ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Ισχυρό μήνυμα αντεπίθεσης, συνέχισης του αγώνα απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων έστειλε η πανεργατική πανελλαδική απεργία της Πέμπτης. Η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, οι επίσης μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα, η συμμετοχή χιλιάδων απεργών, μαζί με αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους αγρότες που κατέβηκαν σε συγκεντρώσεις με τα τρακτέρ τους επιβεβαιώνουν τις σημαντικές δυνατότητες που υπάρχουν, για να μπουν νέες δυνάμεις στη μάχη, να δυναμώσει ο προσανατολισμός της πάλης ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, να γίνουν αποφασιστικά βήματα για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος και το πέρασμά του στην αντεπίθεση, για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και του λαού.

Η επιτυχία της απεργίας και των συγκεντρώσεων αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχεια των αγώνων, απέναντι στην κλιμάκωση της εργοδοτικής ασυδοσίας, στο χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος που ετοιμάζεται να φέρει ξανά στη Βουλή η κυβέρνηση, απέναντι στον κρατικό προϋπολογισμό που φέρνει κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης καθώς και σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, που ήδη καταγράφονται στο «συμπληρωματικό μνημόνιο» για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Σε ανακοίνωσή του για την πανεργατική απεργία, το ΠΑΜΕ«χαιρετίζει τους χιλιάδες απεργούς που προσπέρασαν μαχητικά την εργοδοτική τρομοκρατία και την κυβερνητική προπαγάνδα, συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, σε δεκάδες πόλεις της χώρας».

Και προσθέτει: «Ηταν μια απάντηση σε κυβέρνηση, εργοδοσία και τους ανθρώπους της, μήνυμα συνέχισης. Το κλείσιμο της 3ης "αξιολόγησης" συνοδεύεται με νέα αντεργατικά μέτρα που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση - ΔΝΤ - ΕΕ και στηρίζουν τα κόμματα του συστήματος. Είναι γελασμένη η κυβέρνηση και τα αφεντικά, αν θεωρούν πως με τερτίπια και κόλπα θα μας αιφνιδιάσουν. Με διάφορους τρόπους και μορφές, θα πάρουν άμεση και αγωνιστική απάντηση. Καλούμε τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε συνεχή επαγρύπνηση και οργάνωση της πάλης, να συζητήσουν, να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις στα σωματεία».

«Δίνουμε τη μάχη ακόμα πιο αποφασιστικά, δυναμώνουμε τους αγώνες που αναπτύσσονται στους κλάδους και σε επιχειρήσεις», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ και καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που διοργανώνουν συνδικάτα και μαζικοί φορείς της Αττικής την Κυριακή 17/12, στην Ελευσίνα (6.30 μ.μ. στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου), ενάντια στην κυβερνητική φιέστα στη Δυτική Αττική.

Ισχυρό μήνυμα αντεπίθεσης από την ογκώδη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα

ΣΕΤΗΠ
ΣΕΤΗΠ
Κάλεσμα στους εργαζόμενους και όλο το λαό να περάσουν στην αντεπίθεση έστειλαν με τη μαζική συμμετοχή τους στην ογκώδη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα χιλιάδες απεργοί, από διαφορετικούς κλάδους και χώρους δουλειάς.

«Κάτω τα χέρια από την απεργία», «Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα». Πανό και συνθήματα, χαιρετισμοί και ομιλίες ξεκαθάρισαν πως οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους δεν θα επιτρέψουν σε κυβέρνηση και εργοδοσία να βάλουν «στο γύψο» το απεργιακό δικαίωμα, τη συλλογική οργάνωση και πάλη. Με αυτά ακριβώς τα «όπλα», οι εργαζόμενοι και ο λαός της Αθήνας έδωσαν την Πέμπτη μια ακόμα σημαντική μάχη, όχι μόνο ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Το περιεχόμενο της απεργιακής κινητοποίησης αποτύπωσε από το βήμα της συγκέντρωσης στην Ομόνοια ο κεντρικός ομιλητής, Γιάννης Τασιούλας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων (για την ομιλία βλ. αναλυτικότερα στη σελ. 20), ο οποίος κατήγγειλε επίσης τις τραμπούκικες επιθέσεις της εργοδοσίας με μπράβους και φασιστοειδή ενάντια σε απεργούς στα Γιάννενα, έξω από την επιχείρηση «Market In», όπως και την αστυνομική επέμβαση ενάντια στους απεργούς στα φυτώρια «Selecta» στην Καβάλα.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν ο Νίκος Αγγελόπουλος, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας από το 1975 έως το 1983, παλαίμαχος αγωνιστής μεταλλεργάτης, ο Ηλίας Μαστρολέων, αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, και ο Γιώργος Ευθυμιάδης από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ).

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση στην Ομόνοια, τα μπλοκ εργατικών σωματείων και Επιτροπών Αγώνα, Λαϊκών Επιτροπών, φοιτητών και μαθητών, κατευθύνθηκαν με μια μαζική πορεία προς τη Βουλή, ενώ συνέχισαν πραγματοποιώντας διαδήλωση στην αμερικάνικη πρεσβεία, καταδικάζοντας την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ και εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στο λαό της Παλαιστίνης.

Τη θέση τους ανάμεσα στα μπλοκ της κινητοποίησης πήραν οι αυτοαπασχολούμενοι πίσω από τα πανό της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), σωματείων, ενώσεων και Επιτροπών Αγώνα, με συνθήματα ενάντια στη φοροληστεία και τους πλειστηριασμούς, που εκτός από τη λαϊκή κατοικία στοχεύουν και την επαγγελματική στέγη. Με το πανό της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) διαδήλωσαν γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Μαζική και δυναμική ήταν και η παρουσία των συνταξιούχων.

Φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, αλλά και Επιτροπές Αγώνα από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Αθήνας, ένωσαν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους. Με τα συνθήματά τους ξεκαθάρισαν αυτό που ήταν γραμμένο και στο πανό του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών: «Δε θυσιάζουμε τις σπουδές και τη ζωή μας για τα κέρδη του κεφαλαίου. Ξεσηκωμός! Για τις σύγχρονες ανάγκες μας». Ακολουθούσαν τα μπλοκ του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) αλλά και των μαθητών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους στη μόρφωση και τη ζωή.

ΟΜΟΝΟΙΑ
ΟΜΟΝΟΙΑ
Με τα δικά τους πανό διαδήλωσαν η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών», η Πρωτοβουλία Αποστράτων και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Σημαντική παρουσία από χώρους δουλειάς

«Κανείς συμβιβασμός με τις περικοπές, αυξήσεις των μισθών, συμβάσεις κλαδικές». Με προμετωπίδα το σύνθημα αυτό διαδήλωσαν εργαζόμενοι στο Εμπόριο, πίσω από το πανό του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Μπροστά και στην πανελλαδική απεργία του κλάδου την Κυριακή 17/12, είπαν «φτάνει πια» με την ασταμάτητη δουλειά, χωρίς ωράριο, Κυριακές και αργίες, και με μισθούς ψίχουλα. Στη συγκέντρωση πήραν μέρος με ξεχωριστά μπλοκ τα επιχειρησιακά σωματεία σε «Praktiker» και «LIDL», καθώς και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων «Σκλαβενίτη».

Στον κλάδο των Κατασκευών, οι οικοδόμοι απήργησαν καθολικά στα μεγάλα εργοτάξια και τη συμβατική οικοδομή. Στα μπλοκ της συγκέντρωσης έδωσαν το «παρών» οικοδόμοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδικάτου τους, συζήτησαν για την απεργία στους χώρους δουλειάς και αποφάσισαν τη συμμετοχή τους. Ανάμεσά τους οι οικοδόμοι που εργάζονται στα 8μηνα του δήμου Χαλανδρίου, που έγραψαν στο πανό τους το αίτημα για «μόνιμη και σταθερή δουλειά».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις για το στήσιμο απεργοσπαστικού μηχανισμού καταγγέλλουν απεργοί στο μπλοκ του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων. Στο «Hilton», για παράδειγμα, το ξενοδοχείο κατακλείστηκε από «έξτρα» εργαζόμενους και «ενοικιαζόμενους» από τα γνωστά «δουλεμπορικά», ενώ ρεπό και βάρδιες εργαζομένων άλλαξαν την τελευταία στιγμή. Οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έκαναν παρέμβαση στην εργοδοσία καταγγέλλοντας ότι απασχολεί όλο και μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού με «ενοικιαζόμενη» εργασία, επιχειρώντας να αξιοποιήσει τους εργαζόμενους αυτούς ως απεργοσπαστικό μηχανισμό.

«Συνδυάσαμε τη μάχη που δίνουμε στο χώρο δουλειάς μας με την ανάγκη να δοθεί απάντηση στην επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα», εξηγούν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Metropolitan», όπου καταγράφηκαν σχεδόν καθολικά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία. Το επιχειρησιακό σωματείο, που παλεύει για να μην βρεθούν «στο απόσπασμα» τα δικαιώματα των εργαζομένων, με αφορμή το προσωρινό κλείσιμο του ξενοδοχείου για ανακαίνιση, αξιοποίησε την πείρα από τις πρόσφατες συνελεύσεις και κινητοποιήσεις για να γίνει κατανοητό πως η επίθεση κυβέρνησης και εργοδοτών στα συνδικαλιστικά δικαιώματα έχει στόχο τα «όπλα» που έχουν για να διεκδικούν.

Πολύ υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία καταγράφηκαν και στο ξενοδοχείο «Royal Olympic», το επιχειρησιακό σωματείο του οποίου συμμετείχε με το πανό του στη συγκέντρωση.

«Σήμερα απεργούμε», λένε εργαζόμενοι στο εστιατόριο της φοιτητικής εστίας του ΕΜΠ, που επέστρεψαν μόλις την περασμένη Τετάρτη στη δουλειά μετά από κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι πάλεψαν για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα μηνών και στη συνέχεια για να γυρίσουν στη δουλειά, αφού η λήξη της σύμβασης με τον εργολάβο τούς πέταξε στην ανεργία. «Σε λίγες μέρες θα βρεθούμε πάλι στην ανεργία, όταν η εστία κλείσει για τις γιορτές των Χριστουγέννων, χωρίς να ξέρουμε αν και πότε θα επιστρέψουμε», εξηγούν και προσθέτουν πως η πείρα του προηγούμενου διαστήματος τούς δείχνει πως πρέπει «να είμαστε στο δρόμο και αγωνιζόμαστε».

Με τα μπλουζάκια της δουλειάς συμμετείχαν στη διαδήλωση οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα καφέ «MIKEL», μετατρέποντας στο πανό τους την επωνυμία της επιχείρησης σε αρκτικόλεξο: «ΜΙσθοί πείνας, Κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι, Εντατικοποίηση, αποLύσεις».

Από κοινού διαδήλωσαν, με αιτήματα που συμβάλλουν στην ενότητά τους, εργαζόμενοι στα μπλοκ των Σωματειακών Επιτροπών του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) στον όμιλο ΟΤΕ, που βρίσκονταν για δεύτερη μέρα σε απεργία. Με αντίστοιχα αιτήματα συμμετείχαν στην απεργία και τη διαδήλωση τα επιχειρησιακά σωματεία σε «360 Connect» και «Forthnet - Netmed», οι Σωματειακές Επιτροπές του ΣΕΤΗΠ σε «Vodafone» και «NOKIA».

Στον κλάδο του Χρηματοπιστωτικού, εκτός από το κλαδικό σωματείο, τα δικά τους μπλοκ είχαν η σωματειακή επιτροπή στην «PDS» και το επιχειρησιακό σωματείο στη «First Data», ενώ σε μια σειρά χώρους το κλαδικό σωματείο μέτρησε για πρώτη φορά πολλούς απεργούς.

Απεργοί από τον κλάδο των Τροφίμων, μεταξύ άλλων από τα εργοστάσια της «Tasty», της «Coca - Cola», της «ΕΒΓΑ», όπου η απεργία κατέγραψε σημαντικά ποσοστά, διαδήλωσαν με το πανό της Ομοσπονδίας τους, αλλά και στο μπλοκ του σωματείου στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», όπου η μάχη της απεργίας δόθηκε επίσης με επιτυχία.

Στις Αστικές Συγκοινωνίες, κόντρα στις αποφάσεις των πλειοψηφιών των σωματείων του χώρου για στάσεις εργασίας, απεργοί δήλωσαν 700 οδηγοί της ΕΘΕΛ και 190 οδηγοί του ΗΛΠΑΠ, ανεβάζοντας σε σημαντικό ποσοστό τη συμμετοχή στην απεργία.

Καλύτερα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία σε σχέση με την προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση καταγράφηκαν επίσης στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τη δημόσια εκπαίδευση.

Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό

Βήμα έκφρασης της αλληλεγγύης των εργαζομένων της χώρας μας στον Παλαιστινιακό λαό και καταδίκης των ματωμένων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας και του λαού σε αυτούς, έγινε η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα.

Με αφετηρία την Ομόνοια, η πορεία κατέληξε στην αμερικάνικη πρεσβεία, καταδικάζοντας την απόφασή των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους, απόφαση που εντάσσεται στα αμερικανικά ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή και βάζει ταφόπλακα στο δίκαιο αίτημα για ανεξάρτητο, βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος.

Στην κεφαλή της πορείας τέθηκε το πανό της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, με το σύνθημα της βδομάδας αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης που οργανώνει η ΠΣΟ (15 - 21 Δεκέμβρη): «Η Παλαιστίνη δεν είναι μόνη», καθώς και το αίτημα για άμεση αναγνώριση του ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών», «Ενωση και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο», «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» ήταν μερικά από τα συνθήματα, που δυνάμωσαν όσο η πορεία πλησίαζε στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Τα αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης

-- Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό. Κατώτερο μεροκάματο 33,57 ευρώ.

-- Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ. Κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.

-- Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.

-- Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.

-- Κάτω τα χέρια από το απεργιακό δικαίωμα. Οχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζομένων, τις εργατικές διεκδικήσεις.

-- Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.

-- Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το άνοιγμα του δρόμου για ριζικές αλλαγές βρίσκεται στα χέρια της εργατικής τάξης και του λαού

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την αθλιότητα, συνεχίζει τη βρώμικη δουλειά σε βάρος του ελληνικού λαού. Οσο πιο γρήγορα ξεπεραστούν αυταπάτες, ψεύτικες προσδοκίες, απογοητεύσεις, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο έτσι ώστε να καταργηθούν όλα τα μνημονιακά αντιλαϊκά μέτρα, να ανακτηθούν οι απώλειες για τους εργαζόμενους από τα χρόνια της κρίσης, να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Η υπόθεση βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων της πατρίδας μας. Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά άμεσα, με αλλαγή του αρνητικού συσχετισμού δύναμης, μέσα στα εργατικά σωματεία, μέσα στους συλλόγους, με συμμετοχή στις αρχαιρεσίες, στις διαδικασίες του μαζικού κινήματος, με ισχυροποίηση του ΚΚΕ, με ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και ενίσχυση της Κοινωνικής Συμμαχίας όλων των καταπιεσμένων και αδικημένων αυτής της χώρας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ