ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Λιμάνι περιουσία του λαού και όχι βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα

Τραγική η εικόνα της Πειραϊκής από τα έργα για την κατασκευή προβλήτας κρουαζιέρας
Τραγική η εικόνα της Πειραϊκής από τα έργα για την κατασκευή προβλήτας κρουαζιέρας
Κάλεσμα στα εργατικά - λαϊκά στρώματα του Πειραιά να παλέψουν για ένα λιμάνι που να είναι «περιουσία του λαού, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, και όχι βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα COSCO - εφοπλιστών - ομίλων» απευθύνει η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της, καταγγέλλοντας τη συνέχιση εν μέσω πανδημίας της κατασκευής προβλήτας κρουαζιέρας στην Πειραϊκή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κακοκαιρία με τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών αποκαλύπτει το έγκλημα που διαπράττεται στην περιοχή της Πειραϊκής, με τα μπάζα της COSCO να ρυπαίνουν το θαλάσσιο και πολιτιστικό περιβάλλον. Οι εικόνες της λασπουριάς από τη συστηματική φθορά και τη ρύπανση του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή αλλά και του περιβάλλοντος του ιστορικού χώρου, με τις επιχωματώσεις σε απόσταση αναπνοής από αυτό, προδιαγράφουν και τα επόμενα εγκλήματα που θα δει ο λαός της περιοχής για την «αξιοποίηση» από το κινεζικό μονοπώλιο. Το θέμα άλλωστε έχει αναδειχθεί από τους εκλεγμένους του ΚΚΕ και στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, αλλά και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ενώ παρέμβαση έκανε για το θέμα η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής Β' Πειραιά του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πειραιά, στην προϊσταμένη του Τμήματος Εναλίων Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Ερευνών της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Παράλληλα, την περασμένη βδομάδα η Επιτροπή Κατοίκων της Πειραϊκής κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα διά του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, ζητώντας να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για τη διαρροή στο θαλάσσιο περιβάλλον 30.000 περίπου τόνων επιχωματώσεων της ΟΛΠ ΑΕ, που προκαλεί ανυπέρβλητου μεγέθους θαλάσσια ρύπανση.

«Εμβληματικό παράδειγμα» ότι τα κέρδη των ομίλων είναι πάντα σε βάρος των λαϊκών αναγκών

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ τονίζει:

«Η COSCO, με την ανοχή της κυβέρνησης της ΝΔ, συνεχίζει ακάθεκτη εν μέσω πανδημίας την κατασκευή προβλήτας κρουαζιέρας στην Πειραϊκή. Ολα αυτά ενώ έχουν εκδηλωθεί μαζικές αντιδράσεις από τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς φορείς και τους κατοίκους του Πειραιά ενάντια σε αυτήν την εξέλιξη, ενώ προσωρινά έχει ανακληθεί από το ΣτΕ η άδεια για βυθοκορήσεις. Η COSCO όλα αυτά τα χρόνια "σπάει" το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ κερδοφορίας και θέλει να επεκτείνει τις επενδύσεις της για να την αυξήσει ακόμα περισσότερο, γι' αυτό θέτει επιτακτικά το ζήτημα της παραχώρησης του επιπλέον 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην ιδιοκτησία της και της δυνατότητας κατασκευής 4ης προβλήτας για εμπορευματοκιβώτια.

Η COSCO με την επένδυσή της στο λιμάνι του Πειραιά αποτελεί πλέον εμβληματικό παράδειγμα ότι οι επενδύσεις και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων είναι πάντα εις βάρος των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και του λαού. Γιατί χτίζει την κερδοφορία της πάνω στην ένταση της εκμετάλλευσης των λιμενεργατών και συνολικά των εργαζομένων στο λιμάνι, όπου επικρατούν οι εργολαβικές σχέσεις, τα ελλιπή μέτρα υγείας και ασφάλειας (που είναι ακόμα πιο οξυμένα σε περίοδο πανδημίας), η εντατικοποίηση της δουλειάς, η εργοδοτική τρομοκρατία, η στοχοποίηση πρωτοπόρων συνδικαλιστών εργατών. Ενώ τα δικαιώματα του λαού του Πειραιά για καλύτερη ποιότητα ζωής, για λιμενικές υπηρεσίες που να καλύπτουν τις ανάγκες του, για πρόσβαση στη θάλασσα και ελεύθερους χώρους για αναψυχή, για προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού τοπίου, ασφυκτιούν κάτω από τη μετατροπή του λιμανιού του Πειραιά σε ένα τέρας με κοντέινερ και κρουαζιερόπλοια, δίπλα στις ήδη επιβαρυμένες λαϊκές συνοικίες, όπου υπάρχουν καζάνια πετρελαιοειδών και παντελής έλλειψη ελεύθερων χώρων.

Οι "φωνές" που ακούγονται το τελευταίο διάστημα από τη μεριά εφοπλιστών και επιχειρηματιών του Πειραιά ενάντια στην COSCO είναι γιατί όλοι αυτοί έχουν "καημό" να εξασφαλίζουν τα δικά τους συμφέροντα και κέρδη, όχι το μεροκάματο των εργατών ή τη δουλειά με δικαιώματα μέσα στα καράβια, στο λιμάνι ή στη Ζώνη. Αλλωστε... είναι οι εφοπλιστές που σήμερα επιτίθενται στα δικαιώματα των ναυτεργατών, όπου η ανεργία μαστίζει, υγειονομικά πρωτόκολλα δεν υπάρχουν, ενώ συνεχίζεται ο εγκλωβισμός των χιλιάδων ναυτεργατών στα καράβια σε όλο τον κόσμο. Είναι οι εργολάβοι της Ζώνης που δεν υλοποιούν τη ΣΣΕ, που εντατικοποιούν τη δουλειά για να αυξήσουν τα κέρδη τους, που με ευθύνη τους δεν εφαρμόζονται μέτρα ασφαλείας και μετράμε δεκάδες νεκρούς και σακατεμένους μεταλλεργάτες.

Την ίδια ώρα, κάποιοι από τους παραπάνω επιχειρηματικούς φορείς συμμετέχουν στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ και της πρεσβείας των ΗΠΑ για την επένδυση της αμερικανικής ONEX στα γειτονικά Ναυπηγεία της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά, αναμασώντας τα ίδια ξεπεσμένα επιχειρήματα περί "ανάπτυξης που έρχεται" και που "ο λαός του Πειραιά θα πάρει κομμάτι"... αντίστοιχα με αυτά που ακούγαμε από τους ίδιους όταν ξεκινούσε η επένδυση της COSCO. Αποκρύπτουν μάλιστα την ακόμα πιο επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, αφού στα ναυπηγεία αυτά θα επισκευάζονται και θα συντηρούνται τα πολεμικά πλοία του 6ου στόλου των ΗΠΑ, που συμμετέχουν σε αιματηρές επιχειρήσεις, σε πολέμους, που μακελεύουν λαούς.

Οι εναντιώσεις της δημοτικής αρχής Μώραλη και των δημάρχων του ΣΥΡΙΖΑ σε Κερατσίνι - Δραπετσώνα και Πέραμα δεν γίνονται από τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών αναγκών, αλλά για να στηρίξουν τα συμφέροντα επιχειρηματιών, εργολάβων, εφοπλιστών κ.ά. ενάντια στην COSCO, καθώς και τις επιδιώξεις των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η δημοτική αρχή Μώραλη, που συνδιοικεί με την παράταξη της ΝΔ, έχει βάλει πλάτη στην υλοποίηση του master plan. Ελεγε ότι "ο Πειραιάς αλλάζει", "γίνονται επενδύσεις", εντέλει "γίνεται κάτι καλό". Τώρα, διά στόματος Β. Μαρινάκη διεκδικεί να πάρουν και άλλοι επιχειρηματίες μερίδιο από τα κέρδη. Η διοίκηση Μώραλη μαζί με τη δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά μπορεί τώρα να φωνάζουν για το αν η COSCO τηρεί τους νόμους και τους περιβαλλοντικούς όρους, όμως το "θυμήθηκαν" αφού της έδωσαν "γην και ύδωρ". Την ίδια ώρα δεν έχουν βγάλει "κιχ" για το νομικό οπλοστάσιο που έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι μετά την ψήφιση του περιβαλλοντοκτόνου νόμου που ετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισε η ΝΔ. Ολοι μαζί θολώνουν τα νερά αναμασώντας τα περί περιβαλλοντικής νομιμότητας των έργων της COSCO, που ακόμα και αν γίνουν με το "γράμμα του νόμου", τα αποτελέσματα για τους εργάτες και συνολικά το λαό του Πειραιά θα είναι επιζήμια.

Οι δημοτικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ σε Κερατσίνι - Δραπετσώνα και Πέραμα θα ήθελαν πολύ ο λαός της περιοχής να έχει "μνήμη χρυσόψαρου" και να ξεχάσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το ξεπούλημα του ΟΛΠ στην COSCO, τη χρηματοδότησε μέσω Περιφέρειας, στήριξε το master plan. Θα ήταν βολικό να ξεχάσει την αμέριστη στήριξη που προσέφεραν στα σχέδια της COSCO όταν τους έταζε ποσοστό από τον τζίρο της. Τώρα εναντιώνονται στοιχισμένοι πίσω από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως των εργολάβων, με τους οποίους συναγελάζονται σε συγκεντρώσεις.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό του Πειραιά να δώσει απάντηση στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς COSCO - εφοπλιστών - εργοδοτών, διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες του.

Να παλέψει ενάντια:

  • Στο master plan της COSCO. Οχι στα έργα για την κατασκευή προβλήτας κρουαζιέρας στην Πειραϊκή, στην κατασκευή 4ης προβλήτας σε Κερατσίνι - Δραπετσώνα.
  • Στη μετατροπή των Ναυπηγείων Ελευσίνας, Σκαραμαγκά και όποιας άλλης υποδομής σε υποστηρικτικές υποδομές του 6ου στόλου των ΗΠΑ, συνολικά στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
  • Στην πολιτική της ΕΕ για την "απελευθέρωση" των λιμενικών υπηρεσιών.
  • Σε όλους τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς που επιβαρύνουν την περιοχή του Πειραιά, οδηγούν σε νέους κινδύνους για τη ζωή, την εργασία και τα δικαιώματά μας.

Να παλέψει για ένα λιμάνι που θα είναι περιουσία του λαού, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του».


«Εφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος Κλεάνθης Κυζίλης

«Εφυγε» την Τρίτη από τη ζωή ο σύντροφος Κλεάνθης Κυζίλης, σε ηλικία 83 ετών, ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Το ΚΚΕ με θλίψη αποχαιρετά τον σύντροφο Κλεάνθη Κυζίλη, που έφυγε σήμερα (χτες) από τη ζωή. Εναν σύντροφο αφοσιωμένο και αταλάντευτο στα ιδανικά του ΚΚΕ. Ακούραστος μαχητής, με μεγάλη προσφορά στους ταξικούς και πολιτικούς αγώνες για πάνω από μισό αιώνα.

Ο σύντροφος Κλεάνθης γεννήθηκε το 1937 στα Παράκοιλα Λέσβου. Προερχόμενος από οικογένεια με εργατικές καταβολές, ήρθε σε επαφή με την κομμουνιστική ιδεολογία από πολύ μικρός, όταν δούλευε μαθητευόμενος σε τσαγκαράδικο.

Το 1954 έγινε μέλος στο Σωματείο Τσαγκαράδων Πειραιά και το 1956 έγινε μέλος της Νεολαίας της ΕΔΑ. Μετά την ενοποίηση των Νεολαιών ΕΔΑ και Λαμπράκη, έγινε γραμματέας της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη στην Κοκκινιά και αργότερα στην Παλιά Κοκκινιά - Ρέντη, καθώς και μέλος του Γραφείου της νεολαίας του Πειραιά μέχρι και τη δικτατορία, όταν και συνελήφθη.

Εξορίστηκε για πέντε περίπου χρόνια, στη Γυάρο, στη Λέρο, στον Ωρωπό, στα Κύθηρα, έως το 1972, όταν και απολύθηκε μαζί με τους τελευταίους 69 εξόριστους.

Κατά τη διάρκεια της εξορίας του έγινε μέλος του ΚΚΕ, το οποίο υπηρέτησε όλη του τη ζωή, με υπεύθυνες θέσεις στις Οργανώσεις του Πειραιά. Διατέλεσε ακόμη πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Υποδηματοποιών και μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974, επί σειρά ετών.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Τον σύντροφο Κλεάνθη Κυζίλη αποχαιρετά και η ΤΕ Πειραιά της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της: «Ο σύντροφος με τη δράση του, την προσφορά του μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ αποτέλεσε αγωνιστικό παράδειγμα για εμάς. Οι σύντροφοί του θα τον θυμόμαστε για το αγωνιστικό του ήθος και την αταλάντευτη στάση του που επέδειξε σε όλη την πολύχρονη διαδρομή του».

Η κηδεία του συντρόφου Κλεάνθη Κυζίλη θα είναι πολιτική και θα γίνει αύριο Πέμπτη 17 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ., στον πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος», στη Νίκαια. Η σωρός του θα αποτεφρωθεί.

Αντί για στεφάνια, η οικογένεια επιθυμεί να δοθούν χρήματα για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

  • Τα συλλυπητήριά της εκφράζει η Συντακτική Επιτροπή του «Ριζοσπάστη» στον σ. Περικλή Κουρμούλη, αρχισυντάκτη και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως και στην σύζυγό του Ολυμπία για τον θάνατο του πατέρα της Κλεάνθη Κυζίλη.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ