ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Διαδήλωσαν μαζικά για αποκατάσταση των συντάξεων και των δικαιωμάτων τους

«Δεν δεχόμαστε τον εμπαιγμό. Τα ψίχουλα δεν ταιριάζουν στους συνταξιούχους», διαμήνυσαν οι χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα που διαδήλωσαν στην Αθήνα

Ενα ποτάμι συνταξιούχων από όλη τη χώρα διαδήλωσε στην Αθήνα και έφτασε μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου
Ενα ποτάμι συνταξιούχων από όλη τη χώρα διαδήλωσε στην Αθήνα και έφτασε μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου
«Οι συνταξιούχοι δεν σκύβουν το κεφάλι - Διεκδικούμε στο ακέραιο ό,τι μας έχει αφαιρεθεί»: Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα, διεκδικώντας την αποκατάσταση των απωλειών τους, την ικανοποίηση των αναγκών τους, Κοινωνική Ασφάλιση για τους ίδιους και τα παιδιά τους, διαδήλωσαν χτες το απόγευμα στην Αθήνα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα, μετά από κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΝΑΤ, ΟΣΕ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ.

Με τη συγκέντρωσή τους στα Προπύλαια και φτάνοντας με διαδήλωση μέχρι την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, απάντησαν στις κυβερνητικές εξαγγελίες για επιδόματα - ψίχουλα, με τα δίκαια αιτήματα και διεκδικήσεις τους. Περισσότερα από 55 λεωφορεία δρομολογήθηκαν από τα συνταξιουχικά σωματεία, για να μεταφέρουν τους διαδηλωτές από κάθε γωνιά της χώρας.

«Δεν δεχόμαστε τον εμπαιγμό και τις αυταπάτες. Τα ψίχουλα δεν ταιριάζουν στους συνταξιούχους». Το σύνθημα στην πλάτη της εξέδρας στα Προπύλαια έδινε το στίγμα της μαζικής συγκέντρωσης. Ακολούθησε πορεία μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου πίσω από τα πανό των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων και των δεκάδων σωματείων. «Με φιλοδωρήματα δε μας ξεγελάτε, ντροπή σε σας που τώρα κυβερνάτε», «Με αίμα έχει γίνει η ασφάλιση δεν είναι για παζάρια και για διάλυση». Με συνθήματα όπως τα παραπάνω, η πορεία πέρασε έξω από τη Βουλή, όπου την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τη χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος.

Στη συμβολή Βασ. Σοφίας και Ηρώδου Αττικού η διαδήλωση συνάντησε παραταγμένες τις αστυνομικές κλούβες. Κάτω από την αποφασιστικότητα των συνταξιούχων να φτάσουν μέχρι το Μαξίμου, οι κλούβες τελικά αποχώρησαν. Η πορεία έφτασε έξω από το πρωθυπουργικό Μέγαρο, όπου διαβάστηκε η επιστολή που είχαν στείλει οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στον πρωθυπουργό, ζητώντας συνάντηση μαζί του, προκειμένου να πάρουν απαντήσεις στα αιτήματά τους. Μεταξύ άλλων, οι συνταξιούχοι διεκδικούν καταβολή της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους, αύξηση της κατώτερης σύνταξης στα 600 ευρώ, αποκατάσταση των περικοπών, κατάργηση κάθε πληρωμής στην Υγεία κ.ά.

Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα μεταβίβασε τα αιτήματα στον υπουργό Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρη. Στο αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο υπουργός δεσμεύτηκε για απάντηση μέχρι τις 15/1.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας.

Πρώτα αφαίρεσαν δικαιώματα και τώρα δίνουν επιδόματα

Μιλώντας στη συγκέντρωση στα Προπύλαια, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, καλωσόρισε ιδιαίτερα τους συνταξιούχους που έφτασαν στην Αθήνα από την επαρχία, ενώ χαιρέτισε και όσους δεν μπόρεσαν να είναι παρόντες. Τόνισε πως οι συνταξιούχοι συνεχίζουν στο δρόμο του αγώνα, απέναντι στις κυβερνήσεις που τσακίζουν τις συντάξεις, τη δημόσια Υγεία, τις κοινωνικές παροχές, αφαιρώντας δισεκατομμύρια από τις τσέπες τους. Συνεχίζοντας στην ίδια κατεύθυνση η σημερινή κυβέρνηση αφαίρεσε από τους συνταξιούχους 3,7 δισ. ευρώ μέσα σε δυο μόλις χρόνια, υπενθύμισε, και πρόσθεσε πως η επίθεση θα συνεχιστεί με νέα μέτρα και περικοπές στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης», αλλά και μετά το 2018, με βάση τις δεσμεύσεις για πλεονάσματα που προκύπτουν από το «ψαλίδι» στα λαϊκά δικαιώματα.

«Μας πήραν πίσω δικαιώματα και τώρα μας δίνουν επιδόματα», σχολίασε σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για εφάπαξ βοήθημα σε ένα μέρος των συνταξιούχων. «Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτά, θα διεκδικήσουμε ό,τι μας αναλογεί», υπογράμμισε.

Νωρίτερα, χαιρετισμό στη συγκέντρωση είχαν απευθύνει πρόεδροι άλλων Ομοσπονδιών. Οι συνταξιούχοι που προεκλογικά αποκαλούνται «περήφανα γηρατειά» σήμερα είναι «στυμμένες λεμονόκουπες» είπε εκ μέρους των συνταξιούχων του Δημοσίου, ο Παναγιώτης Βαβουγιός. Τις εξαγγελίες της κυβέρνησης Σαμαρά που ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσε τότε «ξεροκόμματο» αλλά σήμερα δεν έχει ενδοιασμό να παρουσιάζει ως... 13η σύνταξη, υπενθύμισε ο Παντελής Τάτσης, από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Οσο για τη συζήτηση και την ψηφοφορία στη Βουλή σημείωσε πως θα ήταν σκόπιμο το αντικείμενό της να μην ήταν ένα γλίσχρο επίδομα αλλά η επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, ώστε να κρίνουν οι συνταξιούχοι ποιοι στηρίζουν τα αιτήματά τους. Στα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, Γεωργία Παπαδάτου, ενώ στις κάλπικες υποσχέσεις της κυβέρνησης στάθηκε ο Τάσος Γεωργιάδης, από τους συνταξιούχους των ΕΛΤΑ.

Ο

ΦΘΙΩΤΙΔΑ: Αίτημα για ίδρυση Εργατικού Κέντρου στη Λαμία κατέθεσαν προχτές Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο Λαμίας τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Μετάλλου, Εργαζομένων ΔΕΥΑ Λαμίας, Εργαζομένων «ΠΑΚΟ», Τύπου - Χάρτου και Οικοδόμων Καμμένων Βούρλων. Τα οκτώ σωματεία παραχωρούν σήμερα συνέντευξη Τύπου για την πρωτοβουλία σύστασης νέου Εργατικού Κέντρου, μετά τη διάλυση του ΕΚ Φθιώτιδας από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΤΑΣ: Απόφαση για 24ωρη απεργία αύριο, Σάββατο, πήραν μέσα από Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι στον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρτας. Αντιδρούν στη σιγή ιχθύος που κρατάει η διοίκηση του Συνεταιρισμού, ενώ, όπως αναφέρουν, οι πληροφορίες τη θέλουν να βρίσκεται ένα βήμα πριν την ένταξη στο άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα. Διεκδικούν ενημέρωση για τις εξελίξεις, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας και εξασφάλιση των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια έκαναν προχτές, Τετάρτη, σωματεία της Πρέβεζας ενάντια στους πλειστηριασμούς σπιτιών. Τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οδηγών, ΟΤΑ, Εργαζομένων Νοσοκομείου και Συνταξιούχων απαίτησαν να μη γίνει «κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας». Παράλληλα, στην ανακοίνωσή τους καλούν σε οργάνωση του αγώνα παντού, για να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό, για να μη μείνει κανένα μέλος της λαϊκής οικογένειας χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ΡΟΔΟΣ: Την παραβίαση του ωραρίου εργασίας των εμποροϋπαλλήλων καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου. Αναφέρει πως την Κυριακή 11/12 μια σειρά καταστήματα απασχόλησαν τους εργαζόμενους πέρα από το ωράριο εργασίας τους, ενώ ήδη εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως τους έχουν μοιραστεί προγράμματα για την ερχόμενη Κυριακή με ώρες εργασίας που υπερβαίνουν το νόμιμο ωράριο. Το σωματείο καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες (Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια, Επιθεώρηση Εργασίας) να πάρουν μέτρα, ενώ τονίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να παλέψουν ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της Κυριακής αργίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΑΕΔ
Κίνδυνος να μην πληρωθούν οι άνεργοι τα Χριστούγεννα

Πανελλαδική στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ, διαμαρτυρόμενοι γιατί το μηχανογραφικό σύστημα του Οργανισμού, που έχει ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες, με αποτέλεσμα, όπως προειδοποιούν, να υπάρχει κίνδυνος μη καταβολής των δώρων Χριστουγέννων και των επιδομάτων ανεργίας και ταυτόχρονα να δυσκολεύεται το έργο των υπαλλήλων του Οργανισμού.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με την υφυπουργό Ράνια Αντωνοπούλου και με τον γγ του υπουργείου Ανδρέα Νεφελούδη, οι οποίοι δεν δεσμεύθηκαν για τίποτα.

Σε ανακοίνωσή της, η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα - Σ» ΟΑΕΔ καλεί «το υπουργείο Εργασίας και τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Ζητάμε: Να απομακρυνθούν όλοι οι ιδιώτες από τον ΟΑΕΔ και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου, εξειδικευμένου προσωπικού. (...) Ελεγχο και απόδοση ευθυνών στις ιδιωτικές εταιρείες που παρέχουν έργο στον ΟΑΕΔ. Αναβάθμιση όλων των πληροφοριακών συστημάτων του ΟΑΕΔ. (...) Δηλώνουμε στο πλευρό των ανέργων και θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για την εξυπηρέτησή τους».

«ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ» ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΝΟ
Σε πλήρη αναντιστοιχία με τις ανάγκες και τις διαθέσεις των ναυτεργατών

Σε πλήρη αναντιστοιχία με τις ανάγκες και την αγωνιστική διάθεση των ναυτεργατών, όπως αυτή αναδείχθηκε με την 9ήμερη πανελλαδική απεργία, κινείται ο απολογισμός - προγραμματισμός που ψήφισε η εργοδοτική - κυβερνητική πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ στη χτεσινή συνεδρίαση του Τακτικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, στρώνοντας με τον τρόπο αυτό έδαφος για την κλιμάκωση της επίθεσης εφοπλιστών και κυβέρνησης ενάντια στους εργαζόμενους στα καράβια.

Και οι δύο ομάδες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού μέσα στην Ομοσπονδία, με επικεφαλής τον γγ της ΠΝΟ, Γ. Χαλά, και τον πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ, Αντ. Νταλακογεώργο, επιβεβαίωσαν ότι συναντιούνται στη συγκάλυψη της αιτίας που γεννά τα προβλήματα των εργαζομένων, της πολιτικής στήριξης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, καθώς και στην επίθεση ενάντια στο ταξικό εργατικό κίνημα.

Στην αντίπερα όχθη, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ, καταψήφισαν τον εν λόγω απολογισμό - προγραμματισμό και κατήγγειλαν τη νόθευση των συσχετισμών στο Συμβούλιο, ελέω του καταστατικού με τον αντεργατικό ν. 330/76 και όλο αυτό το εκτρωματικό νομοθετικό πλέγμα που υπερασπίζονται οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού για να αλλοιώνουν τη θέληση των ναυτεργατών, να ανακόπτουν τις αγωνιστικές τους διαθέσεις και να διασφαλίζουν ότι η Ομοσπονδία θα λειτουργεί ως μηχανισμός υπεράσπισης των εφοπλιστών και της ανταγωνιστικότητάς τους.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες, με οδηγό τον 9ήμερο απεργιακό αγώνα τους, να συνεχίσουν στο δρόμο του ταξικού αγώνα, για τα οξυμένα προβλήματα σε ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση, ανεργία, συνθήκες εργασίας, φορολογία, σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής της πολιτικής που τα γεννά.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ