ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Την Κυριακή η πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα

Κορύφωση μιας πολύμηνης δραστηριότητας, με περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα

Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών

MotionTeam

Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών
Η οργάνωση και ο συντονισμός των κινητοποιήσεων, για τα δίκαια αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, θα συζητηθούν στην πανελλαδική σύσκεψη που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα της ΔΕΥΑΛ, στη Λάρισα.

Με την πρωτοβουλία αυτή κορυφώνονται οι περιφερειακές συσκέψεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα σε όλη τη χώρα και συγκεκριμένα στην Κομοτηνή για την Περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης, στο Αργος Ορεστικό για τη Δυτική Μακεδονία, στην Πρέβεζα για την Ηπειρο, στον Παλαμά Καρδίτσας για τη Θεσσαλία, στην Ανθήλη Φθιώτιδας για τη Στερεά Ελλάδα, στον Πύργο Ηλείας για τη Δυτική Ελλάδα, στην Τρίπολη για την Πελοπόννησο, στα Χανιά και στο Ηράκλειο για την Κρήτη.

Στις συσκέψεις αναδείχτηκε η ανάγκη για:

  • Καλύτερη οργάνωση και συντονισμό του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, με διάφορες μορφές πάλης, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, κόντρα στο κλίμα απογοήτευσης και μοιρολατρίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και η ΝΔ, προβάλλοντας τα περί «αναποτελεσματικότητας των αγώνων».
  • Συνέχιση και ένταση της προσπάθειας για ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, με μαζικοποίηση και ισχυροποίηση των υπαρχόντων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, με τη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν.
Να ξεριζώσουμε τη ρίζα του κακού!

Για τα όσα συζητήθηκαν στις περιφερειακές συσκέψεις, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Βαγγέλη Μπούτα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, και τον Ρίζο Μαρούδα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.

Ο Β. Μπούτας σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, ότι: «Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα προσπαθεί να διατηρήσει αναμμένη τη φλόγα του αγώνα και των διεκδικήσεων ανάμεσα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, σε μια περίοδο που κυβέρνηση, ΝΔ και τα άλλα κόμματα που ψήφισαν τα μνημόνια και υπερασπίζονται την ΚΑΠ της ΕΕ, κάνουν ό,τι μπορούν για να επιβάλλουν στο λαό κλίμα φόβου και αποδοχής των αντιλαϊκών μέτρων».

Οπως λέει, «οι περιφερειακές συσκέψεις είναι άλλη μια απόδειξη ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν εμφανίζεται μόνο μια φορά το χρόνο, όπως ισχυρίζονται διάφοροι "καλοθελητές", αλλά είναι παρών και αναπτύσσει αγωνιστική δράση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι Αγροτικοί Σύλλογοι, οι Ομοσπονδίες και οι Επιτροπές Αγώνα έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους αγρότες στα χωριά, συζητούν μαζί τους για τα προβλήματα και τα αιτήματα, οργανώνουν πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις.

Ταυτόχρονα, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που αποτελεί μεγάλη κατάκτηση του αγροτικού κινήματος για το σήμερα και το αύριο, παρεμβαίνει με πολλούς και διάφορους τρόπους, για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν και αφορούν τη μικρομεσαία αγροτιά. Δουλεύει για τον καθορισμό και την επικαιροποίηση του συνολικού πλαισίου των αγροτικών αιτημάτων - διεκδικήσεων και το συντονισμό του αγώνα σε πανελλαδικό επίπεδο».

Κοινή διαπίστωση στις συσκέψεις ήταν ότι τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς οξύνονται, από τα παλιά και νέα μέτρα που παίρνονται στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ και της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως εκφράζεται και με τα μνημόνια. «Τα μέτρα αυτά οδηγούν σε επιτάχυνση της συγκέντρωσης γης και παραγωγής σε ακόμα λιγότερα χέρια, καθώς και σε παραπέρα συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στον πρωτογενή τομέα, με την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη», σημειώνει ο Β. Μπούτας και καταλήγει:

«Επομένως, είναι σημαντικό να κατανοηθεί από περισσότερους ότι δεν σωζόμαστε αν ο αγώνας μας μείνει στο "κάτι να γλιτώσουμε", αλλά μόνο αν περάσουμε στην αντεπίθεση, ενάντια στην πολιτική που μας ξεκληρίζει. Αν παλέψουμε μαζί με τους συμμάχους μας, για να ξεριζώσουμε τη ρίζα του κακού, που βρίσκεται στην ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος των μονοπωλίων, στον αγροτικό τομέα και παντού. Η συνειδητοποίηση αυτής της ανάγκης και η στράτευση σ' αυτόν το στόχο μπορούν να σπάσουν την προπαγάνδα περί "αναποτελεσματικότητας των αγώνων", να πολεμήσουν τη μοιρολατρία και την υποταγή».

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα

Ο Ρ. Μαρούδας επισημαίνει: «Στις συσκέψεις έγινε μεγάλη συζήτηση για την ανάγκη ανασυγκρότησης του αγροτικού κινήματος, καθώς η πείρα μάς διδάσκει ότι χωρίς Αγροτικούς Συλλόγους, αγώνας ουσιαστικός και αποτελεσματικός δεν μπορεί να υπάρξει. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στις περιοχές που υπάρχουν Αγροτικοί Σύλλογοι, οι κινητοποιήσεις οργανώνονται ευκολότερα και αποτελεσματικότερα.

Εγιναν πολλά και σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, ιδιαίτερα στην περίοδο μετά τα μεγάλα μπλόκα του 2016 και του 2017, αλλά έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε. Στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου δημιουργήθηκαν πέντε νέες Ομοσπονδίες (Πελοποννήσου, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Πρέβεζας, Αρτας) και πάνω από 50 νέοι Αγροτικοί Σύλλογοι, ανάμεσά τους αυτοί της Φωκίδας, του Δομοκού, του Νότιου Πηλίου, στην Αρκαδία και αλλού.

Στις συσκέψεις τονίστηκε επίσης η ανάγκη συνέχισης του κοινού αγώνα, το βάθεμα της συμμαχίας των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ενάντια στον κοινό αντίπαλο και για τον κοινό σκοπό.

Αυτή η κατεύθυνση και προοπτική που οργανωμένου αγροτικού κινήματος, που επιβεβαιώθηκε στην πράξη και στην πανελλαδική απεργία της περασμένης Πέμπτης, με τη συμμετοχή των αγροτών στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ταξικού εργατικού κινήματος - σε κάποιες περιοχές, όπως στη Θεσσαλία, με τα τρακτέρ - θα αποτελεί σημείο αναφοράς και για το μέλλον».


Π. Ρ.

Καταδίκες αγροτών στην Ημαθία

Σε τέσσερις μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκαν τρεις αγροτοσυνδικαλιστές από τη Βέροια, «κατηγορούμενοι» για τη συμμετοχή τους σε αγροτικά μπλόκα του 2016. Συγκεκριμένα, καταδικάστηκαν οι Τάσος Χαλκίδης, Θοδωρής Παπακωνσταντίνου και Γιάννης Βράνας από τα Δικαστήρια της Βέροιας, γιατί πραγματοποίησαν κινητοποίηση με τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας στην Εγνατία.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Νοέμβρη, με την ίδια ποινή, καταδικάστηκαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα» και ένα μέλος της Επιτροπής του Μπλόκου του Θουρίου, με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών, για τη συμμετοχή τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς το Φλεβάρη του 2017.

Την καταδίκη των αγροτών στην Ημαθία καταγγέλλουν ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Ο Αγροτικός Σύλλογος σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ακολουθεί την πεπατημένη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τα αγροτοδικεία. Λιτότητα, μνημόνια διαρκείας, αξιολογήσεις πάνε χέρι - χέρι με τον αυταρχισμό (...) τέτοιες τρομοκρατικές δίκες και ποινές δεν πρόκειται να μας φοβίσουν, ούτε να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημά μας (...) δεν ξεμπερδεύουν τόσο εύκολα με το οργανωμένο αγροτικό κίνημα».

Αντίστοιχα, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας καταγγέλλει ότι «η "παραγραφή" των διώξεων σε βάρος αγροτών που έλεγε η κυβέρνηση αποδείχθηκε άλλη μία απάτη» και καλεί σωματεία και φορείς «να εκφράσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τη συμπαράσταση - αλληλεγγύη τους».

Κινητοποιήσεις σε Τύρναβο και Αγιά

Στο μεταξύ, αγροτικές κινητοποιήσεις με τρακτέρ προγραμματίζονται το Σάββατο 16 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου και την Τρίτη 19 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Αγιάς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ