των ΤΟ Βιομηχανίας και Βορειοδυτικής Αττικής του Κόμματος, οι Οργανώσεις απευθύνουν μαχητικό κάλεσμα διεκδίκησης όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας από την πανδημία, τα οποία γίνονται ακόμα πιο επιτακτικά μετά τις ανησυχητικές και γενικόλογες «ενημερώσεις» της κυβέρνησης για «αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο» στην περιοχή.

Η ανησυχία των εργαζομένων είναι έκδηλη, αφού οι φόβοι τους ότι από τα εργοστάσια και τους άλλους μεγάλους χώρους δουλειάς μεταφέρουν τον ιό στις οικογένειές τους εντείνονται όλο και περισσότερο μετά τη γνωστοποίηση ότι δεκάδες κρούσματα επιβεβαιώνονται σε βιομηχανίες της περιοχής.

Τα μέτρα που είναι αναγκαία στους μεγάλους χώρους δουλειάς της περιοχής, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, δεν τηρούνται και τα «πρωτόκολλα» γίνονται «λάστιχο» καταπώς συμφέρει τους επιχειρηματικούς ομίλους, κάτι που άλλωστε αναδεικνύεται με επιμονή από σωματεία και συνδικάτα.

Στο μεταξύ, η «εντατικοποίηση των ελέγχων» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την περιοχή εξαντλήθηκε σε περίπου 950 rapid tests το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τη μορφή του «drive through», σε πλατείες της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, Δευτέρα, Τρίτη και σήμερα Τετάρτη η περιοχή δεν περιλήφθηκε σε πρόγραμμα τέτοιων ελέγχων. Προτιμήθηκε δηλαδή να στηθούν τέτοια συνεργεία του ΕΟΔΥ το Σαββατοκύριακο και μάλιστα μακριά από χώρους δουλειάς, αντί να πάνε σε ώρες αιχμής στις μεγάλες βιομηχανίες ή στους χώρους διέλευσης των εργαζομένων.

Η ανησυχία είναι λογικό να γίνεται ακόμα μεγαλύτερη μετά τις αποκαλύψεις για την κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας της Δυτικής Αττικής και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ακούει τη φωνή των υγειονομικών που ζητάνε όλα τα αναγκαία όπλα για να δώσουν τη μάχη με επιτυχία.

Από τα χαράματα, οι κομμουνιστές που ζουν και εργάζονται στην περιοχή, στέλνουν σε όλη την εργατική τάξη και το λαό το μήνυμα της αγωνιστικής διεκδίκησης για όλα αυτά που σήμερα είναι αναγκαία να γίνουν για να προστατευτούν η ζωή και η υγεία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων της περιοχής. Η ζωή και η υγεία που ιδιαίτερα στη Δυτική Αττική είναι μόνιμα στο «κόκκινο».

Χτες το πρωί, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποίησαν εξόρμηση στο σταθμό του προαστιακού της Ελευσίνας, από όπου πολλοί εργαζόμενοι περνάνε για να πάνε στη δουλειά τους.

Επίσης, συνεργεία των Κομματικών Οργανώσεων πραγματοποίησαν εξορμήσεις - παρεμβάσεις σε εργοστάσια της περιοχής, όπως στην «ΤΕΧΝΟΚΑΝ» στη Μάνδρα, στη «ΝΟΥΝΟΥ» και στη «ΜΕΒΑΚΟ» στον Ασπρόπυργο, στο «ΦΡΕΣΚΟΥΛΗ» στο Μενίδι, στην «ΕΤΕΜ» και στη «Δημητρίου Κατασκευαστική» στη Μαγούλα. Από το μεσημέρι και μετά οι εξορμήσεις συνεχίστηκαν στην «Οικοχημική» στα Ανω Λιόσια, στα καταστήματα των σούπερ μάρκετ «Γαλαξίας» στον Κόκκινο Μύλο και «Μy Market» στο Ολυμπιακό Χωριό. Επίσης, στην εταιρεία επεξεργασίας χαρτιού «Intertrade» στο Ολυμπιακό Χωριό.

Πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που στέκονται για να συζητήσουν. «Κάτι πρέπει να γίνει», είναι αυτό που οι περισσότεροι απαντούν συζητώντας με τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, επιβεβαιώνοντας και οι ίδιοι από το δικό τους χώρο δουλειάς ότι «τα μέτρα προστασίας από την πανδημία δεν τηρούνται».

Η μεγάλη εξόρμηση του ΚΚΕ συνεχίζεται τις επόμενες μέρες σε ολόκληρη την περιοχή και σε δεκάδες χώρους δουλειάς, με στόχο να φτάσει το μήνυμά του σε όλο τον λαό και την εργατική τάξη της περιοχής.

Φτάνει πια με αυτήν την πολιτική!

«Η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα που υπηρετούν την ίδια πολιτική, αποδεικνύονται οι καλύτεροι σύμμαχοι των εργοδοτών για την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους. Υπηρέτησαν και υπηρετούν μια πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό. Φτάνει πια! Τώρα να δυναμώσει η πάλη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του λαού. Τώρα να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας μας. Δεν θα βάλουμε άλλο σε κίνδυνο την υγεία μας για τα δικά τους κέρδη», αναφέρει η ΤΟ Βιομηχανίας του ΚΚΕ, προβάλλοντας ταυτόχρονα τα αιτήματα: Να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς. Με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας να γίνουν δωρεάν μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Να στελεχωθούν άμεσα όλες οι αρμόδιες κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες και να διενεργούν συχνούς ελέγχους στους μεγάλους χώρους δουλειάς για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, αλλά και όλων των αναγκαίων μέτρων σε περίπτωση που υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα. Να εξασφαλίζονται όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων που νοσούν ή μπαίνουν προληπτικά σε καραντίνα, καθώς αυτό δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη σε συνθήκες μάλιστα έξαρσης της πανδημίας. Να παρθούν άμεσα μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων από και προς την εργασία τους. Να πυκνώσουν τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Στα μεγάλα εργοστάσια που απασχολούν δεκάδες εργαζόμενους, να μπουν δωρεάν δρομολόγια με ευθύνη της εργοδοσίας. Να στελεχωθούν οι δημόσιες δομές Υγείας, να στελεχωθούν τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Να γίνει πραγματική και άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

  • Την Παρασκευή 18 Δεκέμβρη, στις 7.30 π.μ., ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος θα περιοδεύσει και θα συνομιλήσει με τους εργαζόμενους του δήμου Φυλής.
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Νέες καταγγελίες για πρωτόκολλα - «λάστιχο» στους χώρους δουλειάς

Τη στάση της εργοδοσίας στην εταιρεία «Unipharma», που όχι μόνο αρνήθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Συνδικάτου αλλά φώναξε και την αστυνομία για να κάνει έλεγχο σε μέλη του που μοίραζαν ανακοινώσεις σε εργαζόμενους κατά τη διάρκεια χτεσινής εξόρμησης έξω από την εταιρεία, καταγγέλλει το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «ύστερα από ανώνυμες καταγγελίες» για την ύπαρξη δεκάδων κρουσμάτων ζήτησε να συναντηθεί με εκπρόσωπο της εταιρείας, με όλα τα μέτρα προστασίας. Ωστόσο η εργοδοσία αρνήθηκε καλώντας τους εκπροσώπους του Συνδικάτου να προσκομίσουν αρνητικό test ώστε να γίνει συνάντηση, «πράγμα οξύμωρο μιας και αν κάποιος πρέπει να δείξει τέτοια βεβαίωση είναι οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της εταιρείας με τόσα κρούσματα στο χώρο», σημειώνει το Συνδικάτο.

Το Συνδικάτο απευθυνόμενο στους εργαζόμενους σημειώνει: «Αν δεν κολλήσουν τα παιδιά μας στα σχολεία, θα κολλήσουμε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ). Αν δεν κολλήσουμε στα ΜΜΜ, θα κολλήσουμε στην εργασία μας. Αν νοσήσουμε πιο σοβαρά, εμείς, οι δικοί μας άνθρωποι, έχουμε να απευθυνθούμε σε ένα παρατημένο δημόσιο σύστημα Υγείας. Αν νοσήσουν όμως οι εργοδότες θα νοσηλευτούν στα καλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία». Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν «πραγματικό νόημα» στην «ατομική ευθύνη», καταγγέλλοντας την εργοδοτική αυθαιρεσία και παλεύοντας για ασφαλή εργασία. Απαιτεί από την εταιρεία να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την ασφαλή εργασία των συναδέλφων.

Δεκάδες κρούσματα σε σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη

Μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων διεκδικεί το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του ομίλου «Σκλαβενίτη» στη Βόρεια Ελλάδα, αναδεικνύοντας παράλληλα πόσο εκτεθειμένοι είναι οι εργαζόμενοι του κλάδου. Μόνο τα καταστήματα του ομίλου στη Θεσσαλονίκη μετράνε πάνω από 70 κρούσματα, με 14 καταστήματα να έχουν από 1 έως 20 κρούσματα, και εργαζόμενους να έχουν νοσηλευτεί ακόμα και στην Εντατική.

Οπως αναφέρει, «η εντατικοποίηση και η ανασφάλεια έχουν χτυπήσει "κόκκινο"» και όποιο μέτρο εφαρμόστηκε για την προστασία των εργαζομένων (πλεξιγκλάς στα ταμεία, μάσκες, αντισηπτικά, δωρεάν τεστ στους συναδέλφους όπου εντοπίζονται κρούσματα), λήφθηκε κάτω από την πίεση των ίδιων των εργαζομένων και του Σωματείου. Αναδεικνύεται επίσης ότι η εργοδοσία καλεί ακόμα και στενές επαφές κρουσμάτων να εργαστούν στα μισά της καραντίνας υπερωριακά ή ότι εργαζόμενοι που διαπιστώνονται «θετικοί» και προσπαθούν να πάρουν αναρρωτική άδεια γίνονται μπαλάκι μεταξύ των διαφόρων «υπευθύνων».

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε όλους, να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις μερικής σε πλήρους απασχόλησης, τακτικές απολυμάνσεις των εργασιακών χώρων και τακτικά και πυκνά τεστ στο προσωπικό με ευθύνη της εταιρείας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Θάνατος εργαζόμενης στη ΒΙΠΕ Σίνδου από κορονοϊό

Μέτρα προστασίας απαιτεί το Συνδικάτο Βιομηχανικού Επισιτισμού

Μια 50χρονη εργάτρια, μητέρα δύο παιδιών, εργαζόμενη στην επιχείρηση «Παπαδόπουλος ΑΕ» στη ΒΙΠΕ της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη, έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό. Τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν διασωληνωμένη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 50χρονη εργάτρια ήταν ένα από τα δεκάδες κρούσματα κορονοϊού που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Και απ' ό,τι φαίνεται είναι τέτοια η διασπορά, που όπως καταγγέλλεται έχει προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού μέσω δουλεμπορικών γραφείων, προκειμένου να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην παραγωγή.

Το Σωματείο Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους συναδέλφους και φίλους της 50χρονης εργάτριας. Ταυτόχρονα, καλεί τους εργαζόμενους να μη μείνουν σιωπηλοί μπροστά στα κενά προστασίας της δημόσιας υγείας που δημιουργούν κυβέρνηση και εργοδότες.

Σε ανακοίνωσή του αναδεικνύει τις ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας για την εκρηκτική κατάσταση στους χώρους δουλειάς, θυμίζοντας ότι την προηγούμενη βδομάδα σωματεία κατήγγειλαν στον αντιπεριφερειάρχη Υγείας και στην Κεντρική Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασίας Κ. Μακεδονίας την έλλειψη μέτρων προστασίας. Ζητήθηκε μάλιστα η εντατικοποίηση των ελέγχων σε συγκεκριμένους χώρους σε μια σειρά κλάδων, μεταξύ τους και στον κλάδο των Τροφίμων.

Το Σωματείο δηλώνει σε κυβέρνηση και εργοδοσία ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στους χώρους δουλειάς και να παρεμβαίνει για την προάσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Καλεί τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμία ανοχή στην εργασία χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας, τα οποία η εργοδοσία είναι υποχρεωμένη να τηρεί στους εργασιακούς χώρους.

«Ολοι οι εργαζόμενοι, μια γροθιά μαζί με το Σωματείο να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μέτρα υγείας και ασφάλειας. Για να επιστρέφουμε από το μεροκάματο όλοι υγιείς στις οικογένειές μας. Η συλλογική οργάνωση είναι το μεγάλο όπλο που διαθέτουν οι συνάδελφοι στον κλάδο και μπορούν να το στρέψουν στους υπαίτιους για την κατάσταση που βιώνουν, δηλαδή τους βιομήχανους και τις κυβερνήσεις τους», σημειώνει.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»
Αμεσα να συγκληθούν τα Δημοτικά Συμβούλια για τη λήψη μέτρων

Με αίτημα προς τους προέδρους των Δημοτικών Συμβουλίων οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους Αχαρνών, Φυλής, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας και Μεγάρων ζητούν άμεση σύγκληση των Δημοτικών Συμβουλίων για την πλήρη ενημέρωσή τους σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή και τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας του λαού.

ΣΕΕΕΝ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Διεκδικεί μέτρα προστασίας στα ορυχεία της ΔΕΗ

Συνεχίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, για τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την πανδημία σε ορυχεία και σταθμούς της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στο διοικητήριο του Ορυχείου Νότιου Πεδίου αύριο Πέμπτη στις 8 π.μ. και στο διοικητήριο του Ορυχείου Μαυροπηγής την Τρίτη 22/12, επίσης στις 8 π.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ