ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Σε νέα φάση ο πόλεμος κατά του λαού

Με την προπαγάνδα της «ανάπτυξης» προσπαθούν να υφαρπάξουν ανοχή στα μέτρα που ψήφισαν και στα επόμενα που έχουν στα συρτάρια

Γρηγοριάδης Κώστας

«Τα δύσκολα πέρασαν. Είμαστε στην αφετηρία της ανάκαμψης - ανάπτυξης που θα 'ρθει μέσα στο 2013. Με τη δόση των 52,4 δισ. μπαίνει χρήμα στην αγορά και παίρνει μπροστά η μηχανή της οικονομίας, ξεκινούν οι επενδύσεις και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας για να βρουν δουλειά τα παιδιά μας (...) Αρκεί να εφαρμόσουμε πιστά όσα μέτρα ψηφίσαμε και να γίνουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις».

Ιδού η νέα προπαγάνδα, που αναπαράγουν 24 ώρες το 24ωρο σε όλους τους τόνους κυβερνώντες και αστικά ΜΜΕ, υποβάλλοντας το λαό σε μια νέα πλύση εγκεφάλου, προκειμένου να αποδεχθεί τα βάρβαρα μέτρα που τον εξαθλιώνουν και να στοιχιστεί πίσω από το μονόδρομο της πλουτοκρατίας, θεωρώντας «δικές του» τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και θωρακίζουν την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Η απόφαση του Γιούρογκρουπ για την εκταμίευση της δόσης των 52,4 δισ. μέχρι το Μάρτη έβαλε αέρα στα πανιά της κυβερνητικής προπαγάνδας, που την περίμενε απεγνωσμένα για να δώσει υπόσταση στο «νέο αφήγημα», δίχως το οποίο, όπως ευθύς εξαρχής είχε ομολογήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, «δεν μπορούσαν να περάσουν τα μέτρα λιτότητας και οι διαρθρωτικές αλλαγές».

Γι' αυτό ο Αντ. Σαμαράς, στις δηλώσεις που έκανε μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ, δε δίστασε να φουσκώσει τις συνέπειες από την εκταμίευση της δόσης, αντιστρέφοντας βάναυσα την πραγματικότητα: «Μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεχρεώσουμε όλα όσα το Ελληνικό Δημόσιο, το κράτος χρωστάει στους Ελληνες πολίτες όλα τα τελευταία χρόνια (...) Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες (...) Η ρευστότητα έτσι θα αρχίσει να αποκαθίσταται, ώστε να υπάρξουν δάνεια για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις, να σωθούν θέσεις εργασίας και να φρενάρουμε την ανεργία», είπε ανερυθρίαστα.

Ούτε φράγκο για τις λαϊκές ανάγκες

Η πραγματικότητα είναι ότι η δόση - μαμούθ θα «απορροφηθεί» στο σύνολό της από την εγχώρια πλουτοκρατία και τους ξένους δανειστές και θα εξυπηρετήσει δικές τους ανάγκες.

Ενδεικτικά, ας σημειωθεί ότι από το πρώτο τμήμα της δόσης, ύψους 34,3 δισ. που θα καταβληθεί άμεσα, 16 δισ. θα πάνε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 11,3 δισ. για την επαναγορά ομολόγων («κούρεμα») και 7 δισ. για να εξασφαλιστεί η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού (π.χ., αποπληρωμή έντοκων γραμματίων 3,4 δισ.) και για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, με προτεραιότητα στους επιχειρηματικούς ομίλους - προμηθευτές του Δημοσίου.

Η απόφαση του Γιούρογκρουπ αξιοποιείται με τρόπο τέτοιο ώστε η κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο στην εφαρμογή των μέτρων και των διαρθρωτικών αλλαγών, που έχει αποφασίσει από κοινού με την τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) και έχουν ήδη ψηφιστεί. Το παραδέχθηκε άλλωστε ο Γ. Στουρνάρας, δηλώνοντας ότι με την απόφαση του Γιούρογκρουπ η κυβέρνηση «κέρδισε μια μοναδική ευκαιρία να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις με άνεση χρόνου πια κι όχι με το μαχαίρι στο λαιμό, που ήδη έχουν ξεκινήσει, και να μπει έτσι στο δρόμο της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας».

Ο ίδιος δεν έκρυψε ότι προϋπόθεση για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων είναι η πιστή τήρηση όσων έχουν συμφωνηθεί με το νέο μνημόνιο, καθώς η Ευρωζώνη θα εκταμιεύει τα δάνεια κάθε μήνα, ανάλογα με την έκθεση της τρόικας για το εάν η κυβέρνηση εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί χωρίς καθυστερήσεις. Αλλωστε, έχουν ήδη διαμορφωθεί οι μηχανισμοί «αυτόματης» περικοπής δαπανών, δηλαδή μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του προγράμματος.

Παρ' όλα αυτά ο πρωθυπουργός διακηρύσσει ανερυθρίαστα ότι «αλλάζει το μείγμα της πολιτικής, η λιτότητα τελείωσε (...) Η ύφεση θα μειωθεί αισθητά και θα καταλήξει στο τέλος του 2013 σε μια ανάκαμψη». Προφανώς θέλει να «ξεχάσει» ο λαός ότι μέσα στο 2013 θα υποστεί μια πρωτοφανούς αγριότητας λεηλασία του εισοδήματός του από το πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, από τα οποία 9 δισ. θα προέλθουν από τη σφαγή μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, περικοπές σε φάρμακα, ενώ 2,5 δισ. θα «εξοικονομηθούν» από τη νέα φοροληστεία.

Η «ακτινογραφία» των επενδύσεων

Η κυβερνητική προπαγάνδα συμπληρώνεται με υποσχέσεις για «παραγωγικές επενδύσεις», που θα φέρουν ανάπτυξη και τάχα νέες θέσεις εργασίας. «Θέσεις εργασίας και ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας. Παραγωγικές επενδύσεις και ακόμα περισσότερες παραγωγικές επενδύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Αντ. Σαμαράς, όταν κλήθηκε να περιγράψει την ανάπτυξη που οραματίζεται.

Αποσιωπά, όμως, ότι οι επενδύσεις θα γίνουν μόνο σε τομείς που προσφέρουν γρήγορη και εγγυημένη κερδοφορία στους επιχειρηματικούς ομίλους, διασφαλίζοντας εκ των προτέρων φτηνή εργατική δύναμη, δωρεάν υποδομές, γη, φοροαπαλλαγές, κίνητρα.

Προκειμένου, όμως, να θολώσει τα νερά και να παραπλανήσει το λαό για τις μαγικές επενδύσεις που θα λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας και θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο του λαού, το Μέγαρο Μαξίμου έχει μετατραπεί σε «γραφείο δημοσίων σχέσεων» για την προβολή σχεδίων και επενδύσεων από συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους.

Μετά την επιχειρηματική συμφωνία του ομίλου της «Hewlett Packard» με την COSCO και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για τη διακίνηση εμπορευμάτων της πολυεθνικής που παράγονται στην Κίνα μέσω των εγκαταστάσεων της κινεζικής εταιρείας στο λιμάνι του Πειραιά, και τη μεταφορά στην Ελλάδα της παραγωγής 110 προϊόντων της «Unilever», η κυβέρνηση απέδωσε τις προάλλες τα εύσημα στην επένδυση που κάνει η πολυεθνική «Phillip Morris», μητρική εταιρεία της «Παπαστράτος», στον Ασπρόπυργο.

Στην κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο γίνεται λόγος για επένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ και αφορά στη μεταφορά της παραγωγής λεπτοκομμένου καπνού από άλλα εργοστάσια της εταιρείας στην Ευρώπη. Αποκρύπτονται, όμως, αποκαλυπτικές λεπτομέρειες, όπως ότι η «Phillip Morris», από το 2003 που πάτησε το πόδι της στην «Παπαστράτος» μέχρι και σήμερα, τσάκισε σταδιακά τα εργασιακά δικαιώματα. Από το 2005 έχει επιβάλει ατομικές συμβάσεις, καταργώντας επιδόματα, πολυετίες και ό,τι άλλο είχε απομείνει στους εργαζόμενους, οι οποίοι βλέπουν κάθε χρόνο τις αποδοχές τους να μειώνονται δραστικά.

Επιπρόσθετα, οι υποχρεωτικές άδειες και οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι είναι πλέον «καθημερινότητα». Η μετεγκατάσταση το 2008 του εργοστασίου από τον Πειραιά στον Ασπρόπυργο, η οποία «θα ωφελούσε πολλαπλώς την Ελλάδα», όπως έλεγαν τότε, στοίχισε στους εργαζόμενους του εργοστασίου 300 απολύσεις, ενώ συνολικά τα λαϊκά στρώματα πλήρωσαν - με βάση τον αναπτυξιακό νόμο - πάνω από το 30% της «επένδυσης».

Τέτοιες επενδύσεις θα ζητήσει ο Αντ. Σαμαράς στη συνάντηση που θα έχει αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου με τους επικεφαλής όλων (!) των μεγάλων πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.


Π. Κ.


ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Μπαράζ από ασήκωτους φόρους και χαράτσια

Κατάργηση αφορολόγητων ορίων και της γκάμας των ελαφρύνσεων για όλα τα λαϊκά εισοδήματα. Συνθλίβουν αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες. Νέες παροχές στα μονοπώλια, πλήρης η φοροαπαλλαγή για τους τραπεζίτες!

Με τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, κλιμακώνεται η βαρβαρότητα του κεφαλαίου. Από το Γενάρη του 2013 τα λαϊκά στρώματα θα βρεθούν αντιμέτωπα με τα νέας κοπής ασήκωτα χαράτσια και τη βαριά φορολογία, με την κρατική νομοθεσία θωράκισης των καπιταλιστών που διαμορφώνει όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εξάπλωση της σχετικής και απόλυτης φτώχειας σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού.

Από την άλλη μπάντα, προβλέπονται παραπέρα τρανταχτές ελαφρύνσεις για τα μονοπώλια, ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, εφοπλιστές και άλλα σαπρόφυτα, μέχρι και η διά νόμου κατάργηση κάθε φόρου για τους τραπεζίτες. Το φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί έναν ακόμη κρίκο της ολόπλευρης επίθεσης στα ήδη διαλυμένα λαϊκά εισοδήματα. Με επόμενο διαδοχικό νομοσχέδιο ετοιμάζουν το νέο χαράτσι στη λαϊκή κατοικία και μικρή περιουσία με την επέκτασή του σε κάθε σπιθαμή γης. Ούτε σε αυτό ούτε και πουθενά δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δε βρουν απέναντί τους ισχυρό το λαϊκό παράγοντα με σηκωμένο το μπόι, το οργανωμένο κίνημα αντίστασης και λαϊκής ανυπακοής, τέτοιο που να αντιστοιχεί στη σημερινή κατάσταση, με την ικανότητα να απαντά στο μέγεθος των πληγμάτων που επιφέρουν.


Οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπουν τα παρακάτω νέα μέτρα:

Καταργείται το κουτσουρεμένο αφορολόγητο (σήμερα 5.000 ευρώ) και καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα για μισθωτούς και συνταξιούχους. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι θα συμπιεστεί μόλις στα 3 φορολογικά κλιμάκια (από 8 σήμερα). Με το συγκεκριμένο αρπάζουν 500 ευρώ από κάθε μισθωτό και συνταξιούχο σε σχέση με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και 1.200 σε σύγκριση με τις δηλώσεις του 2011.

Η νέα φορολογική κλίμακα (αποκλειστικά για μισθωτούς - συνταξιούχους) διαμορφώνεται ως εξής:

  • 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ, από το πρώτο ευρώ του ετήσιου εισοδήματος
  • 32% για το εισόδημα 25.000 - 42.000 ευρώ
  • 42% για τα επιπλέον ποσά.

Προκλητικά ευνοημένοι βγαίνουν οι διάφοροι μεγαλοεισοδηματίες και άλλα σαπρόφυτα, οι οποίοι με τη σημερινή κλίμακα για εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ είχαν συντελεστή στο 45%.

Καταργείται το αφορολόγητο όριο για τα προστατευόμενα παιδιά της λαϊκής οικογένειας. Η πρόσθετη επιβάρυνση διαμορφώνεται στα 200 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί, στα 400 ευρώ για τα δύο παιδιά, στα 700 ευρώ για τους τρίτεκνους κ.ο.κ., πάντα σε σχέση με τα εισοδήματα της προηγούμενης χρονιάς.


Καταργείται η γκάμα των φοροελαφρύνσεων, που αφορούσε στις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης, όπως για τόκους στεγαστικών δανείων (α' κατοικίας), νοίκια, φροντιστήρια παιδιών κ.ά. Με το συγκεκριμένο, αφαιρούν από κάθε λαϊκό νοικοκυριό πολλές εκατοντάδες ευρώ το χρόνο, σε συνέχεια της διάλυσης με τον ισχύοντα νόμο. Μόνο από την κατάργηση των εκπτώσεων για τα νοίκια και τα φροντιστήρια των παιδιών αρπάζουν 200 ευρώ από κάθε λαϊκό νοικοκυριό, πάντα σε σχέση με τις φετινές (2012) φορολογικές δηλώσεις. Οι απώλειες και μόνο από τις συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών σε σχέση με το 2011 φτάνουν στα 480 ευρώ. Σε πολλές εκατοντάδες ευρώ φτάνει η κλοπή από την κατάργηση των εκπτώσεων για τόκους στεγαστικού δανείου. Η ελάφρυνση για ιατρικές δαπάνες - νοσήλια, που δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, αναγνωρίζεται μόνο για το κομμάτι που ξεπερνά το 5% του ετήσιου εισοδήματος. Δηλαδή, για φορολογούμενο με εισόδημα στα 15.000 ευρώ, αναγνωρίζουν ιατρικές δαπάνες μόνο κατά το μέρος τους που ξεπερνά τα 750 ευρώ. Ετσι, στην περίπτωση που ξόδεψε 800 ευρώ θα υπολογίσουν μόλις 50 ευρώ και αυτά με συντελεστή 10%, με την τελική «έκπτωση φόρου» να... φτάνει στα 5 ευρώ.

Τάχα σε αντικατάσταση του γενικού αφορολόγητου ορίου, του αφορολόγητου των παιδιών και των «ελαφρύνσεων» τα οποία και καταργούνται, θα δοθεί, υπό προϋποθέσεις, «έκπτωση φόρου» 2.100 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 21.000 ευρώ η «έκπτωση» θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, μέχρι να εξαντληθεί η προβλεπόμενη «επιστροφή» (2.100 ευρώ), δηλαδή στο επίπεδο εισοδήματος πάνω από 42.000 ευρώ.

Αυτοαπασχολούμενοι

Διαμορφώνουν συνθήκες στραγγαλισμού, στην κυριολεξία δείχνουν την πόρτα της εξόδου από το πεδίο της «ανταγωνιστικότητας», προσφέροντας την πίτα στις ισχυρές επιχειρήσεις. Ολα όσα θα ισχύσουν για μισθωτούς, συνταξιούχους (κατάργηση αφορολόγητων ορίων, εκπτώσεων κ.ά.) θα εφαρμοστούν και για τους αυτοαπασχολούμενους. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία προβλέπεται «αυτοτελής φορολόγηση» με συντελεστή 26%, που θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ εισοδήματος για εισόδημα μέχρι τα 50.000 ευρώ και με 33% για τα μεγαλύτερα ποσά. Για τα 3 πρώτα χρόνια της δραστηριότητας προβλέπεται συντελεστής στο 13% (από το πρώτο ευρώ) και μόνο για το εισόδημα μέχρι τα 10.000 ευρώ.

Το «τέλος επιτηδεύματος», το χαράτσι που πληρώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι, ανεβαίνει σε νέα εξουθενωτικά επίπεδα και εκτινάσσεται στα 650 ευρώ (από 500 ευρώ στις πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και στα 400 ευρώ στις άλλες περιοχές). Δηλαδή, διογκώνεται κατά 250 και 150 ευρώ, αντίστοιχα. Ανάγλυφα προκύπτει η ταξική επιλογή για τη βίαιη έξοδο αυτοαπασχολούμενων και μικροεπιχειρηματιών από το πεδίο της «ανταγωνιστικότητας», για τη συγκέντρωση της πίτας από τα μονοπώλια και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που εξαναγκάζονται να δουλεύουν με το μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών και που εμφανίζονται στην Εφορία ως «ελεύθεροι επαγγελματίες» θα φορολογούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο εξαιρούνται όσοι έχουν «έγγραφη σύμβαση» με τον εργοδότη και που ταυτόχρονα δεν εργάζονται σε περισσότερους από τρεις εργοδότες.

Για τις εταιρείες (νομικά πρόσωπα) το τέλος επιτηδεύματος διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ (από 500 ευρώ) και στα 800 ευρώ στις πόλεις με πληθυσμό κάτω από 200.000 κατοίκους.

Φτωχομεσαίοι αγρότες: Ολα όσα ισχύουν για μισθωτούς και συνταξιούχους - κατάργηση αφορολόγητων ορίων, εκπτώσεων, «ελαφρύνσεων» - θα ισχύσουν και για τους φτωχούς αγρότες από το 2013. Ηδη από τώρα προβλέπουν και τα επόμενα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή από το 2014: Στο 13% μπαίνει ο φόρος από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος», όπως αυτό θα προκύπτει μετά την κατάργηση του σημερινού καθεστώτος με βάση τα τεκμήρια που ισχύουν για τα γεωργικά εισοδήματα, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας και στη βάση των λογιστικών βιβλίων που η τήρησή τους θα γίνει υποχρεωτική.

Σύμφωνα με άλλες διατάξεις:

-- Καλά κρατεί η ληστεία με το κόλπο των «τεκμηρίων». Το ελάχιστο εισόδημα ξεκινά στα 3.000 ευρώ και φτάνει στα 5.000 ευρώ για τους συζύγους.

-- Αυτοτελής φορολόγηση 10%, από το πρώτο ευρώ, προβλέπεται στα εισοδήματα από νοίκια και 33% για τα μεγαλύτερα ποσά. Ο φόρος στους τόκους καταθέσεων αυξάνεται στο 15% (από 10%).

-- Ο φόρος στους μισθούς για τα πληρώματα του εμπορικού ναυτικού αυξάνεται για τους αξιωματικούς στο 15% και για το υπόλοιπο πλήρωμα στο 10%.

-- Φόρος «υπεραξίας», ανάλογα με την παλαιότητα, μπαίνει στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

-- Η φορολογία των κερδών των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιριών, που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην β' κατηγορίας), αυξάνεται στο 26% (από 20%) στο κλιμάκιο μέχρι τα 50.000 ευρώ και στο 33% για επιπλέον ποσά, όπως ισχύει και για τους αυτοαπασχολούμενους.

Τα κέρδη των καπιταλιστών

Προβλέπεται συρρίκνωση του φορολογικού συντελεστή για τα διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη, μεσοσταθμικά πάνω από 7 εκατοστιαίες μονάδες, με μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 25% στο 10%, κατά 15 εκατοστιαίες μονάδες, και με τη διαμόρφωση του συντελεστή για τα αδιανέμητα κέρδη στο 26% (από 20%). Η διάταξη «φωτογραφίζει» τα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου. Ετσι κι αλλιώς, με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση, την ανυπαρξία κερδών ή ακόμη και την εμφανιζόμενη χασούρα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν πρόκειται να πληρώσουν τσακιστή δεκάρα.

Η πρόκληση φτάνει στο απόγειό της με την πλήρη φορολογική ασυλία που δίνεται στους ντόπιους τραπεζίτες, τάχα προκειμένου να συμψηφίσουν τις εμφανιζόμενες απώλειες από το «κούρεμα» των ομολόγων. Σε συνέχεια του πακτωλού με τα διακρατικά πακέτα ενίσχυσης καθιερώνουν τώρα και το λεγόμενο «αναβαλλόμενο φόρο» για περίοδο 30 ετών, μέχρις ότου «ισοφαρίσουν» τη χασούρα. Πρόκειται για φορολογικές απώλειες δεκάδων δισ. ευρώ! Η ίδια απαλλαγή προβλέπεται και για τις εταιρείες (νομικά πρόσωπα) που είχαν κρατικά ομόλογα. Η πρόκληση έχει και συνέχεια, καθώς στη ρύθμιση δεν υπάγονται οι μικρο-ομολογιούχοι, αποταμιευτές που τους καταλήστεψαν με το «κούρεμα». Ειδικές πρόνοιες υπάρχουν για τα «αφορολόγητα αποθεματικά» των καπιταλιστών. Απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος και εισφορά το εισόδημα εφοπλιστικών «εταιρειών χαρτοφυλακίου», είτε με ελληνική είτε και με ξένη σημαία, εφόσον είναι συμβεβλημένες με το ΝΑΤ. Το εφοπλιστικό κεφάλαιο απαλλάσσεται και από το φόρο κληρονομιών για τις μεταβιβάσεις πλοίων!

Και το «επίδομα» των παιδιών

Απάτη ολκής είναι η κυβερνητική προπαγάνδα για την «ενίσχυση» των λαϊκών νοικοκυριών με παιδιά. Πρόκειται για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων φτώχειας και της εξαθλίωσης που παράγει η εγκληματική πολιτική του κεφαλαίου. Με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο έδωσαν αποφασιστικό χτύπημα, με τη συρρίκνωση των εισοδηματικών κριτηρίων. Ολόκληρο το επίδομα που διαφημίζει η συγκυβέρνηση ισχύει μόνο για οικογενειακά εισοδήματα μέχρι τα 6.000 ευρώ το χρόνο, χαμηλότερα ακόμη και από το επίσημο όριο της φτώχειας. Οι οικογένειες που έχουν συνολικό εισόδημα 6.000 μέχρι 12.000 ευρώ παίρνουν τα 2/3 του επιδόματος και όσες οικογένειες έχουν εισόδημα 12.000 - 18.000 ευρώ θα παίρνουν το 1/3 του επιδόματος. Κάθε παροχή εξαντλείται στα οικογενειακά εισοδήματα πάνω από 18.000 ευρώ το χρόνο. Στο φορολογικό νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για επίδομα 500 ευρώ το χρόνο για καθένα παιδί από το τρίτο και τα επόμενα, μόνο για οικογενειακά εισοδήματα κάτω από τα 45.000 ευρώ.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ