ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Διαδήλωσαν μαζικά απ' όλη τη χώρα στην Αθήνα

Χιλιάδες συνταξιούχοι από κάθε γωνιά της χώρας έδωσαν το «παρών» στο Σύνταγμα
Χιλιάδες συνταξιούχοι από κάθε γωνιά της χώρας έδωσαν το «παρών» στο Σύνταγμα
«Είμαστε όλοι και όλες στον αγώνα και δεν δίνουμε καμιά ανοχή στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης».

Το μήνυμα αυτό έστειλαν οι συνταξιούχοι με το πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργάνωσαν στο Σύνταγμα, το απόγευμα της Παρασκευής 15/12, διεκδικώντας όλα όσα τους έχει αφαιρέσει η αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, τις συντάξεις τους, το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Υγεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση για τους ίδιους, τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Συνταξιούχοι από όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ ΝΑΤ, και ΠΣΣ Δικηγόρων: Περισσότερα από 70 λεωφορεία δρομολογήθηκαν από τα συνταξιουχικά σωματεία για να μεταφέρουν τους διαδηλωτές από κάθε γωνιά της χώρας στο Σύνταγμα.

Στο συλλαλητήριο πήρε μέρος αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Συμμετείχε επίσης ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν προς τον πρωθυπουργό και τα κόμματα της Βουλής, πλην της φασιστικής Χρυσής Αυγής, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις παραθέτουν το πλαίσιο των αιτημάτων τους. Από τη συγκέντρωσή τους οι συνταξιούχοι εξέφρασαν επίσης την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.

Ο Δ. Κουτσούμπας και οι συνταξιούχοι αντάλλαξαν ευχές για καλή συνέχεια στους αγώνες
Ο Δ. Κουτσούμπας και οι συνταξιούχοι αντάλλαξαν ευχές για καλή συνέχεια στους αγώνες
Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, καλωσόρισε όλους τους συνταξιούχους που έδωσαν το «παρών» στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Ξεκαθάρισε ότι η προπαγάνδα για την «ανάπτυξη» δεν μπορεί να κρύψει τις «νέες θανατηφόρες περικοπές», με τον επανυπολογισμό και την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, όπως και κάθε είδους κοινωνικού επιδόματος και μέριμνας, τη φοροληστεία και τη μείωση του αφορολόγητου. «Δεν επιλέγουμε δημίους», σημείωσε, και πρόσθεσε πως την ίδια ευθύνη με την κυβέρνηση έχουν τα κόμματα, που «κινούνται στις ίδιες ράγες της εφαρμογής των αντιλαϊκών πολιτικών».

«Αγωνιζόμαστε γιατί πιστεύουμε ότι λύσεις θα δοθούν μόνο μέσα από τον αγώνα και τη συμμαχία αυτών που μαζί μας υποφέρουν. Με τα παιδιά μας που είναι εργαζόμενοι με μισθούς πείνας ή άνεργα, με τους φτωχούς αγρότες, με τους αυτοαπασχολούμενους που τους τσακίζουν», τόνισε.

Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν επίσης πρόεδροι άλλων Ομοσπονδιών: Ο Χρήστος Μπουρδούκης, από τους συνταξιούχους του Δημοσίου, ο Παντελής Τάτσης, από τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, η Φανή Κούρου, από το Σύλλογο ΑΞΙΑ δικαιούχων συντάξεων χηρείας, ο Τάσος Γεωργιάδης, από τους συνταξιούχους των ΕΛΤΑ, ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, από τους συνταξιούχους του ΟΣΕ, ο Γιάννης Γουσέτης, από τους συνταξιούχους δικηγόρους, η Γεωργία Παπαδάκου, από τους συνταξιούχους εμπόρους (ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ), ο Γιώργος Βρανάς, από τους συνταξιούχους του ΝΑΤ, και ο Τέλης Κάντας, από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης.

Στη συνέχεια, οι συνταξιουχικές οργανώσεις έστησαν γλέντι με ζωντανή μουσική. Με όσπρια και κρέας στο τσουκάλι τους, σέρβιραν ζεστό φαγητό, κρασί και τσίπουρο. Το γλέντι συνόδευσαν με τη μουσική τους το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη», ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης, ο Γιώργος Σαρρής κ.ά.

Στο Σύνταγμα, όπου παρέμεναν συγκεντρωμένοι οι συνταξιούχοι, έφτασε λίγο μετά τις 8 το βράδυ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Οι συνταξιούχοι τον υποδέχθηκαν, τον φίλεψαν μεζέ και κρασί, ενώ αντάλλαξαν μαζί του ευχές για καλή συνέχεια στους αγώνες.


Διήμερο αγωνιστικής δράσης στο Εμπόριο

Διήμερο αγωνιστικής και απεργιακής δράσης για τους εργαζόμενους στον Εμπόριο οργανώνουν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Το Σάββατο 16/12 τα σωματεία οργανώνουν παρεμβάσεις έξω από τα καταστήματα της «Market In», ενημερώνοντας για τις άθλιες μεθόδους της εργοδοσίας και για το χέρι βοηθείας που της δίνει η κυβέρνηση.

Η Κυριακή 17/12 είναι μέρα πανελλαδικής απεργίας στον κλάδο, καθώς είναι η πρώτη από τις συνολικά τρεις Κυριακές (17/12, 24/12 και 31/12) που τα καταστήματα λειτουργούν στο πλαίσιο του «εορταστικού ωραρίου».

Σε αυτό το πλαίσιο:

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργανώνει παρεμβάσεις το Σάββατο, στις 11 π.μ., έξω από καταστήματα της «Market In» (σε Παγκράτι και πλατεία Κολιάτσου), ενώ την Κυριακή προχωρά σε συγκέντρωση, στις 9 π.μ., στα γραφεία του σωματείου (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).

-- Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης καλεί σε κινητοποίηση το Σάββατο, στις 10.30 π.μ., μαζί με το Πανελλαδικό Σωματείο στα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης», στο κατάστημα της «Market In» στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, και σε παρεμβάσεις στα υπόλοιπα καταστήματα της εταιρείας. Καλεί επίσης στην απεργία και σε απεργιακές συγκεντρώσεις την Κυριακή, στις 9.30 π.μ., στη συμβολή Τσιμισκή και Αριστοτέλους και στο εμπορικό κέντρο «One Salonica».

-- Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί το Σάββατο, στις 11 π.μ., σε συγκέντρωση μπροστά από το «Market In» στην πλατεία Πάργας. Καλεί επίσης την Κυριακή την ίδια ώρα στην Καμάρα, στο πλαίσιο της κλαδικής απεργίας.

-- Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί την Κυριακή σε συγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλατεία Γεωργάκη.

-- Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης καλεί στην απεργία της Κυριακής και στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ