ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Επικίνδυνη υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας

Ραγδαία και επικίνδυνη υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας με ταυτόχρονη επιβάρυνση των εργατικών λαϊκών οικογενειών με νέα χαράτσια, σημαίνει η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που τίθεται σε πλήρη λειτουργία από την 1/1/2012. Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση που έκαναν χτες οι υπουργοί Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης.

Σύμφωνα με στοιχεία που διανεμήθηκαν, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2012 θα είναι ελλειμματικός κατά 760 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα προϋπολογίζονται σε 6,2 δισ. ευρώ και τα έξοδα 6,9 δισ. ευρώ - αν και, όπως διόρθωσε ο Γερ. Βουδούρης, οι δαπάνες για τα νοσοκομεία δεν είναι 1,5 δισ., όπως αναγράφεται στο ενημερωτικό, αλλά 1 δισ. ευρώ. Ακόμα όμως και στην περίπτωση αυτή ο προϋπολογισμός θα είναι ελλειμματικός κατά 310 εκ. ευρώ. Το κύριο μέρος της χρηματοδότησης προέρχεται από τις εισφορές των εργαζομένων με 4,5 δισ. ευρώ, έναντι 1,3 δισ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης.

Ο Α. Λοβέρδος παραδέχτηκε ότι οι παροχές με βάση τον ενιαίο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ είναι κατώτερες και από αυτές που παρείχαν μέχρι τώρα τα ταμεία, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι παροχές είναι συναρτημένες με τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) και τα πρωτόκολα συνταγογράφησης φαρμάκων. Μάλιστα, τα ΚΕΝ είναι μνημονιακή υποχρέωση, όπως είπε ο υπουργός. Ο Α. Λοβέρδος είπε ότι με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες στον ΕΟΠΥΥ όσοι συμβεβλημένοι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ επιθυμούν. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε, ότι με τη σύμφωνη γνώμη, των ηγεσιών των περισσότερων ιατρικών συλλόγων θα επιτραπεί η συνταγογράφηση και από μη συμβεβλημένους γιατρούς.

Ο Γεράσιμος Βουδούρης ενημέρωσε ότι οι γιατροί που θα διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ - συμπεριλαμβανομένων και του ΙΚΑ - θα είναι συνολικά 22.000. Θα αμείβονται με 10 ευρώ για κάθε επίσκεψη μέχρι 200 αρρώστους το μήνα και για τετράωρη απασχόληση. Από κει και πέρα οι γιατροί θα μπορούν να δέχονται στο ιατρείο τους ασθενείς που θα πληρώνουν από την τσέπη τους τη θεραπεία. Δηλαδή, θα υπάρξουν νέα χαράτσια.

Αποκλειστικά χαμένος ο λαός

Αποκλειστικά χαμένοι από αυτή την εξέλιξη, την τροχειοδρόμηση του ΕΟΠΥΥ, θα είναι οι ασφαλισμένοι, οι άρρωστοι, οι υγειονομικοί, οι επιστήμονες και συνολικά ο ελληνικός λαός, τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου. Οπως εξήγησε, διαμορφώνονται μηχανισμοί για την περαιτέρω συγκέντρωση και συγκεντροποίηση των κερδών στην υγειονομική αγορά. Από την άποψη αυτή, πρόσθεσε, οι κυβερνητικές σημαίες για την αύξηση κόστους - οφέλους στις παροχές υγείας είναι ανοιχτές και φίλιες στην ανταγωνιστικότητα, όπου ανταγωνιστικότητα είναι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

Ας μη βαυκαλίζονται, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, οι γιατροί με την προσδοκία της επιστημονικής αξιοπρέπειας και των ικανοποιητικών αμοιβών, διότι θα πέσει ο βούρδουλας της υποταγής στις απαιτήσεις της αγοράς. Αφού αναφέρθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία που θα διαμορφωθούν στην αγορά των υπηρεσιών Υγείας, ο Ν. Παπακωνσταντίνου κατέληξε: «Εχουμε το προανάκρουσμα μιας μεγάλης υγειονομικής τραγωδίας. Εμείς προτείνουμε έναν άλλο τρόπο που λέει: Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας και με κατάργηση της κερδοσκοπικής δραστηριότητας».

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ Γερ. Γιακουμάτος και Θ. Γιαννόπουλος συμφώνησαν με τον ΕΟΠΥΥ υποστηρίζοντας την ελεύθερη επιλογή γιατρού και θεραπευτηρίου, τη συνταγογράφηση από όλους τους γιατρούς και με την κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή των γιατρών. Μάλιστα, ο Θ. Γιαννόπουλος, με αφορμή τις μεγάλες λίστες στα δημόσια ογκολογικά νοσοκομεια για ακτινοθεραπείες, κάλεσε τον Γερ. Βουδούρη να δεσμευτεί ότι θα αγοράσει -όπως προβλέπει ο ΕΟΠΥΥ- και από τον ιδιωτικό τομέα παρόμοιες υπηρεσίες.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκης είπε ότι δεν θα είχε αντίρρηση να γίνουν οι συνενώσεις των κλάδων Υγείας στον ΕΟΠΥΥ, θέτοντας το ερώτημα γιατί έγινε αυτό στην περίοδο της κρίσης, για να υπογραμμίσει το μνημονιακό του χαρακτήρα.

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ανάγκη ταξικής συσπείρωσης και αγώνα

Η χτεσινή στάση εργασίας στο Δημόσιο (12 το μεσημέρι έως λήξη βάρδιας) αποτέλεσε ένα ακόμα γεγονός που αναδεικνύει και επιβεβαιώνει την ανάγκη οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης τους.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, πριν από την έναρξη της στάσης, πραγματοποίησαν περιοδείες στους χώρους δουλειάς καλώντας τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν τη στάση, για να κάνουν συγκεντρώσεις και ουσιαστικές συζητήσεις για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην εφεδρεία και τις απολύσεις. Σε όσους χώρους πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία τους συζήτηση, πρόβαλλαν την πρόταση για καταλήψεις των διευθύνσεων προσωπικού, των κεντρικών υπηρεσιών, για να μπλοκάρουν τις λίστες εφεδρείας, όπου αυτές ακόμα δεν έχουν αποσταλεί στα αρμόδια υπουργεία. Κανένας εργαζόμενος να μην κάνει δήλωση προϋπηρεσίας. Με την ανακοίνωση της λίστας εφεδρείας να προχωρήσουν αυτόματα σε καταλήψεις, σε αποκλεισμούς Υπηρεσιών, Υπουργείων, Οργανισμών, Διοικήσεων. Να απαιτήσουν από την ΑΔΕΔΥ, τις Ομοσπονδίες, σαν πρώτο βήμα την κήρυξη 24ωρης Απεργίας πανελλαδικής ή στο επίπεδο του κλάδου.

Στην άλλη μεριά, οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού ή αλλιώς της αδράνειας, της υπονόμευσης των αγωνιστικών διαθέσεων, της υποταγής. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ σε επίπεδο ΑΔΕΔΥ συμφώνησαν στην πρόταση των ταξικών δυνάμεων να κηρύξουν τη χτεσινή στάση εργασίας για να γίνουν γενικές συνελεύσεις, οι ίδιες δυνάμεις δεν έκαναν τίποτα για αυτό σε κανένα σωματείο. Είτε λέγοντας ότι θα κάνουν γενικές συνελεύσεις αργότερα είτε δεν έκαναν τίποτα απολύτως. Γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να καταδικάσουν και να βάλουν στο περιθώριο αυτές τις δυνάμεις όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Δημόσιοι φορείς και οργανισμοί

Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας, το Συντονιστικό Ομοσπονδιών και σωματείων δημόσιων φορέων και οργανισμών πραγματοποίησε συγκέντρωση στη Βουλή. Είναι φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται και εξαρχής ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων σε αυτούς θα καταλήξει στην εφεδρεία που σημαίνει απόλυση.

Για παράδειγμα, η συγχώνευση των τριών οργανισμών που είναι αρμόδιοι για τις κτιριακές εγκαταστάσεις σχολείων, δικαστηρίων και νοσοκομείων σε πρώτη φάση επιφέρει την ένταξη στην εφεδρεία 70 εργαζομένων (Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής εκπαίδευσης) από τους περίπου 350 εργαζόμενους. Αργότερα με τη δημιουργία του οργανογράμματος αναμένεται και ένα ακόμα κομμάτι των εργαζομένων να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο χαρακτηρισμένο ως «πλεονάζον προσωπικό». Ανάλογη είναι η κατάσταση και στους άλλους φορείς.

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χτες το πρωί εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία - στα πλαίσια της 4ωρης στάσης εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.).

Εκ μέρους των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο χώρο, στη συγκέντρωση μίλησε η Λέτα Μεθωνιού. Οπως τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, «οι εργαζόμενοι πρέπει να βάλουν εμπόδια όχι μόνο σε αυτήν την πολιτική που δεν διστάζει να γυρίσει το λαό της χώρας στο νέο εργασιακό μεσαίωνα αλλά και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που από τη μία αποφασίζουν στάσεις εργασίας κι από την άλλη υποσκάπτουν τον αγώνα των εργαζομένων. Χρειάζεται οργανωμένη πάλη, με γενικές συνελεύσεις σε κάθε χώρο, μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία, ώστε να μην περάσει καμία εφεδρεία - καμία απόλυση, να γιγαντωθεί η πάλη για αποκλειστικά δημόσιο - ενιαίο και δωρεάν σύστημα υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας», κατέληξε.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοικτό το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο η κυβέρνηση, αλλά ρίχνει το μπαλάκι της σχετικής πρωτοβουλίας στην τρόικα. Μιλώντας χτες στους δημοσιογράφους ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας - και απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις δηλώσεις του Πολ Τόμσεν ότι στην Ελλάδα πρέπει να συρρικνωθεί το κράτος και να σταματήσει να είναι ταμπού το ζήτημα των απολύσεων - σημείωσε ότι η τρόικα δεν έχει ζητήσει επισήμως απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά για να υπάρχουν δημοσιεύματα υπάρχει θέμα. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως αν η τρόικα επιθυμεί απολύσεις, πρέπει να το ζητήσει και να υποδείξει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν. Αναπτύσσοντας τη δική του άποψη, ο υπουργός υποστήριξε ότι οι οριζόντιες απολύσεις χωρίς κριτήρια δεν είναι θετικό μέτρο και παρέπεμψε για το ζήτημα στη συνταγή που προκρίνει το υπουργείο. Δηλαδή, στην αξιολόγηση των δομών του Δημοσίου και των εργαζομένων σ' αυτό που θα γίνει το 2012, ώστε το 2013 να πραγματοποιηθεί η αναδιοργάνωση του κράτους, η οποία θα περιλαμβάνει και συρρίκνωση του κρατικού μηχανισμού και του προσωπικού του.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας, ο Δ. Ρέππας παραδέχθηκε ότι μέχρι το τέλος του έτους δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί ο στόχος κυβέρνησης και τρόικας για απομάκρυνση από το Δημόσιο 30.000 υπαλλήλων. Στο πλαίσιο αυτό δεν απέκλεισε παράταση του χρόνου εφαρμογής του μέτρου της εφεδρείας ή οποιοδήποτε άλλο μέτρο, αλλά και γι' αυτό το ζήτημα παρέπεμψε στις προτάσεις που θα κάνει η τρόικα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ