ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Διαρκής πολιτιστική παρέμβαση της ΚΝΕ

Ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα της πολιτιστικής δραστηριότητας της ΚΝΕ με εκδηλώσεις ολόκληρο το χρόνο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ

Η Βούλα Τσίγκα, ο Βασίλης Μητρόπουλος και ο Τάσος Γαλανόπουλος μιλούν στον «Ρ» για την Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ και τα Πρωτοχρονιάτικα Φεστιβάλ για παιδιά που θα γίνουν σε όλη τη χώρα
Η Βούλα Τσίγκα, ο Βασίλης Μητρόπουλος και ο Τάσος Γαλανόπουλος μιλούν στον «Ρ» για την Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ και τα Πρωτοχρονιάτικα Φεστιβάλ για παιδιά που θα γίνουν σε όλη τη χώρα
Ενα σημαντικό βήμα στην παρέμβαση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο χώρο του πολιτισμού αποτελεί η συγκρότηση της Επιτροπής Φεστιβάλ του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης, που σηματοδοτεί την πραγματοποίηση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων όλο το χρόνο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Εχοντας μια σημαντική εμπειρία από τη διοργάνωση του μοναδικού αυτού θεσμού, που διαρκώς αναβαθμίζεται στο περιεχόμενο και στις μορφές του, απαντώντας στη δίψα της νεολαίας για τον πολιτισμό που της στερούν και στην ανάγκη να δοθεί βήμα και σε νέους δημιουργούς, εκφράζοντας μια γνήσια προοδευτική αντίληψη για την τέχνη και το ρόλο της, η ΚΝΕ συστηματοποιεί την πολιτιστική παρέμβασή της.

Για τους στόχους, το περιεχόμενο και το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται αυτή η δράση μιλούν στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» ο Τάσος Γαλανόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ο Βασίλης Μητρόπουλος και η Βούλα Τσίγκα, μέλη του ΚΣ της ΚΝΕ.

«Την ανάγκη και τη δυνατότητα να "απλώσει" η δραστηριότητα του Φεστιβάλ ολόκληρο το χρόνο την είχαμε διαπιστώσει πολλά χρόνια τώρα και μάλιστα ήταν και απόφαση των προηγούμενων Συνεδρίων της ΚΝΕ. Φέτος, προχωρήσαμε με απόφαση του ΚΣ στη συγκρότηση της Επιτροπής Φεστιβάλ επιδιώκοντας να περάσει το Φεστιβάλ σε μια ανώτερη ποιότητα, να ανοίξουμε πιο σταθερά και μόνιμα "παρτίδες" και με έναν κόσμο ο οποίος ασχολείται με την καλλιτεχνική δημιουργία, καλλιτέχνες, ερασιτεχνικές ομάδες κ.ά. Να δώσουμε έναυσμα και στις ίδιες τις Οργανώσεις να εμπλουτίσουν το περιεχόμενο και τις μορφές της παρέμβασής τους, να δυναμώσει το ρεύμα της ιδεολογικής - πολιτιστικής δουλειάς μέσα στις γραμμές μας. Να ανοίξει η συζήτηση και να διαπαιδαγωγήσουμε νέους καλλιτέχνες ώστε να παράγουν, να δημιουργούν τέχνη για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους, τέχνη με τα στοιχεία, με τα χαρακτηριστικά που μπορούν να δώσουν φλόγα και έμπνευση, γνώσεις και αντοχή στον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού», σημειώνει ο Τ. Γαλανόπουλος.

Ο Β. Μητρόπουλος, υπεύθυνος της Επιτροπής Φεστιβάλ, θυμίζει ότι η παρέμβαση της ΚΝΕ στον πολιτισμό δεν είναι καινούρια. «Αυτό που θέλουμε είναι πιο συγκροτημένα, όλο το χρόνο να υπάρχει μια δραστηριότητα τέτοιου είδους». Οπως επισημαίνει, και με αυτή την προσπάθεια «ανοίγουμε την κόντρα με το σύστημα, που σχεδιάζει, παρεμβαίνει μέσα από παραγωγές, εκδηλώσεις, για να ξεστρατίζει η σκέψη του κόσμου από το τι πρέπει να κάνει σήμερα. Είναι σοβαρό ζήτημα: Χρειάζεται και μέσα από το κανάλι του πολιτισμού να ανοίξει η διαπάλη απέναντι στην κυρίαρχη ιδεολογία. Πιστεύουμε ότι και σ' αυτό το ζήτημα έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, στο πλευρό του Κόμματος».

Πολύμορφη, πανελλαδική, διαρκής δραστηριότητα

Η δράση της ΚΝΕ στον τομέα του πολιτισμού είναι διαρκής, με πολύμορφες εκδηλώσεις από τις Οργανώσεις, με τη λειτουργία των πολιτιστικών ομάδων της ΚΝΕ, που αγκαλιάζουν αρκετές μορφές τέχνης, το χορό, το θέατρο, τη μουσική, που έχουν παρουσιάσει αξιόλογες δουλειές. «Τώρα θέλουμε πιο οργανωμένα, πιο συστηματικά να τις αξιοποιήσουμε, να ανοίξουμε δρόμους, να φτιάξουμε και δικές μας παραγωγές και νομίζουμε ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Τα προηγούμενα χρόνια εξάλλου οι πολιτιστικές ομάδες έχουν πάρει θετικά σχόλια για τη δουλειά τους», σημειώνει ο Τ. Γαλανόπουλος, επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια που γίνεται αντιμετωπίζει και εμπόδια. «Εμπόδια που βάζει και η ίδια η ζωή και οι δυσκολίες για έναν εργαζόμενο ή μαθητή να συμμετάσχει και να δημιουργήσει. Εχει, λοιπόν, νόημα το πώς παράλληλα με τη δημιουργία δικών μας παραγωγών, η δουλειά αυτή θα απλώνει, θα λύνουμε και ζητήματα υποδομών, το πώς θα παρουσιαστεί ένα έργο στις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Δεν πρόκειται για πράγματα αυτονόητα και με αυτή την έννοια και αυτό το κενό θέλουμε να καλύψει η Επιτροπή Φεστιβάλ».

Η σταθερή αυτή δουλειά θα περιλαμβάνει, πέρα από παραγωγές που θα δουλεύονται από τις ομάδες της ΚΝΕ, και προτάσεις για καλές θεατρικές και άλλες παραστάσεις, όπου θα εξασφαλίζεται η πρόσβαση για τις Οργανώσεις, φίλους, οπαδούς, με χαμηλό εισιτήριο, βιντεοπροβολές, βιβλιοπαρουσιάσεις, γλέντια.

Για το επόμενο διάστημα, προετοιμάζονται θεματικά αφιερώματα ανά μήνα, στηριγμένα στη δουλειά των ομάδων της ΚΝΕ αλλά και σε νέους καλλιτέχνες, σε παιδιά που ασχολούνται ερασιτεχνικά με την τέχνη, σε σχολεία, πανεπιστήμια, γειτονιές, σωματεία. Τα θέματα που θα επιλέγονται ανά μήνα, όπως π.χ. για την καπιταλιστική κρίση, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την ΕΕ και για το ρόλο του Κόμματος, θα δίνονται μέσα από διάφορες μορφές, θα αναδεικνύονται πλευρές, θα δένονται με εκδηλώσεις και δραστηριότητες. «Φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε ένα πλούσιο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει δικές μας παραγωγές και παραγωγές άλλων, εκδηλώσεις, μια δραστηριότητα που θα απλώνεται όλο το μήνα, σε αρκετές γειτονιές της Αττικής σε πρώτη φάση. Και βεβαίως θέλουμε να τροφοδοτεί και τις ίδιες τις Οργανώσεις της ΚΝΕ με έναν πλούτο υλικού, καλλιτεχνικών μορφών, ανθρώπων, και μέσων», σημειώνει ο Τ. Γαλανόπουλος. Τονίζοντας ότι πλάι στα υπόλοιπα καθήκοντα της Επιτροπής Φεστιβάλ είναι η ενίσχυση του μορφωτικού ρεύματος στις γραμμές της ΚΝΕ, «στον περίγυρο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, συνολικά στη νεολαία στην οποία απευθυνόμαστε, στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, στους εργαζόμενους, στους άνεργους, είναι βασικός σκοπός και αποστολή. Η δουλειά της Επιτροπής έχει στόχο και τη διάδοση του μαρξιστικού βιβλίου, της προοδευτικής λογοτεχνίας και ποίησης».

Το πρωτοχρονιάτικο φεστιβάλ για παιδιά

Στο πλαίσιο των δράσεων της Επιτροπής Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ εντάσσεται η διοργάνωση και φέτος του πρωτοχρονιάτικου φεστιβάλ της ΚΝΕ για παιδιά στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, στις 29 και 30 Δεκέμβρη. Με την εμπειρία από τις ιδιαίτερα επιτυχημένες διοργανώσεις τα δύο προηγούμενα χρόνια, με τους γονείς και τα παιδιά να έχουν αγκαλιάσει τη μοναδική αυτή γιορτή, ετοιμάζεται ήδη ένα διήμερο που συνδυάζει μοναδικά όλες τις μορφές τέχνης προσαρμοσμένες στην προσχολική ηλικία και τις ηλικίες 6 - 12 ετών.

«Προσπαθήσαμε στο φετινό πρόγραμμα να έχουμε πολυμορφία, να εντάξουμε σε αυτό όλες τις μορφές τέχνης που απευθύνονται σε αυτές τις ηλικίες. Υπάρχουν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, παραστάσεις κουκλοθέατρου, προβολές ταινιών. Εχει σημασία και συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με καλλιτέχνες που οι ποιοτικά καλές παραστάσεις τους μεταφέρουν και μηνύματα στα παιδιά. Η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ ανεβάζει μία θεατρική παράσταση όπως και τα προηγούμενα χρόνια, που απέσπασε θετικά σχόλια, δείχνοντας ότι όταν κάνουμε κάτι με μεράκι, βρίσκει ανταπόκριση και από τα παιδιά και από τους γονείς», λέει η Βούλα Τσίγκα, και προσθέτει:

«Δε θέλουμε απλά να "απασχολήσουμε" τα παιδιά. Κάνουμε προσπάθεια, μέσα από τα εργαστήρια, τη διήγηση παραμυθιών κ.ο.κ., να εκφράσουν τα παιδιά τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους, να διευρύνουμε τους ορίζοντες και τη φαντασία τους αλλά και να ενισχύσουμε τη φιλία, τη συνεργασία, την αλληλοβοήθεια ανάμεσα στα παιδιά. Αλλά και να αναδείξουμε ζητήματα. Για παράδειγμα, το εργαστήρι κούκλας, την Κυριακή το απόγευμα, για το οποίο φέτος επιλέξαμε ως τίτλο το "Ολα τα παιδιά του κόσμου", θέλουμε να παρακινήσει τα παιδιά να σκεφτούν πως με τα παιδιά από διαφορετικές χώρες περισσότερα είναι αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν».

«Ετσι θέλω να μεγαλώνουν τα παιδιά μου»

Τα φεστιβάλ της ΚΝΕ για παιδιά ξεκίνησαν πριν δύο χρόνια και έδωσαν το έναυσμα για να ξεδιπλωθεί μία ανάλογη δραστηριότητα με τις μικρές ηλικίες στο επίκεντρο, όλη τη χρονιά, από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ πανελλαδικά αλλά και από σωματεία, συλλόγους, Λαϊκές Επιτροπές. Μέσα από αυτή τη δουλειά η ΚΝΕ διαπιστώνει την ανησυχία των γονιών, των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων για το πώς θα μεγαλώσουν και θα διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους. «Ισως τον πιο πετυχημένο χαρακτηρισμό και γι' αυτή την πλευρά της δουλειάς μας, της δραστηριότητας, τον έδωσε μία μητέρα η οποία στο πρώτο φεστιβάλ που κάναμε πριν δυο χρόνια, είχε πει "έτσι θέλω να μεγαλώνουν τα παιδιά μου, σε μια μεγάλη αγκαλιά συναγωνιστών"», λέει ο Τ. Γαλανόπουλος. «Και από αυτή την πλευρά νομίζουμε ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα δε μοιάζει με καμία άλλη. Γιατί γιορτές για παιδιά μέσα στην περίοδο των διακοπών και όχι μόνο υπάρχουν πολλές, όμως καμία δε δίνει αυτό το περιεχόμενο που δίνει αυτή η δραστηριότητα του Κόμματος και της ΚΝΕ».

Οπως συμπληρώνει ο Βασίλης Μητρόπουλος, «σκεφτόμαστε και να μονιμοποιήσουμε κατά τη διάρκεια του χρόνου τέτοιες δραστηριότητες που θα παρουσιάζονται με κάποιο τρόπο και στο κεντρικό Φεστιβάλ της Οργάνωσης το Σεπτέμβρη. Μην ξεχνάμε ότι η παρέμβαση του αντίπαλου ξεκινάει από την παιδική ηλικία. Είναι λοιπόν ανάγκη σήμερα τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία να γνωρίσουν τι είναι συλλογικότητα, αλληλεγγύη, το "ένας για όλους και όλοι για έναν"».

Η προετοιμασία και οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ είναι αποτέλεσμα της συλλογικής και εθελοντικής δουλειάς μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ. Η Β. Τσίγκα σημειώνει ότι «έχει ήδη ξεκινήσει η προπαγάνδιση του φεστιβάλ με τη διακίνηση του υλικού, της αφίσας, ενώ προετοιμάζουμε και το χώρο ώστε να έχει αυτή τη ζεστασιά που είχε τα προηγούμενα χρόνια, να υποδέχεται τα μικρά παιδιά αλλά και τους νέους γονείς με τους οποίους θέλουμε να γνωριστούμε, να κουβεντιάσουμε. Καθοριστική είναι η βοήθεια και συμβολή του Κόμματος, των Οργανώσεων συνολικά. Υπάρχει επίσης μια ομάδα από μέλη αλλά και φίλους της ΚΝΕ, φοιτήτριες, απόφοιτους παιδαγωγικών σχολών, νέους γονείς που ασχολούνται και πιο συστηματικά με το πρόγραμμα και τη λειτουργία του φεστιβάλ».


Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ