ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
Ψηφίστηκε με ονομαστική ψηφοφορία το εφάπαξ βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους

Το σκηνικό της «αντιπαράθεσης» που στήνει η κυβέρνηση στρώνει το δρόμο για νέα μέτρα, επισήμαναν στις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ. Δεν τέθηκε καν για συζήτηση η τροπολογία του Κόμματος για πραγματική επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης

Eurokinissi

Ψηφίστηκε, χτες το απόγευμα, από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας η πρωθυπουργική τροπολογία για το εφάπαξ βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Από τους 257 παρόντες βουλευτές «υπέρ» ψήφισαν 195, ενώ 59 ψήφισαν «παρών».

Το ΚΚΕ από την αρχή είχε ταχθεί υπέρ, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα μέσω των βουλευτών του ότι δεν πρόκειται για «13η σύνταξη», όπως είχε βαφτίσει το βοήθημα ο πρωθυπουργός, αλλά για ένα ψίχουλο και αυτό εφάπαξ, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική λεηλατώντας το λαό για να εξασφαλίσει προνόμια και χρήμα για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι η τροπολογία είχε συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που προδιαγράφει το τσεκούρωμα των κοινωνικών επιδομάτων, αλλά και το γεγονός ότι η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για την επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης δεν τέθηκε καν για συζήτηση.

Την τροπολογία υπερψήφισαν ακόμα η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και η ναζιστική Χρυσή Αυγή. Το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων επέλεξαν να απόσχουν. Δικαιολογώντας αυτήν τη στάση ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, είπε ότι «χρησιμοποιείτε τους συνταξιούχους για μια νέα σύγκρουση με την Ευρώπη. Είναι επικίνδυνο», σιγοντάροντας επί της ουσίας την κυβέρνηση, ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, είπε: «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πιστεύει στη συναίνεση που εγώ ζητάω εδώ και καιρό. Θέλετε τη συναίνεση αλά καρτ».

Θυμίζουμε ότι το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία κατατέθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να εμφανίσουν το ψίχουλο που έχει βγει από τα «ματωμένα» πλεονάσματα του ελληνικού λαού ως «δείγμα» της «σκληρής» διαπραγμάτευσης και αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τους δανειστές, αλλά και ότι οι λαϊκές θυσίες για την καπιταλιστική ανάκαμψη θα επιστραφούν τάχα στο λαό.

Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, αφού ξεκαθάρισε ότι «ακόμα και το παραμικρό μέτρο, που μπορεί έστω κάποια προσωρινή ανακούφιση να δώσει στα λαϊκά στρώματα, εμείς θα το στηρίξουμε», επισήμανε αναφερόμενος στο σκηνικό της αντιπαράθεσης με τους «θεσμούς» που στήνει η κυβέρνηση: «Αυτό το σκηνικό, της αντιπαράθεσης, κατά τη γνώμη μας - και θέλουμε να μας ακούσουν οι εργαζόμενοι - στρώνει το έδαφος να περάσουν τα νέα μέτρα που έρχονται. Και έρχονται νέα μέτρα. Και προκαλούμε και πάλι όλους να πουν εδώ αν θα έρθουν νέα μέτρα ή όχι. Ας βγει ευθαρσώς ένας να πει "όχι", με βάση τη διαπραγμάτευση που γίνεται και τη δεύτερη "αξιολόγηση"». Πρόσθεσε πως από την άλλη «με αυτό το επίδομα - δεν θέλω να το χαρακτηρίσω - θέλουν να πειστεί ο λαός ότι οι θυσίες του πιάνουν τόπο. Του παίρνετε, δηλαδή, δεκαπλάσια, του δίνετε ένα βοήθημα και δημιουργείται η αίσθηση ότι παίρνουμε μέτρα σκληρά, βέβαια, πολύ σκληρά, όμως αυτά πιάνουν τόπο γιατί δίνουμε κι ένα βοήθημα». Επισήμανε ότι αν πραγματικά η κυβέρνηση ήθελε ουσιαστική ανακούφιση των συνταξιούχων θα ψήφιζε την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για τη 13η και τη 14η σύνταξη.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, επισήμανε ότι πίσω από την αντιπαράθεση κυβέρνησης - κουαρτέτου κρύβονται «οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Βρίσκονται οι ανακατατάξεις που υπάρχουν σήμερα και γίνονται στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, αλλά και στο εσωτερικό της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης», που θα συνεχίζονται όσο δεν φαίνονται σημάδια ανάκαμψης. Συγκρούσεις που πληρώνουν ακριβά οι λαοί, όπως και ο λαός της χώρας, με τη λεηλασία του εισοδήματός του, τα σκληρά αντεργατικά μέτρα, τη φτώχεια και την ανεργία. Τόνισε ότι ο λαός πρέπει να βάλει τη δική του ατζέντα σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του. Ανέφερε ως παράδειγμα ότι με τον «υποκατώτατο» μισθό οδηγούν τους νέους να δουλεύουν με 100 και 150 ευρώ και να τους δίνουν και 200 ευρώ «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης». Σημείωσε ότι δημιουργούν ένα μέλλον σκοτεινό, χωρίς όνειρα, με πολύ φτηνή εργατική δύναμη και ένα πιάτο φαΐ για να μην υπάρχουν κοινωνικές εκρήξεις.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, αναδεικνύοντας τη στρατηγική σύμπλευση κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων στην υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, τους προκάλεσε να ψηφίσουν «την πρόταση νόμου των 513 σωματείων εργαζομένων για την αποκατάσταση των ΣΣΕ και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ» και την τροπολογία του ΚΚΕ για την επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης.

Η ΕΡΤ και το «λάθος»

Η ΕΡΤ εξέδωσε μια ανακοίνωση, με σκοπό να απαντήσει στα δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» και του «902.gr», τα οποία αφορούσαν την κατάφωρη διαστρέβλωση της στάσης του ΚΚΕ στην ψηφοφορία για την τροπολογία της κυβέρνησης με τα ψίχουλα προς τους συνταξιούχους και τη σχετική διαμαρτυρία του Γραφείου Τύπου της ΚΕ προς τη Διεύθυνση Ειδήσεων και τη Διοίκηση της ΕΡΤ. Ομως η ανακοίνωση, με τη «μεγάλη έκπληξη» που τη διέκρινε, μάλλον δεν εκπληρώνει τους σκοπούς της και προσθέτει ένα ακόμα κρούσμα έλλειψης έστω και του απαραίτητου σεβασμού προς το ΚΚΕ.

Πρώτον. Οσον αφορά την ίδια τη θέση της ΕΡΤ περί «λάθους»: Είναι δυνατόν σε ένα θέμα, τη λεγόμενη «13η σύνταξη», που από την ίδια την ΕΡΤ προβλήθηκε ως κεντρική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και για την οποία υπήρξε σειρά δημόσιων τοποθετήσεων βουλευτών του Κόμματος, πως έστω κι αυτά τα ψίχουλα θα στηριχθούν κοινοβουλευτικά από την ΚΟ του ΚΚΕ, αυτές να τους διέφυγαν; Κι έστω ότι όντως τους διέφυγαν, εντάξει «λάθη γίνονται», το «πλην ΚΚΕ - ΧΑ» πώς τους προέκυψε; Από μόνο του γράφτηκε; Αλλά και την επομένη, στο ίδιο δελτίο, η θέση του ΚΚΕ παρουσιάστηκε αποσπασματικά και ουσιαστικά διαστρεβλωμένη, αφού προβλήθηκε μόνο το κομμάτι που αφορά στην υπερψήφιση της τροπολογίας, χωρίς καμία αναφορά στη συνολική κριτική του ΚΚΕ, που είναι και η ουσία της θέσης του.

Δεύτερον. Η ΕΡΤ στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «ένα λάθος που όντως έγινε, όσον αφορά στη μετάδοση της θέσης του Κόμματος». Ομως, η καταγγελία δεν αφορούσε μόνο αυτό, αλλά και το γεγονός ότι πέρα από το «δημοσιογραφικό λάθος» στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, το ΚΚΕ τσουβαλιαζόταν με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Κι αυτό ήταν ένα απλό «λάθος»; Ούτε αυτό το δέχονται ως προβοκάτσια οι αρμόδιοι για τις ειδήσεις της ΕΡΤ;

Τρίτον. Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση απάντηση για τις «μη κακές προθέσεις της ΕΡΤ» το γεγονός ότι το ΚΚΕ καλείται στα ενημερωτικά πάνελ! Υποχρέωσή της είναι και δεν κάνει καμιά χάρη στο ΚΚΕ. Επίσης, καλείται όλο κι όλο σε μία εκπομπή δυο φορές τη βδομάδα, όταν ο αριθμός των στελεχών της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, καλεσμένων δημοσιογράφων που στηρίζουν ανοιχτά τους πόλους του νέου δικομματισμού, σε όλες τις ζώνες της ΕΡΤ 1, της ΕΡΤ 3 και των ΕΡΑ, αγγίζει τις εκατοντάδες! Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει.

Τέταρτον. Η ΕΡΤ καλεί το ΚΚΕ «να μην είναι τόσο καχύποπτο». Ξεχνούν φαίνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που οι θέσεις του ΚΚΕ διαστρεβλώνονται, αποσιωπούνται ή προβάλλονται αποσπασματικά από τις ειδήσεις της ΕΡΤ και πάντα η απάντηση είναι η ίδια: «Λάθος». Ακόμα και όταν στην ΕΡΤ 3 μεταδόθηκε ανακοίνωση του ΚΚΕ, με παραποιημένο το σύμβολο του Κόμματος, το ΚΚΕ δεν μίλησε για προβοκάτσια, αλλά καλοπροαίρετα δέχτηκε την επίσημη δικαιολογία περί λάθους. Αρα τα περί προκατάληψης και καχυποψίας δεν επιβεβαιώνονται. Και όπως είπαμε και στις προηγούμενες διαμαρτυρίες μας, «σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση». Αρα ας είμαστε «λίγο καχύποπτοι» κι ας μην μας το επιτρέπει η ΕΡΤ.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ Β. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ - ΣΑΜΟΥ
Η κυβέρνηση κάνει το μαύρο άσπρο

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους μικροεπαγγελματίες και φτωχούς αγρότες να μην ανεχτούν ως παροχή τα ψίχουλα που τους πετούν, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Β. Συγκροτήματος Δωδεκανήσου με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Νίσυρο.

Τους καλεί «να κλείσουν τα αυτιά στην προσπάθεια δημιουργίας αυταπατών από την κυβέρνηση ότι δήθεν θέλει να αναπληρώσει απώλειες και να ανταποκριθούν αποφασιστικά στο κάλεσμα οργάνωσης στα σωματεία, συλλόγους, επιτροπές που παλεύουν για την ανακούφιση των μικρών και μεγάλων καθημερινών προβλημάτων, ώσπου η πάλη τους να καταφέρει η ζωή μας να μην εξαρτάται από τα ψίχουλα που πετάνε οι εκμεταλλευτές, αλλά να γίνουμε κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουμε».

«Χρειάζεται να έχετε πολύ θράσος για να βαφτίζετε το μαύρο άσπρο και τα 300 ευρώ (αν τα πάρουν και για όσους τα πάρουν) 13η σύνταξη», επισημαίνει σε ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό το Εργατικό Κέντρο Σάμου, απαντώντας στις πρόσφατες εξαγγελίες του. «Κύριε πρωθυπουργέ, εμείς ένα έχουμε να σας πούμε: Η εργατική τάξη και ο λαός θα θεριέψουν την οργάνωσή τους και θα γκρεμίσουν παλιά και νέα μνημόνια. Θα γκρεμίσουν την πολιτική και την εξουσία του κεφαλαίου, που πιστά υπηρετείτε εσείς προσωπικά και η κυβέρνησή σας, τα κόμματα που μαζί σας ψήφισαν το 3ο μνημόνιο και τα φιλαράκια σας οι χρυσαυγίτες. Με ψίχουλα δεν ζούμε. Δεν μπορείτε να μας εξαπατάτε πλέον. Σας έχουμε μάθει όλους καλά!», επισημαίνει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ